Vruchtbaarheidstest Man? Zo Test Je Vruchtbaarheid

Als het koppels niet lukt om zwanger te worden, denken vrouwen al snel dat dit wel aan hen zal liggen. Zij zijn immers degene die uiteindelijk zwanger moeten zien te worden, en als dat niet lukt zal dat dus wel aan hun lichaam liggen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Sterker nog: de kans is groter dat een vruchtbaarheidsprobleem bij de man ligt dan bij de vrouw.

Proberen jullie nou al een tijd zwanger te worden en lukt dat niet, dan kan het dus lonen om te kijken of het probleem bij de man ligt. Bij drogisterijen, apotheken en op het internet zijn er allerlei vruchtbaarheidstesten voor mannen te koop. Met behulp van deze testen kun je er als man achter komen hoe het zit met je vruchtbaarheid.

Maar wat meet zo’n test dan precies, en hoe moet je die nou uitvoeren? En als blijkt dat je verminderd vruchtbaar bent, zijn er dan nog manieren waarop je daar iets aan kan doen? Antwoord op die en meer vragen zal ik proberen te bieden in dit artikel. Ik zal de volgende vragen bespreken:

  • Wat meet een vruchtbaarheidstest precies?
  • Wat kost een vruchtbaarheidstest?
  • Hoe voer je een vruchtbaarheidstest uit?
  • Wat betekent de uitslag?
  • Moet ik me schamen voor mijn onvruchtbaarheid?
  • Wat als ik verminderd of niet vruchtbaar ben?

Wat meet een vruchtbaarheidstest voor een man precies?

test-man2Misschien ben je een beetje sceptisch over de vraag of zo’n vruchtbaarheidstest wel echt zou kunnen werken. Zou je echt aan de hand van een simpel, thuis uit te voeren testje kunnen zien hoe vruchtbaar je bent? Hoewel het misschien vreemd klinkt, is dit wel degelijk mogelijk. Om dit te begrijpen is het handig om te weten wat zo’n test nou precies meet.

Er zijn verschillende testen op de markt, maar in de meeste gevallen kijkt zo’n test naar twee verschillende vruchtbaarheidsfactoren. Ten eerste is dit het aantal zaadcellen dat zich in je sperma bevindt. Hoe meer zaadcellen je lichaam aanmaakt bij een zaadlozing, hoe groter de kans natuurlijk is dat een van die zaadcellen er uiteindelijk in slaagt om de eicel te bevruchten.

De kans dat tien jagers een hert weten te raken is nu eenmaal groter dan de kans dat het één jager lukt.

Een tweede factor waar zo’n test naar kijkt, is de beweeglijkheid van zaadcellen. Je kan nog zo veel zaadcellen aanmaken, maar als die zaadcellen te traag zwemmen, is de kans klein dat ze de eicel weten te bereiken voor ze afsterven.

Er wordt niet precies gemeten hoe snel zaadcellen kunnen zwemmen, maar de beweeglijkheid van zaadcellen is hier in ieder geval een goede indicator van; trage zaadcellen zullen meestal überhaupt niet zoveel bewegen.

Let op bij een vruchtbaarheidstest

Het is belangrijk om op te merken dat een vruchtbaarheidstest een momentopname is. Je zaad kan op bepaalde momenten beter zijn dan op andere. Als je bijvoorbeeld een paar dagen achter elkaar veel hebt gesport zal je zaad van betere kwaliteit zijn dan wanneer je net een dag veel gerookt hebt (wat sowieso erg slecht is voor je vruchtbaarheid).

Het kan dus goed zijn om in ieder geval twee keer een vruchtbaarheidstest uit te voeren, voor het geval je de eerste keer gewoon een slechte lading zaad te pakken had.

Wat kost een vruchtbaarheidstest voor een man?

test-man3Een vruchtbaarheidstest is dus een vrij accurate manier om achter je vruchtbaarheidsniveau te komen, maar daarmee weet je natuurlijk nog niet of je er ook echt één moet aanschaffen. Als zo’n test echt zo medisch verantwoord en nauwkeurig is, dan zal deze ook wel veel kosten, en je hebt misschien geen zin om handen vol geld uit te geven aan een test.

Gelukkig zijn mannelijke vruchtbaarheidstests helemaal niet zo duur, zeker niet als je bedenkt hoe nuttig ze kunnen zijn. Op internet heb je al snel voor 30 euro een zeer betrouwbare test gevonden, en als je even wat verder doorzoekt zijn er ook websites waar je de tests voor rond de 20 euro kan vinden.

Als dit de eerste stap blijkt te zijn naar het aanpakken van je vruchtbaarheidsprobleem en het uiteindelijk krijgen van een kindje, is dit natuurlijk geen geld.

Stel je voor dat je over een paar jaar met je kindje over straat loopt, en probeer jezelf vervolgens maar eens te vertellen dat zoiets geen 20 euro waard is.

Wanneer je partner, met wie je een kind wil krijgen, ook nog nooit een vruchtbaarheidstest heeft ondergaan, kan het slim zijn om haar ook een test te laten doen. Je weet immers nog niet bij wie het probleem zit.

Combinatiepakket van zwangerschapstesten

Je kunt vrij voordelig een combinatiepakket inslaan op internet, met daarin een mannelijke en een vrouwelijke test. Deze pakketten kosten vaak maar rond de 45 euro. Als blijkt dat je als man wél vruchtbaar bent, kost het veel meer als je vervolgens een losse test voor vrouwen wil kopen.

Zoals eerder vernoemd, is het raadzaam om in ieder geval op twee verschillende momenten een test te doen, omdat een test alleen maar een momentopname is. Nu denk je misschien dat dit je een hoop extra geld kan gaan kosten, maar dat valt gelukkig reuze mee. De meeste tests hebben namelijk standaard een aanvullende test inbegrepen, waardoor je met een één aankoop meteen twee keer kan testen.

Een vruchtbaarheidstest is dus niet al te duur, terwijl de test wel erg betrouwbaar is. Qua prijs-kwaliteitverhouding zit het dus wel goed; financiële redenen om geen vruchtbaarheidstest te kopen zijn er niet echt.

Hoe voer je een vruchtbaarheidstest uit?

Een vruchtbaarheidstest is dus betrouwbaar én goedkoop. Zou er dan ergens anders een addertje onder het gras zitten? Misschien is de test wel erg moeilijk uit te voeren, waardoor er een grote kans is dat het mis gaat. Ingewikkelde medische tests laat je misschien wel liever door specialisten uitvoeren, want je wil natuurlijk wel dat het goed gebeurt.

Iedereen die slim genoeg is om zich zelfstandig aan te kleden kan een vruchtbaarheidstest doen.”

test-man4Gelukkig gaat een vruchtbaarheidstest bijzonder eenvoudig in zijn werk. De eerste stap is het krijgen van een zaadlozing. Voor de test heb je een beetje van je sperma nodig, dus zal je even in een potje moeten masturberen om dit voor elkaar te krijgen. Het materiaal waarin je ejaculeert hoeft niet bijzonder steriel te zijn, maar vies mag het niet zijn.

Vervolgens giet je het sperma in een bijgevoegd buisje, en voeg je daar de testvloeistof uit het pakket aan toe. Zorg dat dit allemaal een beetje goed mengt. Vervolgens laat je het buisje een halfuur tot een uur staan (dit hangt af van het merk, lees hiervoor de verpakking), en daarna kun je zien wat de uitslag is. Hoe je dit ziet verschilt ook per merk, maar ook dit zal duidelijk op de verpakking staan.

Zo eenvoudig is het dus: je zorgt dat je een zaadlozing hebt, je giet dit met een andere vloeistof bij elkaar, en binnen maximaal een uurtje weet je de uitslag. Een test die zo makkelijk uit te voeren is, daar kan natuurlijk maar weinig bij fout gaan, dus iedereen met een normaal functionerend brein zou dit moeten kunnen.

Wat betekent de uitslag?

Dat een positieve uitslag goed is, en een negatieve uitslag slecht, dat had je waarschijnlijk zelf al wel kunnen bedenken. Maar wat betekent dit nou precies? Wat is er precies mis als je een negatieve uitslag hebt, en wat betekent dit voor je kansen op bevruchting?

test-man5Als je een positieve uitslag hebt, betekent dit dat je ongeveer 20 miljoen zaadcellen (of meer) in je sperma hebt, en dat deze voldoende beweeglijk zijn. In zo’n geval hoef je je geen zorgen te maken; het probleem zal dan naar alle waarschijnlijkheid niet bij jou liggen. Wel vervelend is dat je dan op zoek moet naar wat nu wél de oorzaak van jullie probleem is.

Wanneer je uitslag negatief is, dan betekent dit dat je minder dan 20 miljoen zaadcellen in je sperma hebt. Als je tussen de 5 en de 20 miljoen zaadcellen hebt, dan ben je verminderd vruchtbaar. Je zal dan wel een kind kunnen krijgen, maar de kans ligt een stuk lager dan bij iemand die volledig vruchtbaar is. Uiteraard maakt het hierbij veel uit of je 6 of 16 miljoen zaadcellen hebt.

Heb je minder dan 5 miljoen zaadcellen, dan is de kans om op een natuurlijke manier een kind te krijgen zeer gering. In zo’n geval zijn er zeker nog wel mogelijkheden, maar dan zul je waarschijnlijk de hulp van de medische wetenschap moeten inschakelen. Meer hierover volgt zo.

Moet ik me schamen voor mijn onvruchtbaarheid?

Als je een vruchtbaarheidstest doet, dan bestaat natuurlijk de kans dat je erachter komt dat je onvruchtbaar bent. Dit is voor veel mannen een pijnlijke ontdekking. Natuurlijk is dit deels omdat het vervelend is als je problemen hebt die het moeilijker maken om een kind te verwekken, maar er speelt meer mee.

test-man6Veel mannen voelen zich aangetast in hun mannelijkheid en schamen zich daarom voor hun onvruchtbaarheid. Dit is echter nergens voor nodig. In de meeste gevallen kan een man niets doen aan zijn onvruchtbaarheid.

Bovendien is dit een probleem dat bij relatief veel mannen voorkomt. In 30 procent van de gevallen waarin koppels geen kind kunnen krijgen, ligt het probleem bij de man, en in nog eens 20 procent ligt het probleem bij zowel de man als de vrouw.

Ongeveer 10 procent van de Nederlandse stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen, en in de helft van die gevallen is het dus de man die onvruchtbaar is.

Je schamen voor verminderde vruchtbaarheid is net zoiets als je schamen voor een gebroken arm.

Vaak denken mannen ook dat slechter zaad gelijkstaat aan minder mannelijkheid, bijvoorbeeld door een gebrek aan testosteron. Dit is echter onzin. Er kunnen tal van oorzaken zijn waarom een man verminderd of niet vruchtbaar is, en een chronisch tekort aan testosteron is zeker niet een van de meest voorkomende.

Er is dus geen enkele reden om je te schamen voor je onvruchtbaarheid. Praat er dan ook vooral over met je partner, en wees niet bang om ermee op een arts af te stappen. Artsen en geliefden zullen je er niet om veroordelen, en uiteindelijk zul je er waarschijnlijk met mensen over moeten praten als je iets aan je situatie wil veranderen.

Wat als ik verminderd of niet vruchtbaar ben?

Als je er nu achter komt dat je verminderd of niet vruchtbaar bent, wat kun je er dan aan doen om toch een kindje te krijgen? Een diagnose van onvruchtbaarheid is gelukkig geen doodvonnis voor je kansen om je partner zwanger te maken. Er zijn tal van manieren waarop je kan proberen om dit toch voor elkaar te krijgen.

test-man7De makkelijkste hiervan is het veranderen van je levensstijl. Vaak is onvruchtbaarheid het gevolg van ongezond leven. Vooral een slechte conditie, het overmatig gebruik van alcohol en het roken van tabak zijn hierin factoren. Als je probeert om gezonder te eten, minder te drinken, te stoppen met roken en iets meer te gaan sporten om je conditie te verbeteren, dan kan je vruchtbaarheidsprobleem verdwijnen.

Wanneer dit niet het geval is, dan zijn er nog genoeg oplossingen te vinden in de medische wetenschap. In Nederland kun je bijvoorbeeld via intracytoplasmische sperma-injectie (ICSI) een kind proberen te krijgen. Hierbij wordt een zaadcel direct in de eicel geïnjecteerd.

Zelfs als je helemaal geen levende zaadcellen meer hebt, kun je via de zogeheten MESA/PESA-methode vaak alsnog een kind krijgen. Testiculaire sperma-injectie (TESE) kan ook een uitkomst zijn, maar hiervoor moet je naar het buitenland, aangezien deze behandeling in Nederland niet mag worden uitgevoerd.

Hopelijk heeft dit artikel je doen inzien hoe makkelijk en relatief goedkoop het is om als man je vruchtbaarheid te testen, en hoe belangrijk dat kan zijn als je graag een kind wil. Ook heb ik hopelijk laten zien dat mannelijke onvruchtbaarheid een veel voorkomend probleem is, dat je zelf kunt oplossen. Uiteindelijk hoop ik vooral dat ik jou en je partner iets dichterbij die zwangerschap heb weten te brengen.

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *