Zwanger Worden met een Gekantelde Baarmoeder? 7 Tips

Als je op dit artikel hebt geklikt, heb je waarschijnlijk een gekantelde baarmoeder en vraag je je af of dat slecht nieuws is, en of het je verlangen om zwanger te worden kan verstoren. Daarom zullen we je alles vertellen (we bedoelen alles!) wat je moet weten over dit type baarmoeder in dit artikel, maar als je weinig tijd hebt, is dit de kern: een gekantelde baarmoeder is volkomen normaal en hoort je vruchtbaarheid of zwangerschapspogingen niet te verstoren.

Lees hieronder hoe je zwanger kunt worden met een gekantelde baarmoeder!

Wat is een gekantelde baarmoeder?

De vagina bevindt zich niet verticaal in het bekken, maar is schuin naar de onderrug gericht. Bij de meeste vrouwen is de baarmoeder naar voren gekanteld zodat deze over de blaas ligt, met de bovenkant (fundus) naar de buikwand. Een andere normale variatie die bij sommige vrouwen wordt gevonden, is de rechtopstaande baarmoeder, waar de fundus dus recht omhoog staat.

Ongeveer een kwart van de vrouwen heeft een gekantelde baarmoeder.

Dit betekent dat de baarmoeder naar achteren is gekanteld, zodat de fundus naar het rectum is gericht. Hoewel een gekantelde baarmoeder in de meeste gevallen geen problemen veroorzaakt, ervaren sommige vrouwen symptomen, waaronder bijvoorbeeld pijn tijdens de seks.

Andere namen voor gekantelde baarmoeder zijn onder meer getipte baarmoeder, retroversie van de baarmoeder en retrodisplacement van de baarmoeder.

Symptomen van een omgekeerde baarmoeder

Over het algemeen veroorzaakt een omgekeerde baarmoeder geen problemen.

Als er toch problemen optreden, is dat waarschijnlijk omdat de vrouw een gerelateerde aandoening heeft, zoals endometriose. Een dergelijke aandoening kan de volgende symptomen veroorzaken:

Pijnlijke geslachtsgemeenschap

 • De woman-on-top-positie (ook wel cowgirl genoemd) tijdens seks veroorzaakt meestal het meeste ongemak bij vrouwen met een gekantelde baarmoeder.
 • Ook menstruatiepijn (vooral als de retroversie/gekantelde baarmoeder gepaard gaat met endometriose).

Een reeks oorzaken voor een omgekeerde baarmoeder

Enkele van de oorzaken van een omgekeerde baarmoeder zijn:

 • Natuurlijke variatie – over het algemeen beweegt de baarmoeder naar voren als de vrouw een latere leeftijd bereikt. Soms gebeurt dit echter niet en blijft de baarmoeder achterover gekanteld.
 • Verklevingen – een adhesie is een band van littekenweefsel die twee (meestal) afzonderlijke anatomische oppervlakken met elkaar verbindt. Bekkenchirurgie kan verklevingen veroorzaken, die de baarmoeder vervolgens in een gekantelde positie kunnen brengen.
 • Endometriose – het endometrium is het slijmvlies van de baarmoeder. Endometriose is de groei van endometriumcellen buiten de baarmoeder. Deze cellen kunnen retroversie veroorzaken door de baarmoeder aan andere bekkenstructuren te ‘verlijmen’.
 • Vleesbomen – deze kleine, niet-kankerachtige knobbels kunnen de baarmoeder vatbaar maken voor achterover kantelen.
 • Zwangerschap – de baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden van bindweefsel die ligamenten worden genoemd. Zwangerschap kan deze ligamenten overstrekken en de baarmoeder naar achteren laten kantelen. In de meeste gevallen keert de baarmoeder na de bevalling terug naar zijn normale voorwaartse positie, maar soms ook niet.

Seksuele problemen

In de meeste gevallen van een gekantelde baarmoeder zijn de eierstokken en eileiders ook mee naar achteren gekanteld. Dit betekent dat al deze structuren tijdens de geslachtsgemeenschap door de eikel van de penis kunnen worden ‘gestoten’. Dit staat bekend als ‘collision dyspareunia’. De woman-on-top-positie veroorzaakt meestal de meeste pijn. Het is in deze positie zelfs mogelijk om de ligamenten rond de baarmoeder te verwonden of te scheuren door krachtige seks.

Vruchtbaarheidsproblemen

Er wordt gedacht dat een gekantelde baarmoeder geen invloed heeft op de vruchtbaarheid van een vrouw.

Gekantelde baarmoeder en zwangerschap

In de meeste gevallen interfereert een gekantelde baarmoeder niet met de zwangerschap.

Na het eerste trimester komt de uitzettende baarmoeder uit het bekken en neemt hij voor de rest van de zwangerschap de “normale” voorover gekantelde positie aan.

In een klein percentage van de gevallen zit de groeiende baarmoeder ‘vastgehaakt’ aan het bekkenbeen (meestal het heiligbeen). De symptomen treden meestal ergens tussen week 12 en 14 op en kunnen pijn en moeite met plassen omvatten.

Welke invloed heeft het hebben van een omgekeerde baarmoeder op mijn zwangerschap?

Het is onwaarschijnlijk dat een omgekeerde baarmoeder je zwangerschap op een manier zal beïnvloeden.

Het is echter mogelijk dat een omgekeerde baarmoeder andere dingen kan veroorzaken, zoals:

 • Rugpijn. Het is natuurlijk logisch dat je rugpijn kunt ervaren als je baarmoeder druk uitoefent op je wervelkolom doordat deze gekanteld is. Veel zwangere vrouwen hebben echter al rugpijn, ongeacht de positie van de baarmoeder, en er is geen wetenschappelijk bewijs dat een omgekeerde baarmoeder de rugpijn zou verergeren. Het kan dus de oorzaak zijn van rugpijn, maar dit kan ook gewoon komen door de zwangerschap.
 • Ook kan het zijn dat de verloskundige moeite heeft met het vinden van de baby tijdens een echografie. Een gekantelde baarmoeder-echo kan lastig zijn omdat de baby net een beetje (te) ver weg is. Als dat het geval is, zal een transvaginale echografie (gedaan via de vagina met een speciaal ontworpen staafje) een beter beeld van de baby geven. Ook hierover hoef je je dus in principe geen zorgen te maken.

Deze potentiële problemen zullen echter hoogstwaarschijnlijk al verdwijnen na het eerste trimester, aangezien je baarmoeder in je buik groeit en zichzelf rechtop gaat zetten.

Zeer zelden wordt een baarmoeder ingeklemd in het bekken in plaats van eruit te worden getild. Als deze ingeklemd wordt, verhoogt dat wel risico op een miskraam. Afhankelijk van wanneer de aandoening wordt gediagnosticeerd, probeert je dokter je baarmoeder los te maken. Een ingeklemde baarmoeder komt voor bij slechts 1 op de 3.000 tot 10.000 zwangerschappen.

Heeft een omgekeerde baarmoeder invloed op de bevalling?

Het hebben van een gekantelde baarmoeder zal in de meeste gevallen ook geen effect hebben op je bevalling en de geboorte. Hoewel er enige speculatie is dat het hebben van een gekantelde baarmoeder het risico op rugpijn kan vergroten, is er geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.

Nadat je baby is geboren, kan je baarmoeder terugkeren naar zijn gekantelde positie of kan hij zich in een andere positie gaan nestelen. Dit hangt o.a. af van hoeveel je tijdens de zwangerschap bent aangekomen en hoeveel je ligamenten zijn uitgerekt. In welke positie hij ook terechtkomt, het is onwaarschijnlijk dat dit problemen veroorzaakt na de bevalling of bij toekomstige zwangerschappen.

Behandeling voor een omgekeerde baarmoeder

Als een gekantelde baarmoeder problemen veroorzaakt, is er een verscheidenheid aan behandelingsopties:

 • Behandelingen voor de onderliggende aandoening die een gekantelde baarmoeder veroorzaakt – zoals hormoontherapie voor endometriose.
 • Pessarium – een klein siliconen of plastic apparaatje kan tijdelijk of permanent worden geplaatst om de baarmoeder in een voorwaartse helling te houden. Pessaria zijn echter in verband gebracht met een verhoogd risico op infectie en ontsteking. Een ander nadeel is dat geslachtsgemeenschap nog steeds pijnlijk is voor de vrouw, en het pessarium kan ook ongemak veroorzaken voor haar partner.
 • Oefeningen – als de beweging van de baarmoeder niet wordt gehinderd door endometriose of vleesbomen, en als de arts de baarmoeder handmatig kan verplaatsen tijdens het bekkenonderzoek, kunnen oefeningen helpen. De medische professie is echter verdeeld over de vraag of bekkenoefeningen al dan niet de moeite waard zijn als langetermijnoplossing. In veel gevallen kantelt de baarmoeder gewoon weer naar achteren.
 • Chirurgie – met behulp van laparoscopische (‘sleutelgat-‘) operatietechnieken kan de baarmoeder worden verplaatst zodat deze over de blaas zit. Deze operatie is relatief eenvoudig en meestal succesvol. In sommige gevallen kan chirurgische verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) worden overwogen.
 • Behandelingsopties voor een ingeklemde baarmoeder – omvat ziekenhuisopname, het inbrengen van een urinekatheter om de blaas te legen en een reeks oefeningen (zoals bekkenschommeling) om de baarmoeder te helpen bevrijden.

7 tips om zwanger te worden met een gekantelde baarmoeder

Aangezien een gekantelde baarmoeder dus vrij weinig invloed heeft op of je zwanger kunt worden, zullen deze tips over het algemeen veel overeenkomen met de tips die we aan vrouwen zouden geven die geen gekantelde baarmoeder hebben.

1.     Houd je menstruatiecyclus bij

Een vrouw die een baby wil hebben, moet controleren of de eerste dagen van haar menstruatie de neiging hebben om elke maand hetzelfde aantal dagen uit elkaar te vallen, wat als regelmatig wordt beschouwd. Omgekeerd kan haar menstruatie onregelmatig zijn, wat betekent dat haar cyclusduur van maand tot maand varieert. Door deze informatie op een kalender bij te houden, kan een vrouw beter voorspellen wanneer ze ovuleert, wat de tijd is dat elke maand haar eierstokken een ei vrijgeven.

2.     Ovulatie monitoren

Vrouwen met regelmatige cycli ovuleren ongeveer twee weken voor de komst van hun menstruatie. Het is moeilijker om de eisprong te voorspellen bij vrouwen met onregelmatige cycli, maar het gebeurt meestal 12 tot 16 dagen voor het begin van haar volgende menstruatie. Thuis te gebruiken ovulation prediction kits kunnen het giswerk wegnemen, en je vertellen wanneer je waarschijnlijk zal ovuleren.

3.     Heb om de dag seks binnen je vruchtbare venster

Het “vruchtbare venster” beslaat een interval van zes dagen – de vijf dagen voorafgaand aan de eisprong en de dag ervan. Als een vrouw dat vruchtbaarheidsvenster heeft geïdentificeerd, moet ze dan elke dag seks hebben? Onderzoek heeft aangetoond dat er geen groot verschil is in zwangerschapspercentages tussen paren die elke dag seks hadden tijdens de “vruchtbare periode” (37%) vergeleken met paren die het om de dag deden (33%). Om de dag seks hebben is misschien makkelijker voor een stelletje. Kijk dus naar wat jij en je partner fijn vinden.

4.     De beste standjes

Als je graag zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je tijdens de seks posities aanneemt die diepe penetratie veroorzaken, zodat het zaad zo dicht mogelijk bij de baarmoeder komt. Doggy style is dé manier om een diepe penetratie te bewerkstelligen. Het zaad komt zo het diepst en het dichtst in de buurt bij het eitje. Voor vrouwen met een gekantelde baarmoeder wordt het daadwerkelijk door experts aangeraden om op deze manier te vrijen om sneller zwanger te kunnen worden.

Andere posities die ook goed zijn om zwanger te raken zijn bijvoorbeeld lepeltje-lepeltje en missionaris met een kussentje onder de billen van de vrouw. Wat je in ieder geval niet moet doen, is staand seks hebben, want dan maak je het de zaadcellen erg moeilijk om te komen waar ze moeten zijn.

5.     Streef naar een gezond lichaamsgewicht

Het gewicht van een vrouw kan ook van invloed zijn op de kans om zwanger te worden: overgewicht of ondergewicht kan die kans verkleinen. Onderzoek heeft aangetoond dat een vrouw met overgewicht er twee keer zo lang over kan doen om zwanger te worden als een vrouw wiens body-mass index (BMI) als normaal gewicht wordt beschouwd. Een vrouw met ondergewicht kan vier keer zo lang nodig hebben om zwanger te worden, kwam uit het onderzoek naar voren.

6.     Neem een prenatale vitamine

Het advies voor vrouwen die zwanger willen worden, is om een prenatale vitamine te gaan nemen, zelfs al voordat ze zwanger worden. Op deze manier kan een vrouw er één vinden die prettiger is voor haar systeem en die blijven gebruiken tijdens de zwangerschap.

Een andere mogelijkheid is om dagelijks een multivitamine te nemen, zolang deze ten minste 400 microgram (mcg) foliumzuur bevat, een B-vitamine die belangrijk is voor het voorkomen van geboorteafwijkingen in de hersenen en de wervelkolom van een baby.

7.     Stop met roken en drinken

Roken kan zowel bij vrouwen als bij mannen tot vruchtbaarheidsproblemen leiden. Chemicaliën die worden aangetroffen in sigarettenrook, zoals nicotine en koolmonoxide, versnellen het verliespercentage van de eieren van een vrouw. Roken veroudert de eierstokken van een vrouw en put haar voorraad eieren voortijdig uit.

Het is ook een goed idee voor vrouwen om uit de buurt te blijven van meeroken, wat hun kansen om zwanger te worden ook kan beïnvloeden. Marihuana en ander recreatief drugsgebruik moeten ook worden vermeden tijdens het proberen zwanger te worden.

Het is het veiligst voor een vrouw om alcohol te vermijden wanneer ze hoopt zwanger te worden. Een vrouw moet daarnaast stoppen met het consumeren van alcohol als ze stopt met het gebruik van anticonceptie omdat ze zwanger wil worden.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *