7 Vaakst Voorkomende Oorzaken Waardoor Jij Niet Zwanger Wordt

Een kind krijgen is vandaag de dag voor veel mannen en vrouwen nog steeds het hoogtepunt van hun leven. Voor vrouwen is het al helemaal een prachtig moment, omdat zij hun kind negen maanden lang met zich mee dragen! Helaas is hetgeen dat daarvoor nodig is — zwanger worden — niet altijd even makkelijk. Sommige vrouwen zullen ervaren dat ze niet zwanger worden, of dat dit veel meer moeite kost dan gedacht.

Absolute onvruchtbaarheid komt relatief weinig voor. Dit betekent dat, wanneer een vrouw geen kinderen kan krijgen, er vaak sprake is van verminderde vruchtbaarheid. De oorzaken hiervan kunnen uiteenlopen en zijn soms makkelijk te verhelpen. Soms heb je daarentegen echt hulp nodig van een professional. In dit artikel leg ik je uit wat oorzaken hiervan kunnen zijn. Hierbij ga ik in op de meest voorkomende oorzaken

Zwanger worden: hoe zat het ook alweer?

Wat is het beste moment om zwanger te worden?

De eerste essentiële voorwaarde om zwanger te worden, is natuurlijk om geslachtsgemeenschap te hebben en dit op het juiste moment te doen. Voor vrouwen met een stabiele cyclus van 28 dagen is het relatief eenvoudig om de ovulatieperiode te herkennen. Over het algemeen is het op de 14e dag. De vier dagen ervoor en erna zijn ook gunstig voor de bevruchting, aangezien de levensduur van sperma gemiddeld vier dagen is en die van de eicel 48 uur.

Vrouwen die geen regelmatige menstruatiecyclus hebben, kunnen een ovulatietest gebruiken. Dit is een urinetest die de toename van het luteïniserend hormoon detecteert, die samenvalt met de ovulatieperiode. Toch blijkt uit ander onderzoek dat je niet enkel de ‘14 dagen’ aan moet houden, omdat het vinden van deze periode erg stressvol kan zijn. De gouden tip is daarom ook wel om elke 2 tot 3 dagen seks hebben zonder anticonceptie te gebruiken.

Wat moet je vermijden wanneer je zwanger probeert te worden?

Enkele van deze punten zullen in de rest van de tekst verder uiteen worden gezet, maar over het algemeen geldt: vermijd substanties en gedragingen die je in het normale leven ook al moet proberen te vermijden. Gezondheid en zwangerschap gaan zeker hand in hand, en ook al is gezond zijn niet alles, kan het zeker het zwanger worden bevorderen. Leef daarom optimaal gezond. Hier zijn enkele dingen die je moet proberen te vermijden:

 • Overmatige koffieconsumptie. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat cafeïne een negatief effect heeft op de vrouwelijke vruchtbaarheid, omdat het de spiercellen van de eileiders mogelijk ontspant.
 • Alcohol. De consumptie van alcohol wordt niet aangeraden tijdens de zwangerschap, maar ook bij het proberen op te wekken hiervan wordt het afgeraden, omdat het een negatief effect kan hebben op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
 • Stress. Limiteer bronnen van stress (zoals stressvolle situaties op werk) en ontspan meer. Hierover verder in het artikel meer.
 • Ongezond Zowel overmatige consumptie van ongezond voedsel als te weinig eten, heeft invloed op je gewicht en daarmee mogelijk ook op het zwanger worden. Hierover staat verder in het artikel meer informatie.

Hoe cliché het ook klinkt: een gezonde levensstijl is daadwerkelijk belangrijk om succesvol zwanger te worden.”

7 oorzaken

1.   Je bent niet in ovulatie

Ovulatie is het vrijkomen van een eicel uit de eierstok. Als je niet ovuleert, kun je niet zwanger worden. Het moet gebeuren om zwangerschap op een natuurlijke manier te bereiken. Dit fenomeen behelst het uitblijven of afwezig zijn van de ovulatie en wordt ook wel  ‘anovulatie’ genoemd. Anovulatie is een veelvoorkomende oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid en kan door veel aandoeningen worden veroorzaakt. Mogelijke oorzaken van anovulatie zijn:

 • PCOS
 • Extreem veel stress
 • Overgewicht
 • Ondergewicht
 • Voortijdig falen van de eierstokken
 • Primaire ovariële insufficiëntie
 • Een schildklierdisfunctie
 • Hyperprolactinemie
 • Overmatige lichaamsbeweging

De meeste vrouwen met ovulatieproblemen in het algemeen, hebben ook al een onregelmatige menstruatie. Als je onregelmatige cycli hebt, neem dan contact op met je arts, ook als je het al een jaar niet meer probeert. Regelmatige menstruatiecycli garanderen echter niet dat de eisprong wel plaatsvindt. Wanneer een paar geen vorm van onvruchtbaarheid ervaart, is de kans op conceptie ongeveer 25% per maand.

Wanneer een persoon echter anovulatoir is, kan die niet zwanger worden omdat er helemaal geen eicel is om te bevruchten. Als een persoon een onregelmatige eisprong heeft, heeft die minder kans om zwanger te worden omdat er minder vaak ovulatie plaatsvindt. De kans om een kind te krijgen, is dus nog kleiner. Ook late ovulatie kan een probleem zijn: late ovulatie produceert niet de beste kwaliteit eicellen, waardoor bevruchting ook minder waarschijnlijk wordt.

2.   Stress

Stress, goed of slecht, zal zijn tol eisen, zowel fysiek als mentaal. Je merkt de invloed van stress niet alleen in je dagelijks leven, maar ook in je seksuele leven en zelfs bij het proberen zwanger te worden. Het is wel belangrijk te zeggen, dat onderzoek hierover nog geen duidelijke consensus heeft bereikt. Er zijn onderzoeken geweest die stress in verband brengen met verminderde vruchtbaarheid, maar er is ook onderzoek dat anders suggereert.

Je doet er in ieder geval goed aan om stress te reduceren, ongeacht de precieze samenhang tussen stress en vruchtbaarheid. Stress kan mensen er namelijk toe aanzetten ongezond gedrag te vertonen waarvan is bewezen dat het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Balans en rust een cruciaal onderdeel van het proberen zwanger te worden. Je kunt de volgende gevolgen van stress ervaren, die mogelijk ook weerslag hebben op je vruchtbaarheid:

 • Te veel of te weinig slapen
 • Het moeilijker vinden om vast te houden aan gezonde eetgewoonten
 • Lichaamsbeweging regelmatig overslaan of jezelf juist dwingen om te veel te sporten
 • Te veel alcoholische dranken drinken
 • Roken (of, als je gestopt bent met roken, weer beginnen met roken)
 • Te veel cafeïne drinken, vooral als je slaaptekort hebt
 • Interesse in seks verliezen

Als je gestrest bent, krijgt je bijniersysteem een ​​klap. Je lichaam zal niet snel zin hebben om zwanger te worden, wanneer je bezig bent met stress fysiek en mentaal ‘overleven’. Veel vrouwen denken dat het beste wat je kan doen als je gestrest bent, is om vrij te nemen van je werk. Dat helpt echter niet wanneer je je vrije tijd gebruikt om zwanger te worden, want de stress om zwanger te worden doet daar nog een schepje bovenop.

3.   Gewichtsproblemen: over- en ondergewicht

Een vrouw met ondergewicht of overgewicht kan enige moeite hebben om een ​​baby te verwekken. Voor beide kanten van het spectrum valt iets te zeggen. Een ondervoed lichaam kan niet goed ovuleren. Ondergewicht kan de vruchtbaarheid van een vrouw verminderen door hormonale onevenwichtigheden te veroorzaken die de ovulatie en de kans op zwangerschap beïnvloeden. In vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht hebben vrouwen met ondergewicht meer kans om meer dan een jaar niet zwanger te raken.

Aan de andere kant kan ook overgewicht een significant effect hebben op de vruchtbaarheid. Alleen al over je ideale gewicht zijn, verkleint je kans om zwanger te worden, zelfs als je regelmatig ovuleert. Hoe verder je boven een BMI van 25 afdwaalt, hoe erger het wordt. Vrouwen met een body mass index (BMI) van meer dan 27 hebben drie keer meer kans dan vrouwen met een normaal gewicht om niet zwanger te worden omdat ze niet ovuleren.

4.   Geblokkeerde eileiders

Ovulatoire oorzaken zoals anovulatie zijn goed voor ongeveer 25% van de gevallen van vrouwelijke onvruchtbaarheid. De rest van de oorzaken kan bijvoorbeeld te maken hebben met problemen als geblokkeerde eileiders, baarmoederstructurele problemen, of  endometriose. Voor het geval je het niet weet: de eileiders zijn de weg tussen je eierstokken en de baarmoeder, en de eileiders hechten niet direct aan de eierstokken. Tijdens geslachtsgemeenschap moet sperma vanuit de baarmoederhals omhoog zwemmen, door de baarmoeder en in de eileiders.

Wanneer een eicel vrijkomt uit de eierstokken, trekken haarachtige uitsteeksels uit de eileider het ei naar binnen. De conceptie vindt plaats in de eileider, waar het sperma en de eicel elkaar uiteindelijk ontmoeten. Er zijn veel mogelijke oorzaken van verstopte eileiders. Terwijl sommige vrouwen met geblokkeerde eileiders bekkenpijn ervaren, hebben vele anderen geen symptomen. Dit zijn enkele symptomen:

 • Bekkenpijn
 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
 • Ongewone vaginale afscheiding
 • Misselijkheid en braken
 • Hoge koorts, in acute gevallen
 • Misselijkheid en braken, in acute gevallen
 • Ernstige pijn in onderbuik of in het bekken, in acute gevallen

5.   Endometriose

Endometriose is wanneer endometriumweefsel, ook wel het weefsel dat de baarmoeder bekleedt, groeit op plaatsen buiten de baarmoeder. Hoewel deze aandoening veel vrouwen niet bekend voorkomt en vreemd in de oren klinkt, heeft naar schatting 1 op de 5 vrouwen die menstrueren hier last van. Het komt voor bij vrouwen in de vruchtbare jaren en is in andere levensfases zeer zeldzaam. Naar schatting zal tot 50% van de vrouwen met endometriose moeite hebben om zwanger te worden.

Hoe komt dit? Elke maand wordt het baarmoederslijmvlies dikker en vernieuwt het zichzelf, ter voorbereiding op de zwangerschap. Als er geen zwangerschap optreedt, wordt het endometrium afgeworpen in een proces dat bekend staat als menstruatie. Als er conceptie plaatsvindt, gebeurt er iets heel anders: dan nestelt het embryo zich in het endometrium. Hoewel endometriose voornamelijk wordt gedefinieerd door endometriumweefsel dat op de verkeerde plaatsen groeit, kan het ook de baarmoederomgeving, het endometrium zelf en de eisprong beïnvloeden.

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn pijnlijke menstruaties en bekkenpijn, soms naast de menstruatie. Niet alle vrouwen met endometriose hebben echter deze symptomen. Sommige vrouwen ontdekken dat ze endometriose hebben tijdens een onvruchtbaarheidsonderzoek. Endometriose wordt echter helaas vaak verkeerd gediagnosticeerd of gewoon gemist.

6.   Leeftijdsgerelateerde onvruchtbaarheid

Voor vrouwen boven de leeftijd van 35 en voor mannen boven de leeftijd van 40 kan het langer duren om zwanger te worden. Sommige vrouwen gaan ervan uit dat als ze nog steeds regelmatig ongesteld worden, hun vruchtbaarheid prima is, maar dit is niet waar. Vrouwen kunnen tot op relatief late leeftijd nog ongesteld worden, terwijl hun vruchtbaarheid al zeer is afgenomen. Tegelijkertijd is het wel zo, dat ouder zijn niet per se betekent dat je totaal onvruchtbaar bent!

Leeftijd heeft zowel invloed op de kwaliteit van de eieren als op de kwantiteit. Ook als je partner meer dan vijf jaar ouder is dan jij, kan dit je risico op vruchtbaarheidsproblemen na de leeftijd van 35 verder vergroten. Onderzoek heeft uitgewezen dat je kansen om zwanger te worden op 30-jarige leeftijd in een bepaalde maand ongeveer 20% zijn. Vergelijk dat met je kansen op 40-jarige leeftijd, die slechts 5% zijn. Verder enkele belangrijke punten:

 • Voor zowel jongere als iets oudere vrouwen was twee dagen voor de eisprong hun vruchtbaarste dag.
 • Voor vrouwen van 19 tot 26 jaar had seks op hun meest vruchtbare leeftijd 50% kans om tot zwangerschap te leiden.
 • Voor vrouwen van 35 tot 39 jaar was de kans 29%.

7.   Je probeert het niet lang genoeg

Voor veel vrouwen kan dit ook een oorzaak (en tevens een opluchting) zijn. Eigenlijk is het eerste dat je moet overwegen, hoe lang je het al probeert. Het kan lijken alsof je het altijd al hebt geprobeerd – en misschien heb je dat ook! – maar het is belangrijk om te weten dat veel stellen niet meteen zwanger zullen worden. Het kan soms best een tijd duren en dat is niet abnormaal. Ongeveer 80% van de stellen wordt zwanger na zes maanden proberen. Ongeveer 90% zal zwanger zijn na 12 maanden proberen zwanger te worden. Dit veronderstelt dat je elke maand goed getimede geslachtsgemeenschap hebt. Maar wat is goed getimed?

Je hebt elke maand een week waarin seks het meest waarschijnlijk tot zwangerschap leidt. Dit wordt beschouwd als je vruchtbare periode en begint twee tot drie dagen voordat je ovuleert. De grootste kans om zwanger te worden, heb je in de dagen vlak voor de eisprong. Ovulatie vindt meestal plaats rond dag 12 tot 14 van een cyclus van 28 dagen, maar het varieert van vrouw tot vrouw op basis van de lengte van hun cyclus en kan zelfs variëren van cyclus tot cyclus. Het is mogelijk om je vruchtbare periode al op dag 8 en 9 te hebben als je een kortere cyclus hebt, of pas op dag 19 en 20 met een langere cyclus, bijvoorbeeld.

Blijf daarom proberen! Het lichaam van elke man en vrouw is anders, dus het kan even duren voordat je succes hebt. Geef de moed daarom nog niet op. Als je al 1 tot 2 jaar probeert om een ​​baby te krijgen zonder succes, raadpleeg dan je huisarts voor advies.

Aangeraden wordt om de moed nog niet direct op te geven — raadpleeg je huisarts als zwanger worden pas na 1 tot 2 jaar niet is gelukt.”

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *