Stress en Zwanger Worden: Hoe Kans op Zwangerschap Vergroten?

De hectiek van het dagelijkse leven kan er zomaar insluimeren en ons stressniveau omhoog tikken. Helemaal als je een gezin probeert te stichten, kan deze sluipende stress een ongewenste hindernis vormen. Hoewel stress niet direct onvruchtbaarheid veroorzaakt, bestaat er een sterke link tussen stress en vruchtbaarheid.

Hoe kun je ondanks de druk van het leven, je kansen op een zwangerschap vergroten? In deze blog nemen we dit onderwerp onder de loep en verkennen we de wetenschap achter stress en zwanger worden. Daarnaast bieden we 3 praktische tips, voor zowel vrouwen als mannen, om stress te verminderen en het proces van zwanger worden soepeler te laten verlopen.

De wetenschap achter stress en zwanger worden

We kunnen er unaniem over eens zijn dat stress een onzichtbare stoorzender in de ether van ons leven is, die op onverwachte momenten de harmonie van onze welzijnsmelodie kan verstoren. En ja, stress kan het streven naar het wonder van nieuw leven, het zwanger worden, flink in de war brengen!

Stress is een reactie van ons lichaam op bedreigingen of uitdagingen, wat zich meestal uit in vechten of vluchten. Dit is een krachtige cocktail van hormonen – zoals adrenaline en cortisol – die wordt losgelaten in onze bloedbaan. Je lichaam reageert op stress met een verhoogde hartslag, snellere ademhaling en scherpere zintuigen. Evolutionair gezien is deze reactie eigenlijk best nuttig om te overleven in moeilijke situaties. Maar wat gebeurt er als deze stress chronisch wordt terwijl je de kans op zwangerschap wil vergroten?

“Chronische stress kan verschillende van onze lichaamsfuncties verstoren, met name welke te maken hebben met de voortplanting.”

Vrouwen die te maken hebben met aanhoudende stress, kunnen veranderingen ervaren zoals onregelmatige menstruatiecycli en een verminderde ovulatie, ook wel oligo-ovulatie genoemd, waardoor er minder eicellen beschikbaar zijn om bevrucht te worden door een zaadcel. Dit komt doordat stress een hormonale disbalans kan veroorzaken, wat de eierstokken beïnvloedt, waardoor de kans op het vergroten van zwangerschap juist wordt tegengewerkt.

Bij mannen vormt chronische stress eveneens een aanzienlijk probleem voor de vruchtbaarheid. Uiteenlopend onderzoek geeft aan dat langdurige stress het volume van de zaadcellen en hun beweeglijkheid (motiliteit) kan verminderen, wat betekent dat stress de algehele kwaliteit van het sperma kan aantasten. Bovendien wordt voortdurende stress ook gelinkt aan een verlaging van het testosterongehalte, wat een verminderde spermaproductie als gevolg kan hebben.

“Het lichaam zit slim in elkaar, en weet dat periodes van stress geen goede tijden zijn om een baby te krijgen.”

Mogelijke redenen voor stress bij stellen die zwanger willen worden

Voor partners die de kansen op zwangerschap willen vergroten, is het cruciaal om antwoord te geven op een belangrijke vraag: Waar komt de voortdurende stress precies vandaan? Zonder inzicht in de oorzaken, wordt het ingewikkeld om effectieve strategieën te ontwikkelen die kunnen helpen bij het loslaten van stress om het zwangerschap te omarmen. Enkele veelvoorkomende stressfactoren waarmee stellen geconfronteerd worden zijn:

 • Druk van tijd: De biologische klok tikt door, en dit kan een aanzienlijke bron van stress worden. Vooral voor vrouwen boven een bepaalde leeftijd die moeite hebben met zwanger worden, kan het besef dat de vruchtbaarheid afneemt met de leeftijd zorgen en druk veroorzaken.
 • Medische problemen: Onderliggende medische aandoeningen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of endometriose bij vrouwen, en lage spermakwaliteit bij mannen, kunnen extra stress in de hand werken, omdat deze aandoeningen de kans op zwangerschap kunnen verminderen.
 • Herhaalde mislukkingen: Stress kan zich ongemerkt insluipen bij koppels die al geruime tijd proberen zwanger te worden zonder succes of die zelfs een miskraam hebben doorgemaakt.
 • Levensstijl en werkgerelateerde stress: Van onregelmatige werktijden en een hoge werkdruk tot financiële zorgen en persoonlijke (relatie-)problemen – ze kunnen de stressniveaus verhogen en een negatieve invloed uitoefenen op de vruchtbaarheid.

“Het herkennen van wat de stress veroorzaakt is de eerste stap naar het verminderen van stress en het vergroten van de kans op zwangerschap om beter te begrijpen hoe je lichaam en geest reageren op stressvolle tijden.”

Hoe kunnen partners de kans op zwangerschap vergroten? – 3 Tips

De boodschap is dus duidelijk: stress en zwanger worden gaan niet goed samen. Het onderstreept het belang van stressmanagement in het vergroten van de kans op het zwangerschap. Hoe kunnen partners hiermee omgaan? Hieronder heb ik 3 goede tips voor je op een rijtje gezet.

1. Vermijd negatieve zelfspraak

Wanneer we te maken krijgen met tegenslagen, zoals medische problemen, een ongeluk of een miskraam, kunnen we gemakkelijk in een negatieve denkspiraal terechtkomen. Als de dingen niet gaan zoals je wilt, ben je misschien geneigd om je eigen gedrag, karakter, of resultaten te bekritiseren.

Wat gebeurt er? De gedachtegang waant zich door een roes van negativiteit en bedenkt dingen zoals “Ik kan nooit zwanger worden” of “Mijn lichaam faalt me“. Met dit soort zelfkritiek loop je het risico op het veroorzaken van diepe emotionele wonden die alleen maar meer stress in de hand werken, waardoor de kans op het zwangerschap kleiner worden.

“In pijnlijke situaties kunnen gevoelens van verdriet, frustratie en angst volkomen geldig zijn, maar het is tegelijkertijd essentieel om de kracht van je eigen woorden in te zien. Woorden hebben betekenis en kunnen een sterke invloed hebben op onze emoties en ons welzijn, en het beheersen van de woorden die we tegen onszelf inzetten kan een zeer krachtige stap zijn naar een positieve verandering.”

Wist je dat de kracht van positief denken wetenschappelijk is ondersteund? En het kan een wereld van verschil maken! Zowel psychologisch onderzoek als studies over het complexe veld van kwantumfysica (zoek eens meer over de observer effect) hebben aangetoond dat mensen die optimistisch zijn over hun toekomst en positieve gedachten cultiveren, beter bestand zijn tegen stress en beter in staat zijn om met uitdagende situaties om te gaan.

Positief denken beschikt over de potentie om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Het kan je lichaam zelfs helpen bij het herstellen van aandoeningen en gezonder te functioneren, waardoor je de kans op zwangerschap kan vergroten!

Hoe kun je negatieve zelfspraak en stress vermijden, en een positieve mindset stimuleren voor het zwanger worden?

 • Identificeer negatieve zelfspraak: Cruciaal bij het vermijden van negativiteit in je leven, is door te herkennen waarom en wanneer het gebeurt. Luister aandachtig naar je innerlijke dialoog en merk op wanneer je jezelf bekritiseert of naar beneden haalt.
 • Vervang negatieve gedachten door positieve: Heb je je negatieve gedachten door? Stop dan even en vervang ze door positieve! In plaats van te zeggen: “Ik kan nooit zwanger worden”, probeer dan te zeggen: “Ik doe mijn best om zwanger te worden en ik vertrouw erop dat het op een dag zal gebeuren”.
 • Gebruik affirmaties: Affirmaties zijn uitspraken verpakt met positiviteit die je tegen jezelf zegt om je zelfbeeld te verbeteren en een gezonde gedachtegang te bevorderen. Bijvoorbeeld: “Ik ben sterk”, “Ik ben gezond” of “Ik ben in staat om een gezond kind te dragen”.
 • Wees geduldig: Onthoud dat dit een proces is, dus wees geduldig en herinner jezelf eraan dat het OK is om af en toe negatieve gedachten te hebben. Verandering vindt gestaag plaats zolang je bewust bent van je gedachtestroom en actief werkt aan verbetering.

2. Leid je leven met een gezonde levensstijl

Je gezondheid is de beste investering die je kunt maken! Het gaat hier om een holistische benadering die zowel consistentie als discipline vereist. Eet voedzaam voedsel, beweeg met goede regelmaat en vermijd schadelijke gewoonten, zoals alcohol of roken, zoveel mogelijk. Zorg voor voldoende rust en slaap, en beheers stress met behulp van ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie.

De kans is groot dat je dit al weet, maar het nogal moeilijk vindt om het vol te houden. Gebruik deze tips om een vliegende start te maken om stress weg te werken en de kansen om zwanger te worden te verbeteren:

 • Doe onderzoek naar gezonde voedingsmethoden en een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.
 • Plan regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine. Ga naar de sportschool, maak een wandeling, fiets, zwem of dans! Het kan allemaal helpen om je hormonen in balans te houden.
 • Leer ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling, meditatie of tai chi, om stress weg te werken en je zenuwstelsel te kalmeren.
 • Stel een slaapschema op en ga idealiter voor 7 á 9 uur ononderbroken slaap per nacht om je lichaam de broodnodige rust te geven.
 • Maak een routine van je gezondheidsplan, inclusief regelmatige maaltijden, beweging en ontspanning, en zorg voor voldoende tijd voor jezelf.
 • Zoek steun bij je partner, familie of vrienden, en deel je doelen om elkaar gemotiveerd te houden en verantwoordelijkheid te nemen voor jullie gezondheid.

3. Professionele stressbeheersingstechnieken inzetten

Er bestaan bovendien verscheidene bewezen stressbeheersingsmethoden die kunnen helpen bij het verhogen van je kansen op zwangerschap:

 • Acupunctuur: Deze oude Chinese medische praktijk staat bekend om tal van gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder stress verwerken om zwanger te worden. Er is zelfs onderzoek dat acupunctuur de vruchtbaarheid kan verbeteren door herstel van de hormoonbalans, verhoging van de bloedstroom naar de voortplantingsorganen. Meer weten? Lees dit volledige artikel over acupunctuur en vruchtbaarheid!
 • Massage: Een goede massage is perfect voor het verminderen van stressvermindering en is bovendien voordelig voor de vruchtbaarheid. Het stimuleert de bloedcirculatie en bevordert ontspanning, ideaal voor een betere hormoonbalans.
 • Hypnotherapie: Dit is een therapeutische techniek waarbij een trance-achtige toestand wordt opgewekt om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn om positieve veranderingen te bevorderen. Het bevordert stressvermindering en angst, en creëert een positieve mindset voor een verbeterde vruchtbaarheid.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *