Helpt Hormonen Slikken Bij Zwanger Worden? 4 Tips Hormoontherapie
Om je heen lijkt het wel of iedere vrouw binnen de kortste keren zwanger is en het hen heel erg gemakkelijk afgaat. Het valt je zwaar, al die verschillende geboortekaartjes en al die vriendinnen die het wél lukt om zwanger te raken. Je bent er inmiddels dan ook lichtelijk gefrustreerd over en wilt zelf nu ook eindelijk zwanger worden!
Als het je maar niet lukt om zwanger te worden, dan heb je waarschijnlijk al uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Zo lees je bijvoorbeeld over het in de gaten houden van de eisprong, anders eten, slechte gewoontes aanpassen, etc. Nog een optie die vaak genoemd wordt, is het slikken van hormonen en dat dát mogelijk de oplossing zou kunnen zijn.
Inhoud van dit artikel:
In dit artikel zullen we uitgebreid beschrijven of het slikken van hormonen je kan helpen bij het zwanger worden. Daarnaast geven we je ook vier tips voor als je een hormoontherapie wilt starten!
Helpt Hormonen Slikken Bij Zwanger Worden?
Als je moeite hebt met zwanger raken, dan is dat vaak niet makkelijk te accepteren. Vooral wanneer de mensen om je heen één voor één wel een kindje krijgen, is het moeilijk te begrijpen waarom het bij jullie nu nog steeds niet is gelukt. Gelukkig hebben we daar de wetenschap voor die zich alsmaar blijft ontwikkelen en met nieuwe oplossingen komt voor mensen met verscheidene problemen.
Hormonen slikken om zwanger te worden, dat doe je eigenlijk alleen wanneer er wordt vastgesteld door een arts dat je een hormoonafwijking hebt. Spontaan hormonen gaan slikken als bij jou niet het geval is, heeft dus eigenlijk geen nut. Het allereerste wat je dus moet doen wanneer het écht niet lukt om zwanger te worden (dit is pas na een jaar), is een bezoek brengen aan jouw huisarts en hem of haar jou laten onderzoeken.
Hormoonbehandelingen kunnen wel degelijk helpen bij het zwanger worden. Heel veel vrouwen zijn al een hormoonbehandeling ondergaan en het blijkt dat deze vrouwen in de meeste gevallen zwanger worden; niet altijd direct, maar wel uiteindelijk. Er zijn verschillende hormoontherapieën of behandelingen en je moet er dus achter proberen te komen, in overleg met jouw arts, welke geschikt is voor jou.
Wanneer voor een hormoontherapie gaan?
Pas als je er langer dan een jaar over doet om zwanger te worden, is het moment daar om de dokter te bezoeken. Niet omdat al je vriendinnen binnen twee maanden zwanger raken, geldt hetzelfde voor jou. Iedere vrouw is anders én uniek, dus ga niet uit van hoe en wanneer anderen zwanger zijn geworden (hetzelfde geldt trouwens voor de afschuwelijke verhalen over bevallingen; ook de bevalling is voor iedereen anders!).
Het onderzoek dat je gaat doen bij de arts, moet je uitsluitsel geven over wat de oorzaak is van de verminderde vruchtbaarheid. Het zou namelijk ook aan je partner kunnen liggen of zelfs aan jullie beiden. Afhankelijk van wat er uit het onderzoek komt, kunnen verschillende medische technieken een oplossing bieden. Tegenwoordig zijn er namelijk heel veel behandelmethoden beschikbaar om toch zwanger te worden!
Wat voor hormoontherapiëen zijn er mogelijk?
Hormoonbehandelingen
Als je last hebt van onregelmatige of niet aanwezige ovulatie, dan kiest de arts er waarschijnlijk voor om een hormoonbehandeling bij je te doen. Een onregelmatig of niet aanwezige ovulatie betekent simpelweg dat er niet iedere maand (of nooit) een eitje vrijkomt uit de eierstokken. Als dit eitje niet vrijkomt, dan kun je ook niet zwanger worden. Het is dus van belang dat dit probleem wordt aangepakt.
Dit probleem is gelukkig in de meeste gevallen op te lossen met hormoonbehandeling. Die specifieke behandeling heet ‘ovulatie-inducatie’ (OI). Je krijgt dan allerlei injecties, tabletten en een hormoonpompje die de eisprong gaan bevorderen. Als het goed is zou je tijdens/ na de hormoonbehandeling gewoon zwanger moeten kunnen worden!
Clomifeen behandeling
Clomifeen lijkt op oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Dit komt via het bloed bij de hypothalamus en blokkeert daar het eigen oestrogeen. Dit veroorzaakt dus een tekort aan oestrogeen en daardoor gaat die hypothalamus meer LHRH aanmaken. Dit zorgt voor meer FSH en LH en zorgt er dus ook voor dat de follikels weer gaan groeien.
Na een week zal de ontwikkeling van die follikels gewoon doorgaan en kun je dus stoppen met het innemen van die Clomifeenpillen tot de volgende menstruatiecyclus weer is begonnen.
Clomifeen zorgt ervoor dat jouw eierstokken licht overgestimuleerd raken en daardoor kan het zo zijn dat er niet maar één eicel vrijkomt, maar meerdere. Als er meerdere eicellen vrijkomen, dan betekent dit niet alleen dat je een hogere kans hebt op een zwangerschap, maar ook op een meerlingzwangerschap. Daarom krijg je vaak extra controles door middel van echo’s en bloedonderzoeken.
Andere bijwerkingen die je zou kunnen krijgen van Clomifeen zijn: opvliegers, hoofdpijn en duizeligheid. Het is echter zo dat deze vaak pas verschijnen wanneer er een hoge dosis in wordt genomen. Clomifeen kan ook een negatieve invloed hebben op het baardmoederslijmvlies en dit kan ervoor zorgen dat een eitje zich moeilijk kan innestelen.
Gonadotrofine-injecties
Als je slecht reageert op de Clomifeenbehandeling, dan moet je natuurlijk verder gaan kijken naar welke opties er nog meer zijn. Eén van die opties is de Gonadotrofine-injecties. Gonadotrofine wordt gebruikt wanneer je hypofyse niet goed werkt en wanneer de voorgenoemde behandeling (Clomifeen) dus niet werkt.
Er bestaan twee vormen van Gonadotrofinen: allereerst is bestaat er een mengsel van FSH, LH en hMG. Dit wordt gehaald uit de urine van vrouwen nadat zij in de overgang zijn geweest en wordt dus via injecties toegediend. Je kunt makkelijk jezelf die injectie geven.
De tweede vorm van Gonadotrofinen is een middel gemaakt van zuiver FSH. De arts zal je tijdens de behandeling in de gaten blijven houden weer doormiddel van echo’s en bloedonderzoeken.
Het kan ook zijn dat je niet goed tegen deze behandeling kunt. Zo kan het zijn dat je eierstokken heftig reageren op de behandeling of veel of té lang gestimuleerd raken. Dan worden de eierstokken vaak erg vergroot en kan er cystevorming ontstaan. Vaak gaat dit gepaard met heftige misselijkheid, rappe gewichtstoename, heftige buikpijn en vooral toename bij de buikomvang. Wanneer je een van die klachten hebt, moet je direct contact opnemen met de dokter die je behandelt.
Bromocriptine
Sommige vrouwen hebben juist last van een overproductie van prolactine en dit kan een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Als je erachter komt dat je eisprong uitblijft door een overproductie van prolactine, dan zal de arts waarschijnlijk een Bromocriptine behandeling voorstellen.
Bromocriptine zal je in moeten nemen in de vorm van een tablet. Bromocriptine zal het niveau van prolactine weer naar beneden brengen en op een normaal niveau houden door de productie ervan te minderen.
Ook Bromocriptine kan weer bijwerkingen met zich meebrengen. Hierbij kun je denken aan een verstopte neus, braken, hoofdpijn, duizeligheid, verstopte neus, hoge bloeddruk. Bij deze behandeling zal de arts je wederom goed in de gaten houden.
LHRH-pomp
Als je lichaam te weinig of helemaal geen LHRH produceert, dan zal een LHRH-pomp je helpen. Via een infuus wordt regelmatig een klein beetje LHRH in je bloedbaan gepompt. Hierdoor gaat je hypofyse weer LH en FSH produceren en afgeven.
Het slangetje wordt net als een ander infuus in een ader van de onderarm of onderhuids aangebracht. Een bijwerking kan dus ook zijn dat je een aderontsteking krijgt. Je arm voelt dan pijnlijk of gespannen en je kunt dan vaak je arm niet goed uitstrekken. Dan wordt het slangetje echter simpelweg verwijderd en op een andere plek ingebracht.
4 Tips Hormoontherapie
1. Leefstijl
Probeer, voordat je een drastische behandelingen ondergaat, eerst te kijken naar wat je zelf kunt verbeteren aan je leefstijl. Vaak is de kans op een zwangerschap een stuk groter als je gezond leeft. Kijk dus goed naar wat je allemaal eet en welke andere ongezonde gewoontes je mogelijk hebt. Als je rookt of regelmatig drinkt, moet je hiermee stoppen. Dit kun je overigens toch niet meer doen tijdens je zwangerschap, dus het is maar beter om alvast te stoppen vóórdat je zwanger bent.
Ook is het goed om veel groenten te eten en natuurlijk genoeg te bewegen. Dit betekent niet dat je iedere dag 3 uur in de sportschool moet doorbrengen; een halfuur of een uur wandelen per dag kan al genoeg zijn om je lichaam fitter te maken.
Raak tot slot niet direct in paniek wanneer je niet meteen zwanger raakt. Pas als je al een jaar probeert zwanger te raken, moet je naar de dokter toe om te kijken of er misschien iets aan de hand is. Stress bevordert zwanger raken niet, dus probeer tijdens de periode dat je zwanger probeert te raken niet te veel stress te hebben.
2. Neem iemand mee naar de dokter
Als je na een jaar nog niet zwanger bent, dan is het dus tijd om de dokter te bezoeken. Neem altijd iemand mee, want twee paar oren horen meer dan één paar. Het is best stressvol en spannend wanneer je voor dit probleem naar de dokter gaat en dan kan het zijn dat niet alle informatie goed binnenkomt.
Als je iemand meeneemt die je vertrouwt en die je zal steunen tijdens deze tijd (misschien je partner, één van je ouders of een beste vriendin of vriend), dan kan hij of zij je helpen en herinneren aan dingen die er gezegd zijn of dingen uitleggen die je niet helemaal begreep.
3. Vraag alles wat er in je opkomt
Als je een hormoonbehandeling of hormoontherapie ondergaat, is het goed om te weten wat er allemaal wel en niet kan en wat je ervan kunt verwachten. Een dokter of arts is er om al je vragen te beantwoorden en je hoeft dus niet bang te zijn om alle vragen die je hebt ook gewoon te stellen.
Misschien heeft de persoon die je meeneemt nog wel hele goede vragen; vandaar dat het altijd handig is iemand mee te nemen. Ook als je alweer thuis bent en toch nog vragen hebt, moet je gewoon nabellen. Vooral als je merkt dat je je niet helemaal goed voelt of het idee hebt dat er iets niet goed gaat, is een arts er voor jou om er nog eens naar te kijken.
4. Verminder stress
Probeer tijdens de hormoonbehandeling of hormoontherapie zo min mogelijk stressvolle situaties te creëren in je leven. Geef misschien ook aan op je werk dat je hiermee bezig bent, zodat je baas en collega’s weten wat er allemaal speelt en hier ook rekening mee kunnen houden.
Ga er ook niet vanuit dat je, omdat je de behandeling ondergaat, nu wel direct zwanger zal worden. Ook nu zal je lichaam nog even de tijd nodig hebben om op gang te komen en verwachten dat je meteen zwanger wordt en dan teleurgesteld worden maakt deze tijd niet fijner.
De mindset die je moet hebben is “ik zie wel wat, hoe en wanneer er wat gebeurt.” Zo sta je er nuchter in en als je dan toch snel zwanger raakt, zal je dit alleen maar meer waarderen!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!