Kan Ik Onvruchtbaar Worden Door Een Soa? 7 Gevaarlijke Soa’s
Van jongs af aan krijg je van iedereen te horen: “als je het doet, doe het dan veilig”. En hoewel dit een zeer goede tip is, weet iedereen die wel eens seks heeft dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Terwijl je namelijk opgewonden de kleren van je lijf rukt en alleen maar denkt aan het feit dat je binnen enkele seconden de liefde zult bedrijven met je partner, denk je vaak niet aan anticonceptie.
Anticonceptie zorgt ervoor dat het zaadje van de man het eitje van de vrouw niet bereikt en dus niet kan bevruchten. Anticonceptie wordt dan ook veelal gebruikt om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Niet iedereen wil aan een hete nacht namelijk per definitie ook een of meerdere kinderen overhouden. Maar anticonceptie beschermt ook tegen soa’s; hierover meer in dit artikel.
Inhoud van dit artikel:
- Wat zijn soa’s?
- Hoe kan ik een soa oplopen?
- Kan ik onvruchtbaar worden door een soa?
- 7 gevaarlijke soa’s om voor op te passen
- Hoe kan ik testen of ik een soa heb?
- Waar kan ik me laten op soa’s laten testen?
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Wat zijn soa’s?
De term soa is een afkorting voor seksueel overdraagbare aandoening. Het zijn dus aandoeningen (ziektes) die je kunt overdragen op je partner tijdens seksuele handelingen. Het is belangrijk om je te realiseren dat er veel verschillende soa’s zijn. Deze verschillende soa’s hebben allerlei verschillende kenmerken en ook de manier waarop ze worden overgedragen verschilt per soa.
Soa’s worden dus verspreid door seksueel contact. Hierdoor kunnen we ze onderscheiden van andere infectieziektes, die veelal via bijvoorbeeld de luchtwegen (niezen of hoesten) verspreid kunnen worden. Soa’s behoren tot de venerische ziekten. De term venerisch is afkomstig uit het Grieks en is vernoemd naar de Griekse godin van de liefde: Venus.
Hoe kan ik een soa oplopen?
Een soa kun je oplopen door seksueel contact te hebben met je partner. Dit kan gebeuren tijdens gewone geslachtsgemeenschap, tijdens de orale seks en ook tijdens anale seks. Daarnaast kun je nog soa’s oplopen als je direct bloedcontact komt met je partner (door een wondje). Ook onhygiënisch gebruik van naalden tijdens drugsgebruik kan tot soa’s leiden.
Daarnaast kunnen soa’s ook van moeder op kind worden overgedragen. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap (hepatitis B, HIV en syfillis), als ook tijdens de geboorte (HIV, hepatitis B, gonorroe, chlamydia en herpes genitalis). Een bijzonder slechte persoonlijke hygiëne vergroot de kans op het overdragen van een soa ook enorm. Lees hier meer over hoe je een soa kunt oplopen.
Wat zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland?
In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen een soa. Een groot deel van de mensen die getroffen wordt door een soa heeft dit in eerste instantie niet door. Er zijn bij sommige soa’s nauwelijks duidelijk zichtbare indicaties. Toch kan een dergelijke soa je gezondheid ontzettend veel schade berokkenen.
Het is dan ook verstandig om je regelmatig te laten controleren op soa’s.
Hieronder een lijstje van de meest voorkomende soa’s volgens SOAIDS Nederland:
Kan ik onvruchtbaar worden door een soa?
Er zijn soa’s die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. De bekendste voorbeelden van soa’s die tot onvruchtbaarheid leiden zijn chlamydia (de meest voorkomende soa in Nederland) en gonorroe. Als deze soa’s echter op tijd worden behandeld, dan zullen ze niet tot onvruchtbaarheid leiden. Maar zoals eerder aangegeven: laat je regelmatig testen, want je merkt niet altijd dat je een soa hebt.
7 gevaarlijke soa’s om voor op te passen
In dit deel van het artikel zal ik een korte beschrijving geven van 7 gevaarlijke soa’s. Daarbij zal ik ingaan op de vraag welke nadelige gezondheidseffecten de soa heeft en hoe (en of) je de soa zou kunnen herkennen.
Gevaarlijke soa #1: Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Veel vrouwen met chlamydia merken niets (er zijn geen symptomen). Bij mannen kunnen klachten zoals bij gonorroe (zie #4) ontstaan. Indien chlamydia niet tijdig behandeld wordt, kan dit bij vrouwen leiden tot chronische een ontsteking van de inwendige geslachtsorganen. Dit kan uiteindelijk tot onvruchtbaarheid leiden.
Gevaarlijke soa #2: Genitale wratten
Genitale wratten zijn wratten op of rondom de genitaliën. Ze zitten dus bij de penis, de vagina of de anus. De wratten ontstaan uit het HPV-virus. Als je een tijdje met dit virus hebt rondgelopen kunnen er wratten ontstaan. De wratten rondom de anus kunnen ook ontstaan zonder dat je anale seks hebt gehad. De klachten bij genitale wratten zijn jeuk, pijn en een branderig gevoel.
Gevaarlijke soa #3: Herpes
Herpes (ook wel herpes genitalis genoemd) kan herkend worden door het ontstaan van gele blaasjes rondom (of zelfs op) de geslachtsdelen. Het virus wordt via de huid overgedragen. Als er orale seks plaatsvindt kan herpes genitalis uitmonden in een koortslip. Het ontstaan van de blaasjes gaat soms gepaard met pijn, koorts of opgezette klieren. Herpes leidt ook tot pijn bij het plassen.
Gevaarlijke soa #4: Gonorroe
Gonorroe (ook wel gonokok genoemd) is de naam van een bacterie. Deze bacterie besmet de slijmvliezen. Slijmvliezen die door deze soa besmet kunnen zijn de slijmvliezen van de penis, de vagina, de keel, de ogen of de anus. Gonorroe is ontzettend besmettelijk. Gelukkig is het wel goed te behandelen. Er zijn een heel aantal klachten bij gonorroe, namelijk:
Klachten bij mannen:
Klachten bij vrouwen:
Gevaarlijke soa #5: hiv
Hiv is misschien wel de bekendste soa ter wereld. Het is ook de meest gevaarlijke. Hiv is een virus. Dit virus kan je oplopen zonder dat je het zelf merkt. Als je te lang met dit virus blijft rondlopen kan het virus zich ontwikkelen tot hiv/aids, een dodelijke ziekte die al miljoenen mensen het leven heeft gekost.
Jaren geleden was een HIV-infectie nog een doodvonnis.
Hiv is op dit moment nog niet te genezen. Wel is hiv goed te behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld HIV-remmers slikken. HIV-remmers zorgen ervoor dat het virus zich niet tot aids ontwikkelt. Hoewel je tegenwoordig dus niet meer dood hoeft te gaan aan hiv, is het een soa die je wereld compleet op zijn kop zet. Er zijn verschillende symptomen.
Als je net hiv hebt opgelopen, zul je misschien last hebben van koorts of huiduitslag. Ook zul je je wellicht beroerd voelen. Een gevorderde hiv-infectie brengt deze symptomen met zich mee: uitslag (op de huid), gewichtsverlies, vermoeidheid, koorts, nachtzweten, diarree en kortademigheid. Bang dat je hiv hebt opgelopen? Ga naar de dokter! Lees hier meer over hiv.
Gevaarlijke soa #6 Syfillis
Syfillis is een soa die gelukkig niet veel in Nederland voorkomt. Ook heb je lang niet altijd door dat je syfillis onder de leden hebt. Toch zijn er veel verschillende aanwijzingen dat je misschien syfillis hebt. Een veelvoorkomend symptoom zijn de zweertjes die ontstaan na een paar weken. De volgende symptomen zouden mogelijkerwijs ook kunnen wijzen op het hebben van syfillis:
Gevaarlijke soa #7: Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Dit virus kan door seksueel contact makkelijk worden overgedragen. Als je niks doet tegen Hepatitis B heb je kans dat je lever voor altijd beschadigd raakt, zo erg zelfs dat je leverkanker kunt krijgen. Tegen Hepatitis B kun je je laten inenten. Bij pijpen en beffen is het risico op hepatitis B kleiner dan bij neuken.
Er zijn een aantal symptomen waaraan je hepatitis B zou kunnen herkennen, de symptomen waaraan je hepatitis B wellicht zou kunnen herkennen staan hieronder opgesomd:
Hoe kan ik testen of ik een soa heb?
Zoals je wellicht is opgevallen zijn er nogal wat kenmerken die bij verschillende soa’s terugkomen. Hoewel dit stuk ervoor bedoeld is om je te informeren, kan ik me best voorstellen dat je sommige symptomen uit je eigen leven herkent. Hierdoor ben je misschien onzeker bent geworden over het feit of je een soa zou kunnen hebben.
Hiervoor kan ik de online soa-check aanbevelen.
Met behulp van deze test krijg je op een snelle en anonieme manier een advies. In dit advies staat of het verstandig zou zijn om je te laten testen. Ook als je bijvoorbeeld onlangs onveilige seks hebt gehad kan het een goed idee zijn de online soa-check kort in te vullen. Daarnaast is het natuurlijk een goed idee om met je partner duidelijke afspraken te maken over veilige seks.
Er is een ding wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden bij het lezen van dit artikel. Dit artikel gaat over 7 gevaarlijke en veelvoorkomende soa’s in Nederland. Er zijn echter nog meer soa’s op de wereld. Dus ook als je symptomen bij jezelf waarneemt die niet in dit lijstje genoemd staan, doe je er goed aan om even aan te kloppen bij je eigen huisarts of bij een GGD-locatie.
Hoe werkt een soa-test?
Als je het vermoeden hebt dat je weleens een soa zou kunnen hebben opgelopen, dan strekt het tot aanbeveling om je te laten testen. Dit kun je bij een arts of een verpleegkundige laten doen. Er zijn verschillende soorten soa-testen. Als je bloed afgeeft, kun je getest worden op syfillis, hepatitis B en hiv.
Bij mannen kunnen ook veel soa’s worden vastgesteld na een urinetest.
Voor het vaststellen van gonorroe of chlamydia is een urinetest erg geschikt. Bij een urinetest moet de patiënt de ochtendurine opvangen in een potje en dit potje meenemen om te laten onderzoeken. Hoewel een urinetest bij mannen zeer betrouwbaar is (net zo betrouwbaar als een uitstrijkje van de plasbuis) is het bij vrouwen niet even betrouwbaar als een uitstrijkje van de vagina.
Naast urineonderzoeken en bloedonderzoeken is er dus ook nog een derde variant: het uitstrijkje. Bij het testen door middel van een uitstrijkje wordt er wat vocht weggenomen bij de ingang van respectievelijk de anus, de vagina of de penis. Ook is het mogelijk dat de dokter een uitstrijkje van de keel maakt.
Waar kan ik me laten op soa’s laten testen?
Tot slot zijn er ook nog thuistesten. Dit zijn zelftesten die je zelf thuis kunt uitvoeren. Deze testen voer je dus thuis uit om ze vervolgens naar een laboratorium op te sturen. De zelftest is soms een optie als je door omstandigheden niet naar de huisarts of naar de GGD kunt of wilt gaan. Toch is het altijd aan te raden naar de huisarts of de GGD te gaan. Lees hier meer over zelftesten.
Je kunt je in Nederland op heel veel verschillende plekken laten testen op het hebben van soa’s. Deze site biedt een overzicht van GGD-locaties door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt. Veruit de meeste mensen laten zich echter testen bij de eigen huisarts.
Wel zo prettig, de huisarts is doorgaans iemand die je al kent en die je daardoor ook eerder vertrouwt.
Een soa-test kost ergens tussen een paar tientjes (voor een eenvoudige test) tot enkele honderden euro’s (als je meerdere dure testen moet laten uitvoeren). Er zijn echter ook een aantal categorieën waarvoor de soa-test gratis beschikbaar is. Het gaat hierbij om: jongeren onder de 25, mannen die seks hebben met andere mannen en sekswerkers.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!