Innesteling Berekenen? Check Hier Hoe Dat Moet!

Wil jij graag weten of je zwanger bent en hoe lang je al zwanger bent? Of ben jij van plan om zwanger te worden? Dan is het handig om te weten hoe je de innesteling berekent. Door de innesteling te berekenen weet je vanaf welke dag jij zwanger bent! Je kunt hiermee dus ook de uitgerekende datum van de bevalling berekenen.

In dit artikel lees je alles over wat innesteling is, waarom de innesteling berekenen belangrijk is en hoe je de innesteling berekent!

Wat is de innesteling?

De innesteling is een belangrijke fase in het zwangerschapsproces. Dit is namelijk het moment dat de bevruchte eicel vanuit de eileider naar de baarmoederholte is gereisd. De bevruchte eicel, die op dit moment al een minuscule embryo is, nestelt zich dan in het baarmoederslijmvlies. Dit is belangrijk omdat het baarmoederslijmvlies de ideale omgeving is voor je baby om te groeien.

“Vanaf het moment dat de innesteling heeft plaats gevonden, ben je officieel zwanger!”

Wanneer is de innesteling?

De innesteling vindt doorgaans plaats op de achtste dag na de bevruchting, dit komt neer op vijf dagen vóór de verwachte menstruatie. Het kan echter variëren tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Over de juiste manieren van het berekenen van de innesteling lees je straks meer.

Werkt de innesteling altijd?

Helaas is het menselijk lichaam niet perfect. Ongeveer de helft van de bevruchte eicellen nestelt zich in. Afhankelijk van gezondheid en leeftijd kan de innesteling ook mislukken. Dit kan op twee manieren gebeuren:

  1. De eicel nestelt zich niet in en het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Hierna word je weer ongesteld.
  2. De eicel nestelt zich buiten de baarmoeder, dit is vaak in de eileider. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden en kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder.

Mogelijke oorzaken van een mislukte innesteling

Er komt heel veel kijken bij zwangerschap. Er zijn dan ook meerdere factoren die de innesteling kunnen laten mislukken. Ik zet ze hier kort op een rijtje.

Mogelijke oorzaak nummer 1: fout in de celdeling

Na de bevruchting begint de bevruchte eicel te groeien. Soms gaat dit niet goed, er kan sprake zijn van een fout in de celdeling. Als de eicel niet gezond is vindt er geen innesteling plaats en voert je lichaam de ongezonde eicel af. Je wordt dan gewoon ongesteld.

Mogelijke oorzaak nummer 2: Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies groeit op plekken buiten de baarmoeder. Dit kan leiden tot verklevingen in de baarmoeder. Hierdoor wordt het moeilijker om zwanger te worden. Sommige vrouwen hebben echter wél endometriose en toch geen moeite met zwanger worden. Als je vermoedt dat je endometriose hebt kan dit worden opgelost door de huisarts en de gynaecoloog. Zij maken dan gebruik van kunstmatige inseminatie en IVF.

Mogelijke oorzaak nummer 3: vleesboom

Een vleesboom komt voor bij vruchtbare vrouwen met een hoger oestrogeenspiegel. De vleesboom is een overbodig, doch goedaardig, spierweefsel in de baarmoeder. Een vleesboom kan de innesteling in de weg zitten. Een gynaecoloog kan de vleesboom operatief verwijderen.

Mogelijke oorzaak nummer 4: trage schildklier

Een te trage schildklier kan de vruchtbaarheid van de vrouw verminderen. Dit is een probleem bij de innesteling omdat het baarmoederslijmvlies zich dan minder goed ontwikkeld. De schildklieraandoening kan eenvoudig worden opgelost bij een gynaecoloog of internist die zich heeft gespecialiseerd in schildklierafwijkingen.

Wat merk je van de innesteling?

De meeste vrouwen merken niks van de innesteling. De bevruchte eicel is nog zo klein dat je er meestal niks van voelt. Het enige wat alle vrouwen merken is dat de menstruatie uitblijft. Dit wordt overtijd genoemd. Toch zijn er een aantal symptomen die bij sommige vrouwen voorkomen waaraan je kan merken dat de innesteling heeft plaatsgevonden

Mogelijk symptoom nummer 1: innestelingsbloeding

Soms gaat de innesteling gepaard met vaginaal bloedsverlies. Dit ontstaat doordat de innesteling een klein bloedvaatje raakt. De innestelingsbloeding kan verward worden met de menstruatie. Meestal is de bloeding minder hevig dan bij de menstruatie en duurt het maar twee dagen.

Mogelijk symptoom nummer 2: innestelingspijn

Het kan voorkomen dat de innesteling gepaard gaat met innestelingspijn. Dit voelt vaak als menstruatiepijn. Het krampachtige gevoel is echter minder sterk en houdt korter aan dan menstruatiekrampen.

Mogelijk symptoom nummer 3: innestelingsdip

De innestelingsdip houdt in dat je temperatuur licht daalt ten gevolge van de innesteling. Dit is niet voelbaar maar kan worden opgemerkt als je elke dag op dezelfde tijd je temperatuur meet.

Waarom zou je de innesteling berekenen?

Het berekenen van de innesteling is niet heel belangrijk, zeker niet als je bij vermoeden van zwangerschap contact opneemt met de gynaecoloog. Toch vinden veel vrouwen het prettig om te weten. Er zijn een aantal redenen om de innestelingsdatum te berekenen.

Reden nummer 1: weten hoe lang je al zwanger bent

Een zwangerschapstest is het meest effectief vanaf een week na de innesteling. De kans is dus groot dat je nog niet weet hoe lang je al zwanger bent op het moment dat je een positieve zwangerschapstest ziet. Het moment van innesteling is het begin van de zwangerschap.

Reden nummer 2: bevallingsdatum uitrekenen

Als jij weet hoe lang je al zwanger bent, kun je berekenen hoe lang het nog duurt dot je kan gaan bevallen. Dit is ongeveer negen maanden na de innesteling. Heel handig om te weten, want je hebt nu nog iets minder dan negen maanden om je babykamer in te richten!

Reden nummer 3: weten wanneer je de zwangerschapstest kunt doen

Een normale zwangerschapstest werkt het beste vanaf een week na de innesteling. Na de innesteling begint het lichaam namelijk met het produceren van het zwangerschapshormoon, hCG. Een zwangerschapstest meet de concentratie van hCG in je lichaam en bepaalt aan de hand daarvan of je zwanger bent. Met een vroege zwangerschapstest is het mogelijk om een behoorlijke betrouwbare voorspelling te doen vanaf het moment van de innesteling.

Innesteling berekenen: een aantal methodes

Voor het berekenen van de innesteling is niet maar één methode. Je kunt de innestelingsdatum op meerdere manieren berekenen. Daarom heb ik voor jou een aantal methodes voor het berekenen van de innesteling uitgezocht. Je kunt zelf kiezen wat voor jou het beste werkt! Denk er wel aan, elke menstruatiecyclus verschilt en de berekeningen zijn nooit 100% nauwkeurig!

Methode nummer 1: basale temperatuurcurvemethode

Zoals eerder beschreven is er bij de innesteling sprake van een lagere lichaamstemperatuur dan gewoonlijk. Deze dip in lichaamstemperatuur is niet merkbaar als je je temperatuur niet regelmatig opmeet. Voor het gebruik van deze methode heb ik een aantal tips.

Basale temperatuurcurve tip 1: meet de temperatuur rectaal

Thermometers zijn het meest betrouwbaar als ze rectaal worden gebruikt. Dat wil zeggen, de thermometer werkt het beste als je hem anaal inbrengt. Je kunt de thermometer ook onder je oksel, in je oor of in je neus steken, maar meestal wijkt de temperatuur dan ongeveer twee graden van de daadwerkelijke temperatuur af. Je wilt de temperatuur zo nauwkeurig mogelijk opmeten voor het berekenen van de innesteling.

Basale temperatuurcurve tip 2: begin op tijd met het meten van de temperatuur

Om een compleet beeld te krijgen van de temperatuurdip wil je een volledig beeld hebben van je algemene lichaamstemperatuur. Ben je van plan om zwanger te worden? Begin dan al zodra je begint met proberen zwanger te worden met het opnemen van je temperatuur! Op deze manier is de kans groter dat je de innestelingsdip herkent.

Basale temperatuurcurve tip 3: meet dagelijks op dezelfde tijd

De lichaamstemperatuur van het menselijk lichaam schommelt. Vaak is je lichaamstemperatuur bij het opstaan lager dan als je gaat slapen. De lichaamstemperatuur schommelt tussen de 35,5 à 36 graden Celsius ’s nachts en rond de 37,5 graden Celsius overdag. Bovendien varieert bij vrouwen de lichaamstemperatuur gedurende de menstruatiecyclus vordert. Het is daarom handig om één tijdstip te kiezen waarop je elke dag je temperatuur meet. De kans dat je dan een goed beeld krijgt van je gemiddelde lichaamstemperatuur is dan groter.

Basale temperatuurcurve tip 4: maak een lijstje van factoren die je temperatuur beïnvloeden

Naast de normale schommelingen in lichaamstemperatuur zijn er ook andere factoren die je lichaamstemperatuur beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld een beetje grieperig zijn geweest, heel hard hebben gesport of misschien was je enorm gestrest. Ook slaaptekort heeft invloed op je lichaamstemperatuur. Als je al deze factoren opschrijft is het makkelijker te herkennen waarom je temperatuur schommelt.

Methode nummer 2: websites om de innesteling te berekenen

Het internet is een wonderlijke plek waar alles berekend kan worden. Dit is ontzettend handig als je zelf geen rekenwonder bent. Gelukkig zijn er een aantal goede websites die voor jou de innesteling berekenen.

Website nummer 1: maneth.nl

Op de website www.maneth.nl kun je verschillende belangrijke data voor je zwangerschap berekenen. Een van de dingen die de site voor jou berekent is de innesteling. Het gebruik is heel simpel: je typt de eerste dag van je laatste menstruatie in en de gemiddelde duur van je cyclus. Vervolgens krijg je een overzicht met alle belangrijke data waaronder de innesteling. Bovendien staat overal een handige uitleg bij zodat je weet wat dit betekent voor je zwangerschap.

Website nummer 2: berekenen.nl

Deze website berekent heel veel verschillende dingen. Ook kun je hier de innesteling berekenen. Deze berekening wordt door gebruikers van de website met een 8,4/10 beoordeeld. Het gebruik van de website is precies hetzelfde als bij maneth.nl. Ook hier staat een korte uitleg over wat de innesteling is.

Methode nummer 3: volg je cyclus

De innesteling gebeurt behoorlijk regelmatig in de menstruatiecyclus. Je kunt de innesteling dus simpel berekenen aan de hand van het aantal dagen sinds de laatste dag van de menstruatie. De innesteling vindt gemiddeld plaats op de achtste dag na de ovulatie.  De ovulatie is gemiddeld op de 14e dag van de menstruatiecyclus. Om de innesteling te berekenen moet je dus 22 dagen optellen bij de datum van de laatste dag van de menstruatie.

Methode nummer 4: test je slijm

Dit is niet zo zeer een methode voor het berekenen van de innesteling, maar kan wel aangeven of de innesteling plaatsvindt. Op het moment dat de innesteling heeft plaatsgevonden verandert de structuur van je vaginale slijm en afscheiding. Meestal wordt het slijm dunner en wateriger en neemt de hoeveelheid toe. Ook zonder thermometers, websites en kalenders kun je dus je innesteling berekenen!

Tips voor het bevorderen van de innesteling

De innesteling berekenen is natuurlijk erg handig. Het belangrijkste is echter dat de innesteling succesvol is. Om de kansen op een succesvolle innesteling te verhogen heb ik een aantal tips voor het bevorderen van de innesteling.

Innesteling bevorderen tip nummer 1: wees gezond

Gezondheid is altijd erg belangrijk. Zeker als het gaat over zwangerschap is de gezondheid van de vrouw cruciaal. Zorg daarom dat je fit bent en vooral gezond en gebalanceerd eet.

“Voor de innesteling is de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies van groot belang.”

Omega-3 vetzuren bevorderen de doorbloeding. Omega-3 krijg je binnen door bijvoorbeeld vette vis te eten. Ook zijn er Omega-3 capsules. Het is ook goed voor de zwangerschap om verzadigde vetten en suiker te matigen en te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dan wen je daar alvast aan voor tijdens de zwangerschap.

Innesteling bevorderen tip nummer 2: acupunctuur

Aangezien de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies een grote rol speelt in het bevorderen van de innesteling is acupunctuur een goede methode. Deze geneeskundige ingreep uit Azië helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop door naalden in bepaalde plekken op je lichaam te steken. Het schijnt ook nog eens ontspannend te werken, twee vliegen in één klap dus!

Innesteling bevorderen tip nummer 3: tarwekiemolie

Als je nog nooit van tarwekiemolie hebt gehoord, is het daar nu tijd voor! Tarwekiemolie heeft namelijk een positieve werking op de dikte van het baarmoederslijmvlies. Een te dun baarmoederslijmvlies kan de oorzaak zijn van het uitblijven van de zwangerschap. Slik daarom tarwekiemolie als je van plan bent om zwanger te worden.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *