Hoe Voorbereiden Op Je Zwangerschap?
Je hoeft maar een babyfoto te laten zien, en alle vrouwen – en sommige mannen – binnen een straal van 3 meter beginnen te smelten. Een lief lachend gezichtje, met glimmende oogjes, baby haartjes, en kleine ledemaatjes die vrolijk in het rond spartelen – daar is niemand bestand tegen. Bijna iedereen koestert – stiekem – wel een kinderwens.
Inhoud van dit artikel:
Maar ondanks het feit dat een baby een geweldig geschenk is, waar je de hemel voor prijst, kunnen er zich ook mindere momenten voordoen tijdens het ouderschap. Denk aan de momenten waarbij je om drie uur ´s nachts je warme bed moet verlaten, omdat je kind de hele buurt bij elkaar krijst, of de verre-van-aangename geur van verse poepluiers.
Jezelf op elk aspect van het ouderschap voorbereiden, is bijna onmogelijk. Theoretisch gezien zou je alles kunnen leren, maar zelfs de theorie kan je niet voorbereiden op alle zaken die je in de praktijk mee zult maken. Het leert je bijvoorbeeld niet welke rol jouw eigen emoties spelen in bepaalde situaties. Hoe bereid je je toch het beste voor op een zwangerschap?
Realiseer je wat het ouderschap inhoudt
Een goede voorbereiding vergt een goed begrip van datgene waar je jezelf gereed voor wilt maken. Oftewel, voordat jij begint met het proberen om zwanger te worden, is het heel belangrijk dat jij wel echt begrijpt waar je aan gaat beginnen. Zonder een goed besef van wat een ouderschap inhoudt, zal jij jezelf wellicht op een later moment nog eens tegenkomen.
Als ouder krijg jij namelijk allerlei soorten situaties voorgeschoteld, en de manier waarop jij op deze situaties reageert is zeer bepalend voor de ontwikkeling van je kind. Word jij bijvoorbeeld heel snel gefrustreerd en heb je de neiging snel te schreeuwen naar iemand wanneer hij/zij iets niet goed doet? Dit kan ervoor zorgen dat je kind heel stil/brutaal wordt.
Ban je slechte gewoontes uit
Slechte gewoontes zijn niet voor niets ´slecht´. Dat wil zeggen, eigenlijk zou jij deze er sowieso niet op na moeten houden, maar het weerstaan van de verleiding van een dergelijke (slechte) gewoonte is voor velen lang niet zo makkelijk. Echter moet je, zowel als je zwanger wilt worden, als wanneer je zwanger/ouder bent, deze schadelijke gewoontes uitbannen.
Het gaat hierbij om het drinken van (teveel) alcohol, roken en drugsgebruik, maar ook over een mogelijk tekort in de mate waarin jij beweegt. Onder andere tabak kan ervoor zorgen dat jouw kans op bevruchting mogelijk vermindert, en dat het aantal (goede) spermacellen van je partner afneemt. Door jouw slechte gewoontes kan je dus überhaupt minder snel zwanger worden!
Mocht je ondanks je slechte gewoontes toch zwanger zijn geworden, bestaat er nog altijd de kans dat het tijdens de zwangerschap zelf misgaat. Roken of het nuttigen van alcohol en drugs vergroot namelijk de kans op onder andere een miskraam of een wiegendood. Elimineer dus spoedig al jouw slechte gewoontes, omwille van de gezondheid van jouw kind!
Volg een gezond dieet
Niet alleen het minderen (uitlaten) van jouw alcohol-, tabak- of drugsgebruik is van belang voor een voorspoedige ontwikkeling van jouw kindje, maar ook de mate van en het soort eten dat jij binnenkrijgt. Wat jij eet/drinkt komt namelijk direct via de placenta in het bloed van je kindje, dat zich vervolgens zal ontwikkelen op basis van de stoffen die in jouw eten/drinken zitten.
Er wordt je aangeraden om volgens de schijf van vijf te eten. Dat wil zeggen dat je iedere dag iets uit elke ´schijf´ moet eten. Zo moet je ervoor zorgen dat je elke dag genoeg groente en fruit, brood, granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten, zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers, vetten en olie, en dranken moet eten/drinken.
Let er overigens wel op dat je je inname van met name cafeïne, rauw vlees, gerookte vis en rauwe eieren/melk zoveel mogelijk – het liefst helemaal – uitlaat. Stoffen als omega-3 en foliumzuur worden echter juist wel aangeraden. In het kort kan je zeggen dat je tijdens je zwangerschap gevarieerd, gematigd (minder verzadigd vet), gezond en veilig moet eten.
Blijf in beweging
Naast een goede voeding, is voldoende beweging ook heel erg belangrijk voor je zwangerschap. Dit kan jou (en je kindje) helpen gezond te blijven. Daarnaast zal het je helpen je beter te voelen – door het verminderen van rugpijn – en kan het jou en je lichaam voorbereiden op de bevalling, door sterkere spieren, een fit hart en beter uithoudingsvermogen.
Als jij iemand veel bezig bent met sporten, kan je over het algemeen je huidige routine gewoon voortzetten. Mocht jij echter niet veel sporten, begin er dan nu mee! Je kunt het langzaamaan opbouwen, zodat jij uiteindelijk gezonder wordt. Hierdoor neemt onder meer het risico op diabetes en een slecht hart voor je kindje af, en wordt ook hij/zij gezonder!
Zorg voor genoeg sociale steun
Tijdens je zwangerschap – en tevens tijdens je pogingen om zwanger te worden – is het van belang dat jij genoeg mensen om je heen hebt die jou kunnen bijstaan. Emotionele en ´tastbare´ steun van familieleden of vrienden is namelijk gerelateerd aan het (mentale) welzijn van een vrouw in verwachting.
De support van een metgezel kan er voor zorgen dat het risico op complicaties van de fysieke gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap, maar ook het risico op een eventuele postnatale depressie (een depressie van de moeder na de geboorte) vermindert. Dit effect is verklaarbaar doordat zij zo beschermd worden tegen een zeker stresshormoon.
De aanwezigheid en hulp van anderen is dus een erg essentieel onderdeel voor een voorspoedig verloop van je zwangerschap. Oftewel, als jij mensen om je heen hebt die jou emotionele support voeding, informatie en advies, hulp bij routine-activiteiten, en materiële goederen kunnen leveren, zal dit jou als aankomende moeder een goed welzijn garanderen.
Houd er een goede relatie met je partner op na
Het is niet alleen belangrijk dat je een goede steun van familie of vrienden tijdens je zwangerschap ondervindt, maar ook van je partner. Hoewel er gedacht wordt dat vrouwen meer (emotionele) steun kunnen leveren dan mannen door een verhoogd empathisch vermogen, blijkt dat mannen ook een emotionele support en zekerheid kunnen bieden.
Zorg er dus voor dat de band tussen jou en je partner sterk (genoeg) is als jij het overweegt om een kind te nemen. Deze overweging richt zich niet alleen op de zwangerschap zelf, maar ook op de periode na de geboorte. Als ouders zullen jullie namelijk een stevige relatie als basis moeten hebben, zodat jullie samen – als team – jullie kind kunnen grootbrengen.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!