Hoe Vaak Seks Per Week om Zwanger te Worden?

Hoewel je jarenlang extra voorzichtig bent geweest om niet zwanger te worden tijdens de seks, kan zwanger worden als het eindelijk zover is, ingewikkelder zijn dan je aanvankelijk dacht! Volgens onvruchtbaarheidsonderzoek is de kans om in de eerste maand zwanger te worden ongeveer 30%, terwijl mensen zonder vruchtbaarheidsproblemen na 6 maanden een kans van 75% op conceptie hebben.

Als je graag zwanger wilt worden, vraag je je misschien af hoeveel keer per week je seks moet hebben om je kansen op zwangerschap te vergroten. Om een verhelderend antwoord te geven, zetten we in dit artikel alles wat je moet weten op een rijtje! Lees dus snel verder om kennis te maken met de belangrijkste factoren die een rol spelen bij de zwangerschap.

De oorzaken van moeilijkheden bij zwangerschap en mogelijke oplossingen

Moeilijk zwanger worden kan vele oorzaken hebben, waaronder structurele problemen in het voortplantingsstelsel, een onregelmatige ovulatie, een laag aantal zaadcellen of een onderliggend medisch probleem. Onvruchtbaarheid kan zich uiten in de vorm van een onregelmatige menstruatie of hevige menstruatiekrampen, hoewel de meeste oorzaken van onvruchtbaarheid vrijwel onopgemerkt blijven.

Als je last hebt van een onregelmatige ovulatie, dan kan zwanger worden moeizamer zijn. Menselijke bevruchting vereist een eicel en een zaadcel. Wanneer je niet goed weet wanneer je een eisprong hebt (het moment dat een rijpe eicel de eierstok verlaat) of geen seks hebt tijdens je ovulatie, dan is de kans op zwangerschap aanzienlijk lager.

Het volgen van gezonde gewoonten is één van de beste manieren om op een natuurlijke wijze met een onregelmatige menstruatie snel zwanger te worden. Tevens kan stress een  negatieve invloed hebben op de menstruatiecyclus en de vruchtbaarheid. Als je leert hoe je kunt ontstressen, is de kans groter om gemakkelijker zwanger worden.

Een toenemend probleem van mannen is een steeds lager aantal zaadcellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de zaadcelconcentratie van het sperma van een 35-jarige man in de afgelopen decennia zo goed als gehalveerd is! De levensstijl van de meeste mensen is tegenwoordig veel ongezonder, onder meer door zwaarlijvigheid, minder slaap, lichaamsbeweging en zonlicht, meer stress en een hogere blootstelling aan chemische stoffen in ons voedsel.

“Een laag aantal zaadcellen betekent dat een man minder dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter aan sperma heeft.”

Gelukkig is een laag aantal spermacellen doorgaans op een natuurlijke wijze te verbeteren. Om een laag aantal zaadcellen op te lossen, is het belangrijk meer te bewegen, te stoppen met roken en alcohol, voldoende vitamine D binnen te krijgen, meer voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan antioxidanten, en chemisch verontreinigende stoffen tot een minimum te beperken.

Voor vrouwen na hun 35e levensjaar en voor mannen na hun 40e verjaardag kan het moeilijker zijn om zwanger te worden. Hoewel sommige vrouwen denken dat als ze nog regelmatig ongesteld worden, hun vruchtbaarheid in orde is, is dit vaak geen goede leidraad.

Leeftijd heeft een invloed op zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de ei- en zaadcellen.

Het belang van de frequentie van seks voor zwangerschap

Over het algemeen stelt vruchtbaarheidsadvies dat je om de dag seks moet hebben voordat je ovulatie begint om je kansen op zwangerschap te vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat veruit de hoogste zwangerschapspercentages zich voordoen bij paren die elke dag of om de dag seks hebben. Hoe meer, hoe beter! Elke keer dat je gemeenschap hebt, komen er namelijk nieuwe zaadcellen in je vaginakanaal terecht die een eicel kunnen bevruchten.

Bovendien stelt recent onderzoek dat dagelijkse seks ervoor zorgt dat het sperma niet wordt aangevallen als een indringer, waardoor de bevruchte eicel zich gemakkelijker nestelt in de baarmoeder. Sperma, dat normaal gesproken maar liefst vijf dagen weet te overleven, moet idealiter zo vaak mogelijk worden toegediend tijdens het meest vruchtbare venster van de vrouw.

Ga er tijdens de vruchtbare periode dus zoveel mogelijk tegenaan om de kans op zwangerschap te vergroten. Dit zijn de 4 á 5 dagen voor de ovulatie en 1 dag erna. Seks tijdens de rest van de cyclus, inclusief de luteale fase en je menstruatie, heeft echter een stuk lagere kans heeft op zwangerschap.

Maar mochten jullie er toch zin in hebben, dan moeten jullie er vooral voor gaan! Onderzoek suggereert namelijk dat vaker vrijen een boodschap naar het immuunsysteem stuurt dat het tijd is om zich voort te planten. Houd er wel rekening mee dat je goed naar je lichaam moet luisteren en niets hoeft te doen dat niet goed voelt.

Eén van de meest voorkomende obstakels voor paren die proberen zwanger te worden, is het gevoel om opgebrand te zijn als het op seks aankomt. Door seks een middel te maken om zwanger te worden, kan het ervaren worden als vervelend, stressvol, robotachtig en emotioneel uitputtend. Zorg er dus voor dat jullie allebei in de stemming zijn.

Heeft veel seks invloed op de kwaliteit van het sperma?

Je zal nu wellicht denken dat veel seks de kwaliteit van het sperma vermindert. Diverse observaties bewijzen echter het tegendeel. Helemaal voor mannen met een lage hoeveelheid sperma, blijkt dat regelmatig ejaculeren het totale aantal beweeglijke zaadcellen aanzienlijk doet toenemen. Dagelijks, of zelfs tweemaal per dag, seks hebben rond de tijd van de ovulatie, is dus een uitstekende methode om snel zwanger te worden.

Sterker nog, het “opsparen” van sperma kan juist slechter zijn voor mannen die al last hebben van een laag aantal zaadcellen. Regelmatig klaarkomen is een uitstekende manier om het sperma gezond te houden. Hoewel de hoeveelheid sperma zal toenemen als een man meer dan een dag of twee niet ejaculeert, zal het aantal dode, ongemotoriseerde en abnormale zaadcellen ook toenemen.

Bij mannen die voorzien zijn van een normaal aantal zaadcellen, wordt de kwaliteit van het sperma negatief aangetast na zeven dagen van onthouding. We kunnen dus concluderen dat het niet nodig is om seks te vermijden voordat de ovulatie begint, helemaal niet voor mannen met een laag aantal zaadcellen!

Seks tijdens de ovulatieperiode

Uiteenlopend onderzoek wijst uit dat iedere dag seks hebben dus de meeste kans geeft om zwanger te worden. Dit kan voor veel koppels echter vermoeiend of vrijwel onmogelijk zijn. Het is daarom belangrijk om extra aandacht en energie te besteden aan de meest vruchtbare periode, wat betekent dat het belangrijk is om rekening te houden met wanneer de ovulatie plaatsvindt.

Het bijhouden van de vruchtbare periode is één van de manieren om je seks beter te timen. Dit kun je onder meer doen met behulp van ovulatietesten, vaginale afscheiding of een ovulatietracker. De vruchtbare periode begint doorgaans een paar dagen tot een paar weken na de afloop van de menstruatie en eindigt een dag na de ovulatie.

Deze periode is tevens afhankelijk van de lengte en de regelmaat van je cyclus en eventuele externe factoren, zoals stress of ondervoeding. Iemand met een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen, zal normaal gesproken ovuleren rond dag 14, terwijl de vruchtbaarste dagen 12, 13 en 14 zijn. Bij een vrouw met een gemiddelde menstruatiecyclus van 35 dagen, vindt de ovulatie plaats op de 21e dag en zijn de vruchtbaarste dagen 19, 20 en 21.

“Seks hebben in de ovulatieperiode geeft je veruit de beste kans om zwanger te worden.

Voor het hebben van de meest effectieve seks tijdens de vruchtbare periode, geldt over het algemeen dat je moet gaan voor seksuele standjes waarbij diepe penetratie mogelijk is. Dit is waarschijnlijk het beste voor de conceptie, omdat het de kans geeft aan het sperma om meteen zo dicht mogelijk bij de baarmoederhals te komen. Daarom wordt seks in de missionarispositie en doggy style vaak aanbevolen voor koppels die werken aan de zwangerschap.

Het testen van de ovulatieperiode

Wanneer je meer te weten wilt komen over het precieze moment van de ovulatieperiode, dan kan je gebruik maken van ovulatietesten. De beste tijd om je ovulatie te testen is een paar dagen voordat jouw ovulatie is gepland. De ovulatie vindt halverwege de menstruatiecyclus plaats, of enkele dagen erna.

Het uitvoeren van een ovulatietest doe je door op een teststaafje te plassen. In de meeste gevallen zijn de resultaten binnen vijf minuten beschikbaar. Ovulatietestkits hebben over het algemeen twee lijnen: een controlelijn die aangeeft dat de test goed werkt, terwijl de andere de testlijn is die aantoont of het moment van je ovulatie is gestart.

Als je twijfelt over welk moment van de dag het beste is om een ovulatietest te gebruiken, maak je dan vooral geen zorgen. Er is namelijk geen verkeerd of juist tijdstip om de ovulatie te testen. Terwijl sommige vrouwen liever hun ochtendurine testen, doen anderen dat liever in middag of de avond. Het is echter wel belangrijk om steeds te testen op hetzelfde tijdstip als je van plan bent om meerdere malen te testen.

Trouwens, vergeet niet dat de vloeistof die de hoeveelheid luteïniserend hormoon meet, je urine kan verdunnen. Hierdoor kan het soms lijken alsof je geen ovulatie hebt terwijl dat  wel zo is. Het is daarom aan te raden om je vochtinname ongeveer 2 uur voor de test te minimaliseren. Bovendien kan het helpen om 1 tot 2 uur voor de test niet te urineren.

Als je vaker een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, dan is het simpelweg van belang om vaker gebruik te maken van een ovulatietest. Voor iemand met een onregelmatige cyclus is het aanbevolen om een paar dagen na de menstruatie te testen, en daarna elke week. Vrouwen met een regelmatige cyclus hoeven doorgaans maar één keer per maand een ovulatietest te doen.

Om beter te weten of het tijd is om gebruik te maken van een ovulatietest, ga op zoek naar aanwijzingen van de eisprong, zoals veranderingen in de vaginale afscheiding en de basale lichaamstemperatuur. Andere tekenen van de ovulatie zijn lichte bekkenpijn, toegenomen zin in seks en meer baarmoederhalsslijm.

Kun je zwanger worden buiten de vruchtbare periode?

Mocht het vanwege diverse redenen niet mogelijk zijn om je ovulatie en meest vruchtbare periode te berekenen, dan heb je voor zwangerschap in veel gevallen voldoende aan het hebben van regelmatige seks. Het is namelijk ook mogelijk om zwanger te worden buiten de meest vruchtbare periode terwijl je geen eisprong hebt.

Dit komt doordat de timing van de ovulatie elke maand kan verschillen en sperma enkele dagen in het lichaam blijft. Hierdoor kan zwangerschap op sommige momenten onwaarschijnlijker zijn, maar dat maakt het zeker nog niet onmogelijk! Hoewel zwanger worden vlak voor je menstruatie vrij onwaarschijnlijk is, is het alsnog haalbaar als je een korte cyclus hebt en heel vroeg ovuleert.

Zwanger worden vlak na de menstruatie is vrij zeldzaam, hoewel vrouwen die van nature een korte cyclus hebben toch een eisprong kunnen hebben vlak na de menstruatie en zwanger kunnen worden. Kortom, hoe dichter de ovulatie bij de menstruatie, des de groter de kans dat een vrouw direct na de menstruatie zwanger wordt.

Kan je zwanger worden als je geen eisprong hebt tijdens een cyclus?

Het is niet mogelijk om zwanger te worden als er geen eisprong heeft plaatsgevonden. De eenvoudige reden hiervoor is dat er in dit type cyclus geen eicel beschikbaar is om door het sperma te worden bevrucht. Een dergelijke cyclus wordt ook wel anovulatie genoemd, wat betekent dat de eierstokken geen eicel produceren en vrijgeven.

Bij een anovulatoire cyclus kunnen er alsnog bloedingen ontstaan. Bloedingen worden veroorzaakt door een daling van het oestrogeenhormoon of de opbouw van baarmoederslijmvlies. Hierbij is er echter geen sprake van een echte menstruatie. Vanwege anovulatie vindt er geen vruchtbare periode plaats. Anovulatie is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de gevallen van onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Het is echter normaal om incidenteel een anovulatoire cyclus te hebben. Dit soort momenten komen meestal voor wanneer een vrouw voor het eerst begint te menstrueren of wanneer de menopauze dichterbij komt. Dit wordt veroorzaakt door een hormonaal onevenwicht in het lichaam tijdens deze overgangsperioden, wat ervoor zorgt dat de ovulatie wordt onderbroken.

Mocht je last hebben van herhalende anovulatoire cycli en al een geruimde tijd proberen om zwanger te worden, neem dan contact op met een arts. Er zijn namelijk behandelingen beschikbaar die het vrouwelijke lichaam kunnen aanzetten om een rijpe eicel vrij te geven die bevruchting alsnog mogelijk maakt.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *