Wat Is Menopauze & Invloed Op Zwanger Worden (Onderzoek + 3 Tips)

Iets wat je als vrouw wel eens hoort, is dat op een gegeven moment je biologische klok begint te tikken. Mannen kunnen vaak vrijwel hun hele leven lang door blijven gaan met het verwekken van kinderen als ze dat willen, maar voor vrouwen zit hier een einddatum op. Hierdoor kun je op een gegeven moment enigszins in paniek raken, omdat je bang bent dat het je nooit zal lukken.

Maar wat is die einddatum nou precies? Tot wanneer kun je als vrouw nou nog kinderen krijgen, en wanneer is het echt te laat? Veel vrouwen weten wel dat hun menopauze hier iets mee te maken heeft, maar velen van hen weten niet de precieze details. Omdat dit toch allemaal wel handige informatie is voor vrouwen die graag een kind willen, zal ik hier in dit artikel bij stilstaan. Dit doe ik aan de hand van de volgende punten:

  • Wat is de menopauze precies?
  • Kun je na je menopauze nog zwanger worden?
  • Wanneer treedt de menopauze op?
  • Hoe weet ik of ik in de overgang ben?
  • Hoe vergroot ik de kans op zwangerschap? 3 tips

Wat is de menopauze precies?

Als je een artikel over een bepaald onderwerp schrijft, dan is het wel zo handig om aan het begin duidelijk te maken waar je het nu precies over hebt. Daarom zal ik dit artikel beginnen met een uitleg over de menopauze, ook wel de overgang genoemd (ook al is dat niet precies hetzelfde). Waarschijnlijk weet je wel dat dit een proces is waar vrouwen op een bepaalde leeftijd doorheen gaan, maar laten we eens wat meer op de details richten.

De menopauze of overgang is het moment dat een vrouw stopt met menstrueren. Het aantal eicellen in het lichaam van een vrouw is namelijk eindig. Op een gegeven moment zijn deze eicellen simpelweg op, en kun je dus niet meer zwanger worden. Menstruatie zou dan natuurlijk ook weinig zin meer hebben, want dit is het gevolg van een baarmoeder die zich klaarmaakt voor een eventuele zwangerschap.

“Het zou natuurlijk een beetje jammer zijn als je nog steeds elke maand ongesteld zou worden zonder enige reden.”

Het kan lastig zijn om het precieze moment van de menopauze vast te stellen, omdat er (zeker tegen de menopauze aan) een erg lange tijd tussen menstruaties kan zitten. Het kan tegen die tijd zo zijn dat je al maanden lang niet meer hebt gemenstrueerd, en dat je dan ineens toch weer ongesteld wordt. Pas als je een jaar lang niet ongesteld bent geworden, kun je vaststellen dat de menopauze is ingetreden.

Een bijgevolg hiervan is dat een heleboel lichamelijke processen ermee ophouden. De hormonen oestrogeen en progesteron worden bijvoorbeeld bijna niet meer aangemaakt, omdat deze vooral bedoeld zijn om het voortplantingssysteem goed te laten functioneren. Dit hele systeem wordt als het ware stilgelegd.

De periode voor de menopauze heet in de wetenschap de perimenopauze of het climacterium, maar in de volksmond wordt deze periode gewoon de overgang genoemd. Dit is dus niet hetzelfde als de menopauze zelf. De overgang duurt meestal enkele jaren, en tijdens deze periode vinden er erg veel veranderingen in het lichaam plaats.

Tijdens de overgang zijn de eicellen bijna op, maar nog niet helemaal. Tijdens deze periode wordt de aanmaak van verschillende hormonen in je lichaam, zoals de al eerder genoemde oestrogeen en progesteron langzaam afgebouwd, tot je ze na de menopauze dus helemaal niet meer aanmaakt.

Kun je na de menopauze nog zwanger worden?

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, is de menopauze het moment waarop je geen eicellen meer over hebt. Aangezien je eicellen nodig hebt om een baby te krijgen, ligt het nogal voor de hand dat je vanaf dat moment niet meer zwanger kunt worden. Na de menopauze is het dus echt gedaan, en is je kans op kinderen simpelweg voorbij.

Misschien heb je wel eens wonderlijke verhalen gehoord over vrouwen van 60 die het alsnog is gelukt om zwanger te raken en een kind te krijgen. Los van het feit dat je misschien helemaal geen kind meer moet willen als er een goede kans is dat je overlijdt voordat het kind volwassen is, gaat het hier om een heel klein aantal losse incidenten. Het kan zijn dat er nog één of twee eicellen overblijven in het lichaam, en dat een zwangerschap er dus nog in zit, maar dat is echt heel zeldzaam. Bovendien komt hier vaak een heleboel medische tussenkomst bij kijken.

“Als je er even over nadenkt, dan wil je je lichaam waarschijnlijk ook geen bevalling meer aandoen als je zo oud bent.”

Ook hier is het wel weer van belang om de menopauze te onderscheiden van de overgang, aangezien die twee dingen nog wel eens door elkaar heen worden gebruikt, terwijl ze toch echt niet hetzelfde zijn. Tijdens de overgang ben je je lichaam als het ware aan het voorbereiden op de menopauze, maar zijn er nog wel enkele eicellen in je lichaam. Tijdens deze periode zul je vaak ook nog gewoon menstrueren, maar de periode tussen menstruaties zal steeds langer worden.

Tijdens die periode is het dus ook mogelijk om zwanger te worden. Elke menstruatie betekent dat er enige tijd terug een eicel was vrijgekomen, dus zolang je nog menstrueert, betekent dit dat je ook nog ovuleert. Zolang er nog eicellen vrijkomen, kunnen die eicellen ook nog worden bevrucht, en is het dus mogelijk om een kind te krijgen.

Dat gezegd hebbende is het tijdens de overgang wel vaak een stuk lastiger om zwanger te raken, en dit heeft alles te maken met de verminderde hormoonaanmaak die er tijdens de overgang is. Bepaalde hormonen die van groot belang zijn voor zwangerschap, zoals oestrogeen en progesteron, worden steeds minder aangemaakt tijdens de overgang. Hoe minder van die hormonen er in je lichaam aanwezig zijn, hoe groter de kans dat het niet meer zal lukken om zwanger te worden, of dat de zwangerschap vroegtijdig wordt afgebroken door je lichaam.

Dat laatste zeg ik niet om vrouwen in de overgang bang te maken, maar om duidelijk te maken dat je er snel bij moet zijn als jij al in de overgang bent en nog een kind wilt. Hoe eerder je begint met dit proberen, hoe meer van die belangrijke hormonen er nog in je lichaam aanwezig zijn, en hoe groter je kans op succes dus is.

Wanneer treedt de menopauze op?

Nu je weet dat je na de menopauze niet meer zwanger kunt worden, en dat dit dus echt de absolute einddatum is als je ooit kinderen wilt krijgen, is het natuurlijk ook fijn om te weten wanneer je die einddatum ongeveer kunt verwachten. Het is dan ook niet gek als je jezelf de vraag stelt: wanneer treedt de menopauze eigenlijk op?

Het zou natuurlijk fijn zijn als er een vaste leeftijd zou zijn waarop iedere vrouw in de overgang zou belanden, en een leeftijd waarop de menopauze intreedt, zodat je alles precies kunt inplannen. Dit is helaas niet het geval. Het verschilt per vrouw op welke leeftijd de overgang en de menopauze intreden, dus één antwoord op deze vraag bestaat helaas niet.

Ik kan je wel vertellen dat bij de meeste vrouwen (in Europa) de menopauze intreedt tussen de 48 en 55 jaar. De gemiddelde leeftijd is 51. Het kan echter ook zo zijn dat de menopauze iets later of vroeger optreedt dan deze marge. Bij ongeveer 1 tot 2 procent van de vrouwen treedt de menopauze al voor de 40 op. Dit is dus heel zeldzaam, maar het kán wel. Een menopauze voor je veertigste verjaardag wordt een premature menopauze genoemd.

De overgang vindt plaats voor de menopauze, dus deze zal meestal enkele jaren eerder beginnen. Het kan sterk uiteenlopen hoeveel tijd er tussen de aanvang van de overgang en de menopauze zelf zit, maar als je al weet dat je je in de overgang bevindt, dan weet je dus dat je menopauze in ieder geval niet héél ver in de toekomst zal liggen.

Hoe weet ik of ik in de overgang ben?

Zoals ik eerder in dit artikel al heb genoemd, heb je vanaf het begin van de overgang steeds minder kans op een succesvolle zwangerschap, en kun je er daarom maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn als je al in de overgang zit. Daarvoor moet je dit natuurlijk wel weten, en daarom zal ik nu bespreken hoe je kan weten of je in de overgang bent.

Allereerst zijn er enkele symptomen die de overgang met zich meebrengt, als gevolg van de veranderingen waar je lichaam doorheen gaat. Misschien ben je wel bekend met het fenomeen opvliegers. Dit houdt in dat je het plotseling warm krijgt, begint te zweten, en rood in je gezicht wordt. Verder komen ook hartkloppingen vaak voor bij vrouwen in de overgang.

Er zijn daarnaast enkele psychologische symptomen van de overgang, en die kunnen erg vervelend zijn. Met zaken als concentratiegebrek valt vaak nog wel vrij makkelijk te leven, maar vrouwen in de overgang kunnen ook plotseling last krijgen van angst, en zelfs depressie kan als gevolg van de overgang optreden. In dat geval is het natuurlijk belangrijker om professionele hulp te zoeken dan om zwanger te raken, en ik raad je dan ook ten zeerste aan om dit te doen.

“Er zijn ergere dingen in het leven dan niet zwanger kunnen worden.”

Daarnaast zijn er nog klachten die als gevolg van de overgang kunnen optreden in het urogenitale stelsel. Het kan bijvoorbeeld gaan om ontsteking van de vagina, pijn bij het plassen, en incontinentie. Als je ineens allerlei klachten onder de gordel hebt, kan het dus zomaar zo zijn dat je in de overgang zit.

Overigens kun je ook gewoon testen of je in de overgang zit. Dit kan via een simpele urinetest, waarbij wordt getest op de aanwezigheid van follikelstimulerend hormoon, vaak afgekort tot FSH. Tijdens de overgang vindt er een toename van dit hormoon plaats, dus als je erg hoge FSH-waarden in je urine hebt, betekent dit waarschijnlijk dat je in de overgang zit.

Hoe vergroot ik de kans op zwangerschap? 3 tips

Zoals ik eerder in dit artikel al heb uitgelegd, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden tijdens de overgang, maar wordt dit wel een stuk moeilijker naarmate je langer in de overgang zit. Waarschijnlijk zul je in dat geval dus wat tips kunnen gebruiken om je kans op een succesvolle zwangerschap te vergoten. Dat is dan ook precies wat ik nu zal doen. Ik sta stil bij de volgende drie tips:

  • Slik foliumzuur
  • Slik vitamine D
  • Zorg goed voor je lichaam

Tip 1: Slik foliumzuur

Foliumzuur is een stof die erg belangrijk is voor de ontwikkeling van een bevruchte eicel tot een kindje, en als je wilt dat je zwangerschap ook op latere leeftijd nog succesvol is, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je hiervan voldoende in je lichaam hebt. Dit kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door foliumzuurcapsules te slikken.

Ik zou je aanraden om dit al te doen vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden, zodat je meteen de juiste stoffen in je lichaam hebt op het moment dat je ook daadwerkelijk een bevruchte eicel in je buik hebt.

Tip 2: Slik vitamine D

Net als foliumzuur is vitamine D vitaal voor je kansen op zwangerschap en de succesvolle ontwikkeling van je kindje. Het is dan ook niet zo raar dat de Gezondheidsraad aanraadt aan zwangere vrouwen om ook dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Dit is gewoon verkrijgbaar in pilvorm bij de drogist.

Tip 3: Zorg goed voor je lichaam

Je kans op een succesvolle zwangerschap is een stuk hoger als je lichamelijk gezond bent. Wanneer je dus graag een kindje wil, dan is het een goed idee om voldoende te sporten, gezond en gevarieerd te eten, en om niet te roken of alcohol te drinken. Daarnaast zul je je hierdoor natuurlijk ook gewoon een stuk beter voelen!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *