Kun Je Zwanger Worden na een Spiraal? Lees Hier meer!
Een spiraal is een topisch anticonceptiemiddel dat in de baarmoederholte wordt ingebracht en voor gemiddeld 3-6 jaar het progestagene hormoon levonorgestrel (een synthetisch vrouwelijk geslachtshormoon) afgeeft. Het anticonceptiespiraaltje is een klein T-vorming voorwerp dat door de dokter in de baarmoederholte wordt ingebracht, zodat er geen bevruchte eicel kan worden opgenomen.
De spiraalmethode wordt erkend als één van de meest betrouwbare methoden voor anticonceptie op lange termijn. Maar hoe zit het precies als je uiteindelijk wilt stoppen met anticonceptie en zwanger wilt worden? Wanneer zal de vruchtbaarheid terugkeren en hoe lang kan het duren om zwanger te worden? Wat is de kans op zwangerschap na het gebruik van een spiraal? In dit artikel geven we meer informatie over het gebruik van een anticonceptiespiraaltje en vertellen we alles wat je moet weten als je erna zwanger wilt worden.
Inhoud van dit artikel:
- Hoe werkt de spiraalmethode?
- De kans op zwangerschap met het gebruik van een spiraal
- Hoe lang duurt het voordat ik zwanger kan worden?
- Overwegingen bij het kiezen van het anticonceptiespiraaltje
- Wat zijn de voordelen van het anticonceptiespiraaltje?
- Wat zijn de nadelen van het anticonceptiespiraaltje?
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Hoe werkt de spiraalmethode?
Het doel van de spiraalmethode is het veroorzaken van een permanente ontsteking van het baarmoederslijmvlies, zodat het geen bevruchte eicel kan opnemen. In feite creëert het een omgeving waarin bevruchting niet mogelijk is. Deze methode werkt met het afgeven van progestageen-anticonceptiemiddel levonorgestrel, dat de baarmoederhalsafscheiding dikker maakt zodat het sperma niet kan binnendringen.
Wanneer het spiraaltje aan de baarmoeder is bevestigd, geeft het langzaam een kleine hoeveelheid van het hormoon progesteron af. Dit zorgt ervoor dat het sperma de eicel niet kan bereiken. Bovendien heeft een spiraaltje dezelfde werking als andere hormonale anticonceptiemiddelen – hormonale spiraaltjes verhinderen de ovulatie (het vrijkomen van een eicel uit de eierstokken). Daarnaast helpt een hormonaal spiraaltje de menstruatie te verminderen en krampen tegen te gaan.
Dit anticonceptiemiddel wordt gemaakt van plastic of koper. Plastic spiraaltjes kunnen het levonorgestrel-hormoon afgeven en worden ook wel hormonale spiraaltjes genoemd. Een plastic spiraaltje bevat een synthetische versie van het hormoon progesteron, dat normaal gesproken op natuurlijke wijze door de eierstokken wordt aangemaakt. De hormonale spiraaltjes beschikken over een coating die de langzame afgifte van progestageen in de baarmoeder regelt. Plastic spiraaltjes zijn 3 tot 6 jaar werkzaam, hoewel dit afhankelijk is van het type en merk.
Het koperspiraaltje is een steeltje met armen gemaakt van koper. Wanneer deze wordt ingebracht in de baarmoeder, zal het een ontstekingsreactie in de baarmoeder opwekken, die de ontwikkeling van gezonde eitjes stopt en de eitjes die zich wel ontwikkelen, vernietigt. Bovendien is het schadelijk voor het sperma. In tegenstelling tot plastic spiraaltjes, gebruiken koperen spiraaltjes geen hormonen. In plaats daarvan beschadigt koper het sperma, waardoor het onmogelijk wordt voor het sperma om de eicellen te bereiken.
Omdat een koperspiraaltje geen hormonen bevat, zal het de timing van de menstruatie niet veranderen. Er is echter wel een kans dat het koperen spiraaltje gedurende enkele maanden na het inbrengen zware en onregelmatige bloedingen kan veroorzaken. Een koperspiraaltje kan tot 10 jaar zwangerschap voorkomen.
Veel mensen denken dat anticonceptiespiraaltjes bedoeld zijn voor langdurige anticonceptie, maar ze zijn ook zeer effectief gebleken als noodanticonceptie. Onderzoek wijst uit dat als een spiraaltje binnen 120 uur na onbeschermde seks in de baarmoeder wordt geplaatst, het 99% effectief is in het voorkomen van zwangerschap.
De kans op zwangerschap met het gebruik van een spiraal
Hoewel een spiraaltje bekend staat als een zeer effectief anticonceptiemiddel, kan het in zeldzame gevallen gebeuren dat je zwanger wordt terwijl je het gebruikt. Mocht dit gebeuren, dan bestaat er een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam. De kans op zwangerschap met de spiraalmethode is echter zeer klein – de kans om zwanger te worden met een spiraaltje is 0,1% tot 0,2%. Dit betekent dat voor elke 1000 vrouwen met een spiraaltje, er één tot twee zwanger worden.
Zwangerschap met het gebruik van een spiraal kan ontstaan als het spiraaltje van positie verandert. Als het spiraaltje verschuift, zelfs gedeeltelijk, is het niet langer volledig effectief om zwangerschap te voorkomen. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat er bij hormonale spiraaltjes sprake is van een inlooptijd van 7 dagen. Dit is waarom wordt aanbevolen om de eerste week ook een ander anticonceptiemiddel te gebruiken of geen gemeenschap te hebben.
Hoe lang duurt het voordat ik zwanger kan worden?
Seks is vóór en enkele dagen na het verwijderen van het spiraaltje mogelijk. Het verwijderen van een spiraal is snel en gemakkelijk. Meestal wordt deze procedure uitgevoerd door een arts, die zachtjes trekt aan het koordje, waardoor de huls van het spiraaltje vouwt en loskomt. Het kan zijn dat je voor een moment krampen voelt terwijl het wordt verwijderd, en er is een kleine kans dat het spiraaltje er niet gemakkelijk uitkomt.
“De vruchtbaarheid kan onmiddellijk terugkeren na verwijdering van het spiraaltje, dus er is geen wachttijd om te proberen zwanger te worden na verwijdering.“
De meeste vrouwen vinden het verwijderen van het spiraaltje minder pijnlijk of ongemakkelijk dan het inbrengen ervan. Het is overigens ook mogelijk om het spiraaltje zelf te verwijderen, hoewel het wordt aanbevolen om het door een arts te laten doen. Het kan namelijk gebeuren dat het zelf verwijderen van het spiraaltje moeilijker is dan gedacht. Dit kan ertoe leiden dat het spiraaltje niet meer goed is gepositioneerd, wat kan leiden tot krampen en pijn.
De vruchtbaarheid zal dus onmiddellijk nadat het spiraaltje is verwijderd weer normaal worden. Omdat het spiraaltje in de baarmoeder vastzit, heeft het meestal geen invloed op de hormoonproductie. Dit betekent dat de pogingen om zwanger te worden in deze periode direct kunnen worden begonnen. Het exacte antwoord op de vraag hoe snel je zwanger kan worden na verwijdering van het spiraaltje, verschilt echter van persoon tot persoon; er zijn sommige vrouwen die er langer dan een maand over doen om zwanger te worden na verwijdering van het spiraaltje.
Over het algemeen hangt dit af van een aantal factoren, zoals de medische voorgeschiedenis, de leeftijd en de aan- of afwezigheid van andere gynaecologische aandoeningen. Er is echter geen sprake van dat je jouw lichaam “weer normaal” moet laten worden om zwanger te raken. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat 1 op de 5 vrouwen zwanger worden tijdens de eerste cyclus na het stoppen met een anticonceptiemiddel, en iets meer dan de helft wordt zwanger na zes maanden. Ongeveer 8 op de 10 vrouwen worden zwanger na een jaar.
“Problemen met conceptie na verwijdering van het spiraaltje houden in de meeste gevallen geen verband met het gebruik van een spiraal. Kortom: een anticonceptiespiraal stelt de vruchtbaarheid niet uit.”
Overwegingen bij het kiezen van het anticonceptiespiraaltje
Hoe te kiezen? Hoewel jouw arts je kan helpen beslissen welk spiraaltje het meest geschikt voor jou is, zijn er enkele aspecten die je direct in overweging kunt nemen. Om te beginnen, hangt dit af van jouw doelen. Natuurlijk is het hoofddoel het voorkomen van een zwangerschap, maar als je ook de menstruatiepijn wilt verlichten of het aantal menstruaties wilt verminderen, kun je beter een plastic hormonaal spiraaltje proberen. Wil je liever dat jouw spiraaltje zo lang mogelijk meegaat en zwangerschap voorkomt, dan kun je beter kiezen voor een koperspiraaltje.
Wat betreft de kosten, zijn er verschillende prijzen van de anticonceptiespiraaltjes. Dit hangt echter meer af van het merk dan van de hormonale eigenschappen. Om een prijsindicatie te geven: zonder vergoeding van jouw zorgverzekering kosten anticonceptiespiraaltjes tussen de € 60 en €150.
De duur van de effecten is een andere belangrijke factor om rekening mee te houden. Het tijdsbestek voor de verschillende spiraaltjes is vrij groot, wat betekent dat je goed moet nadenken over jouw behoeften. Voortijdige verwijdering of vervanging betekent langere medische afspraken en hogere materiaalkosten. Je kunt het spiraaltje te allen tijde verwijderen op het moment als je zwanger wilt worden, maar als je over een paar jaar zwanger wilt worden, hebt je misschien geen langduriger spiraaltje nodig.
De blootstelling aan hormonen kan bijwerkingen hebben, wat afhankelijk is van jouw gezondheidsverleden. Als je eerder bijwerkingen hebt ervaren van hormoonblootstelling, of in het verleden borst-, baarmoederhals-, baarmoeder- of eierstokkanker hebt gehad, is het slim om ervoor te kiezen helemaal geen hormonen te gebruiken. Het is echter belangrijk om te weten dat de dosis hormonen die door elk spiraaltje wordt afgegeven anders is, en dit kan een bijzonder belangrijke overweging zijn als je bijwerkingen en menstruatieveranderingen ondervindt.
Om een voorbeeld te geven: de spiraaltjes van de merken Liletta en Kyleena zijn twee apparaten die langzaam een lage dosis hormonen in het lichaam afgeven. Daar waar Liletta 52 mg aan het hormoon levonorgestrel bevat, beschikt het merk Kyleena over 19,5 mg levonorgestrel.
Tot slot kan de keuze een kwestie van comfort zijn. Je voelt je misschien beter met meer hormonen dan met metaal of omgekeerd. Bovendien kan de voorkeur afhankelijk zijn van een bepaald merk en ervaringen van andere vrouwen. Nogmaals, het is aan te raden om jouw behoeften en gezondheidsverleden met jouw arts te bespreken om uit te vinden wat aanvaardbaar is voordat je een spiraaltje kiest.
Wat zijn de voordelen van het anticonceptiespiraaltje?
Nu we hebben gekeken naar de kans op zwangerschap na het gebruik van de spiraalmethode, zetten we enkele belangrijke voor- en nadelen van het anticonceptiespiraaltje op een rijtje. In dit artikel willen we zo volledig mogelijk zijn over het spiraaltje als anticonceptiemiddel, zodat je een volledig beeld krijgt van de werking ervan.
De meest voorkomende redenen voor het niet gebruiken van anticonceptiemiddelen zijn de bijkomende gezondheidsproblemen (daarover straks meer) en de lage frequentie van geslachtsgemeenschap. Maar als je er zeker van bent dat je een anticonceptiemiddel wilt gebruiken, is het handig om te weten dat zowel hormonale als niet-hormonale spiraaltjes zeer effectief zijn gebleken. Uiteenlopend onderzoek wijst uit dat de effectiviteit van een spiraaltje meer dan 99% is, en het de kans op menselijke fouten aanzienlijk vermindert.
Niet alleen is de kans groter dat de menstruatie lichter en regelmatiger wordt, de hormonen in het spiraaltje kunnen sommige mensen ook helpen hun aantal menstruaties te verminderen, of zelfs helemaal te stoppen. Zodra een spiraaltje is geplaatst, werkt het meteen. Daarnaast zijn kostenbesparing en het gebruikersgemak bekende voordelen van het spiraaltje. Het gebruik van een anticonceptiespiraaltje gedurende meerdere jaren kan een echte besparing zijn in vergelijking met de pil.
Bovendien heeft het spiraaltje een aantal praktische voordelen. Met het spiraaltje hoef je jezelf niet meer te verplichten of herinneren om de pil in te nemen en zijn er geen beperkingen en vrijwel geen zwangerschapsrisico’s aan verbonden. Hierdoor kunnen mensen een veiliger leven leiden en plezierige seksuele gemeenschap ervaren zonder de tussenkomst van anticonceptieve alternatieven, zoals condooms.
De anticonceptiespiraal heeft voor de rest geen invloed op de voortplantingsfunctie, wat betekent dat het gebruik van een spiraaltje geen toekomstige zwangerschapsproblemen veroorzaakt. Net als de anticonceptiepil kan een anticonceptiespiraal op elk moment worden uitgenomen en gestopt.
Uit ander onderzoek is verder gebleken dat de spiraalmethode zorgt voor een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker. De hormonen in spiraaltjes kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder baarmoederhalskanker, verminderen.
Tenslotte is de spiraalmethode uitstekend als noodanticonceptiemethode. Het koper in het spiraaltje zorgt voor een effectieve oplossing om ongewenste zwangerschap na onbeschermde geslachtsgemeenschap te voorkomen zolang het spiraaltje binnen vijf dagen na de eisprong wordt aangebracht.
Wat zijn de nadelen van het anticonceptiespiraaltje?
Zoals bij alle bestaande anticonceptiemethoden zijn er een aantal nadelen aan het gebruik van spiraaltjes verbonden. Deze kunnen door vrouwen in meerdere of mindere mate worden ervaren. Als we het hebben over de nadelen van koperspiraaltjes, kunnen er vrouwen zijn die langdurige menstruatie ervaren. Daarnaast kunnen vrouwen last krijgen van terugkerende bloedingen, onregelmatige menstruaties, gewichtstoename en het ontstaan van acne.
En hoewel anticonceptiespiraaltjes zeer effectieve anticonceptiemiddelen zijn, is het belangrijk te onthouden dat ze geen seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen. Om dit risico volledig te voorkomen, moeten er nog steeds condooms worden gebruikt. Andere redenen waarom er kan worden besloten het spiraaltje te verwijderen, zijn onder andere een vulva-infectie, verhoogde bloeddruk, ontsteking van het endometrium en bijwerkingen van de menopauze.
“De kans op negatieve bijwerkingen is laag, maar het is alsnog zeer belangrijk om mogelijke bijwerkingen van het gebruik van het spiraaltje goed in de gaten te houden en jouw arts te raadplegen bij negatieve effecten.“
Wanneer het goed is ingebracht, mag je het spiraaltje niet voelen tijdens de seks. Het kan echter voorkomen dat het dragen van het spiraaltje door beide partners toch wordt gevoeld tijdens de geslachtsgemeenschap, Het is normaal om de draadjes van het spiraaltje te voelen hangen, maar als je het spiraaltje toch voelt, kan er iets mis zijn gegaan. Er bestaat een mogelijkheid dat het spiraaltje is verplaatst, of dat het niet goed geplaatst is.
Tenslotte is het essentieel om het spiraaltje tijdig te verwijderen na de vervaldatum. Als het spiraaltje na de vervaldatum te lang in de baarmoeder blijft zitten, bestaat er een risico van een infectie die zelfs onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Een ander vanzelfsprekend risico is dat een verlopen spiraaltje geen effectief anticonceptiemiddel meer is
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!