Wanneer Zwangerschapstest Doen? Beste Tijdstip + Tips

De spanning giert door je lichaam wanneer je de pil links laat liggen, onaangeroerd naast het pakje met ongebruikte condooms. Je kijkt jezelf in de ogen via je spiegelbeeld en haalt een aantal keer diep adem. Het is echt zover. Geen beschermde seks meer; je gaat officieel proberen om zwanger te worden. De spanning slaat langzaam om in opwinding. Eindelijk… Een kindje.

Onbeschermde seks hebben betekent echter niet dat je direct zwanger zult raken. Sommigen hebben geluk, maar meestal duurt het een tijdje voor een eicel bevrucht raakt. Hoewel je misschien dus staat te springen om een zwangerschapstest te doen na het vrijen, kan je hier beter nog even mee wachten. In dit artikel lees je wanneer je het beste een zwangerschapstest kunt doen.

test1

Waarom je beter even een tijdje kunt wachten

Conceptie vindt plaats door geslachtsgemeenschap. De penis van de man loost zaad in de vagina van de vrouw, waarna het sterkste zaad (‘survival of the fittest’) weet door te zwemmen naar de baarmoederhals waar het een eitje probeert te bevruchten. Wanneer een eitje bevrucht raakt, is de vrouw zwanger.

Conceptie is echter niet altijd even waarschijnlijk. Het is afhankelijk van de menstruatiecyclus van de vrouw wanneer de kans op conceptie het hoogst is. Dit is tijdens de ovulatie, de periode waarin er eitjes vrijgelaten worden in de eileider, klaar om bevrucht te worden. Dit vindt eenmaal in de maand plaats, en duurt zo’n 48 uur. Binnen die tijd moet er dus geslachtsgemeenschap plaatsvinden.

Maar zelfs als je ‘op het juiste moment’ seks hebt, kan het nog even duren voordat een zwangerschapstest werkelijk aangeeft dat je bevrucht bent. Dit kan overigens verschillen per soort zwangerschapstest.

Soorten zwangerschapstesten

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten te koop, te weten:

  • Midstream
  • Cassette
  • Dipstick

Je kunt dus zelf een test kiezen die jij het makkelijkste vindt om te gebruiken. Voor de betrouwbaarheid maakt het geen verschil als je bijvoorbeeld een midstream koopt in plaats van een cassette. Alle testen zijn namelijk even nauwkeurig en hebben een betrouwbaarheidspercentage van 99%, mits je de test goed gebruikt.

Midstream

Een midstream test is de meest bekende zwangerschapstest. Hierbij houdt je de test (een soort staafje) je in je urinestraal. Je plast dus eigenlijk over het staafje heen. Daarna wacht je even, en binnen een aantal minuten zal je weten of je wel of niet zwanger bent.

test2

Cassette

Een cassette test werkt iets anders: je vangt wat urine op in een bekertje, waarna je een pipetje in het bekertje doopt. Als het pipetje de urine heeft opgezogen, druppel je deze weer in het ‘opvang gat’ van de test. Ook bij deze test verschijnt binnen een aantal minuten het resultaat.

test3

Dipstick

Een dipstick test lijkt op een mengeling van de twee voorgaande testen. Bij de dipstick test vang je namelijk je urine op in een plastic bekertje, waarna je een stickje in de urine dipt. Na een paar seconden (lees: sneller dan de andere twee tests!) zie je uitslag verschijnen.

test4

Wanneer kan je het best een zwangerschapstest doen?

Net als het moment waarop je seks hebt met het doel om zwanger te worden, is de dag waarop je een zwangerschapstest doet afhankelijk van je menstruatiecyclus. Als deze regelmatig is, kan je vanaf de eerste dag dat je overtijd bent een test doet. Bij een onregelmatige cyclus kan je echter het beste uitgaan van je langste cyclus van het afgelopen half jaar, daar nog 1 dag bij optellen en op dat moment de test doen.

Reguliere zwangerschaptest

Een reguliere zwangerschapstest kun je het beste doen als je één of meerdere dagen overtijd bent. Deze test meet of het HCG-hormoon in je urine zit. Vanaf de bevruchting tot aan de derde maand van je zwangerschap maak je elke dag steeds meer van dit hormoon aan. Dat wil dus zeggen dat, wanneer dit hormoon in je urine aanwezig is, je zwanger bent.

Vroege zwangerschapstest 

Als je nog niet overtijd bent, maar geen zin hebt om te wachten tot je wel of niet ongesteld wordt, dan kan je een vroege zwangerschapstest doen. Deze kan je ongeveer zes tot vier dagen voor je verwachte menstruatie doen. Bekende merken, als Predictor en Clearblue hebben deze vroege zwangerschapstesten in hun assortiment.

Wanneer je een vroege zwangerschapstest doet en de uitslag negatief is, dan is het een advies om toch nog een keer een reguliere test te doen als je één of meerdere dagen overtijd bent. Het kan zijn dat je toch zwanger bent, maar dat de vroege test een negatieve uitslag gaf, omdat er nog niet voldoende van het HCG-hormoon in je urine aanwezig was.

Het kan ook zo zijn dat een vroege zwangerschapstest aangeeft dat je zwanger bent, terwijl je een paar dagen later toch ongesteld wordt. Een zwangerschap kan namelijk achteraf toch nog mislopen. Als je echter een reguliere test uitvoert en deze een positief resultaat geeft, dan betekent dit dat je dus zwanger bent. Ook als het streepje licht roze of paars is!

zwangerschapsverschijnselen

Tips voor het doen van een zwangerschapstest

Voordat je nu direct naar de winkel rent om een zwangerschapstest te halen, lees eerst nog even deze drie belangrijke tips:

Tip #1 Doe de test wanneer je opstaat

Alhoewel de meeste fabrikanten van zwangerschapstesten aangeven dat je de test op elk moment van de dag kunt doen, is het toch verstandig om deze in de ochtend (met ochtendurine) uit te voeren. Je ochtendurine is namelijk het meest geconcentreerd en bevat de hoogste hoeveelheid hCG. De zwangerschapstest kan dit hormoon dan het makkelijkste opsporen.

Tip #2 Drink geen extra water

Als je een zwangerschapstest wilt doen, moet je natuurlijk kunnen plassen. Maar: wacht tot je móét plassen en ga geen extra water drinken om urine te krijgen. De urine wordt dan namelijk lichter en minder geconcentreerd.

Als je extra water gaat drinken, loop je dus het risico dat het testresultaat niet realistisch is. De test kan het zwangerschapshormoon dan minder goed opsporen en kan dan aangeven dat je niet zwanger bent, terwijl dit misschien wel zo is.

Tip #3 Doe drie testen

Voor nog meer zekerheid is het een tip om drie testen – van hetzelfde merk! – uit te voeren. Doe de testen drie dagen achter elkaar en doe ze op hetzelfde tijdstip. Als elke test een positief resultaat geeft, dan ben je zeker zwanger!

Wat moet je doen als je inderdaad zwanger bent?

Wanneer de test aangeeft dat je zwanger bent, zijn er nog een aantal andere stappen die je moet doorlopen.

Stap #1 Bereken de uitgerekende datum

Als je overtijd bent, een test hebt gedaan en deze aangeeft dat je zwanger bent, dan kun je de uitgerekende datum berekenen. Dit doe je door uit te gaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. Vervolgens tel je hier negen maanden en een week bij op, zo kom je op (een schatting van!) de uitgerekende datum. Let op: er zijn maar heel weinig vrouwen die ook echt op de uitgerekende datum bevallen.

test5

Stap #2 Maak een afspraak met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een afspraak maken met een verloskundige. Deze begeleidt je tijdens je zwangerschap. Ze controleert of je baby gezond is en hoe het met jouw gezondheid staat. Gedurende je zwangerschap bezoek je de verloskundige ongeveer tien tot vijftien keer. Het aantal bezoekjes hangt weer af van het verloop van je zwangerschap.

Je eerste bezoek aan haar is tussen de achtste en tiende week van je zwangerschap. Vanaf de achtste tot 24e week van je zwangerschap bezoek je de verloskundige elke vier weken een keer. Vanaf de 24e tot de 30e week is dit elke drie weken, vanaf de 30e tot de 36e week is dit elke twee weken een keer en vanaf de 36e week tot en met de bevalling bezoek je hem/haar iedere week.

Stap #3 Vermijd stress

Stress is niet bevorderlijk wanneer je van plan bent om zwanger te worden en te zijn, dit kan complicaties opleveren voor je baby (miskraam, vroeggeboorte etc.). Het is veel verstandiger om rustiger aan te doen en meer tijd in te plannen met je partner. Ontspan samen met hem en besteedt tijd aan elkaar.

Als je een drukke baan hebt met veel werkdruk, probeer dan minder te werken. Hierdoor verminder je de stress en zo komt je hormoonhuishouding weer wat meer in balans. Een evenwichtige hormoonhuishouding is nodig om zwanger te raken.

test6

Stap #4 Neem extra voedingsstoffen tot je

Er zijn een aantal voedingsstoffen die jouw zwangerschap ten goede zullen komen, foliumzuur en omega-3 vetzuren. Hieronder worden deze toegelicht.

(Extra) foliumzuur

Als je zwanger bent, is het een aanrader om de eerste maanden van je zwangerschap foliumzuur, oftewel vitamine B11, te slikken. Foliumzuur levert een bijdrage aan de vorming van het zenuwstelsel van je ongeboren kindje. Het vermindert het risico op een open ruggetje, open gehemelte of hazenlip.

Tijdens een zwangerschap krijg je zelf niet voldoende foliumzuur binnen. Dit komt doordat het onmogelijk is om de gewenste hoeveelheid vitamine B11 erbij te eten. Om toch aan de gewenste hoeveelheid te komen, is het dus verstandig om extra foliumzuur erbij te slikken.

Na ongeveer tien weken van je zwangerschap is het niet meer nodig om extra foliumzuur in te nemen. Het is dan pas ongeveer acht weken geleden dat je zwanger raakte, maar de verloskundige of gynaecoloog gaat meestal uit van tien weken. Na de tiende week kan je stoppen met het slikken van foliumzuur. Het enige dat je dan moet doen, is je houden aan een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Ook als je nog niet zwanger bent, maar wel graag een kindje wilt, is het een advies om al te beginnen met het slikken van foliumzuur. Het bevordert de aanmaak van nieuwe cellen en het vergroot de kansen op een gezonde baby.

Omega-3 vetzuren

Als blijkt dat je zwanger bent, dan heeft je ongeboren kindje omega-3 vetzuren nodig. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de hersenen en de ogen van je kindje zich goed ontwikkelen. Vooral rond de zesde maand van je zwangerschap heeft de baby hier behoefte aan. Zijn of haar hersenen groeien dan extra sterk en omega-3 biedt hierbij ondersteuning.

Daarnaast kan omega-3 ervoor zorgen dat je baby niet te vroeg geboren wordt en een gezond gewicht heeft tijdens de bevalling. Ook is dit vetzuur ook goed voor je eigen lichaam. Het voorkomt de kans op een pre- of postnatale depressie en zwangerschapsdementie.

Omega-3 bevindt zich vooral in vette vis, zoals haring, zalm en makreel, plantaardige oliën, eierdooier en mager rood vlees. Je kunt er ook voor kiezen om het vetzuur dagelijks in een capsulevorm in te nemen. Zo hoef je niet zelf bij te houden of je wel aan de gewenste dagelijkse hoeveelheid komt.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

3 Reacties op "Wanneer Zwangerschapstest Doen? Beste Tijdstip + Tips"

  1. Carolien van den Berg says:

    Bedankt voor de tips! Maar wat verstaat u onder ''extra foliumzuur''? Zijn er ook net als bij omega-3 capsules aanwezig met de juiste hoeveelheid, zodat ik het niet meer zelf hoef bij te houden? Of moet ik wel zelf bepalen wanneer ik genoeg foliumzuur binnenkrijg? Zo ja, waar kan ik vinden wat deze aangerade hoeveelheid bedraagt? Gr, Carolien

    • Frank says:

      Hee Carolien, er zijn inderdaad voedingssuplementen en dergelijke met foliumzuur, als je die gebruikt weet je zeker dat je genoeg binnenkrijgt!

  2. Sanne says:

    Ik wist niet dat stress zo belangrijk was als je een kind wil krijgen, ik wist wel dat het slecht was maar niet dat het ook zo heftig voor je lichaam was, maar goed om te weten...

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *