Wachtende op de Bevalling? 12 Tips Tegen De Spanning!

Ben je de dagen aan het aftellen tot de bevalling? Dit is een periode vol spanning en opwinding.  En hierbij is een goede balans van je emoties hoognodig voor je persoonlijke welzijn, een sterke relatie samen en natuurlijk een gezonde zwangerschap. Wachten op de bevalling, de laatste weken of dagen voor de komst van jullie baby, is een tijd die een unieke kans ontsluit om zowel samen met je partner als alleen te groeien, elkaar beter te begrijpen en een sterk team te vormen.

Een uitgelezen moment om bewust stil te staan bij de veranderingen die komen gaan en hoe je deze het hoofd biedt. Hier hebben we enkele praktische tips speciaal voor deze belangrijke fase, vol hartverwarmende adviezen om deze bijzondere tijd ten volle te ervaren en te koesteren!

Waarom goede gezondheid en positiviteit zo belangrijk zijn in de laatste fase van de zwangerschap

Wist je dat stressvermindering tijdens de zwangerschap de basis is voor een soepelere bevalling en een gezondere start voor de baby? Dit komt door de interactie tussen stressniveaus van de moeder en de ontwikkeling van de foetus, evenals de bevallingservaring. Hier zijn de belangrijkste aspecten:

De hormonale samenstelling

Stress brengt de afgifte van cortisol omhoog, ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd. Hoge niveaus van cortisol zijn niet bevorderlijk voor een gezonde hormoonsamenstelling, al helemaal niet terwijl je aan het wachten bent op de bevalling.

Dit stresshormoon kan ook negatieve effecten hebben op de gezondheid van de foetus; een teveel aan cortisol heeft onder meer een verhoogd risico op vroeggeboorte of een lager geboortegewicht.

Chronische stress werkt in op de bloedtoevoer naar de foetus, en dit kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de foetus, waaronder een onevenwichtige groei en ontwikkeling van vitale organen.

In de laatste weken en dagen van de zwangerschap vindt er ondertussen een circus van verschillende hormonen plaats in je lichaam. Ze werken idealiter in op je als de regisseurs achter de schermen, die ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Zo is er een toename van hormonen zoals oxytocine, die weeën stimuleert, en relaxine, wat zorgt voor de voorbereiding van het lichaam op de bevalling. Dat terwijl de niveaus van oestrogeen en progesteron ook fluctueren om de baby en het lichaam klaar te stomen voor de geboorte.

Psychologische voorbereiding op de bevalling

Stress en spanning oefenen een negatieve invloed uit op hoe een vrouw de bevalling ervaart. Vrouwen met veel stress zullen vaak meer angst alvorens de bevalling hebben, wat kan resulteren in een langere en moeilijkere bevalling.

Immuunsysteem van de Moeder

Een sterk immuunsysteem helpt de gezondheid van zowel de moeder als de baby op peil te houden. Stress en spanning is echter een aanzienlijke vijand van het immuunsysteem, want cortisol onderdrukt de hormoonrespons en kan zo de weerstand tegen infecties tegenzitten.

Emotionele ontwikkeling van de Baby

Stress en spanning tijdens de zwangerschap kunnen dusdanig verstrekkende gevolgen hebben, dat zelfs de emotionele en cognitieve ontwikkeling van een baby in het geding kunnen komen.

De stresshormonen kunnen door de placenta passeren en de ontwikkeling van de baby’s hersenen in de weg zitten, wat latere emotionele regulatie en leerpotentieel kan aantasten.

Elke dag die je dichter bij de bevalling brengt, is een dag om te koesteren. Het is een tijd van verwachting, hoop, en dromen over de toekomst.

12 Tips voor het gezond wachten op de bevalling

1. Ken de kracht van adem

Maak van je ademhaling een kunstvorm! Een bewuste ademhaling kan wonderen verrichten, vooral als je van het wachten op de bevalling nuttig tijdverdrijf wil maken. Regelmatig mediteren verlaagt de stressniveaus, verbetert de zuurstoftoevoer naar zowel jou als je baby, en bereidt je lichaam en geest voor op de uitdagingen van de bevalling.

Praktische ademhalingstechnieken:

 • Diepe buikademhaling: Begin door comfortabel te zitten of liggen. Adem diep in door je neus, laat je buik uitzetten als een ballon, houd even vast, en adem langzaam uit door je mond. Voel de stress wegsmelten bij elke uitademing!
 • 4-7-8 Ademhaling: Adem in voor 4 seconden, houd je adem 7 seconden vast en adem uit over een periode van 8 seconden. Deze techniek werkt uiterst kalmerend en is perfect voor het slapen gaan of wanneer je je overweldigd voelt.
 • Wisselende neusgatademhaling: Sluit met je vinger één neusgat en adem diep in. Sluit dan het andere neusgat, open het eerste en adem uit. Deze afwisseling bevordert balans en focus.
 • Progressieve ontspanningsademhaling: Adem diep in terwijl je een specifiek spiergroep aanspant (bijvoorbeeld je handen), en adem uit terwijl je ontspant. Werk van je voeten tot je hoofd voor een volledige lichaamsontspanning.

Deze ademhalingsoefeningen zijn niet alleen nuttig in de aanloop naar de bevalling, maar ook geweldige hulpmiddelen om tijdens de bevalling zelf de kalmte en focus te bewaren.

2. Culinaire vreugde

Verander je dieet in een smakelijk avontuur, door te experimenteren met voedingsmiddelen die bekend staan om hun stressverminderende eigenschappen. Ga voor een kleurrijk bord vol met antioxidanten en omega-3’s, meer een feest dan een dieet.

Praktische voedingskeuzes:

 • Omega-3: Voeg vette vis zoals zalm, makreel en sardientjes toe aan je dieet. Dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby, maar ook uitstekend voor de stemmingsregulering.
 • Antioxidantrijke voeding: Focus op bessen, noten, donkere chocolade, en groene bladgroenten. Dit is niet alleen heerlijke voeding, maar staan ook bekend in de strijd tegen stress.
 • Complexe koolhydraten: Kies voor volkorenproducten, quinoa en zoete aardappelen. Ze voorzie je jezelf van langzame afgifte van energie om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
 • Probiotische voeding: Voeg yoghurt en andere gefermenteerde voedingsmiddelen toe aan je dieet. Ideaal voor een goede darmgezondheid, iets dat nauw verbonden is met je gemoedstoestand en stressniveaus.
 • Magnesiumrijke voedingsmiddelen: Spinazie, pompoenpitten en bananen zijn allemaal rijk aan magnesium, een mineraal belangrijk voor de stressverlichting en je slaapkwaliteit.
 • Hydratatie: Vergeet niet om voldoende water te drinken! Essentieel voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

3. Slaap in luxe

Behandel slaap als een luxe-ervaring. Creëer een slaapoase met zachte kussens en kalmerende geluiden, en laat elke nacht voelen als een spa-retreat!

4. Prettig bewegen

Kies voor beweging die plezier brengt. Of het nu een vrolijke wandeling is of zachte yoga in de tuin, laat het iets zijn waar je naar uitkijkt en van het wachten op de bevalling een sportieve tijd maakt.

5. Kracht van connectie

Maak van sociale interacties kleine vieringen. Een kopje thee met een vriend of een diepgaand gesprek met je partner kan wonderen doen voor je geest.

Ben je samen met je partner aan het wachten op de bevalling? Dit is hoe je deze tijd slim kunt gebruiken voor het versterken van je relatie:

 • Dagelijks checken: Maak er een gewoonte van om dagelijks met je partner te checken hoe het gaat. Dit kunnen simpele gesprekken zijn waarin je elkaar vertelt over je dag, gevoelens en gedachten.
 • Samen tijd besteden: Plan bewust momenten in om samen te zijn. Dit kan een wandeling zijn, samen koken of een filmavondje. Het gaat om het samen doorbrengen van kwaliteitstijd.
 • Deel je dromen: Praat samen over jullie toekomstige leven met de baby. Deel jullie dromen en plannen voor het voortzetten van een sterkere band en gedeelde visie.
 • Waardering uitspreken: Laat je partner en andere naasten weten hoeveel je ze waardeert. Kleine gebaren of woorden van dankbaarheid kunnen een grote impact hebben.
 • Vraag om hulp: Aarzel niet om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Waarschijnlijk kun je die hulp bij huishoudelijke taken of gewoon wat tijd om je gevoelens te delen heel goed gebruiken!

6. Bevallingswijsheid

Benader prenatale educatie met nieuwsgierigheid. Tijdens het wachten op de bevalling kan het waardevol om je in te lezen over onderwerpen zoals geboorteplannen, verschillende bevallingsmethoden, pijnmanagement strategieën, de eerste zorg voor de pasgeborene, en postnatale zorg voor de moeder.

Dus, ga op zoek naar inspirerende geboorteverhalen, tips voor pijnverlichting en de rol van de partner tijdens de bevalling. Speur eens verder op deze website! Natuurlijk zijn er ook boeken en podcasts over zwangerschap en ouderschap die een schat aan informatie en inspiratie kunnen bieden.

7. Visualiseer vreugde

Gebruik visualisatie als een verbeeldingsreis. Stel je de bevalling voor als een vreugdevolle gebeurtenis, schilder de scènes in je gedachten met heldere en positieve kleuren.

8. Zie grenzen stellen als geschenk

Zie ‘nee’ zeggen als een geschenk aan jezelf! Geef de hoogst mogelijke prioriteit aan je welzijn en dat van je baby door alleen ja te zeggen tegen wat echt belangrijk is.

9. Muzikale rust inbrengen

Laat muziek je gids zijn naar ontspanning. Creëer een afspeellijst met nummers die rust en geluk brengen, een persoonlijke soundtrack voor je zwangerschap.

10. Dagboek van dankbaarheid

Transformeer dagboekschrijven in een oefening van dankbaarheid. Reflecteer op de mooie en uitdagende momenten van elke dag, hoe klein of vervelend ze ook mogen zijn!

11. Aromatherapie

Essentiële oliën en aromatherapie kunnen tijdens de zwangerschap een rustgevende en therapeutische ervaring teweegbrengen.

 • Start met basisoliën: Kies voor zachte en veilige oliën zoals lavendel, roos, en kamille. Deze zijn bekend om hun kalmerende eigenschappen.
 • Verdampen: Gebruik een diffuser om de geur in je leefruimte te verspreiden. Dit helpt om een ontspannende sfeer te creëren.
 • Aromatherapie bad: Voeg een paar druppels van je favoriete olie toe aan een warm bad voor een ontspannende ervaring.
 • Geurige slaaphulp: Doe een druppel lavendelolie op je kussen of gebruik een slaapspray met essentiële oliën voor een rustgevende nachtrust.
 • Voorzichtigheid geboden: Let wel op, sommige essentiële oliën worden niet aanbevolen tijdens de zwangerschap. Doe altijd onderzoek of raadpleeg een expert voordat je nieuwe oliën uitprobeert.

12. Zoek de zon op

Letterlijk en figuurlijk. Geniet van de buitenlucht en het zonlicht, goed voor een natuurlijke boost geeft aan je stemming en gezondheid, voor jou en je kleine in aankomst!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *