4 Dingen die (Totaal) Anders Zijn bij een Tweede Zwangerschap

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk al je eerste zwangerschap achter de rug. Het was een tijd van nieuwe ervaringen, heel veel emoties, maar uiteindelijk intens geluk omdat je eindelijk een kindje baarde. Daarna heb je lekker je rust genomen om alle tijd met je baby door te brengen en voor hem/haar te zorgen.

Uiteindelijk begon het echter te knagen: alleen is ook maar alleen… Wordt het niet tijd voor een broertje of zusje voor de kleine? Veel mensen kiezen ervoor om meer dan één kind te nemen. Dat betekent dus dat je nog een keer zwanger moet worden. Wat is er precies anders bij een tweede zwangerschap, en waarmee moet je rekening houden? Ik heb het hier voor je samengevat!

tweede1

Ben je al klaar voor een tweede zwangerschap?

Sommige vrouwen kunnen niet wachten tot hun tweede zwangerschap. Het liefst zouden ze direct na de geboorte van hun eerste alweer het bed in duiken om een tweede kindje te maken. Daar is in principe niets mis mee, maar zorg er wel voor dat je lichaam hersteld is van je eerste zwangerschap. Een baby pleegt best een aanslag op je lichaam wanneer hij geboren wordt!

Wacht daarom ten minste tot je weer normaal menstrueert, voordat je opnieuw zwanger probeert te worden. Dan weet je dat je voortplantingsorganen weer zoals vanouds functioneren en je dus meer kans hebt om zwanger te worden. Daarnaast zijn er andere lichaamsdelen die moeten herstellen, zoals je buikspieren, je vagina en je baarmoeder.

Zelfs dan is het verstandig om even bij jezelf na te gaan: is dit het juiste moment voor een tweede kind? Als je net een kindje van een paar maanden oud hebt, is het misschien niet zo slim om direct weer zwanger te worden. Je moet dan een kleine, hulpeloze baby opvoeden terwijl je alweer met een dikke buik rondloopt en niet meer alles kunt doen.

Als jouw partner veel thuis is en dus regelmatig kan helpen bij de opvoeding en de zwangerschap, is dat minder een probleem. Maar als jouw partner de kostwinner is en fulltime werkt, kan het te zwaar zijn om direct een tweede zwangerschap te beginnen. Je wilt wel dat je zowel je geboren als je ongeboren kind genoeg aandacht en verzorging kunt geven!

tweede2

Aan de andere kant wil je misschien ook niet dat er te veel tijd tussen je eerste en je tweede zwangerschap zit. Er ontstaat dan een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen, waardoor ze het misschien minder goed met elkaar kunnen vinden. Anderzijds heb je dan niet het probleem dat je zwanger bent met nog een klein kind thuis. Het is dus heel persoonlijk wanneer je aan een tweede zwangerschap begint.

Verschil #1: een tweede zwangerschap is herkenbaarder

Bij je eerste zwangerschap wist je allemaal niet wat je te wachten stond. Wat gaat er met mijn lichaam gebeuren? Hoe pijnlijk is een bevalling nou echt? Is dit normaal wat ik voel of is er iets mis met mijn baby? Constant schieten dit soort vragen door je hoofd heen, omdat je nog geen idee hebt wat een zwangerschap inhoudt.

Dat is bij een tweede zwangerschap wel anders. Je herkent nu de veranderingen die in je lichaam plaatsvinden. Waarschijnlijk voel je ook eerder je baby in je buik trappen dan bij de eerste zwangerschap. Je schrikt je nu niet meer dood als je misselijk wordt, of plotseling overvallen wordt door vermoeidheid. Alles heeft de revue al een keer gepasseerd.

tweede3

Dat maakt ook dat je een tweede zwangerschap veel relaxter doorkomt. Alleen al het feit dat je (ongeveer) weet wat er gaat komen, maakt dat je veel meer ontspannen je tweede zwangerschap doorkomt. Je maakt er niet meer zo’n big deal van als de eerste keer. Het zal je verbazen hoe ervaren je je voelt na een eerste zwangerschap!

Het belangrijkste is misschien wel dat je leven niet meer voor 9 maanden in het teken staat van enkel je zwangerschap. Waar je de eerste keer regelmatig wat extra slaap pakte, het rustiger aan deed en op alles aan het letten was, laat je het nu vooral over je heen komen. Misschien heb je niet eens de mogelijkheid om het rustig aan te doen, omdat er nu een kleine dreumes rondloopt die je aandacht opeist!

Verschil #2: veranderingen in zwangerschapssymptomen bij een tweede zwangerschap

Er zijn geen gigantische verschillen tussen de symptomen van een eerste en een tweede zwangerschap. Wel zijn er subtiele verschillen die bij de meeste (maar niet alle) vrouwen te vinden zijn. Bovendien weet je nu beter wat er met je lichaam gebeurt, dus kun je beter anticiperen op de zwangerschapssymptomen en heb je er hopelijk minder last van.

Allereerst krijg je bij een tweede zwangerschap sneller een buik. Je buikspieren zijn namelijk minder stevig, omdat je al een keer een kind gebaard hebt. Hierdoor rekt je buik sneller op en kun je dus eerder zien dat je zwanger bent. Houd daar rekening mee met bijvoorbeeld je kleding.

tweede4

Sommige vrouwen geven aan dat de zwangerschapssymptomen heftiger zijn dan bij je eerste zwangerschap. Dit is wel subjectief, het hoeft bij lang niet alle vrouwen zo te zijn. Wel kun je wat meer last hebben van rugpijn, omdat je lichaam al eens een zware zwangerschap achter de rug heeft gehad. Een baby dragen is niet de minste last!

Een voordeel is juist weer dat de tweede zwangerschap sneller lijkt te gaan dan de eerste. Dat heeft te maken met het vorige kopje: je bent minder bezig met de zwangerschap. Omdat je al goed weet wat een zwangerschap met je doet, ben je minder gefocust op het zwanger zijn en meer op de rest van je leven. Daardoor kan een tweede zwangerschap heel vlot lijken te verlopen.

Verschil #3: Gaat een tweede bevalling sneller dan de eerste?

Over het algemeen, ja. Je baarmoedermond gaat bij de tweede bevalling eenvoudiger open, waardoor deze meestal sneller verloopt dan de eerste. Let wel op dat er een heleboel factoren zijn die de duur van de bevalling beïnvloeden, en dat het dus niet de regel is dat je tweede bevalling sneller gaat. Je baby kan zich bovendien vrijer bewegen in de baarmoeder.

Dat een tweede bevalling sneller gaat, hoeft ook niet te betekenen dat deze minder pijnlijk is. Nog steeds is het een aardige opgave voor je lichaam om een kind te baren – dat gaat gepaard met de nodige pijn. Maar opnieuw weet je beter wat je te wachten staat en ga je meer ontspannen de bevalling in. Dit psychologische effect kan al helpen de pijn te verlichten.

tweede5

Waarschijnlijk ben je je ook minder panisch aan het voorbereiden op je tweede bevalling. De eerste keer heb je tientallen boeken en artikelen gelezen over de bevalling en er alles aan gedaan om goed voorbereid te zijn. De tweede keer heb je meer zoiets van: “oké, ik moet gaan bevallen, ik hoop dat het snel achter de rug is” – en dat is het dan!

Verschil #4: Je gaat veel beter om met je tweede zwangerschap

De eerste keer zwanger zijn is een hele bijzonder ervaring. Je gaat over van niet-moeder naar moeder, je krijgt je allereerste baby – hoe speciaal is dat? Het is dan ook niet zo gek dat je de eerste keer helemaal geobsedeerd bent door je zwangerschap. Alles moet en zal in het teken staan van jouw aanstaande kleine, en je zorgt dat hem of haar niets tekort komt.

Je wilt bijvoorbeeld alles laten vastleggen van de zwangerschap. De eerste echo, hoe snel je buik groeit, wanneer je je kindje voor het eerst voelt trappen – alles moet op papier komen te staan. Misschien laat je zelfs wel een gipsen afdruk van je buik maken. Dit is jouw eerste baby, en dat zal de hele wereld weten ook.

Vergeet daarbij ook niet alle andere dingen die bij een zwangerschap komen kijken. Kleertjes uitzoeken voor de kleine, de kamer inrichten, zwangerschapsklasjes of -yoga, een heleboel boeken en nog meer aandacht van je omgeving. Letterlijk álles draait om jouw baby. En dat is dus wat er zo anders is bij een tweede zwangerschap.

tweede6

Deze keer ben je klaar met die boeken en verschrikkelijke zwangerschapsklasjes. Je laat lang niet meer alles vastleggen, misschien een enkele echo en wat foto’s van je pasgeboren kleine. Kleren uitzoeken? Het liefst zo laat mogelijk, of lekker overnemen van de grote broer of zus. Je maakt er minder heisa om.

Hetzelfde geldt voor je omgeving. De eerste keer krijg je misschien veel vriendinnen over de vloer, want wat bijzonder is het: je krijgt een kind! Je brievenbus zit vol met kaartjes en je kunt niet eens meer normaal boodschappen doen zonder aangesproken te worden door jan en alleman. Voor de tweede keer een dikke buik? Geboortefelicitaties kun je krijgen, op de rest hoef je vaak niet meer te rekenen.

En eigenlijk is dat allemaal wel zo relaxt. Juist doordat je nu beter weet wat je van een zwangerschap kunt verwachten, kun je er beter mee omgaan. Pas alleen op dat je niet té laks wordt, in bijvoorbeeld de voorbereiding of je dieet. Blijf gezond eten, neem af en toe je rust, en zorg dat je klaar bent voor de bevalling. Dan kun je met een ontspannen gevoel je tweede kindje in je armen sluiten!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *