Kun Je Zwanger Worden na Je 40ste of 50ste? 4 Adviezen
Als je een vrouw bent, is de kans groot dat je weleens hebt nagedacht over het krijgen van een kind. Van nature ervaren veel vrouwen een kinderwens, en het idee dat je een klein mens op aarde kan zetten, eventueel samen met iemand van wie je erg veel houdt, is natuurlijk heel mooi.
Maar misschien ben je inmiddels al wel iets ouder, en is het er al die tijd nooit van gekomen. Misschien wist je niet zeker of je wel voor een kind zou kunnen zorgen, misschien heb je gekozen voor je carrière, of misschien duurde het gewoon wat langer voor je de juiste persoon had gevonden. Op zich is hier niets mis mee, maar wat nou als je na je veertigste of zelfs je vijftigste nog graag een kind wil krijgen?
Inhoud van dit artikel:
Een kind krijgen op hogere leeftijd is moeilijker dan wanneer je twintig bent, maar dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Er zijn genoeg vrouwen die op hogere leeftijd nog een gezond kind ter wereld hebben gebracht, dus er is een goede kans dat dit jou ook kan lukken. Hoe het precies zit met de zwangerschapskans op hogere leeftijd, en hoe je die kans zo groot mogelijk kan maken, lees je in dit artikel.
Waarom neemt je vruchtbaarheid af op hogere leeftijd?
Veel vrouwen weten wel dat je kans op vruchtbaarheid als vrouw gebonden is aan je leeftijd. Vanaf ongeveer je dertigste begint je kans op een zwangerschap af te nemen. Dit gaat eerst nog langzaam, maar later versnelt dit proces zich. Maar hoe kan het eigenlijk dat een vrouw van vijftig maar moeilijk zwanger kan worden, terwijl een man van diezelfde leeftijd nog makkelijk een kind kan verwekken?
Dit komt doordat vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen heel anders werkt. Mannen blijven zo ongeveer hun hele leven lang nieuwe zaadcellen aanmaken, maar vrouwen worden geboren met een eindig aantal eicellen. Na verloop van tijd nemen die eicellen af in kwaliteit, omdat ze immers al tientallen jaren in je lichaam aanwezig zijn. Daarom wordt het steeds moeilijker om je eicellen met succes te bevruchten.
Eicellen zijn als pasta; ze blijven lang goed, maar niet oneindig.
Een andere reden dat je vruchtbaarheid afneemt, is door een verminderde aanmaak van bepaalde hormonen die van belang zijn voor zwangerschap. Het proces van bevruchting en zwangerschap is erg ingewikkeld, en er komen dan ook veel verschillende hormonen bij kijken. Te weinig van een bepaald hormoon kan er net voor zorgen dat je niet zwanger wordt.
Een laatste factor waardoor zwangerschap op hogere leeftijd moeilijker wordt, is dat je lichaam simpelweg verouderd is. Als je jong bent, is je lichaam vaak gezonder, en is het herstellend vermogen van je lichaam groter. Dit maakt de kans op moeilijkheden en complicaties bij je zwangerschap veel kleiner, maar op hogere leeftijd heb je dit voordeel nou eenmaal niet meer.
Waarom het toch wel meevalt met verminderde vruchtbaarheid
Er zijn dus onderzoeken waaruit blijkt dat de kans op zwangerschap sterk afneemt naarmate je ouder wordt. Aan de hand van deze onderzoeken worden allerlei eng klinkende beweringen gedaan over je kansen om zwanger te worden. Vaak wordt zelfs gesuggereerd dat je maar beter kan proberen om voor je vijfendertigste een kind te krijgen, omdat je kansen anders drastisch afnemen.
Er zit echter een groot probleem aan deze onderzoeken. Veel van deze studies zijn namelijk gedaan met zeer oude data. Zo zijn er genoeg onderzoeken die gebruik hebben gemaakt van geboortecijfers van Franse boerinnen uit de zeventiende eeuw.
Deze vrouwen bleken na hun vijfendertigste steeds minder kinderen te krijgen, maar dit is natuurlijk niet representatief voor hoe het vandaag de dag werkt.
De zeventiende eeuw was een tijd waarin de meeste moderne wetenschap nog niet bestond, en een tijd waarin de bevolking aanzienlijk minder gezond was dan vandaag de dag. Bovendien stierven veel mannen jong tijdens oorlogen, wat ook een reden kan zijn dat de vrouwen van deze mannen geen kinderen meer kregen.
Veel van die enge statistieken zijn gebaseerd op data van bijna 400 jaar geleden.
Als je kijkt naar onderzoeken die zijn gebaseerd op modernere data, dan is het verschil tussen jongere en oudere vrouwen ineens een stuk kleiner. Volgens zulke studies heeft een vrouw van 27 een kans van 86% om binnen een jaar zwanger te worden, en ligt die kans als je 37 is rond de 82%. Dit is dus maar een heel klein verschil. Na je veertigste en vijftigste zal dit verschil natuurlijk wat groter zijn, maar dus niet zo groot als je misschien dacht.
Grotere kans op geboorteafwijkingen
Een andere reden waarom veel vrouwen op latere leeftijd bang zijn om zwanger te worden, is doordat de kans groter is dat je baby geboren wordt met een afwijking. Op latere leeftijd kan jouw lichaam een zwangerschap minder goed aan, en dit kan leiden tot groeivertraging, een laag geboortegewicht of andere afwijkingen bij je baby.
Ook is de kans op een chromosomale afwijking, zoals het syndroom van Down (vroeger ook wel mongolisme genoemd), groter bij een zwangerschap op hogere leeftijd.
Bij een vrouw van 40 is de kans op een kind met Downsyndroom 15 keer zo hoog als bij een vrouw van 20.
Ook zijn er chromosomale afwijkingen die ervoor zorgen dat een kind niet levensvatbaar is, wat de kans op miskramen bij oudere vrouwen verhoogt.
Hoewel het misschien geen afwijking te noemen is, is het ook wel goed om te benoemen dat je kans op meerlingen (tweelingen, drielingen, etc.) groter wordt als je op latere leeftijd zwanger wordt. Aangezien zwangerschap nogal wat van je lichaam vergt, zeker op hogere leeftijd, is dit iets waar je rekening mee moet houden.
Waarom ook dit wel meevalt
Hoewel dit allemaal erg afschrikwekkend klinkt, valt de kans op een geboorteafwijking nog best wel mee, ook op hogere leeftijd. De kans op een geboorteafwijking is weliswaar verdubbeld tegen de tijd dat je 35 bent, maar deze was daarvoor maar 0,5%. De kans op een geboorteafwijking is op je 35ste dus nog steeds maar 1%. Later wordt deze kans natuurlijk hoger, maar de snelheid waarmee deze kans toeneemt wordt dus sterk overdreven.
Ook op je veertigste is de kans op een geboorteafwijking nauwelijks groter dan de kans dat je sterft in een auto-ongeluk.
Ook de kans op Downsyndroom valt nog reuze mee. Bij een veertigjarige vrouw is de kans op een kind met Down weliswaar vijftien keer zo groot als bij een vrouw van twintig, maar nog steeds is die kans maar 1 op 100, oftewel maar 1%. Bovendien kun je aan de hand van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest vaak van tevoren al bepalen of je kindje Down heeft.
Hoe word ik makkelijker zwanger op hogere leeftijd? 4 tips
Je weet nu dus dat nog goed mogelijk is om later in je leven een kind te krijgen, maar dat de kans dus wel afneemt. Het zal daarom moeilijker zijn om zwanger te raken. Gelukkig kun je door het aanpassen van je leefstijl de kans op zwangerschap aanzienlijk verhogen, door gewoon enkele tips toe te passen in je dagelijks leven.
Om je hierbij te helpen, zal ik je enkele adviezen geven over hoe jij je dagelijks leven zo kan aanpassen dat je kans om zwanger te worden zo veel mogelijk verhoogt. Ik zal de volgende tips gaan behandelen:
Tip 1: Slik foliumzuur
Foliumzuur, ofwel vitamine B11, is een stof die erg belangrijk is voor de werking van ons lichaam, vooral in de aanmaak van rode en witte bloedcellen en voor de groei van het lichaam. Vanaf het allereerste begin is dit een onmisbare stof voor de ontwikkeling van een ongeboren kind, dus kun je maar beter zorgen dat je er genoeg van in je lichaam hebt.
Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg, en voor de celdeling. Dit zijn essentiële functies voor de opbouw van het zenuwstelsel van je baby, iets waar je lichaam meteen mee begint zodra een bevruchte eicel zich in de baarmoeder heeft ingenesteld. Al vanaf het begin moet er dus voldoende foliumzuur in het lichaam aanwezig zijn, anders kan je zwangerschap mislukken.
Foliumzuur kun je gewoon bij de apotheek halen in pilvorm. Aangezien het een stof is die je van nature ook via je voedsel binnenkrijgt, zijn er geen bijwerkingen. Hou je wel aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat, anders kan een eventueel tekort aan vitamine B12 door een dokter over het hoofd worden gezien.
Tip 2: Gebruik geen drugs, tabak of alcohol
Dat je tijdens je zwangerschap van drugs, tabak en alcohol af moet blijven wist je waarschijnlijk al wel. Deze stoffen zijn al ongezond voor jouw lichaam, maar voor een ongeboren kind dat nog volop in ontwikkeling is zijn deze stoffen nog vele malen schadelijker. Het gebruik van deze middelen kan de gezondheid van jouw kind onherstelbaar en voor het leven beschadigen.
Ook als je zwanger probeert te worden, is het al goed om deze middelen links te laten liggen. In een gezond lichaam groeit nou eenmaal makkelijker een kindje, en op hogere leeftijd kun je alle hulp gebruiken. Bovendien heb je het niet meteen door als je zwanger bent, en dus kun je per ongeluk je kindje al in een zeer vroeg stadium beschadigen als je rookt, drinkt of drugs gebruikt.
Er is een reden dat we kinderen geen alcohol laten drinken, dus waarom zou je het wel aan je ongeboren kindje doorgeven?
Ik wil hier niet mee zeggen dat je nooit een wijntje kan drinken als je zwanger probeert te worden, maar let hier goed mee op. Helemaal stoppen met het drinken van alcohol is niet nodig, maar het zal zeker wel helpen. Probeer je alcoholgebruik echt tot een minimum te beperken; ook een paar wijntjes per week kunnen al een negatieve invloed hebben op je kansen om zwanger te worden.
Tip 3: Sport, maar niet te veel
Een gezond lichaam geeft je een veel grotere kans op zwangerschap, en wat is nou een betere manier om je gezondheid te verhogen dan meer te gaan sporten? Fysieke inspanning is goed voor je lichaam op meerdere manieren, ook op de manieren die je kans op zwangerschap vergroten.
Je doorbloeding wordt bijvoorbeeld beter, waardoor je lichaam makkelijker voedingsstoffen naar je baarmoeder kan vervoeren.
Sport is goed voor jouw lichaam, maar zeker ook voor het lichaam van je ongeboren baby.
Let wel op dat je hier niet in doorschiet. Overmatig sporten kan je gezondheid juist op negatieve wijze beïnvloeden. Zorg dus dat je het niet overdrijft, en zorg in ieder geval ook dat je voldoende eet en drinkt; een uitgedroogd of uitgehongerd lichaam is wel het laatste wat je nodig hebt als je zwanger wil worden.
Tip 4: Vermijd stress
Stress is ongezond op zo ongeveer alle vlakken die je kan bedenken, en het is dus geen verrassing dat stress je kansen op zwangerschap aanzienlijk kan laten afnemen. Als je continu gespannen bent en niet de tijd neemt om af en toe tot rust te komen, zal dit het een stuk moeilijker maken om een kindje te krijgen.
Nou is het verminderen van stress natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, en kan het best moeilijk zijn om hier de juiste manier voor te vinden. Voor sommige mensen is het al genoeg om de bewuste keuze te maken even niet aan stressvolle dingen te denken, maar andere mensen zullen specifieke manieren nodig hebben om tot rust te komen.
In dat geval kunnen dingen als meditatiecursussen of een yogaklas nog weleens helpen.
Hopelijk heeft dit artikel je de toekomst iets rooskleuriger tegemoet laten zien. Hoewel het inderdaad lastiger is, is het zeer goed mogelijk om op hogere leeftijd nog zwanger te raken. Er is bovendien een hoop dat je zelf kan doen om je kans op een kindje zo groot mogelijk te maken. Het zal misschien niet makkelijk worden, maar met een beetje extra inspanning moet je er kunnen komen.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!
Bij tip 1 staat: foliumzuur, oftewel vitamine b12. Dit is niet correct. Foliumzuur is vitamine b11.
Het tekort aan b12, heeft te maken met rode bloedlichamen, maar niks met foliumzuur. Een dokter kan een tekort aan b12 niet zien bij teveel b11.