Zwanger Worden na Buitenbaarmoederlijke Zwangerschap? 4 Tips
1 op de 100 vrouwen heeft kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wanneer jij een van die 100 vrouwen bent, heb je een moeilijke periode achter de rug. Het is namelijk zo dat het zaadje dan onmiddellijk verwijderd moet worden, omdat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap enorm gevaarlijk is voor de moeder.
In dit artikel zal eerst besproken worden wat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap precies inhoudt en wat de symptomen hiervan zijn en de eventuele oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook zullen er tot slot nog een aantal tips gegeven worden, om toch nog zwanger te kunnen worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Inhoud van dit artikel:
- Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
- Wat zijn de oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
- Heb ik een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
- Hoe weet ik of ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heb?
- Hoe wordt de diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gesteld?
- Hoe wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld?
- 4 Tips voor een zwangerschap na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Conclusie
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer het bevruchte ei zich op een andere plaats dan in de baarmoeder hecht. Vrijwel alle buitenbaarmoederlijke zwangerschappen komen in de eileider voor en worden dus ook wel eileiderzwangerschappen genoemd.
De eileiders zijn echter niet gemaakt om een kindje te dragen, dus dit zorgt voor complicaties en is erg gevaarlijk.
Omdat de eileiders niet gemaakt zijn om een kind te dragen, kan het bevruchte ei zich niet goed ontwikkelen en moet dit behandeld worden. Hoewel het dus in de meeste gevallen plaatsvindt in de eileiders, kan de buitenbaarmoederlijke zwangerschap ook plaatsvinden in de baarmoederhals, de buikholte en de eierstokken.
Wat zijn de oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
In principe hoeft er niet per se een oorzaak te zijn voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en kan ieder bevrucht eitje dit overkomen. Toch zijn er wel een aantal oorzaken te benoemen waardoor dit eventueel kan komen.
Hieronder staan de mogelijke oorzaken aangegeven:
De oorzaken hierboven, kunnen ervoor zorgen dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgt of al eens hebt gehad. Uiteraard kan het zijn dat deze oorzaken geen invloed hebben op je zwangerschap, dus laat dit je niet weerhouden van een zwangerschap. Dit zijn slechts voorbeelden van oorzaken.
Heb ik een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Als je jezelf herkent in één of meer van de volgende aspecten, dan heb je eventueel een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap:
Nogmaals, ook al heb je een van deze aspecten, hoeft dit niet te betekenen dat je per se een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zal hebben.
Hoe weet ik of ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heb?
Als je een van volgende symptomen ervaart, is het goed om de dokter te bezoeken.
Het is ook mogelijk dat er een acute buitenbaarmoederlijke zwangerschap plaatsvindt. In dit geval bast de eileider door de groeiende vrucht heen. Wanneer je een acute buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, moet je direct geopereerd worden. Symptomen van een acute buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn:
Hoe wordt de diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gesteld?
Uiteraard wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gediagnosticeerd door je eigen arts. De dokter zal waarschijnlijk een bekkenonderzoek uitvoeren om te kijken waar precies jouw pijn, gevoeligheid of massa in de buik plaatsvindt.
De dokter zal ook een echo doen om te bepalen of er in je baarmoeder al een foetus aan het ontwikkelen is. Ook zal de het hCG-level gemeten worden. Wanneer dit lager is dan normaal kan dit ook op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duiden. Dit wordt gemeten met een bloedtest.
Natuurlijk kan ook met een kijkoperatie gekeken worden of er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is.
Hoe wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld?
Wanneer er geconstateerd is dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, zal de dokter meteen beginnen aan een behandeling. Dit kan op 3 manieren.
Manier 1: Methotrexaat
De arts kan methotrexaat voorschrijven, waardoor het lichaam het zwangerschapsweefsel kan opnemen en de eileider kan sparen, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap is gevorderd. Dit is meestal in een vroeg stadium van de zwangerschap. De vrucht wordt hierbij afgebroken en hierna wordt het afgevoerd via de baarmoeder.
Deze manier is gemakkelijk, heeft weinig bijwerkingen en heeft bovendien geen invloed op verder vruchtbaarheid.
Manier 2: Verwijdering van (een gedeelte van) de buis
Als de slang is uitgerekt of gescheurd is en begint te bloeden, moet een deel of de gehele buis worden verwijderd. In dit geval moet het bloeden onmiddellijk worden gestaakt en is een spoedoperatie noodzakelijk. Dit is waarschijnlijk al in een wat verder gevorderd stadium van de zwangerschap.
Manier 3: Laparoscopische Operatie
Bij deze procedure moet een chirurg een laparoscoop gebruiken om de buitenbaarmoederlijke zwangerschap te verwijderen en de aangetaste eileider te repareren of anders te verwijderen. Als de buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet laparoscopisch kan worden verwijderd, kan een andere chirurgische ingreep genaamd laparotomie worden uitgevoerd.
4 Tips voor een zwangerschap na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Alles wat ik hiervoor besproken heb, klinkt erg heftig. Het is uiteraard ook heel erg heftig, maar laat je er alsjeblieft niet door afschrikken. Ik snap dat wanneer je al een keer een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, het eng is om het nog een keer te proberen. Maar als je op dit artikel hebt geklikt, wil je dit toch nog eens doen en daar ben ik blij om.
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hoeft namelijk niet per se te betekenen dat een normale of gezonde zwangerschap niet meer mogelijk is in de toekomst. Natuurlijk is de kans op een tweede buitenbaarmoederlijke zwangerschap in dit geval wel groter.
Het is wel zo dat 60% van de vrouwen na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gewoon weer zwanger wordt.
Nu denk je natuurlijk: 60%, dat is maar iets meer dan de helft. Gelukkig is het zo dat 30% van de vrouwen het niet nog een keer aandurft en dat het percentage daarom zo laag ligt. Bij om en nabij 12% vindt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nog een keer plaats. Voor 10% van de vrouwen is het na de buitenbaarmoederlijke zwangerschap het geval dat ze onvruchtbaar zijn geworden.
Tip 1: Meld het meteen aan de dokter
Wanneer je al eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, en opnieuw zwanger probeert te worden is het handig om dit te melden bij je dokter. Die kan je eventueel tips geven en aangeven wanneer je symptomen hebt die duiden op een tweede buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Ook wanneer je pas net zwanger bent is het de bedoeling dat je dit meteen aan een verloskundige of gynaecoloog meldt. Deze zullen dan meteen even een kijkje nemen en je extra in de gaten houden, zodat het niet nog een keer gebeurt. Of je bent er in ieder geval vroeg genoeg bij als het wel gebeurt.
Het is echt van belang om vaak langs de dokter te gaan en nog even een check te doen.
Tip 2: Timing
Het kan zijn dat je buitenbaarmoederlijke zwangerschap al een behoorlijke tijd geleden is geweest en je er echt weer klaar voor bent. In dat geval is de timing prima. Maar wanneer je net een behandeling voor de buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, kun je het beste 3 maanden wachten totdat je weer probeert zwanger te worden.
Waarom? Uiteraard wil je zo snel mogelijk een kindje, dat is logisch. Maar probeer jezelf ook wat tijd te gunnen om over het verlies van je vorige zwangerschap te komen.
Ook omdat je net een behandeling hebt gehad is het niet verstandig om meteen weer te beginnen.
Het advies is dus om na ongeveer 3 maanden opnieuw te beginnen met het zwanger worden, of nadat je twee keer ongesteld bent geweest. Dit is de aanbevolen tijd die artsen aangeven.
Tip 3: Levensstijl aanpassen
Bij vrouwen beïnvloedt alcohol ook de vruchtbaarheid. Alcohol verstoort namelijk het evenwicht van de menstruatiecyclus. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig alcohol dronken een grotere kans liepen op verminderde vruchtbaarheid in vergelijking met vrouwen die dit niet doen.
Het is dus van belang dat je niet drinkt wanneer je zwanger wilt worden. Stop hier ruim van tevoren mee. Het is logisch dat je niet drinkt wanneer je zwanger bent of zwanger wilt worden. Maar het beste is om er zo vroeg mogelijk mee te stoppen.
Zo kan het evenwicht weer terug komen en word je sneller zwanger.
Onderzoek suggereert ook dat alcohol de hormonale onbalans van het vrouwelijke voortplantingssysteem verstoort, wat weer leidt tot menstruele onregelmatigheden en zelfs een menstruatiecyclus waarbij de ovulatie niet plaatsvindt. Als deze verandering plaatsvinden kan de kans op zwangerschap sterk verminderd worden en de vruchtbaarheid beïnvloed worden.
Tip 4: Voel je niet onzeker
De kans is groter dat je wel een gezonde zwangerschap zal ervaren, dus wees niet te onzeker. Stress is natuurlijk niet goed voor een baby en ook niet voor het verwekken van een baby. Probeer het dus nog een keer en maak je niet druk als het niet meteen lukt.
Ook wanneer je nog een keer zwanger bent geworden, probeer niet te veel na te denken over een herhaling van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kunt namelijk al na 5 tot 6 weken een vroege echo krijgen, om te kijken waar het eitje zich heeft genesteld. Wacht rustig af tot dit moment.
Hoewel de kans wat groter is, hoeft het niet te betekenen dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nog een keer zal plaatsvinden. Wacht dus vooral rustig af en maak je niet te druk!
Conclusie
In dit artikel heb je kunnen lezen wat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is, wat de oorzaken ervan zijn, de symptomen, hoe het behandeld wordt en tips voor een nieuwe zwangerschap.
Hoewel het moeilijk is opnieuw te beginnen na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is het zeker de moeite waard om het nog eens te proberen. Er is namelijk een grote kans dat het de volgende keer wel lukt. Je moeit er uiteraard wel rekening mee houden dat je wel een groter risico loopt.
Ik hoop je met deze tips en informatie geholpen te hebben en wens je veel succes met het (hopelijk) krijgen van een kindje!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!