7 Beste Tips om Als Man Je Vruchtbaarheid te Verhogen

Als koppels zwanger proberen te worden, en dit niet lukt, dan zijn er stelletjes die al snel aannemen dat het aan de vrouw ligt. Er zijn om die reden dan ook tal van tips en middeltjes op het internet te vinden die de vruchtbaarheid van vrouwen helpen verhogen. Daar is op zichzelf natuurlijk niets mis mee, maar deze mensen zien wel een andere belangrijke mogelijkheid over het hoofd.

Het is namelijk ook heel goed mogelijk dat de vruchtbaarheidsproblemen zich bij de man bevinden, en in dat geval zul je er natuurlijk weinig aan hebben om de vruchtbaarheid van de vrouw te gaan verbeteren. Gelukkig zijn er ook genoeg tips om als man vruchtbaarder te worden. In dit artikel zal ik een aantal van die tips bespreken, namelijk de volgende:

  • Stop met het drinken van alcohol
  • Zorg dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt
  • Zorg dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt (zoals vitamine C)
  • Slik D-asparaginezuur
  • Ga meer bewegen
  • Neem tribulus terrestris
  • Zorg dat je genoeg zink binnenkrijgt

Tip 1: Stop met het drinken van alcohol

Vaak wordt verminderde vruchtbaarheid gezien als een klassiek gezondheidsprobleem, iets wat nu eenmaal mis is met je lichaam en wat je alleen kan oplossen door het gebruik van medicatie. Zoals we inmiddels van wel meer aandoeningen en klachten hebben ontdekt, kan echter je levensstijl ook een grote invloed hebben op je vruchtbaarheid, en kan met een kleine aanpassing daarvan vaak al een hoop voortgang worden geboekt.

“Als je niet gezond leeft, waarom zou je sperma dan wel gezond zijn?”

Eén van die manieren waarop je je vruchtbaarheid kan verhogen, is door te stoppen of minderen met alcoholgebruik. Het drinken van alcohol kan namelijk een erg negatief effect hebben op je vruchtbaarheid, iets wat meerdere keren wetenschappelijk bewezen is (bron, bron). Reden genoeg dus om dat biertje voorlopig even te laten staan.

Het drinken van alcohol kan namelijk zorgen voor een lagere testosteronaanmaak, en een hogere oestrogeenaanmaak. Testosteron is het klassieke mannelijke hormoon, terwijl oestrogeen juist als een vrouwelijk hormoon wordt gezien. Dit zorgt er dan ook voor dat je minder sperma aanmaakt als je met enige regelmaat een biertje drinkt. Bier is zelfs nog erger dan andere alcoholische dranken, omdat bier van zichzelf ook al oestrogeen bevat.

Daarnaast kan alcohol je spermacellen beschadigen. Deze hebben dan de verkeerde vorm, zijn de verkeerde grootte, of ze kunnen zich niet goed voortbewegen. Dit maakt het voor de individuele zaadcellen, waar je er dus al minder van aanmaakt, moeilijk of onmogelijk om goed en wel de eicel te bereiken en deze te bevruchten.

Het voordeel dat je als man hebt, is dat je bijna je leven lang zaadcellen kunt aanmaken (in tegenstelling tot vrouwen, die het met een aantal al bestaande eicellen moet doen). Daarom kun je op termijn vaak weer gewoon op een normale, gezonde aanmaak van zaadcellen komen, als je er tenminste voor kiest om gezonder te gaan leven, en de alcohol te laten staan.

Tip 2: Zorg dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt

Veel mensen zullen wel bekend zijn met het fenomeen van een winterdipje. Doordat mensen in de winter minder vaak de zon zien en minder vaak buiten komen, voelen ze zich vaak minder gelukkig tijdens dit seizoen. Dat is op zichzelf al genoeg reden om ervoor te zorgen dat je genoeg zon pakt, maar er is er nog eentje, die te maken heeft met je vruchtbaarheid: de aanmaak van vitamine D.

Mannen die te weinig vitamine D in hun lichaam hebben, hebben namelijk aanzienlijk lagere testosteronwaarden (bron). Zoals ik eerder al even zei, is testosteron een mannelijk hormoon, dat van essentieel belang is voor de aanmaak van zaadcellen. Als je te weinig van dit hormoon in je lichaam hebt, zul je daarom aanzienlijk minder zaadcellen kunnen produceren, waardoor het moeilijker wordt om iemand zwanger te maken.

Eén manier om te zorgen dat je meer vitamine D aanmaakt, is zoals al eerder gezegd simpelweg zorgen dat je meer in de zon komt. Vitamine D kan namelijk gewoon worden aangemaakt door je lichaam, maar je lichaam kan deze vitamine alleen aanmaken met behulp van zonlicht. Als je echter gewoon een 9-tot-5 kantoorbaantje hebt (zoals veel Nederlanders), dan kan het lastig zijn om genoeg in de zon te komen, zeker als het in de winter pas laat licht en alweer vroeg donker is.

“We vertellen kinderen dat ze meer buiten moeten komen, terwijl we zelf hele dagen doorbrengen in slecht verlichte kantoortjes.”

In dat geval kunnen ook supplementen een uitkomst bieden. Je lichaam kan vitamines altijd beter opnemen als het ze zelf aanmaakt, maar als dit niet tot de mogelijkheden behoort, kunnen vitaminepillen desalniettemin erg effectief zijn. Uit één studie bleek zelfs dat mannen hun testosteronwaarden met 25% wisten te verhogen binnen een jaar, enkel en alleen door de hulp van vitamine D-supplementen (bron).

Er zijn ook studies die hogere vitamine D-waarden linken aan betere beweegbaarheid van je spermacellen (bron), maar hier is discussie over in de medische wereld. Als deze studies gelijk blijken te hebben, dan is dit dus een extra manier waarop meer vitamine D leidt tot een hogere vruchtbaarheid bij mannen.

Tip 3: Zorg dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt (zoals vitamine C)

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam nodig heeft om zogeheten reactieve zuurstofcomponenten (schadelijke stofjes in je bloed) te bestrijden. Normaal gesproken maakt je lichaam hier zelf genoeg van aan, maar er kunnen tal van redenen zijn dat je lichaam een tekort aan antioxidanten heeft; van een ongezonde levensstijl tot simpelweg ouderdom.

Als je lichaam te weinig antioxidanten heeft om die eerdergenoemde reactieve zuurstofcomponenten te bestrijden, dan kan dit een hoop vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Eén van die gevolgen is dat er verminderde vruchtbaarheid op kan treden (bron, bron). Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit komt, maar studies liegen natuurlijk niet.

Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt. Dit kun je natuurlijk doen aan de hand van supplementen, zoals ook bij vitamine D het geval was. Waarschijnlijk zul je dan al snel uitkomen bij vitamine C. Deze vitamine is een antioxidant, en is een bestanddeel van vrijwel elke vitaminepil.

“Er is een reden dat je moeder vroeger zo hamerde op de vitamientjes.”

Het is echter effectiever om vitamine C binnen te krijgen via je voeding, omdat je lichaam het in die vorm beter kan opnemen. Vitamine C is vooral te vinden in fruit. Hierbij kun je denken aan citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen, maar bijvoorbeeld ook aan kiwi’s. Ook tomaten bevatten veel antioxidanten.

Tip 4: Slik D-asparaginezuur

Ik heb het in dit artikel al een aantal keer gehad over de belangrijke rol die testosteron speelt bij de aanmaak van zaadcellen. Een tekort aan dit mannelijke hormoon zorgt ervoor dat je te weinig zaadcellen aanmaakt, en als er niet genoeg zaadcellen zijn, dan is het natuurlijk heel moeilijk om een eicel te bevruchten en iemand zwanger te maken.

Een stof die verband houdt met je aanmaak van testosteron, en dus met je spermaproductie, is de stof D-asparaginezuur. Onvruchtbare mannen hebben vaak veel minder van deze stof in hun lichaam (bron). Door je lichaam een handje te helpen, en deze stof zelf aan te vullen met behulp van voedingssupplementen, kun je je spermaproductie verhogen.

In één studie, waarbij mannen met lage vruchtbaarheid gedurende drie maanden D-asparagine slikten, logen de resultaten er niet bepaald om. De testosteronwaarden van deze mannen waren met 30 tot 60% omhoog geschoten, en hun aanmaak van spermacellen nam toe met 60 tot 100%. Het aantal zwangerschappen bij de partners van deze mannen nam ook toe (bron). Onderzoek lijkt wel te suggereren dat D-asparagine alleen de testosteronwaarden verhoogt bij mannen met lage testosteronwaarden. Bij mannen met normale of hoge testosteronwaarden heeft D-asparagine geen effect, of kan het zelfs je testosteronwaarden verlagen (bron). Als D-asparagine jouw vruchtbaarheid niet verhoogt, dan zal testosteron dus wel niet jouw probleem zijn.

“D-asparagine kan een geweldige oplossing zijn, maar je moet wel het juiste probleem hebben.”

D-asparagine is volgens de wet geen medicatie, wat betekent dat je geen doktersrecept nodig hebt om aan deze supplementen te komen. Als ze dit niet hebben bij jouw plaatselijke apotheek of drogist, kun je D-asparaginesupplementen ook heel gemakkelijk bestellen via het internet.

Tip 5: Ga meer bewegen

Als je weinig beweegt, dan is het natuurlijk sowieso een goed idee om dit meer te gaan doen. Genoeg beweging is essentieel voor een gezonde levensstijl, en je zal je ongetwijfeld beter gaan voelen als je je leven wat actiever inricht. Er is echter nóg een belangrijke reden om meer te bewegen, namelijk je vruchtbaarheid.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mannen die meer bewegen over het algemeen hogere testosteronwaarden en een betere spermakwaliteit hebben (bron, bron, bron). Als je weinig beweegt, én verminderd vruchtbaar bent, dan is het dus zeker een goed idee om te kijken of er misschien een verband is tussen die twee dingen, en meer te gaan bewegen.

“Als jij niet gezond bent, waarom zou je seksuele gezondheid dan wel goed zijn?”

Je kan echter ook té veel bewegen, en dát is dan weer niet goed voor je. Als je jezelf echt overbelast, dan kan het zelfs zo zijn dat je lagere testosteronwaarden zal hebben dan wanneer je helemaal niet beweegt. Zoals veel dingen in het leven is beweging dus in beginsel heel goed, zolang je maar weet wanneer het te veel wordt.

Tip 6: Neem tribulus terrestris

Tribulus terrestris is een kruid dat al eeuwen wordt gebruikt voor het boosten van de vruchtbaarheid van mannen, en recenter is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hier heel goede redenen voor zijn. Mannen die twee maanden lang dagelijks tribulus terrestris gebruikten, ervoeren een heleboel positieve veranderingen op seksueel vlak, zoals betere erecties en een hoger libido (bron).

“Vaak bevestigt onderzoek alleen maar wat we al eeuwen wisten.”

Dat is natuurlijk niet hetzelfde als een verhoogde vruchtbaarheid, maar er zijn wel studies waar mogelijk uit blijkt dat tribulus terrestris de effecten van testosteron versterkt (bron, bron). Gezien de belangrijke rol die testosteron speelt bij vruchtbaarheid, zijn er dus aanwijzingen dat dit kruid bevorderlijk voor de vruchtbaarheid is.

Ik moet er wel bij zeggen dat het nog niet 100% zeker is dat tribulus terrestris dit effect heeft. Het lijkt een goed idee te zijn om dit kruid te nemen als je verminderd vruchtbaar bent, maar om daar zeker van te zijn is er meer onderzoek nodig. Overigens is tribulus terrestris volkomen natuurlijk en onschuldig, dus er is geen enkele reden om het niet op zijn minst te proberen.

Tip 7: Zorg dat je genoeg zink binnenkrijgt

Zink is een essentiële bouwstof voor je lichaam, die onder andere van groot belang is voor vruchtbaarheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mannen met te lage zinkwaarden veel vaker last hebben van lagere testosteronwaarden, een lagere kwaliteit sperma, en een hoger risico op onvruchtbaarheid (bron).

Wanneer mannen met lage zinkwaarden dit aanvullen met behulp van zinksupplementen, zie je dat hun testosteronwaarden en de kwaliteit van hun sperma, en daarmee dus hun vruchtbaarheid, weer omhoog gaan (bron, bron). Zink kan daarom vaak een erg goede oplossing zijn voor mannen die verminderd vruchtbaar zijn.

“Topsporters slikken vaak zink om hun testosteronwaarden op peil te houden.”

Zink vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren. Verder zijn er ook plantaardige producten die veelal verrijkt zijn met zink, zoals verschillende zaden en granen. Als je dit om één of andere reden niet kan of wil eten, dan kun je er ook voor kiezen om zinksupplementen te slikken.

Dat waren ze dan, zeven tips waarmee je als man hopelijk jouw vruchtbaarheidsproblemen voor eens en voor altijd uit de weg kan ruimen. Ik kan je natuurlijk geen succes garanderen, dus als al deze tips voor jou niet werken, dan raad ik je ten zeerste aan om eens een huisarts te raadplegen. Het kan dan namelijk zo zijn dat er een iets serieuzer, medisch probleem aan ten grondslag ligt.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *