7 Essentiële Tips om Zwanger te Worden na de Microgynon Pil
‘’Weet je zeker dat je dit wilt doen?’’ vraagt je bedpartner je, zijn ademhaling zwaar. Je kunt duidelijk merken dat hij niets liever wil dan jullie activiteiten doorzetten, maar het is lief dat hij het vraagt. Gelukkig voor hem heb jij ook absoluut geen intenties om op de rem te trappen. ‘’Ja, maak je geen zorgen. Ik ben aan de pil,’’ stel je hem gerust. Want kinderen, daar heb jij nog geen behoefte aan.
Tot nu. Want nu heb jij de leeftijd bereikt waarop je wél graag moeder wilt worden. Je bent op een punt in je leven aangekomen waarop je emotioneel en financieel stabiel bent. En dus ben je gestopt met het slikken van de pil. Maar wat nu? Hoe kan je ervoor zorgen dat je zwanger wordt na de (microgynon) pil? Je leest het in dit artikel!
Inhoud van dit artikel:
Wat is de microgynon pil?
De microgynon pil is een vorm van anticonceptie die voorgeschreven wordt door je huisarts. Ook wordt het soms voorgeschreven aan vrouwen die veel pijn hebben tijdens hun menstruatie, of erg zwaar of onregelmatig ongesteld worden.
De pil zorgt er namelijk voor dat menstruele bloedingen lichter, minder pijnlijk en regelmatiger worden.
Er bestaan verschillende doses van de microgynon pil, namelijk 20, 30 en 50. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid microgram oestrogeen die er in de pil zit. Hoe meer microgram oestrogeen, hoe zwaarder de pil. Over het algemeen wordt de Microgynon 30 het meest voorgeschreven.
Actieve ingrediënten
Microgynon 30 tabletten bevatten twee actieve ingrediënten, ethinylestradiol en levonorgestrel. Dit zijn synthetische versies van de natuurlijk voorkomende vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron. Ethinylestradiol is een synthetische versie van oestrogeen en levonorgestrel is een synthetische versie van progesteron.
De werking van Microgynon
Orale anticonceptie als microgynon werkt door de normale menstruatiecyclus als het ware ‘onder de voet te lopen’.
In een normale menstruatiecyclus veranderen de levels van sekshormonen namelijk gedurende iedere maand. Deze hormonen veroorzaken de vrijlating van een eitje vanuit de eierstokken (ovulatie), en bereiden de baarmoedervoering voor op een mogelijke zwangerschap.
Aan het einde van iedere cyclus, als het eitje nog niet bevrucht is, zakken de hormoonlevels, waardoor de voering uitgescheden (menstruatie).
De eerste 21e dagen van de maand neem je dus de pil, waardoor je beschermd bent tegen zwangerschap en – als het goed – geen last heb van bloedingen. Daarna vindt er een stopweek plaats, waarin je wel bloedt; de baarmoedervoering wordt uitgescheden. In die week ben je nog steeds beschermd tegen zwangerschap.
De dagelijkse dosis hormonen die je binnenkrijgt door de pil zorgen ervoor dat je lichaam denkt dat de ovulatie al heeft plaatsgevonden. Hierdoor wordt iedere maand opnieuw voorkomen dat een eitje gerijpt wordt en dat het vrijgelaten wordt uit de eierstokken. De pil houdt je lichaam dus eigenlijk voor de gek.
De hormonen zorgen er ook voor dat de dikte van het natuurlijke slijm dat aanwezig is bij de nek van de baarmoeder, toeneemt. Zo wordt het moeilijker voor sperma om van de vagina in de baarmoeder te komen en een eitje te bereiken. Ze veranderen ook de kwaliteit van de baarmoedervoering. Hierdoor wordt het onwaarschijnlijker dat een bevrucht eitje zich daar kan nestelen.
Bescherming tegen zwangerschap
Door deze processen zou je als gevolg van het innemen van de microgynon pil niet zwanger moeten kunnen worden. Maar net als met condooms en andere anticonceptie, ben je niet voor 100% beschermd tegen zwangerschap. De pil kan falen, of jij zelf vergeet hem (te vaak) in te nemen.
Het zou dus kunnen dat je zwanger wordt, ondanks dat je hebt geprobeerd jezelf hiertegen te beschermen.
Mocht dit gebeuren, is het fijn om te weten dat er (tot nog toe) geen bewijs bestaat dat pillen als microgynon schade zullen berokkenen aan je baby. Maar vermoed jij dat je zwanger bent, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de pil en raadpleeg je huisarts.
De pil (orale anticonceptie) beschermt je van alle anticonceptie met 99% wel het beste, maar zelfs die kan jou niet compleet beschermen tegen zwangerschap
Bescherming tegen soa’s
Ook belangrijk: uiteraard zal de microgynon pil (en andere pillen) je niet kunnen beschermen tegen een eventuele soa (Seksueel Overdraagbare Aandoening). Om jezelf hiertegen te beschermen, zal je alsnog een condoom moeten gebruiken. (Tip: Doe dit in ieder geval tijdens een one night stand, en bij een nieuwe relatie, in het geval dat je partner en jij nog niet getest zijn op soa’s.)
Zwanger worden na de microgynon pil
Als jij graag zwanger wilt worden na het gebruik van de microgynon pil, is er goed nieuws voor je. Je hoeft namelijk eigenlijk niets anders te doen dan wachten tot je weer normaal ongesteld wordt.
De pil heeft geen ingrijpende of permanente veranderingen aangebracht in jouw vruchtbaarheid.
Dus in principe hoef je enkel te wachten tot de effecten van de hormonen zijn uitgewerkt. Je zou gelijk kunnen beginnen met pogingen doen om zwanger te worden. Maar tot de hormonen (voldoende) uit je systeem zijn, zal je hoogstwaarschijnlijk niet zwanger worden.
Er bestaat geen echte vuistregel voor hoe lang je moet wachten. Voor de een duurt dit een aantal weken, voor de ander een aantal maanden, en voor weer een ander een jaar. Meerdere factoren spelen namelijk een rol.
Het dichtst bij een vuistregel komt het volgende: hoe langer je wacht, hoe groter je kans op zwangerschap. Na een onbepaalde tijd zullen je hormonen, menstruatie en vruchtbaarheid weer normaal worden. Wanneer dit gebeurd is, zal je veel makkelijker zwanger kunnen worden.
Bijwerkingen van de microgynon pil
Het kan zo zijn dat je bijwerkingen ervaart wanneer je stopt met de pil. Je lichaam heeft immers tijd nodig om te wennen. Gedurende die tijd kan je daarom bijwerkingen en veranderingen ervaren in je lichaam.
Ook zou je nog bijwerkingen kunnen hebben die je ook had toen je de pil nam, zoals humeurigheid, hoofdpijn en misselijkheid. Duren deze bijwerkingen langer dan een paar dagen, raadpleeg je dokter over de behandeling!
Verhoogd risico op gezondheidsproblemen
Microgynon innemen staat niet vrij van gezondheidsrisico’s. Hieronder vallen:
Zelfs als je gestopt bent met de microgynon pil, loop je nog risico op deze gezondheidscomplicaties. Hierdoor moet je ook in de weken nadat je gestopt bent nog dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als je deed toen je de pil nog slikte.
Tips om zwanger te worden na het stoppen met de microgynon pil
In principe is wachten tot je menstruatiecyclus weer normaal is, het enige dat je anders hoeft te doen om zwanger te worden na het stoppen met de microgynon pil, in vergelijking met ‘gewoon’ zwanger worden. Daarna kan je dezelfde tips opvolgen als iedere andere vrouw die zwanger wil worden. Te weten:
Tip #1: Bereken je ovulatie
Microgynon zorgt er dus voor dat de ovulatie niet plaatsvindt, waardoor een eitje niet bevrucht kan raken. Zodra de hormonen, de werkende bestanddelen uit microgynon, uit je systeem zijn, zal je ovulatie weer plaats kunnen vinden. Oftewel, er zal weer een eicel vrijgelaten worden uit je eierstokken, dat vervolgens bevrucht kan worden.
Om zwanger te worden, is het dus belangrijk dat je weet wanneer deze vrijlating plaatsvindt, zodat je jouw kans op bevruchting kunt vergroten. Je moet je ovulatie dus berekenen. Zo weet je wat jouw meest vruchtbare dagen zijn (vruchtbaar venster). Manieren om dit te doen zijn:
Hier lees je meer over deze manieren.
Tip #2: Houd er een gezonde leefstijl op na
Oftewel, weg met die sigaretten! Sigaretten roken kan ervoor zorgen dat de vruchtbaarheid van een man en vrouw verminderd wordt. Roken heeft bij vrouwen namelijk invloed op de ontvankelijkheid van de baarmoeder op een eitje.
Bij mannen kan het de hoeveelheid sperma verminderen en het DNA beschadigen. Denk er ook niet aan om te roken terwijl je zwanger bent, om nog maar te zwijgen over drugsgebruik; dit vergroot de kans op een miskraam!
Het moge duidelijk zijn dat dit niet alleen je kans op zwangerschap vermindert, maar ook dat het enorm schadelijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van je kindje – en voor jouw eigen gezondheid.
Blijf dus ver uit de buurt van drugs voorafgaand gaan aan en tijdens je zwangerschap (en erna!).
Tip #3: Drink juist
Te veel koffie of alcohol drinken kan eveneens de vruchtbaarheid van een vrouw aantasten. Meer dan vijf kopjes koffie per dag drinken (zo’n 500 milligram cafeïne) wordt geassocieerd met een lagere vruchtbaarheid. Maar geef niet direct je ene kopje koffie per dag op. Met een gematigde koffieconsumptie is niets mis. Blijf alleen wel onder de 200-250 milligram cafeïne per dag.
Over het drinken van alcohol terwijl je zwanger wilt worden, bestaan gemixte bevindingen. Het drinken van twee alcoholische dranken per dag kan de vruchtbaarheid met bijna 60% verhogen. Maar nogmaals blijkt matigen het sleutelwoord. Er is geen bewijs dat gematigde alcoholconsumptie negatieve effecten heeft op de vruchtbaarheid. Meer dan 2 drankjes per dag is echter niet raadzaam.
Veel frisdranken, drankjes vol suiker of zout, en ongepasteuriseerde melkproducten moet je eveneens zoveel mogelijk vermijden als je zwanger wilt worden
Tip #4: Check je gewicht
Zowel overgewicht en ondergewicht zijn gelinkt aan een verminderde vruchtbaarheid. Uit onderzoek naar de relatie tussen BMI en kans op bevruchting is gebleken dat vrouwen met een BMI tussen 25-39 (overgewicht of obesitas) er twee keer zo lang over deden om zwanger te worden.
Een BMI van minder dan 19 is zelfs nog erger, bij deze vrouwen duurde het vier keer zo lang om zwanger te worden.
Door een gezond gewicht aan te houden, zal je sneller bevrucht kunnen raken.
Dat wil zeggen dat je jouw BMI tussen de 20-25 moet houden.
Tip #5: Eet voedsel dat je vruchtbaarheid een boost geeft
Misschien heb jij een prima gezond gewicht, maar merk je dat je toch wat moeizaam zwanger wordt. In dat geval zou het kunnen dat je jouw dieetgewoonten moet aanpassen. En ja, dat zou erg zuur zijn als je je bedenkt dat je buurvrouw een heel nest kinderen heeft en toch week na week boodschappen uitlaadt die volgestampt zitten met slechte calorieën en vetten.
‘’Het is nog niet geheel duidelijk hoe hetgeen we eten kan bepalen hoe gemakkelijk we zwanger worden.’’
Het lijkt vrij vanzelfsprekend dat je er een gezond dieet op na houdt als je zwanger probeert te worden. Het zou immers je kansen op zwangerschap kunnen verhogen. Maar daarnaast kan het ook je lichaam zodanig voeden, dat je op je gezondst bent op het moment dat je daadwerkelijk zwanger wordt.
Om je te helpen bij het zwanger worden, is het daarom verstandig dat je voeding binnenkrijgt die je vruchtbaarheid een boost geeft. De volgende voedselproducten zouden je vruchtbaarheid kunnen verhogen en de beste voedingsbasis creëren voor de ontwikkeling en groei van de foetus.
Tip #6: Wees actief – maar niet té
Om gezond te blijven, is het van belang dat je in beweging blijft. Maar tegelijkertijd moet je je ook weer niet te véél inspannen. Ben je bijvoorbeeld normaal al geen bijster sportief persoon, zorg er dan voor dat je minstens 30 minuten per dag beweegt (wandelen, fietsen, zwemmen). Je hoeft niet ineens heel veel inspanning te gaan leveren.
Loop je normaal hard, kan je dit gerust blijven doen. Zorg er alleen wel voor dat je het – zeker in de laatste maanden van je zwangerschap – rustiger aan doet. Zo zou meer dan vijf uur per week van sport die veel inspanning eist, kunnen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid.
Tip #7: Heb niet te vaak (maar ook niet te weinig!) seks
Stellen denken wel eens dat door seks uit te stellen hun kans op vruchtbaarheid vergroot wordt. Zo zouden ze namelijk extra veel sperma opsparen. Maar niets is minder waar.
Juist door veel sperma op te sparen, gaat er veel van het zaad dood – en met dood zaad wordt het uiteraard erg lastig om bevrucht te worden.
Te veel seks hebben is ook geen goed idee. Daardoor leg je enorm veel druk op jezelf en je partner om zwanger te worden, en raken jullie enorm gestrest. En juist stress zorgt ervoor dat de vruchtbaarheid afneemt.
Heb daarom om de dag seks. Op deze manier voorkom je stress, en behoudt het sperma de juiste kwaliteit. Wacht je langer dan vijf dagen met seks, gaat de kwaliteit van het sperma er namelijk op achteruit.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!