Hoe Pregnyl de Eisprong Stimuleert + Overzicht Bijwerkingen

Geërgerd smijt je de test in de prullenbak. Nog steeds niet positief… Je zou het wel willen uitschreeuwen van frustratie! Waarom moet dit jou overkomen? Er is een tv-programma gewijd aan ongewenste tienerzwangerschappen, maar jij, die wél dolgraag zwanger wilt worden, wordt continu geconfronteerd met teleurstellingen. Is een positieve test nou echt zo veel gevraagd?

Maar geef de hoop niet op! Het zal je wat meer werk kosten, maar er zijn zeker manieren om jouw kans op zwangerschap te verhogen. Een daarvan is het middel Pregnyl. Deze speelt in op jouw eisprong, waardoor je sneller zwanger kunt worden. Hoe dit precies in zijn werk gaat, en wat je precies kunt verwachten qua bijwerkingen, lees je in dit artikel!

Wat is Pregnyl?

Pregnyl is eigenlijk een merknaam voor het medicijn. De werking van Pregnyl zit hem in het menselijke geslachtshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG), waaruit Pregnyl opgebouwd is. Een flinke mondvol, dus laten we het maar houden op Pregnyl, en met name op Pregnyl 5000.pregnyl2

Het middel wordt gebruikt om vruchtbaarheidsproblemen op te lossen bij vrouwen die nog niet hun menopauze hebben doorlopen. Het bestaat uit een in een vriezer gedroogd poeder dat toegebracht wordt als een injectie. Het actieve ingrediënt hCG, dat verkregen wordt uit het urine van zwangere vrouwen, vertoont dezelfde activiteit als het luteïniserend hormoon (LH), dat de ovulatie stimuleert.

Andere doeleinden van Pregnyl

Pregnyl wordt ook gebruikt bij jongens van 4-9 jaar oud wiens testikels nog niet in het scrotum gezakt zijn. Het hCG stimuleert dan de cellen in de testikels om androgenen, die zorgen voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken, te produceren.

Daarnaast wordt Pregnyl door sommigen als afslankmiddel gebruikt. Maar dit is niet effectief gebleken, en zou ook niet voor dit doeleinde ingezet moeten worden. Het hCG heeft geen effect op een snelle stofwisseling, vetverdeling of eetlust.

Pregnyl en IUI

Pregnyl speelt een rol in de effectiviteit van de IUI, de intra-uteriene inseminatie. Het is een van de manieren die ervoor zorgt dat de IUI plaatsvindt tijdens de vruchtbare periode. Timing is een essentieel onderdeel van de IUI-behandeling. Zonder goede timing is de kans op zwangerschap kleiner.

De IUI-behandeling

Tijdens een IUI-behandeling wordt sperma van de man genomen en direct in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. Het verkort dus in feite de reis van het sperma naar de eileiders, zodat het proces van bevruchting gemakkelijker zal verlopen. Het helpt zowel mannen en vrouwen. Het wordt vooral gebruikt in de volgende situaties:

 • Gedoneerd sperma
 • Onverklaarde onvruchtbaarheid
 • Lage hoeveelheid sperma
 • Slechte beweeglijkheid van het sperma
 • Ejaculatiedysfunctie en problemen met timing
 • Vijandig baarmoederhalsslijmvlies

pregnyl3

De kwaliteit van het sperma verhogen

Om de kans op bevruchting te vergroten, is het ook van belang dat het sperma van goede kwaliteit is.

Professionals raden aan dat je afziet van het hebben van seks gedurende 2-5 dagen voordat de IUI-behandeling plaatsvindt.

Zo wordt de hoeveelheid sperma verhoogd.

Het sperma wordt vervolgens verzameld (thuis of in een kliniek). Binnen een uur hierna wordt het in het laboratorium gewassen. Hierbij worden de chemicaliën verwijderd vanuit het sperma, die discomfort kunnen veroorzaken voor de vrouw. Hierdoor zal de kans op bevruchting kunnen toenemen.

Daarna wordt het sperma gedurende zo’n 30 minuten op kamertemperatuur vloeibaar gemaakt. Hierna wordt een chemisch stofje toegevoegd waarmee het meest actieve sperma verzameld wordt. Hierbij wordt een centrifuge gebruikt, die het beste sperma verzamelt.

De rol van Pregnyl

Het doel van de procedure is dat er enkel goed sperma de eileiders bereikt, waardoor de kans op bevruchting groter wordt. Hierbij moet gelet worden op het vruchtbare venster. De IUI-behandeling moet binnen dit venster uitgevoerd worden, zodat zowel de goede kwaliteit sperma en eicellen aanwezig zijn. En dit is waar Pregnyl een belangrijke rol gaat spelen.

Om het vruchtbare venster op te sporen, moet bepaald worden wanneer de ovulatie plaatsvindt. Dit kan via deze ovulatie calcultor. Zo kan de huisarts een moment kiezen voor de procedure. Maar dit is niet voor iedere vrouw gemakkelijk. Sommige vrouwen moeten eerst hun ovulatie opwekken. Dit kan via Pregnyl.

De werking van Pregnyl op de eisprong

Pregnyl wordt samen gebruikt met het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het LH.pregnyl4 FSH zorgt normaal gesproken voor de ontwikkeling van follikels (blaasjes waarin eicellen rijpen) en de productie van oestrogeen. Door de hogere hoeveelheid oestrogeen in het bloed, wordt het LH getriggerd. Dit leidt tot de vrijlating van een eitje uit de eierstok (eisprong; ovulatie).

De Pregnyl-injecties helpen bij dit proces door de follikels te stimuleren om verder te rijpen en om aanzet te geven tot ovulatie. Eerst worden hierbij dagelijkse injecties van FSH of FSH en LH gegeven. Zodra de follikels ontwikkeld zijn, wordt een shot Pregnyl gegeven. Het hCG zorgt er vervolgens voor dat het eitje wordt vrijgelaten uit de eierstok.

Pregnyl en zwangerschap

Pregnyl draagt dus bij aan een verhoogde kans op zwangerschap doordat het aanzet geeft tot de uiteindelijke vrijlating van de eitjes in de eierstokken. De vrouw wordt meestal geadviseerd om seks te hebben op de dag van de Pregnyl-injectie en de dag daarna. Er mogen nog drie extra injecties gegeven worden binnen de negen dagen die hierop volgen.

Maar let op: Pregnyl speelt alleen in op de eicellen en ovulatie, maar speelt geen rol in het verdere proces van de eitjes richting zwangerschap.

Daarnaast kan het ook erg ‘gemeen’ zijn, in de zin dat het je kan laten denken dat je zwanger bent, terwijl je dit in feite niet bent.

Pregnyl kan namelijk zwangerschapssymptomen imiteren. Maar omdat het over het algemeen het meest gebruikt wordt rond de ovulatie, dus twee weken voordat doorgaans tekenen van zwangerschap zouden optreden, wordt de mogelijkheid van zwangerschap meestal al snel uitgesloten.

Succes van Pregnyl bij het zwanger worden

Het succes van een Pregnyl-behandeling verschilt van vrouw tot vrouw, maar de volgende factoren kunnen een rol spelen bij een verlaagde kans op succes:

 • Met name de leeftijd van de vrouw
 • Een slechte kwaliteit van eitjes en sperma
 • Ernstig geval van endometriose (baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoeder zit)
 • Beschadigde eileiders door een aanhoudende infectie
 • Geblokkeerde eileiders

Een zwangerschapstest doen

Je kunt het beste al vrij snel na je Pregnyl-injectie een zwangerschapstest doen. pregnyl5Wanneer je een standaardtest doet, waarbij je je urine test, zal deze op zoek gaan naar hCG in je urine. Tot 10-14 (en soms zelfs meer) dagen na je injectie kunnen sporen van hCG in je systeem gevonden worden. Wanneer de hCG-waarde hoog is, ben je zwanger. Is deze laag, ben je helaas niet zwanger.

Maar het is beter om langs je gynaecoloog te gaan om te checken of je werkelijk zwanger bent. De testen die je thuis doet, kunnen door de hCG-hormonen namelijk nog wel eens een vals positief zijn. Bespaar jezelf de pijn van zo’n teleurstelling dus en zoek hulp van een professional.

Het gebruik van Pregnyl 5000

Je huisarts zal je in principe vertellen hoe je het poederachtige middel moet gebruiken. Check ook het label op het medicijn voor de exacte instructies voor de dosering. Let daarnaast op het volgende:

 • Als het Pregnyl deeltjes bevat of verkleurd is, of als het fiool (medicijnflesje) ook maar enigszins gebroken of beschadigd is, gebruik het dan niet!
 • Gebruik de techniek die je huisarts te voorgeschreven heeft, en voeg het oplosmiddel toe aan het fiool. Mix de oplossing door het fiool voorzichtig te draaien. Schud niet! De oplossing zou helder moeten zijn en vrij van deeltjes.
 • Veeg het rubber van het fiool schoon met een alcoholdoekje. Breng de naald van de injectiespuit recht door het midden van het rubber van het flesje aan. ‘Zuig’ vervolgens de oplossing op met de spuit. Verwissel na het opzuigen de naalden. Tik indien nodig tegen de spuit om alle luchtbelletjes eruit te krijgen.pregnyl6
 • Veeg de plek van de injectie (doorgaans het bovenste gedeelte van de dij of het zitvlak) schoon met een alcoholdoekje, en breng de naald (meestal intramusculair, dus in het spierweefsel) aan. Trek het plunjer van de spuit een stukje terug – terwijl je de spuit op zijn plek houdt – om te controleren of de naald niet in een ader is belandt.
 • Als de spuit begint te vullen met bloed, is de naald in een ader terechtgekomen. Maar geen paniek! Verwijder de naald uit de huid, gooi de spuit weg, en begin opnieuw – mét nieuwe materialen (oplossing, spuit, etc.)!
 • Na het toebrengen van de injectie, dek dan de plek van de injectie indien nodig af met een verbandje.
 • Houdt het middel, inclusief de naalden en spuiten, uit de buurt van kinderen!
 • Hergebruik de naalden, spuiten en andere materialen niet! Ontdoe je op de gepaste manier van de materialen na gebruik. Vraag eventueel om verduidelijking hierover aan je huisarts.
 • Heb je een dosis Pregnyl gemist? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Waarschuwingen voor gebruik

Voordat je enthousiast te werk gaat met Pregnyl om jouw kinderwens werkelijkheid te maken, let op de volgende zaken:

 • Vrouwen moeten een grondig gynaecologisch onderzoek hebben ondergaan voordat ze kunnen beginnen met Pregnyl.
 • Pregnyl kan de kans op een meerling (tweeling e.d.) vergroten.
 • Het gebruik van Pregnyl kan het risico op ernstige bloedproppen en kapotte ovariumcysten (gezwellen in de eierstokken) verhogen.
 • Pregnyl kan het Ovariële Hyperstimulatie Syndroom (OHHS) veroorzaken. Dit kan ernstige buikpijn of een opgeblazen gevoel veroorzaken, evenals:
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Diarree
  • Plotselinge, onverklaarbare gewichtstoename
  • Kortademigheid
  • Afname van urineren
 • Pregnyl kan interfereren met testen in het lab.
 • Mogelijk zijn labtesten nodig om je vooruitgang bij te houden of om te controleren voor bijwerkingen. Dit betekent vaste bezoekjes aan je dokter.

Voorzichtig gebruiken in geval van:

 • Astmapregnyl7
 • Epilepsie
 • Hartziekte
 • Nierziekte
 • Een voorgeschiedenis van migraines
 • Een verhoogd risico op bloedproppen in de bloedvaten (bijvoorbeeld door obesitas of persoonlijk of familiegeschiedenis)

Niet gebruiken bij:

 • Allergie voor een ingrediënt in Pregnyl
 • Vrouwen met borstkanker
 • Vrouwen met baarmoederkanker
 • Vrouwen met eierstokkanker
 • Vrouwen met vaginale bloedingen door een onbekende oorzaak

De bijwerkingen van pregnyl

Pregnyl kan zeker het gewenste resultaat (zwangerschap) opleveren. Maar helaas brengt het middel ook een aantal bijwerkingen met zich mee. Belangrijk is te weten dat het net als ieder ander medicijn niet iedereen hetzelfde beïnvloedt. Toch zijn de volgende bijwerkingen geassocieerd met het gebruik van Pregnyl. De kans bestaat dus wel dat jij helemaal geen bijwerkingen zult ervaren.

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Rusteloosheid
 • Humeurschommelingen
 • Mentale veranderingen (o.a. depressie en prikkelbaarheid)
 • Overmatig vochtverlies in lichaamsweefsel, wat kan resulteren in zwellingen
 • Irritaties / pijn op de plek van injectie
 • Vergroting van de borsten
 • Gevoeligheid van de borsten
 • Pijn / druk in de onderbuik
 • Hyperstimulatie van de eierstokken, waardoor (te)veel eieren worden geproduceerd
 • Vorming van bloedproppen in een ader, meestal in het been
 • Onregelmatig plassen
 • Gewichtstoename
 • Kortademigheid
 • Diarree
 • Overgeven
 • Ernstige allergische reacties, zoals:
  • Uitslag
  • Moeite met ademhalen
  • Beklemmend gevoel op de borst
  • Zwellingen van de mond, gezicht, lippen of tong
  • Ongewone schorheid van de stem

Er zouden nog andere bijwerkingen plaats kunnen vinden, die niet in deze lijst zijn meegenomen.

pregnyl8

Meldingen van bijwerkingen van Pregnyl van 1997-2016.

Andere tips om snel zwanger te worden

Medicijnen kunnen een uitweg bieden als je vruchtbaarheidsproblemen ondervindt. Maar medicatie is zeker niet de enige optie! Geef de hoop om op een natuurlijke wijze zwanger te worden nog niet op. Hieronder vindt je een aantal tips die jou kunnen helpen om zonder het gebruik van middelen op een relatief snelle manier zwanger te worden.

 • Zorg voor een gezond dieet. Eet genoeg vers fruit en groenten van veel verschillende kleurgroepen. Zo weet je zeker dat je genoeg belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Andere voeding die je kans op zwangerschap verhoogt, is zinkrijke voeding en voeding rijk aan foliumzuur. Ook (een gematigde hoeveelheid!) zuivel, vlees en proteïne zal helpen.
 • Beweeg regelmatig. Houd je lichaam in balans door je gezonde dieet af te wisselen met regelmatige beweging.
 • Neem extra vitaminen. Denk hierbij aan onder andere: vitamine E, zink, koper, kalium, vitamine A, vitamine C, vitamine D.pregnyl9
 • Zorg voor een gezond gewicht. Houd je Body Mass Index (BMI) rond de 20-25. Voorkom onder- of overgewicht, dit verkleint je kans op zwangerschap.
 • Doe aan detox. Ontdoe je van alle slechte en schadelijke gewoontes als roken (en drugs). En probeer je drankinname tot een minimum van 1-2 glazen per week.
 • Zet cafeïne aan de kant. Zeker wanneer je vruchtbaarheidsproblemen hebt, is het drinken van cafeïne verre van gunstig voor je kans op bevruchting.
 • Heb regelmatig seks. Zo’n 2-3 keer per week om precies te zijn.
 • Ga langs bij je huisarts. Het kan altijd helpen om advies te zoeken van een professional.
 • Verhoog de gezondheid van je partner. Zo verbeter je het kwaliteit van zijn sperma, en dus de kans op zwangerschap!
 • Probeer nieuwe standjes in bed. Sommige standjes kunnen bevorderend zijn voor de kans op bevruchting. Lees daar hier meer over.
 • Ontdoe je van stress. Doe bijvoorbeeld aan yoga, neem een warm bad of ga gezellig relaxen met vriendinnen.

Hier vindt je nog een aantal andere tips om zwanger te worden.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *