Hoe Je Alsnog Zwanger Kunt Worden Na Een Miskraam

Je herinnert je nog heel goed de intense blijdschap die je voelde zodra je het nieuws hoorde: je was zwanger! Je kon je geluk niet op, en verlangde naar het moment dat je jouw kindje in je armen kon sluiten. Stiekem shopte je al voor babykleertjes, en keek je naar mooie wiegen en kinderwagens. Tot je droom plots op wrede wijze om zeep geholpen werd: je kreeg een miskraam…

In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. En losstaand van het feit of de zwangerschap gepland of ongepland was: een miskraam doet iets met jou als ex-aanstaande moeder. Het besef dat het leven dat in je buik groeide plots nooit meer verder zal groeien, is verschrikkelijk. Maar wat als je besluit dat je, ondanks je eerdere miskraam, toch weer zwanger wilt worden?

Neem tijd om te rouwen

Hoewel sommige vrouwen zich er heel erg gemakkelijk overheen lijken te zetten, is het toch niet niks om een miskraam te krijgen. Je hoort wel eens: ‘Ach, het had toch nog maar de grootte van een pinda’, wanneer een vrouw over haar miskraam praat. Maar de afmetingen van een pinda of niet, het was wel een echt leven wat er in haar buik groeide.

Het is daarom ook absoluut niet raar om te rouwen om het verlies van een kind, een kind dat eigenlijk meer een eitje dan een baby was. De liefde van een moeder voor haar kind begint al vanaf het moment dat ze erachter komt dat ze het met zich meedraagt. En om dan vervolgens haar kind te verliezen… Die pijn kan net zo hevig – of zelfs heviger! – zijn als wanneer een dierbare overlijdt.

miskraam

Krijg je emoties op een rijtje

Misschien wil jij uit onmacht en wanhoop weer zo snel mogelijk proberen om opnieuw zwanger te raken. Je verlangen naar een kindje is zó groot, dat je niet eens meer realistisch kunt nadenken. Maar zorg er juist wel voor dat je emotioneel stabiel bent. Mocht je een volgende keer weer een miskraam krijgen, val je vrijwel in een zwart gat als het opnieuw misgaat. Verwerk dus eerst je miskraam, voordat je weer verdergaat.

Praat met je partner

Vaak lijkt het net alsof enkel de vrouw het verdriet met zich meedraagt van het verliezen van een kind (voordat het überhaupt volgroeid en geboren was). Zij is immers degene die hem/haar in de buik voelde. Maar het kind is een product van zijn/haar ouders; de vader voelt zich net zo verbonden met zijn kind als de moeder. De ex-aanstaande vader zal dus evenzeer lijden onder het verlies als de moeder.

Laat je man/vriend dus niet alleen maar jou troosten, maar zorg ervoor dat je er voor elkáár bent in de moeilijke tijd na de miskraam. Laat het geen wig tussen jullie drijven, maar laat het jullie juist dichter bij elkaar brengen. Deel in jullie verdriet, zodat jullie op elkaar kunnen steunen en elkaar kunnen ondersteunen, en zodoende sterker worden als stel.

Achterhaal de oorzaak van je miskraam

Een miskraam doet zich voor in de eerste 20 weken van een zwangerschap. Op dat moment worden nog de termen ‘embryo’ (1e-8e week) of ‘foetus’ (8e week tot geboorte) om de ongeboren baby te omschrijven. In die eerste 20 weken is het kindje dus nog in de vroegste stadia van de ontwikkeling, waardoor het enorm kwetsbaar is, bijvoorbeeld voor stoffen van buitenaf (teratogenen).

Veelvoorkomende andere oorzaken van een miskraam zijn onder andere: overgewicht, diabetes, drugs- of alcoholgebruik en blootstelling aan tabak (roken). Ook kan er een probleem zijn met de baarmoeder(hals) van de moeder.

Om de kans op een volgende miskraam te verkleinen, is het van belang om na te gaan waarom het de vorige keer mis is gegaan. Heb je bijvoorbeeld overgewicht? Ga op dieet! Het verlangen naar veel (en vet) eten valt toch vrijwel in het niet bij jouw verlangen naar een kindje?

Hoe groot is de kans op nog een miskraam?

Uiteraard zorgen dus de eerdergenoemde risico’s (overgewicht, roken, drugsgebruik etc.) voor een vergrote kans op een miskraam. Maar ook het feit of je al eerder een miskraam hebt gehad, kan de kans op een nieuwe miskraam vergroten. In de tabel hieronder is aangegeven wat deze kans is per situatie (eerste keer zwanger, eerdere miskramen, wél geboren baby’s e.d.).

miskraam-tabel

Daarnaast heeft ook de leeftijd van de moeder (en de vader) invloed op het wel/niet krijgen van een (nieuwe) miskraam. Je vruchtbaarheid en daarmee je vermogen om een kindje optimaal te baren, neemt nu eenmaal af met leeftijd. De volgende grafiek laat de kans op een miskraam zien per leeftijd van de moeder (blauw) en de vader (paars).

miskraam-grafiek

Een beslissing nemen

Zeker wanneer je nog helemaal geen kinderen hebt, is het verlangen om een succesvolle zwangerschap te doorlopen enorm groot. Je kunt je geen leven zonder je eigen kindje voorstellen; je leven lijkt niet compleet zonder een baby.

Maar er komt wel meer bij een (succesvolle) zwangerschap kijken dan enkel een verlangen naar een kindje. Je moet dus ook bereid zijn om bepaalde zaken op te geven, zoals slecht eten, te weinig bewegen en (overmatig) alcoholgebruik. Pas als jij werkelijk bereid bent om je lichaam in goede conditie te houden, ondanks de ‘kosten’, is het verstandig om pogingen te doen om zwanger te worden.

Zwanger worden

Wanneer jij een zwangerschap zonder complicaties wilt doorlopen, zal je dus enige concessies moeten doen. Je zult moeten letten op wat je eet en wat je doet, niet alleen om geen miskraam te krijgen, maar ook om überhaupt zwanger te worden. Hierna worden enkele zaken toegelicht waar je op moet letten als je (op natuurlijke wijze) zwanger wilt worden – en tevens een miskraam wilt voorkomen.

Ban het gebruik van schadelijke stoffen uit

Op hetzelfde moment dat je besluit dat je een kind wilt, moet je eigenlijk al direct al je slechte gewoontes verbannen. Geen excuses, en geen uitzonderingen. Dus ‘een sigaretje kan nog wel’ is eigenlijk al ‘één sigaretje te veel’. Hetzelfde geldt voor alcohol- en drugsgebruik – het is uit den boze! Breng daarnaast ook je cafeïne-inname terug tot een maximum van 200-250 milligram per dag.

Niet alleen zorgen deze stoffen ervoor dat jouw vruchtbaarheid (of die van je partner) vermindert, maar het kan ook schadelijk zijn voor je kindje. Wat jij inneemt, komt namelijk via jouw bloed bij de foetus (of embryo) terecht. De schadelijke stoffen uit drugs, alcohol en tabak kunnen zodoende problemen opleveren tijdens de ontwikkeling van jouw kindje – waaronder een miskraam!

stoppen-met-roken

Let op je voeding

Nogmaals: wat jij inneemt, komt via je bloed bij je kindje terecht! Dit betekent echter niet dat je moet ‘eten voor twee’; het betekent simpelweg dat je er goed op moet letten dat je de juiste voeding inneemt. Oftewel, let op je dieet – zowel als je zwanger wilt worden, als tijdens je zwangerschap zelf!

Je kunt zelf een goed dieet opstellen aan de hand van de Schijf van Vijf. Deze geeft 5 regels waar je je aan moet houden, als je gezond wilt leven. De regels stellen achtereenvolgens dat je gevarieerd moet eten, niet te veel moet eten (en juist ook moet bewegen), dat je minder verzadigd vet moet eten, veel groente en fruit moet eten, maar ook dat je veilig moet eten.

De Schijf van Vijf stelt daarbij dat je dagelijks (genoeg) koolhydraten en granen, eiwitten, groente en fruit, vocht en vetten en calciumrijke producten binnen moet krijgen. Denk hierbij aan brood, aardappelen, kaas, water, vis (omega-3!). Een toevoeging kan zijn: foliumzuur, een vitamine (in de vorm van tabletten) die bevorderend is voor de gezondheid van je baby.

Doe aan voldoende beweging

Uiteraard is in beweging blijven altijd goed, maar het draagt ook zeker bij aan een beter verloop van je zwangerschap. Door zelf voldoende te blijven bewegen, verbeter je je gezondheid en je fitheid, waardoor je je lichaam voorbereid op de zwangerschap.

Echter, let er wel op dat je niet te véél sport/beweegt. Door te hard te sporten, kan je vruchtbaarheid afnemen, en kan je onder te veel stress komen te staan. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam verzwakt, waardoor je zwangerschap veel zwaarder kan verlopen.

Houd je aan het sleutelwoord ‘gematigdheid’. Matig de mate waarin jij beweegt; ga een stukje wandelen, of pak de fiets – zelfs tuinieren is al genoeg. (Als jij gewend bent om te rennen, hoef je echter niet compleet te stoppen, maar put jezelf niet uit.) Bovendien heeft in beweging blijven nog een ander voordeel: je houdt je gewicht op pijl, waardoor je sneller zwanger wordt, en je zwangerschap probleemlozer zal verlopen!

zwangerschap-workout

Mogelijke training die je kunt volgen tijdens je zwangerschap

Vermijd stress

Stress is bijna onvermijdelijk, vele alledaagse situaties kunnen veroorzakers zijn voor stress. Echter, probeer stress zoveel mogelijk te vermijden als je graag je droom van een kindje wilt verwezenlijken. Veel stress kan er namelijk voor zorgen dat je vruchtbaarheid afneemt, waardoor het zwanger worden moeilijk zal verlopen, wat vervolgens weer méér stress oplevert, en meer vruchtbaarheidsproblemen, enzovoort.

Daarnaast kan stress ook schadelijk zijn tijdens je zwangerschap zelf. Zo zorgt stress tijdens de zwangerschap voor onder andere een lager geboortegewicht en vroeggeboorte, maar het kan ook problemen veroorzaken die pas later tot uiting komen.

Chronische stress kan namelijk bijdragen aan subtiele verschillen in de ontwikkeling van het brein van je kindje, wat betekent dat je kindje een verhoogd risico op stressgerelateerde ziekten ontwikkelt. Mogelijke chronische gezondheidsproblemen kunnen zijn: hartziekte, hoge bloeddruk en diabetes. Probeer stress dus echt zoveel mogelijk te vermijden, zowel voorafgaand aan als tijdens je zwangerschap!

yoga-zwanger

Anti-stress tip: doe yoga-oefeningen om jezelf te ontspannen!

Verdere tips

Voor nog veel meer tips om natuurlijk (en snel!) zwanger te worden, lees dan het ebook ‘Vlug Bevrucht’ van Edwin Edinga. Hierin leert hij je hoe je je vruchtbaarheidsproblemen oplost en binnen 60 dagen natuurlijk zwanger wordt.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *