9 Meest Voorkomende Complicaties Bij Zwangerschap: Hoe Voorkom Je Ze?
Hoewel het krijgen van een kindje ontzettend leuk is, kan de periode waarin je zwanger bent een stuk minder leuk zijn. Dit verschilt uiteraard per persoon, maar de meeste vrouwen hebben wel een aantal complicaties bij de zwangerschap. Deze complicaties kunnen de zwangerschap risicovol maken, dus het is goed als je ze probeert te voorkomen of verminderen.
Nu kun je deze complicaties natuurlijk ook gewoon accepteren, maar je kunt beter proberen er wat aan te doen. Hiervoor moet je uiteraard wel weten welke zwangerschapscomplicaties er zijn. In dit artikel zullen we de meest voorkomende complicaties tijdens een zwangerschap voor je op een rijtje zetten en hoe je deze kunt voorkomen!
Inhoud van dit artikel:
9 meest voorkomende complicaties bij zwangerschap
Complicatie 1: Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, komt voor wanneer de bloedvaten die het bloed naar de lichaamsorganen voeren, versmald zijn. Hierdoor neemt de druk in de slagaderen toe.
Tijdens de zwangerschap kan deze druk in de slagaderen ervoor zorgen dat het bloed moeilijk naar de placenta toe kan komen. Deze levert uiteraard de voedingsstoffen en zuurstof aan de foetus. Een verminderde doorbloeding kan de groei van de foetus vertragen en de moeder zal een groter risico hebben om een vroeggeboorte te krijgen.
Wanneer je weet dat je van jezelf al een hogere bloeddruk hebt, dan is het verstandig om dit direct te bespreken met de arts zodra je zwanger bent.
Tijdens de zwangerschap zal de arts je extra controleren en je zult medicijnen krijgen indien nodig.
Als je voor de zwangerschap nog geen hoge bloeddruk hebt, maar tijdens de zwangerschap wel, dan heet dit zwangerschapshypertensie. Meestal zal je de hoge bloeddruk dan krijgen tijdens de tweede helft van de zwangerschap en deze verdwijnt na de bevalling. Toch moet je ook hiermee naar de dokter. Met medicijnen kun je je bloeddruk verlagen.
Complicatie 2: Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes treedt op wanneer een vrouw die vóór de zwangerschap geen diabetes heeft, dit wel ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Normaal gesproken verteert het lichaam delen van het voedsel dat je binnenkrijgt in een suiker die we glucose noemen. Glucose is de belangrijkste energiebron van het lichaam. Na de spijsvertering komt de glucose in je bloed om je lichaam deze energie te geven.
Om de glucose uit je bloed en in de cellen van je lichaam te krijgen, maakt de alvleesklier een hormoon aan dat insuline heet. Bij zwangerschapsdiabetes veroorzaken hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap ervoor dat je lichaam onvoldoende insuline aanmaakt, of het niet zoals normaal gebruikt.
In plaats daarvan bouwt de glucose zich op in je bloed; dit wordt ook wel een hoge bloedsuikerspiegel genoemd.
Zwangerschapsdiabetes kan beheerst worden door het volgen van een bepaald behandelplan dat door de zorgverlener wordt opgesteld. Dit is de beste manier om problemen in verband met de hoge bloedsuikerspiegel te verminderen of te voorkomen. Wanneer de zwangerschapsdiabetes niet onder controle is, kan dit weer leiden tot een hoge bloeddruk. Dit kan tevens weer zorgen voor een vroegtijdige geboorte, een grote baby of een keizersnede.
Complicatie 3: Infecties
Het is ook mogelijk dat je tijdens je zwangerschap een infectie krijgt. Een infecte, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), kunnen optreden tijdens de zwangerschap en/ of de bevalling. Ook na de bevalling kunnen infecties leiden tot complicaties voor de zwangere vrouw en de baby.
Sommige infecties kunnen namelijk van moeder op baby doorgegeven worden tijdens de bevalling, wanneer het kind door het geboortekanaal heen gaat. Andere infecties kunnen een foetus weer infecteren tijdens de zwangerschap zelf.
Veel van deze infecties kunnen echter worden voorkomen of behandeld wanneer je de juiste preconceptie, prenatale en postpartum follow-up-zorg krijgt. Wanneer je dus al weet dat je een bepaalde infectie hebt, ga hier dan direct mee naar de dokter. Zo kun je voorkomen dat de infectie uit de hand loopt en mogelijk zelfs overgedragen wordt aan je kindje.
De infecties kunnen verscheidene oorzaken hebben, denk hierbij aan:
Als je van plan bent om zwanger te worden, praat hier dan over met de zorgverzekeraar. Je kunt dan verscheidene vaccins en vaccinboosters krijgen voordat je überhaupt zwanger bent.
Ook tijdens je zwangerschap is het nog mogelijk om een aantal vaccins te krijgen, zoals een griepprik.
Vroege prenatale tests voor soa’s en andere infecties kunnen bepalen of de infectie kan worden genezen met de juiste medicatie. Vroege behandeling zorgt ervoor dat de foetus en de baby minder risico lopen. Zelfs als de infectie niet genezen kan worden, kan je toch samen met de dokter bespreken hoe je de gezondheid van jezelf en je kindje het beste kunt beschermen.
Complicatie 4: Pre-eclampsie
Pre-eclampsie is een vorm van zwangerschapsvergiftiging. Dit is een ernstige aandoening die ervoor kan zorgen dat je een vroegtijdige geboorte krijgt of zelfs dat jij en/of je kindje kunnen overlijden. De oorzaak van pre-eclampsie is helaas niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de ene vrouw meer risico loopt dan de andere.
Risicofactoren voor een pre-eclampsie zijn de eerste zwangerschap en pre-eclampsie tijdens een eerdere zwangerschap. Ook bestaande aandoeningen kunnen risicovol zijn, zoals een hoge bloeddruk, diabetes, nierziekte en systematische lupus, 35 jaar of ouder zijn, twee of meer kindjes in je buik dragen en obesitas.
De symptomen van pre-eclampsie zijn:
Als je een van deze symptomen herkent, dan is het slim om de dokter te bezoeken. Wanneer het in een ver stadium verkeert, zal je opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Hier zullen de artsen je gezondheid bewaken en uiteraard ook de gezondheid van je kindje. De enige andere optie is het kindje geboren te laten worden. Dit is echter niet altijd mogelijk.
De meest algemene behandeling bestaat uit een intensieve controle, observatie en het bestrijden van de ziekteverschijnselen. Pre-eclampsie kan dus helaas niet voorkomen worden, maar je kunt er wel goed mee omgaan door er op tijd bij te zijn.
Complicatie 5: Vroeggeboorte
Een vroeggeboorte is een geboorte die begint vóórdat je 37 weken zwanger bent geweest. Een kindje dat geboren wordt voor die 37 weken heeft een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Dit is in de meeste gevallen zo, omdat organen zoals de longen en hersenen hun ontwikkeling vroegtijdig beëindigen.
De laatste paar weken zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje; in deze paar weken wordt het kindje ‘afgemaakt’.
Bepaalde aandoeningen kunnen het risico op een vroegtijdige bevalling vergroten, inclusief infecties, het ontwikkelen van een kortere baarmoederhals of nog eerdere vroeggeboorten. Het is dus belangrijk om altijd naar de dokter te gaan wanneer je denkt dat je zwangerschap niet loopt zoals je het had verwacht of zoals het hoort.
Progesteron, een hormoon dat van nature wordt aangemaakt tijdens een zwangerschap, kan worden gebruikt om een vroeggeboorte bij vrouwen te voorkomen. Wanneer je dus weet dat je een risico loopt op een vroeggeboorte, zal de dokter je waarschijnlijk progesteron supplementen geven om dit te kunnen voorkomen.
Complicatie 6: Miskraam
Een miskraam is natuurlijk hetgeen waarvoor iedere aanstaande moeder bang is. Niemand wil een kindje verliezen. Een miskraam komt echter weleens voor. Een miskraan is de term die wordt gebruikt om een zwangerschapsverlies door natuurlijke oorzaken vóór 20 weken te beschrijven.
De tekenen die aangeven dat er mogelijk een miskraam aankomt, zijn vaginale bloedingen, krampen of vocht of weefsel dat uit de vagina komt.
Bloeden uit de vagina betekent echter niet altijd meteen dat je een miskraam zult krijgen; dit kan ook op iets anders duiden. Ga dus altijd meteen naar de dokter wanneer je een van de voorgenoemde symptomen hebt. Zo kan een miskraam eventueel nog voorkomen worden!
Complicatie 7: Doodgeboorte
Er is sprake van een doodgeboorte wanneer iemand na 20 weken nog een miskraam krijgt. In ongeveer de helft van de gevallen kan een zorgverlener geen duidelijke reden aangeven voor een doodgeboorte. Wel kan het zo zijn dat bepaalde gezondheidsomstandigheden kunnen bijdragen aan een doodgeboorte.
Dit soort gezondheidsomstandigheden zijn: chromosomale abnormaliteiten, placenta-problemen, slechte foetale groei, chronische gezondheidsproblemen en een infectie. Het is dus goed om te kijken of jij last hebt van één van de voorgenoemde gezondheidsproblemen. Zo kan een doodgeboorte namelijk nog voorkomen worden.
Complicatie 8: Ernstige aanhoudende misselijkheid en braken
In de meeste gevallen is het heel normaal dat je misselijk bent en moet braken, vooral in het eerste trimester van je zwangerschap. Je hebt echter ook een meer ernstige vorm van deze problemen. Dit wordt hyperemesis gravidarum genoemd. De oorzaak hiervan is niet bekend.
Wanneer je hyperemesis gravidarum hebt, dan heb je een continue misselijkheid die maar niet weggaat.
Je kunt er ook gewicht door verliezen en een verminderde eetlust hebben, wat weer kan leiden tot uitdroging en een zwak gevoel. Als je dit hebt, moet je mogelijk opgenomen worden in het ziekenhuis om vocht en voedingsstoffen toegediend te krijgen. Sommige vrouwen voelen zich beter na de 20e week van de zwangerschap, maar anderen ervaren de symptomen de gehele zwangerschap.
Het voorkomen van misselijkheid wordt moeilijk, maar wanneer je denkt dat je hyperemesis gravidarum hebt, is het een goed idee om naar de dokter te gaan. Gewichtsverlies, een verminderde eetlust en uitdroging zijn nooit goed voor je baby. Het is dus belangrijk dat je hier iets mee gaat doen.
Complicatie 9: IJzergebrek
IJzergebreksanemie is iets wat bij veel zwangere vrouwen voorkomt. Zwangere vrouwen hebben namelijk meer ijzer nodig dan normaal voor de verhoogde hoeveelheid bloed die zij produceren tijdens de zwangerschap. Bloedarmoede door een ijzertekort is niet goed. Het lichaam heeft dan niet genoeg ijzer; dit vindt vaak vlak voor de geboorte plaats. Het wordt regelmatig geassocieerd met een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht van het kindje.
Symptomen van een ijzertekort zijn vermoeidheid of je flauw voelen, het voelen van kortademigheid en bleek zien. Het wordt aangeraden om dagelijks tenminste 27 milligram ijzer binnen te krijgen om het risico op bloedarmoede door een ijzertekort zo veel mogelijk te kunnen verminderen.
Je kunt ook extra ijzer binnenkrijgen door middel van ijzersupplementen. Wanneer je denkt dat je een ijzertekort hebt, moet je naar de dokter toe. Dit is de beste manier om een vroeggeboorte of een laag geboortegewicht te voorkomen. De dokter kan je screenen op bloedarmoede met een ijzertekort en, als je dit inderdaad blijkt te hebben, ijzersupplementen aanbevelen.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!