Verhoogt Elke Dag Seks De Kans Op Zwangerschap? + 9 Tips

Van verhitte discussies in online forums tot gezellige chats bij de koffieautomaat, de kwestie van hoe vaak je ‘het’ zou moeten doen om je kansen op zwangerschap te vergroten, blijft een populair gespreksonderwerp. Een vraagt die vaak op komt rijzen is de volgende: Verhoogt dagelijkse seks écht de kans op zwangerschap?

Deze eenvoudige vraag klinkt misschien rechttoe rechtaan, maar het antwoord is verrassend genoeg een stuk genuanceerder! Laten we samen het doolhof van vruchtbaarheid, ovulatie en geslachtsgemeenschap ontrafelen en deze prikkelende vraag zo coherent mogelijk beantwoorden.

Het Proces van Conceptie

Ongeacht je perspectief op het mens zijn, zwangerschap is een magisch proces dat verschillende factoren omvat, waaronder timing, gezondheid en genetica. Er zijn trouwens ook mensen die geluk aan deze opsomming toevoegen – En dat is eigenlijk niet zo gek, want daar waar sommige koppels de uiterste moeite moeten doen om hun kansen op zwangerschap te vergroten, zijn er andere stellen die werken mét voorbehoedsmiddelen en zonder voorbedachte rade tóch worden geconfronteerd met conceptie.

Er zijn talloze adviezen en mythen rondom het onderwerp van zwangerschap, met name over de frequentie van seksuele activiteit en het effect ervan op de kans op conceptie. Het klinkt misschien logisch dat elke dag seks de kans op het zwangerschap verhoogt, maar een gedegen basiskennis van het conceptieproces doet je wellicht anders denken.

De Vruchtbaarheid Van De Vrouw

Tegen de gangbare opvatting in, is een vrouw doorgaans maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Deze vruchtbaarheid concentreert zich rondom de ovulatie. De ovulatie vindt meestal plaats op de helft van het menstruatiecyclus, ongeveer tussen de 12e en 16e dag in een standaard 28-daagse cyclus.

Wanneer een vrouw ovuleert, wordt er een eicel geproduceerd door de eierstokken, die vervolgens bevrucht kan worden door een spermacel. Deze eicel blijft normaliter 12 tot 24 uur levensvatbaar. Maar wanneer sperma eenmaal in het vrouwelijk lichaam bevindt, kan het tot wel vijf dagen overleven. Deze factoren tezamen leiden uiteindelijk tot het zogenaamde vruchtbaarheidsvenster, dat ongeveer zes dagen per maand beslaat – de vijf dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf.

“Het vruchtbaarheidsvenster is de ideale tijd voor geslachtsgemeenschap voor koppels die proberen zwanger te worden. Het is tijdens dit moment dat de bevruchting van de eicel door een zaadcel het grootst is.”

Bestaat er zoiets als zwangerschap buiten de ovulatieperiode? De kans op zwangerschap is zeer klein als een vrouw niet aan het ovuleren is, omdat er immers een levensvatbare eicel aanwezig moet zijn voor bevruchting.

Een belangrijke kanttekening: de timing van de ovulatie varieert tussen vrouwen, en zelfs van cyclus tot cyclus. Er zijn uiteenlopende aspecten die deze onvoorspelbaarheid kunnen veroorzaken, zoals stress, ziekte en veranderingen in gewicht, die het aantreden en de duur van de ovulatie kunnen beïnvloeden.

Dus zelfs als een vrouw haar cyclus zorgvuldig volgt, is er nog steeds een reële kans dat ze buiten haar verwachte ovulatieperiode ovuleert. Daarom is het technisch mogelijk om zwanger te worden buiten wat traditioneel wordt beschouwd als de ‘ovulatieperiode’.

De Vruchtbaarheid Van De Man

Vanzelfsprekend mogen we de vruchtbaarheid van de man niet vergeten. Er zijn namelijk aan de mannelijke kant ook enkele factoren die bepalen of het een goed idee is om elke dag seks te hebben om de kans op zwangerschap te verhogen. Dit wordt met name bepaald door de kwantiteit en kwaliteit van het sperma. Dan zijn er ook nog 3 aspecten in de vruchtbaarheid van een man die een belangrijke rol spelen:

 1. Spermaproductie: Goed werkende mannelijke testikels zijn in staat om continu sperma te produceren, een proces dat ongeveer 64 tot 72 dagen duurt. Na dit proces wordt het volwassen sperma opgeslagen in de bijballen waar het blijft totdat het wordt uitgezet tijdens de ejaculatie. Met een constante nieuwe productie van het sperma, is de man dus elke dag (in theorie) in staat om een kind te verwekken.
 2. Spermakwaliteit: De vorm en de integriteit van de DNA van zaadcellen kunnen de kans op een succesvolle bevruchting beïnvloeden.
 3. Spermabeweging: Het vermogen van een zaadcel om naar de eicel te kunnen zwemmen speelt een cruciale rol bij de uiteindelijke bevruchting.

Dus, hoe staat vruchtbaarheid van de man precies in verband met de vraag of elke dag seks de kansen op zwangerschap verhoogt? Onderzoek suggereert dat hoewel de hoeveelheid zaadcellen kan afnemen met dagelijkse ejaculatie, er juist sprake kan zijn van een verbetering in de kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma. Terwijl de kans groot is dat er minder zaadcellen aanwezig zijn, kunnen de overlevende zaadcellen mogelijk gezonder en beter in staat zijn om de eicel te bevruchten!

Is het slim voor een man om een paar dagen niet te ejaculeren als hij zijn vruchtbaarheid wil verhogen? Verscheidene studies stellen dat het ‘opsparen van sperma’ door een paar dagen niet te ejaculeren een misverstand is, en dat het de vruchtbaarheid van een man dus niet helpt te verhogen.

“Ja, het is waar dat de hoeveelheid sperma toeneemt met meer tijd tussen ejaculaties, maar als sperma te lang in het lichaam wordt opgeslagen, betekent dat niet dat de kwaliteit toeneemt. Sterker nog, het kan de kwaliteit zelfs doen afnemen.”

Het ideale tijdsbestek tussen ejaculaties voor vruchtbaarheid kan variëren, maar uiteenlopend wetenschappelijk onderzoek stelt een periode voor van 1 tot 3 dagen. Waarom? Het heeft te maken met een betere balans tussen de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma. Bijvoorbeeld, een studie uit 2005, gepubliceerd in Human Reproduction, verwees naar een optimale abstinentieperiode van om en rond één dag. Langere perioden van abstinentie kunnen een negatief effect hebben op de kwaliteit van het sperma.

9 Vitale Tips om de Kans op Zwangerschap te Verhogen

Uiteindelijk moeten stellen weten dat het hebben van seks gedurende de vruchtbare periode van de vrouw de meest effectieve manier is om de kans op zwangerschap te vergroten. Elke dag seks kan de kans op het zwangerschap dus inderdaad verhogen, zolang er rekening wordt gehouden met de ovulatieperiode.

Maar gezien de vele factoren die de kans op zwangerschap beïnvloeden, is het logisch om ook af te vragen wat we kunnen doen om de kansen op succes te verhogen. Lees verder voor 9 vitale tips om je te helpen op weg naar ouderschap:

 1. Begrijp de cyclus: Vrouwen (en mannen) die leren wanneer de ovulatie plaatsvindt zijn een stapje dichterbij om de seksuele activiteit effectief in te plannen tijdens de meest vruchtbare dagen. Er bestaan methoden zoals ovulatietesten, temperatuurtracking of vruchtbaarheidsapps, om patronen te herkennen en nauwkeuriger te voorspellen wanneer je ovuleert.
 2. Gezonde levensstijl: Gezonde voeding, regelmatige lichamelijke activiteit en het vermijden van tabak en overmatig alcoholgebruik bevorderen de kansen op vruchtbaarheid.
 3. Beperk stress: Chronische stress kan de hormonen die de ovulatie regelen beïnvloeden. Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie, of mindfulness.
 4. Beheer medische aandoeningen: Onderzocht is dat verschillende ziektes, zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en endometriose, de vruchtbaarheid beïnvloeden. Mocht je vruchtbaarheidsproblemen ervaren, overweeg een medisch onderzoek op dergelijke aandoeningen.
 5. Beperk cafeïne-inname: Hoewel een dagelijks kopje koffie waarschijnlijk geen negatief effect zal hebben op je vruchtbaarheid, stellen verscheidene studies dat hogere cafeïne-niveaus het risico op miskramen of vruchtbaarheidsproblemen kan verhogen.
 6. Behoud een gezond gewicht: Overgewicht of ondergewicht kunnen ovulatieproblemen in de hand werken, en de handhaving van een gezond gewicht helpt de vruchtbaarheid te verbeteren.
 7. Vermijd milieutoxines: Blootstelling aan bepaalde chemicaliën en straling kan de sperma- en eicelkwaliteit verminderen. Vermijd waar mogelijk deze blootstellingen.
 8. Neem prenatale vitamines: Het nemen van prenatale vitamines kan de vruchtbaarheid verhogen en is belangrijk voor de gezondheid van de foetus.
 9. Raadpleeg een specialist: Als je na een jaar proberen niet zwanger bent geworden, overweeg dan om een vruchtbaarheidsspecialist te raadplegen. Ze kunnen onderzoeken uitvoeren en behandelingen aanbevelen om de kans op zwangerschap te verhogen.

Conclusie

Na een betere blik geworpen te hebben op de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als man, kunnen we concluderen dat het hebben van elke dag seks de kans op zwangerschap inderdaad kan verhogen, máár alleen als het is getimed rond de vruchtbare periode van de vrouw.

Buiten deze periode is er waarschijnlijk weinig tot geen toename van de kans op zwangerschap door meer seks te maken. Voor stellen die proberen zwanger te worden, probeer samen te richten op het herkennen van het vruchtbaarheidsvenster en het dienovereenkomstig timen van geslachtsgemeenschap. Daarnaast is een gezonde levensstijl essentieel.

Tenslotte is het raadzaam om te onthouden dat elke persoon en elk paar uniek is. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Mocht je twijfels hebben of zorgen maken over vruchtbaarheidsproblemen, deins dan niet terug om een gezondheidsprofessional of vruchtbaarheidsspecialist te raadplegen voor persoonlijk advies en optimale begeleiding.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *