Binnen 1 Jaar Zwanger worden? Lees Hier Onze Tips

Als jij en je partner een kinderwens hebben, wil je die het liefst zo snel mogelijk realiseren! Het liefste wil je dit natuurlijk binnen één jaar, niet alleen omdat jullie graag kinderen willen, maar ook omdat het ontmoedigend kan zijn als jullie het heel lang moeten proberen.

In dit artikel lees je alles over binnen één jaar zwanger worden. Eerst lees je hoe zwangerschap werkt. Vervolgens lees je wat de kans op zwangerschap binnen één jaar is (goed nieuws, de kans is behoorlijk groot!), en vervolgens lees je 8 tips om binnen één jaar zwanger te worden.

Hoe werkt zwangerschap?

De bevruchting is het moment waarop een spermacel een eicel bevrucht. Dit gebeurt door een samensmelting van een zaadcel met de eicel. Na deze bevruchting ontstaat een zygote die zich verder zal ontwikkelen tot een embryo. Op het moment van bevruchting ben je officieel zwanger.

Iedere menstruatiecyclus komt er een rijpe eicel vrij, dit noemen we de eisprong. Na de eisprong komt de eicel terecht in de eileider en kan deze tussen de 12 en 36 uur lang bevrucht worden.

Bij de seks komt er bij het orgasme van de man sperma vrij. Bij een zaadlozing komen er wel miljoenen zaadcellen in de vagina. De snelste en beste spermacellen zwemmen naar de baarmoeder. Er komen er maar een paar honderd van de miljoen aan bij de eicel in de eileiders. De eerste zaadcellen komen daar binnen vijf minuten aan, maar de bevruchting duurt wel 24 uur lang.

De zaadcellen kunnen wel drie dagen overleven in de baarmoeder. De kans op zwangerschap is dus het grootst als je vanaf drie dagen voor je eisprong seks hebt. Het kan namelijk ook zijn dat de zaadcellen al eerder sterven. De drie dagen voor de ovulatie en de dag van je ovulatie zijn overigens de meest vruchtbare dagen van de vrouw.

De bevruchte eicel noemen we een zygote. De zygote is eerst nog maar één cel en bevat al alle genetische informatie om uiteindelijk een volwaardig mens te worden. De helft van de genen komt van de eicel van de moeder en de andere helft van de zaadcel van de vader.

De zygote wordt via de eileider in enkele dagen naar de baarmoeder vervoerd. Tijdens deze reis zullen de cellen zich veelvuldig delen. De zygote zal zich ontwikkelen tot een embryo. Aangekomen in de baarmoeder zal deze zich in de baarmoederwand innestelen. Dit wordt de innesteling genoemd.

Wat is de kans op zwangerschap?

Bij goede gezondheid hebben stellen tussen de 20 en 35 jaar ongeveer 20 tot 25 procent kans per cyclus op een succesvolle bevruchting. In een jaar heb je dus ongeveer 12 kansen om zwanger te worden. De kans op zwangerschap binnen één jaar wordt dus groter hoe langer en vaker je het probeert. Na 6 maanden proberen is ongeveer 50 procent van de vrouwen zwanger. Na één jaar is dat al 85 procent.

“De kans op zwangerschap bij een goede gezondheid is wel 85 procent! Maak je dus niet teveel zorgen.”

Dit geldt wel voor koppels zonder fertiliteitsproblemen, en een goede gezondheid is ook erg belangrijk.

8 tips om binnen één jaar zwanger te worden

Nu je kennis over zwangerschap weer even is opgefrist en de statistieken je hopelijk extra moed hebben gegeven, is het tijd voor een aantal tips om binnen één jaar zwanger te worden. Een groot deel van deze tips spreekt voor zich, zwangerschap is een natuurlijk proces dus het grootste deel van de tips heeft met gezondheid te maken.

Tip 1: Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is cruciaal als je snel zwanger wilt worden. Hieronder lees je waarom je gezond moet eten, niet moet roken en drinken, voldoende moet bewegen en bovendien goed op je mentale gezondheid moet letten.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is erg belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. De belangrijke voedingsstoffen zijn eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, zoals deze ook in de Schijf van Vijf staan vermeld. Eet gezond en gevarieerd.

Een gezond BMI verhoogt namelijk de kans op zwangerschap binnen één jaar. Wanneer je overgewicht hebt, kan dit een potentiële zwangerschap in de weg staan. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9. Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van ernstig overgewicht. Ook ondergewicht kan gevaarlijk zijn voor je zwangerschap.

Geen alcohol en niet roken

Roken en alcoholconsumptie kunnen je vruchtbaarheid sterk verminderen. Wist je dat, wanneer je als vrouw rookt, je vruchtbaarheid met 30% vermindert? Wanneer je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, is roken ook echt af te raden. Dit vermindert de kans op zwangerschap met 50%.

Ook meeroken kan schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid. Zowel de vruchtbaarheid van de vrouw als die van het ongeboren kind kunnen lijden onder roken en drinken. Het is daarom verstandig om beide niet te roken wanneer jullie een kinderwens hebben. Drink ook even geen bier of wijn, maar thee of lekker vruchtensap.

Voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging bevordert ook de kans op zwangerschap binnen een jaar. Niet alleen omdat het je BMI op peil houdt, maar ook omdat het de bloedsomloop naar de baarmoeder bevordert en goed is voor de mentale gezondheid. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende beweging krijgt. Ga bijvoorbeeld dagelijks een uurtje wandelen.

Mentale gezondheid

Binnen een jaar zwanger worden kan ontzettend veel spanning met zich mee brengen. Elke keer dat het niet lukt, ben je teleurgesteld. Dit kan leiden tot twijfel, die weer kan zorgen voor stress, angst, of zelfs depressie. Probeer toch goed te ontspannen, spreek je zorgen uit en zoek hulp als het je allemaal echt te veel wordt.

Tip 2: Je vruchtbare dagen berekenen

Je meest vruchtbare dagen zijn rond de veertiende dag van je cyclus, dit is de dag van de eisprong. In de dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Je kunt je cyclus bijhouden in een kalender als je een regelmatige cyclus hebt.

Met een onregelmatige cyclus is dit wat lastiger. Je kunt proberen een patroon te ontdekken in je onregelmatige cyclus, of ovulatietesten gebruiken om je LH-piek te bepalen. Door te weten wanneer je LH-piek is, weet je wanneer jij vruchtbaar bent.

Tip 3: Efficiënte seks

Seks is natuurlijk het belangrijkste (en misschien wel het leukste) onderdeel van jullie kinderwens. Seks om zwanger te worden kan echter wat ingewikkelder zijn dan gewoon stoppen met anticonceptie. Om binnen één jaar zwanger te worden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Standjes

Het standje dat jullie doen tijdens het klaarkomen kan potentieel veel invloed hebben op de bevruchting. Als de vrouw bovenop zit, is de kans groter dat het sperma de baarmoeder niet bereikt. Twee goede standjes voor zwangerschap binnen een jaar zijn missionaris en doggystyle, omdat het sperma dan naar beneden gaat. Zorg er bovendien voor dat de penis diep in de vagina zit bij het orgasme van de man.

“Tijdens de seks is zwaartekracht jullie grootste vijand, dus kies een standje waarmee het sperma makkelijker de baarmoeder in komt door de vrouw onderop te laten liggen.”

Superglijmiddel

Standaard glijmiddel kan schadelijk zijn voor de spermacellen. Dit kun je dus het beste vermijden als je probeert binnen een jaar zwanger te worden. Er zijn wel speciale glijmiddelen, bijvoorbeeld Conceive Plus, die meer lijken op het natuurlijke vaginavocht. Deze doden het sperma niet.

Geniet

Geniet van de seks, ondanks dat het soms als een verplichting kan voelen. Hoe meer opwinding, hoe beter de omstandigheden voor een zwangerschap. Denk dus ook niet teveel na over zwanger worden tijdens de seks. Het belangrijkste is dat jullie genieten, goede seks werkt namelijk ook stressverlagend.

Regelmaat

Rond je eisprong regelmatig seks hebben is verstandig als je binnen een jaar zwanger wilt worden. Je kunt echter ook te veel seks hebben. Dit kan de kans op zwangerschap weer verlagen.

Veel vrouwen die zwanger proberen te worden, hebben het gevoel dat seks een soort verplichting wordt. Dit leidt tot stress en dat wil je absoluut vermijden.

Ook kan de zaadkwaliteit verslechteren als jullie vaker dan één keer per dag seks hebben. Het is echter niet nodig om het zaad op te sparen, dit is een fabeltje. Jullie kunnen gerust dagelijks of om de dag seks hebben.

Heb jij last van kalenderseks? Word je enorm gestrest van verplicht vrijen rond je ‘mogelijk’ vruchtbare dagen? Dan wordt het aangeraden om gewoon wekelijks regelmatig seks te hebben. De meeste artsen raden in dit geval aan om eens in de twee à drie dagen of om de dag seks te hebben.

Als jij en je partner geen moeite hebben met vrijen rond de vruchtbare periode, is het toch nog verstandig om regelmatig te vrijen. In de zes dagen dat je zwanger kan worden, wordt aangeraden om twee à drie dagen seks te hebben. Hierdoor is de er altijd voldoende sperma aanwezig in de baarmoeder om de eicel te bevruchten.

Tip 4: massages en acupunctuur

Acupunctuur kan klachten tijdens de zwangerschap verminderen, maar het kan ook de kans op zwangerschap binnen een jaar vergroten. Acupunctuur kan door het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van stress je hormonale balans herstellen en een vruchtbaarheidsbehandeling ondersteunen.

Bij een fertiliteitsmassage worden je onderrug en je buik gemasseerd. Ook dit is bevorderlijk voor de doorbloeding van je baarmoeder en eierstokken. De bloedtoevoer is normaal gesproken heel laag, maar drie procent! Door de fertiliteitsmassage zullen jij en je baarmoeder ook meer ontspannen, en ook dit vergroot de kans op zwangerschap binnen een jaar.

De beste tijd voor acupunctuur en fertiliteitsmassages is na je menstruatie en voor je eisprong. Dat is dus gemiddeld in de eerste veertien dagen van je menstruatiecyclus.

Tip 5: vruchtbaarheid van de man

Zoals ik eerder al schreef, is de zaadkwaliteit ook cruciaal voor een succesvolle zwangerschap binnen een jaar. Hoe meer sperma van hoge kwaliteit, hoe groter de kans op een bevruchting.

Het is erg belangrijk dat de man dezelfde dingen doet voor zijn gezondheid als de vrouw (zie tip 1). Niet roken, niet drinken, gezond eten, voldoende lichaamsbeweging en geen stress zijn allemaal net zo belangrijk voor de mannelijke vruchtbaarheid als voor de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Iets waar mannen ook nog rekening mee moeten houden, en heel vaak niet doen, is de temperatuur van hun balzak. De temperatuur van je balzak moet lager zijn dan je lichaamstemperatuur om de zaadkwaliteit op peil te houden. Draag daarom geen strak ondergoed, ga niet naar de sauna en houd geen elektronische apparatuur op schoot.

Tip 6: navragen bij je familie

Fertiliteitsproblemen kunnen erfelijk zijn. Vraag daarom na bij je ouders, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten of zij problemen hebben gehad bij het krijgen van kinderen. Als dit zo is, kun je het beste direct naar een verloskundige gaan. Die kan je hoogstwaarschijnlijk helpen de kans op zwangerschap te vergroten.

Ook als je eerder een miskraam hebt gehad, psychische problemen hebt of medicatie gebruikt die de zwangerschap kan vermoeilijken, kun je het beste contact opnemen met een verloskundige. Gespecialiseerde hulp kan nooit kwaad!

Tip 7: op je werkomgeving letten

Op je werk kunnen er omstandigheden zijn die je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Contact met gevaarlijke stoffen zoals bestrijdingsmiddelen of giftige schoonmaakmiddelen, onregelmatige werktijden die leiden tot overmatige stress, zwaar lichamelijk werk, een omgeving met lawaai of extreme temperaturen, en natuurlijk  contact met straling.

Deze dingen hebben niet alleen invloed op je vruchtbaarheid, maar kunnen ook je zwangerschap in gevaar brengen als het eenmaal gelukt is.

Tip 8: KOM!

Hoewel het orgasme van de man belangrijker is dan dat van de vrouw als het om zwangerschap gaat, kan een vrouwelijk orgasme de kans op zwangerschap binnen een jaar enorm vergroten. Denk dus niet alleen aan jezelf, man!

Een belangrijke reden voor het laten klaarkomen van de vrouw is dat het enorm stressverlagend werkt. Dit bevordert de kans op zwangerschap binnen een jaar. Ook blijft de seks leuker als zij ook klaarkomt, zelfs als jullie het heel vaak moeten doen.

Nog een andere reden om haar te laten komen als jullie binnen een jaar zwanger willen worden, is dat de baarmoeder samentrekt bij een orgasme. Hierdoor blijft het sperma beter in de baarmoeder en is de kans op bevruchting groter.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *