Innesteling: Uitleg, 5 Symptomen, Tijdstip + 5 Bevordering Tips
Bijna ieder klein meisje groeit op met de wens om ooit moeder te worden. De eerste uitingen van een instinctief moedergevoel zie je al op jonge leeftijd; poppen worden tot in de uiterste puntjes verzorgd. ‘’Mamma gaat je nu in bad doen.’’ En zijn het geen poppen, is het wel een jonger broertje of zusje, of zelfs een huisdier dat de speciale behandeling krijgt – of ze het nou leuk vinden of niet.
Pas veel later wordt uitgelegd hoe die wens nou eigenlijk in vervulling kan gaan. En dan volgt er een periode waarin de kinderwens even naar de achtergrond verdwijnt. Wanneer de tijd rijp is, en de omstandigheden juist, ontstaat er een mogelijkheid om de wens in vervulling te laten gaan. Maar wat valt er precies te verwachten van het bevruchtingsproces? En hoe kan je het een handje helpen?
Inhoud van dit artikel:
- Zwanger worden
- Zwangerschap in fasen: van eitje tot baby
- Wat gaat er aan een zwangerschap vooraf?
- Symptomen van innesteling
- Wat is het beste moment om zwanger te worden?
- Bevorderingstips voor innesteling
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Zwanger worden
Zwanger worden is niet voor iedere vrouw gegarandeerd. De een gaat het heel gemakkelijk – en in een aantal gevallen zelfs ongewenst – af, terwijl de ander er misschien zelfs jaren mee bezig is. Enkele factoren kunnen de kans op zwangerschap bijvoorbeeld verlagen.
Gezondheidsaandoeningen.
Hierbij valt te denken aan:
Leeftijd
Je kunt het beste zwanger worden als twintiger, tot je ongeveer midden-dertig bent. Vrouwen die pas op latere leeftijd voor het eerst moeder worden, lopen een groter risico op:
Factoren in de levensstijl.
- Alcoholgebruik: alcohol die genuttigd wordt tijdens de zwangerschap, belandt direct bij de foetus door de navelstreng. Alcohol drinken wanneer je zwanger bent, verhoogt de kans op een miskraam of een doodgeboorte. Andere risico’s voor de foetus omvatten een hogere kans op geboorteafwijking en het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit kan leiden tot vervormingen van gelaatstrekken in het gezicht, een kleinere lichaamsbouw, een laag lichaamsgewicht, ADHD, intellectuele afwijkingen en zicht- of gehoorproblemen.
- Roken van sigaretten: hierdoor loopt de foetus risico op vroeggeboorte, bepaalde geboorteafwijkingen, en verhoogt de kans op gezondheidsafwijkingen – voor zowel foetus als moeder. De kans op zwangerschap hangt grotendeels van deze factoren af. Houd hier dus rekening mee als je zwanger wilt worden, en onderneem maatregelen waar nodig. Je wilt immers niet zomaar zwanger worden, je wilt ook een gezonde zwangerschap doorlopen.
Het effect van leeftijd op de vruchtbaarheid
Zwangerschap in fasen: van eitje tot baby
Maar hoe gaat een zwangerschap nou eigenlijk precies in zijn werk? Nadat je besloten hebt om zwanger te worden, vergt een (gezonde) zwangerschap in de allereerste plaats dus een goede voorbereiding. Je moet risicofactoren – indien mogelijk – tot een minimum brengen.
Daarna ga je beslissen wat het beste moment is om pogingen te doen om zwanger te worden. Hierover volgt later meer. Tijdens een van deze pogingen zal het vervolgens – hopelijk! – raak zijn, en ben je dan eindelijk echt zwanger.
Voordat je kindje werkelijk geboren wordt, zal het nog een hele weg moeten afleggen gedurende de negen maanden voor zijn/haar geboorte.
Hieronder zal je lezen hoe deze weg eruitziet. Ook zal je zo zien waarom het zo belangrijk is om zo snel mogelijk een punt te zetten achter je eventuele schadelijke gewoonten – al vanaf de eerst paar weken is het van essentieel belang dat schadelijke stoffen het eitje niet bereiken. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor de algehele ontwikkeling van je kindje.
Fase #1: Het eerste trimester (week 1-12)
De eerste vier weken van je zwangerschap is je kindje nog niet veel meer dan een minuscuul eitje. Na 5 of 6 weken heeft het eitje ongeveer de grootte van een klein zaadje. Dit is eveneens het moment waarop het een hartslag krijgt en waarop de belangrijkste organen zich beginnen te ontwikkelen.
Gek genoeg zal de embryo er in het begin uitzien als een soort kikkervisje, maar het staartje verdwijnt na een aantal weken.
Hierna beginnen de organen zich verder te ontwikkelen en begint het gezicht te vormen. Ook beginnen de ledematen zich te ontwikkelen. Op dit punt is de hartslag nog twee keer zo snel als die van die moeder.
Na 9 of 10 weken zal de placenta volledig in werking zijn en zullen de organen zich sneller gaan ontwikkelen. Dit leidt ertoe dat je misschien bewegingen ziet op je echo, hoewel je deze nog niet zult voelen. Aan het einde van het eerste trimester zijn de meeste belangrijke organen gevormd, en zullen deze snel groeien en rijpen.
Fase #2: Het tweede trimester (week 12-28)
De baby begint haartjes te krijgen over het hele lichaam, die verdwijnen voor de geboorte. Daarnaast beginnen de spieren te werken. De armen en benen groeien snel en gewrichten en ledematen kunnen gemakkelijk bewegingen.
Na 16 weken zal de baby ongeveer de grootte van je hand zijn, en is de bloedcirculatie in orde. Ook kan het plassen. Dit is ook het moment dat je de eerste schopjes kunt voelen.
Tussen de 18e en 22e week kan je achterhalen of je een jongetje of meisje krijgt.
Na 24 weken kan je baby in principe geboren worden, hoewel het in dat geval wel de hulp van een specialist nodig heeft. Er vindt vanaf nu ook veel meer contact plaats met je baby; het reageert op jouw hartslag, en jij kan je baby voelen hikken en bewegen.
Fase #3: Het derde trimester (week 29-40)
Tijdens de laatste weken van je zwangerschap zal het brein van je kindje zich nog snel ontwikkelen en zullen de benodigde voedingsstoffen een hoogtepunt bereiken. Het zal nog steeds veel bewegen, maar niet zozeer veel meer strekken. Na 34 weken ligt het ook al in de juiste positie, met het hoofdje naar beneden.
Na 37 weken kan de baby uiteindelijk echt zonder risico’s op de wereld gezet worden. Het wordt nu niet langer als vroeggeboren gezien.
Wat gaat er aan een zwangerschap vooraf?
Maar voordat het zover is dat je werkelijk zwanger bent, moet jij zelf nog een weg afleggen. Risicofactoren verlagen is pas een ding – tenzij je geluk hebt en snel en moeiteloos zwanger raakt. In veel gevallen vergt zwanger worden ook veel planning: planning voor het beste moment om te vrijen met je partner om je kans op zwangerschap te verhogen.
Ovulatie
Deze planning draait om het fenomeen ovulatie. Dit vindt iedere maand opnieuw plaats in je lichaam. Elke maand begint een groepje eitjes te groeien in kleine, met vocht gevulde zakjes genaamd follikels. Uiteindelijk zal een van de eitjes uit de follikel ontsnappen, ongeveer twee weken voor je volgende menstruatie. Dit wordt de ovulatie genoemd.
Nadat het eitje de follikel heeft verlaten, ontwikkelt de follikel in de ‘corpus luteum’. Dit laat een hormoon vrij dat helpt bij het verdikken van de voering van de baarmoeder. Zo wordt deze voorbereid op het eventuele eitje.
Wanneer het eitje vrijgelaten is, beweegt het verder naar de eileider. Hier blijft het ongeveer 24 uur, terwijl het wacht op sperma dat het kan bevruchten. Dit gebeurt over het algemeen ongeveer twee weken na je laatste menstruatie.
Bevruchting
Wordt een eitje niet bevrucht, beweegt het eitje zich weer verder naar de baarmoeder, waar het begint te ontbinden. Je lichaam ontdoet zich van je baarmoedervoering, die nu toch niet langer nodig is. Dit proces zal jij herkennen als je menstruatie.
Maar bereikt het sperma wél de eileider en het eitje, bevrucht het deze. Het eitje verandert vervolgens, zodat er geen ander sperma meer bij kan. Het bevruchte eitje blijft 3-4 dagen in de eileider.
Innesteling
Gedurende de eerste 24 uur na de bevruchting begint het eitje zich op te delen in vele cellen. Dit proces houdt aan wanneer het langzaamaan door de eileider naar de baarmoeder beweegt. De volgende taak is om zich te hechten aan de voering van de baarmoeder. Dit proces wordt innesteling genoemd.
De baarmoedervoering wordt nu dikker, en de baarmoederhals wordt afgesloten door slijm. Zo blijft het op zijn plek tot de baby geboren is.
Vanaf het moment van innesteling zal het zwangerschapshormoon hCG aanwezig zijn in je bloed. Op dit hormoon reageren zwangerschapstests. Het duurt over het algemeen 3-4 weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie voordat de hCG-levels hoog genoeg zijn om omgespoord te worden door de tests.
Symptomen van innesteling
Innesteling is dus in essentie bijna het belangrijkste onderdeel van het zwanger worden; het zorgt ervoor dat het bevruchte eitje in de baarmoeder terechtkomt en dat het daar blijft – het verzekert de zwangerschap.
Er zijn enkele symptomen die jou kunnen vertellen dat de innesteling plaatsvindt:
Wat is het beste moment om zwanger te worden?
Het tijdstip waarop je seks moet hebben als je wilt dat je zwanger wordt, is dus afhankelijk van je ovulatie. Deze geeft het venster aan waarbinnen je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Dit venster is zo’n 2-3 dagen vlak voor je zult ovuleren – dag 12 en 13 van je menstruatiecyclus, hoewel dit kan verschillen per vrouw.
Bereken hier online wanneer jouw ovulatie plaats zal vinden.
Het ‘vruchtbaarheidsvenster’ bepalen; binnen dit venster moet je seks hebben als je zwanger wilt worden
Bevorderingstips voor innesteling
Tip #1: Zorg voor een hoge kwaliteit van je eitje
Innesteling zal sneller plaatsvinden wanneer de aanwezige embryo gezond is. En de beste voorspeller voor een gezond embryo is een gezond eitje. Je kunt de kwaliteit van je eitje verbeteren door er een gezonde levensstijl op na te houden, je te wagen aan acupunctuur en supplementen als omega-3 vetzuren te slikken.
Tip #2: Boost de kwaliteit van het sperma
De kwaliteit van het sperma speelt een grote rol in de innesteling. Voor een gezonde, succesvolle zwangerschap is stabiel sperma nodig. Je kunt de spermakwaliteit onder andere een boost geven door juist in de aanloop naar je ovulatie om de dag seks te hebben. Zo voorkom je dat oud sperma zich ophoopt, en verhoog je de kans dat gezond sperma het eitje bereikt – en bevrucht!
Tip #3: Boost je eigen algehele gezondheid
Eerder in het artikel werd het belang van een goede gezondheid van de moeder al benadrukt. Zo moet je ervoor zorgen dat je geen ziektes met je meedraagt die de kans op een gezonde, succesvolle zwangerschap zouden kunnen verlagen. Ook gewicht en leeftijd spelen een rol.
Door bijvoorbeeld goed te eten, regelmatig te bewegen en niet te roken zal je de invloed van deze factoren tegen kunnen gaan.
Tip #4: Op je rug liggen na de seks
Help het sperma naar het eitje te leiden door na de seks op je rug te liggen met een (comfortabel) kussen onder je zitvlak. Laat je benen recht tegen de muur rusten. Hierdoor zal het sperma zich gemakkelijker een weg banen richting de eileider.
Tip #5: Verminder je stress
Stress kan voorkomen dat je zwanger wordt, en kan complicaties opleveren tijdens je zwangerschap. Maar laat je nou net gestrest raken van de druk om zwanger te worden. Probeer daarom – hoe moeilijk het ook is – het zwanger worden van je af te schuiven tijdens en rondom de seks en probeer er gewoon van te genieten. Overweeg yoga of wandelen om je verder te ontdoen van stress.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!