Welk Voedingsschema Is Het Beste Voor Mijn Toekomstige Baby?

Of je nu voor het eerst mama of papa wordt of al 4 kinderen hebt, uitzoeken waarom je baby huilt, kan aanvoelen als een raadspel. Gelukkig kun je het giswerk verminderen door aandacht te besteden aan het dagelijkse voedingsschema van je (toekomstige) baby.

Door een voedingsschema te volgen, kun je misschien een deel van de druk die gepaard gaat met honger vermijden, en kun je gemakkelijker zien of de kans groter is dat hij of zij heeft gepoept of plast of moe is.

Of je kindje nu een pasgeboren baby is, een kind van zes maanden oud of zelfs een kind van één jaar, in dit artikel geven we je een voorbeeld van een voedingsschema dat voor de meeste kinderen goed uitpakt.

Een voedingsschema voor pasgeboren baby’s

Vanaf het moment dat je baby wordt geboren, begint het verrassend snel te groeien. Om zijn of haar ontwikkeling te bevorderen en je kindje goed gevoed te houden, moet je ongeveer elke twee tot drie uur borstvoeding geven.

Tegen de tijd dat je baby een week oud is, kan het al wat langer gaan slapen, waardoor er meer tijd ontstaat tussen de tijden waarop je voeding geeft.

Als je kindje slaapt, kun je het voedingsschema van je baby volgen door hem of haar voorzichtig wakker te maken als het tijd is om te eten.

Hieronder een aantal tips om mee te nemen als je borstvoeding geeft:

  • De tijdsduur tussen de voedingen wordt gemeten vanaf het moment dat je baby begint met borstvoeding, niet wanneer hij of zij stopt met drinken.
  • Naarmate je baby groeit, kun je hem of haar sneller borstvoeding
  • Zorg ervoor dat je baby goed aan de borst Dit kan moeilijk zijn als je net begint met het geven van borstvoeding, vooral voor nieuwe moeders, maar na verloop van tijd kan je baby comfortabel aan de borst liggen. Het kan nuttig zijn om met een lactatiekundige te praten als het niet helemaal goed gaat in het begin.
  • Wissel af met je borsten tijdens elke voeding, anders kan de borst waaruit niet gedronken wordt erg veel pijn gaan doen.
  • Zoek naar tekenen dat je baby vol is. Zo kan het zijn dat hij of zij zich van de borst afkeert, langzamer drinkt of geheel de interesse verliest. Als je baby eenmaal vol lijkt, stop dan met voeden.
  • De zorgverlener van je baby kan aanbevelen om orale supplementen met vitamine D aan het dieet van je baby toe te voegen. Volg de instructies van de leverancier van de vitamines (of andere supplementen) om ervoor te zorgen dat je baby de juiste dosering krijgt en niet te veel of te weinig.
  • Je baby op verzoek of om de paar uur de klok rond borstvoeding geven, kan veel lijken – en dat is het ook! In het stadium van de pasgeborene kan je baby niet direct veel melk opnemen. Het is daarom nodig om regelmatig te voeden om er zeker van te zijn dat hij of zij genoeg krijgt. Later, naarmate de dagelijkse routine van je baby (inclusief zijn of haar slaap- en waaktijd) voorspelbaarder wordt, zal je het gemakkelijker vinden om een ​​regelmatiger voedingsschema te volgen.

Voedingsschema voor pasgeboren baby’s die geen flesvoeding krijgen

Pasgeborenen die flesvoeding krijgen, hebben om te beginnen ongeveer 60-90 milliliter flesvoeding per voeding nodig.

Pasgeborenen die uit de fles worden gevoed, kunnen tijdens het voeden vaak meer opnemen dan zuigelingen die borstvoeding krijgen.

Hierdoor kunt je de voedingen ongeveer drie tot vier uur uit elkaar zetten.

Als je baby de mijlpaal van één maand bereikt, heeft hij of zij minstens vier ons per keer nodig om de voeding te krijgen die hij of zij nodig heeft. Het voedingsschema van je pasgeborene wordt na verloop van tijd geleidelijkaan steeds meer voorspelbaar en je zult de hoeveelheid flesvoeding moeten aanpassen naarmate je baby groter wordt

Voedingsschema voor een baby van drie maanden

Nu jij en je baby een bepaalde routine beginnen te ontwikkelen die bij jullie past, kan het lastig zijn om kleine veranderingen aan te brengen in deze routine. Als je baby echter groeit, groeien de voedingsbehoeftes mee en moet je toch echt het voedingsschema van je baby daaraan aanpassen.

Voor een baby die borstvoeding krijgt

Als je kindje drie maanden is, wordt het steeds actiever. Hij of zij krijgt minder vaak borstvoeding en door die actieve dagen kan je baby waarschijnlijk ’s nachts langer slapen. Misschien moet je in dit stadium maar zes tot acht keer per dag borstvoeding geven (of ongeveer elke drie tot vier uur).

Als de dokter van je baby ziet dat hij of zij aankomt en groeit op het juiste tempo, dan krijgt je kindje hoogstwaarschijnlijk de juiste hoeveelheid voeding binnen op een dag. Het aantal natte en vuile luiers is daarnaast ook een handige en goede indicator van of je kindje wel of niet goed eet.

Je baby zou om en nabij de vier tot zes natte luiers per dag moeten hebben. Bezoek een arts als je bang bent dat je kindje niet voldoende eten binnenkrijgt.

Voor een baby die flesvoeding krijgt

Naarmate je baby groeit, zal je merken dat hij of zij iedere keer dat je hem of haar voedt meer wil eten en ’s nachts met langere pauzes gaat slapen. Kleine aanpassingen aan het voedingsschema van je kind van drie maanden kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Het verhogen van de hoeveelheid flesvoeding tot ongeveer 5 gram per voeding
  • Om en nabij de zes tot acht keer per dag babyvoeding geven
  • De grootte of stijl van de speen aanpassen op de flesjes van je baby, zodat hij of zij gemakkelijker uit de fles kan drinken.

Voedingsschema voor een baby van zes maanden

In dit stadium kan de arts van je baby je aanraden om het dieet van je baby uit te gaan breiden met vast voedsel.

Als je baby klaar is om vast voedsel uit te gaan proberen, is een babygraan van een enkele korrel gemengd met flesvoeding of moedermelk over het algemeen het eerste vaste voedsel dat wordt geïntroduceerd aan de baby. Hierna kun je overgaan op gepureerde groenten en fruit of een mix van beide.

Er is echter geen medisch bewijs dat aangeeft dat het introduceren van voedsel in een speciale volgorde voordelen biedt. Wil je dus liever anders aan de slag gaan, dan kan dit ook. Het beste is om te kijken naar wat je baby nodig lijkt te hebben en waar het van geniet!

Houd er rekening mee dat vast voedsel in dit stadium slechts een supplement is en dat moedermelk of flesvoeding nog altijd de belangrijkste voedingsbron van je baby is op dit moment.

Blijf ongeveer 560 gram moedermelk of flesvoeding opnemen, in drie tot vijf voedingen per dag, in het voedingsschema van je zes maanden oude baby. Dit zorgt ervoor dat je baby de nodige mineralen en vitamines binnenkrijgt.

Je kunt misschien ook beginnen met minder nachtvoeding geven aan je baby. Iedere baby is echter uniek, dus bij de ene baby kan het misschien wel terwijl de andere dit echt nog nodig heeft. Praat met de dokter van je baby om te zien of het tijd is om minder nachtvoeding te geven en om te kijken wat je kunt doen om het proces te bevorderen.

Voedingsschema voor een baby van zeven tot negen maanden

De maanden zeven tot en met negen kunnen het juiste moment zijn om diverser en een grotere hoeveelheid vast voedsel aan het dieet van je baby toe te voegen. Je kindje heeft nu misschien minder voedingen overdag nodig, ongeveer vier tot vijf.

In dit stadium wordt puree van fruit, groenten en vlees aanbevolen. Laat je baby kennismaken met deze nieuwe smaken door eerst een puree te geven met slechts één ingrediënt en voeg dan steeds meer ingrediënten toe om geleidelijkaan combinaties te kunnen creëren.  Je kan langzaam beginnen met het verminderen van het geven van moedermelk of flesvoeding, omdat je baby’s groeiende lichaam nu echt vast voedsel nodig heeft om goed te groeien.

Er is geen juist of “beste” moment om af te zien van flesvoeding of moedermelk. Praat dus wederom met de dokter van je baby om meer informatie te krijgen over de signalen die je kunnen laten weten wanneer je baby klaar is voor nog meer vast voedsel en minder moedermelk of flesvoeding.

Voedingsschema voor een baby van tien tot twaalf maanden

Het verkennen van nieuwe texturen kan nu een groot deel uitmaken van de maaltijden van je kleintje. Naarmate je baby groter wordt, kan hij of zij zichzelf gaan voeden met hapjes, zoals droge ontbijtgranen, stukken gesneden banaan en pasta. Daarnaast kan je kindje zelfs al bepaalde smaken herkennen en aangeven waar hij of zij het meeste van geniet.

Terwijl je moedermelk of flesvoeding blijft vervangen door vast(er) voedsel, kan de zorgverlener van je baby je helpen bepalen hoe de maaltijden van je baby in evenwicht kunnen worden gebracht.

Een mix van verschillende soorten voedsel kan tijdens de maaltijd worden geïntroduceerd en aan het voedingsschema van jouw kindje worden toegevoegd. Je baby mag ongeveer drie tot vier keer per dag eten in deze periode. Zorg ervoor dat je geen voedsel aanbiedt dat verstikkingsgevaar oplevert, zoals pinda’s, druiven en popcorn. Het is belangrijk dat het zacht voedsel is dat zeer voedzaam is.

“Spelen” met voedsel kan leuk en goed zijn voor je baby. Zorg er altijd voor zijn of haar voedsel in kleine stukjes wordt gesneden, zodat die klein genoeg zijn om met zijn of haar kleine vingertjes op te kunnen pakken en te kauwen zonder het risico dat je kindje stikt. Na wat oefening zal je kindje op weg zijn naar gezonde, onafhankelijke eetgewoonten.

Voedingsschema voor een baby van één jaar

Nu je de eerste verjaardag van je kindje viert, is het ook tijd om zijn of haar voedingsprestaties te vieren. Het voedingsschema van je baby kan nu bijna al het gezonde en voedzame voedsel bevatten dat je zelf ook eet, met een paar kleine uitzonderingen zoals rauwe honing en voedsel met verstikkingsgevaar, zoals bijvoorbeeld noten.

Het kan zijn dat je baby nu ook wat minder vaak eet, omdat hij of zij in één keer meer voeding binnen kan krijgen en daarom dus minder vaak hoeft te eten. Geef je éénjarige kindje nu ongeveer drie maaltijden en ongeveer twee of drie kleine tussendoortjes per dag. Dat zou over het algemeen genoeg moeten zijn. Blijkt het niet genoeg te zijn of twijfel je? Raadpleeg dan weer de dokter van je baby.

Dit is het moment om ook koemelk toe te voegen aan het dieet van je baby. Te veel melk is echter niet altijd goed en je moet het op ongeveer 16 tot 24 gram per dag houden als je baby lactose kan verdragen. Neem contact op met de zorgverlener van je baby als je vragen hebt over wanneer en hoe je koemelk kan introduceren.

Je kunt ook nog steeds borstvoeding blijven geven als je baby al één jaar is. Er is geen juist moment om hem of haar van de moedermelk te ontdoen. Er wordt zelfs aanbevolen om borstvoeding te blijven geven zolang het goed is voor jezelf en je kindje. Raadpleeg de arts van je baby als je vragen hebt over het proces van het verminderen van het geven van moedermelk.

Conclusie

We hebben je in dit artikel het beste voedingsschema gegeven vanaf het moment dat je kindje geboren is totdat het een jaar wordt. Natuurlijk zal dit niet bij iedere baby even goed werken en kan het zijn dat jouw kindje behoefte heeft aan iets anders. Mocht je twijfels hebben over dit schema, dan kun je het altijd aanpassen aan de behoeften van jouw baby.

Weet je het allemaal niet zeker? Benader dan altijd je dokter (of de dokter van je kindje als die een andere heeft), want die heeft meer informatie over je kindje en weet vaak wat het nodig heeft!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *