6 Essentiële Tips om Zwanger te Worden na (Mirena) Spiraal

‘Wees altijd verstandig’, waarschuwde je moeder je toen ze je vertelde over de bloemetjes en de bijtjes. En hoewel je niets liever wilde dan zo hard mogelijk weg rennen van het meest awkward gesprek aller tijden, heb je haar advies wel degelijk ter harte genomen. Zodra je oud genoeg was, heb je besloten om een spiraaltje te laten plaatsen, en jezelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap.

Maar nu is een zwangerschap al niet ongewenst meer. Sterker nog, je kunt niet wachten tot je partner en jij jullie bundeltje geluk in jullie armen kunnen sluiten. Om deze reden heb je je (Mirena) spiraal laten verwijderen – door een arts! – zodat jullie kunnen beginnen zwanger te worden. Je vraagt je alleen af hoe je precies zwanger wordt na het verwijderen van je spiraal.

spiraal1

Wat is een (Mirena) spiraal?

Wanneer je wel graag seks hebt, maar niet het risico wilt lopen om zwanger te worden, kan je ervoor kiezen om een (Mirena) spiraaltje (Intra-Uterine Device (IUD)) te laten plaatsen – door een professionele zorgaanbieder! Gedurende vijf jaar ben je hierdoor met 99% zekerheid beschermt tegen zwangerschap.

Het spiraaltje is T-vormig, ongeveer 3 centimeter lang, en wordt geplaatst in de baarmoeder. Het kan bestaan uit koper (ParaGard), dat de zaadcellen inactief maakt, of plastic (Mirena). In het geval van het Mirena spiraaltje wordt het hormoon levonorgestrel afgegeven, dat het baarmoederhalsslijm verdikt, en de zaadcellen minder beweeglijk maakt.

Het Mirena spiraaltje kan op verschillende manieren werken. Ten eerste kan het je baarmoederhalsslijm verdikken, om te voorkomen dat het sperma de baarmoeder ingevoerd wordt. Daarnaast kan het het sperma verhinderen in het bereiken en bevruchten van je eitje. Ten slotte kan het spiraaltje ook de opening van je baarmoeder verkleinen. Deze acties werken waarschijnlijk samen voor een optimale bescherming.

Mirena spiraal

Vrouwen die een Mirena spiraal gebruiken, hebben in het begin meestal onregelmatige bloedingen hebben gedurende 3-6 maanden. Deze bloedingen bestaan meestal uit vlekjes, licht en niet pijnlijk. Maar let op: je kan eerste paar maanden niet goed voorspellen wanneer je ongesteld wordt, dus het is waarschijnlijk verstandig om zwart ondergoed te dragen.

Wanneer je echter door de eerste zes maanden heen bent, stopt je menstruatie meestal compleet of is het regelmatig, licht, kort en pijnloos. Een ander voordeel is dat het Mirena spiraaltje minder hormonale bijwerkingen heeft dan bijvoorbeeld de pil, omdat het geen oestrogeen bevat.

Het Mirena spiraaltje is overigens in principe ontworpen voor vrouwen die al minstens één kind hebben, en die een langdurige, maar niet permanente(!), methode van anticonceptie willen hebben. Daarnaast is het ook handig voor vrouwen die graag spontaan seks hebben, aangezien ze niet langer condooms of zaaddodende middelen nodig hebben. Bovendien hoeven ze er niet dagelijks aan te denken, zoals bij de pil.

spiraal2

ParaGard spiraal

Vrouwen die een ParaGard spiraal gebruiken, hebben in het begin vaak zwaardere en langere menstruaties, en hebben meer last van kramp, zeker de eerste paar maanden. Na zes maanden wordt hun menstruatie weer normaal. Mocht je echter al zware menstruaties hebben, of als je anemisch bent (te weinig ijzer in je bloed), kan je beter een Mirena spiraaltje nemen.

Omdat het ParaGard spiraaltje niet voorkomt dat je maandelijks menstrueert, is het misschien fijner om deze te gebruiken in plaats van een Mirena. Je weet zo namelijk zeker dat je niet zwanger bent. Daarnaast bevat het ParaGard spiraaltje helemaal geen hormonen, waardoor het een van de meest effectieve èn hormoonloze anticonceptiemiddel is.

spiraal3

Hoe snel na het verwijderen van de spiraal kan je zwanger worden?

In de meeste gevallen worden vrouwen die een spiraaltje hebben laten plaatsen, vrij snel weer vruchtbaar na het verwijderen van het spiraaltje. Het is heel goed mogelijk dat je binnen een paar maanden na het weg laten halen van het spiraaltje zwanger zult worden. Sterker nog, als je menstruatiecyclus direct weer normaal wordt, kan je in de eerste maand nadat het verwijderd is al zwanger raken.

Wat is de kans op zwangerschap?

In de grafiek hieronder zie je het cumulatieve percentage van zwangerschappen in de maanden na het verwijderen van het Mirena of koper (Cu) spiraaltje. De grafiek toont aan dat de kans op zwangerschap binnen de eerste twaalf maanden na het verwijderen van beide soorten spiraaltjes erg hoog is (in maand 12 zelfs tot 80%!).

spiraal4

Hoe veilig is het om zwanger te worden na het verwijderen van de spiraal?

Het Mirena spiraaltje kan op ieder moment verwijderd worden, waarna de vruchtbaarheid weer normaal zal worden. Vrouwen die geen complicaties ondervonden van het gebruik van het Mirena spiraaltje zouden geen problemen moeten hebben met de verwekking en een gezonde zwangerschap. Er is eigenlijk geen reden om je zorgen te maken over de veiligheid van het zwanger worden na de verwijdering, aangenomen dat je gezond bent.

Hoe wordt je zwanger na een (Mirena) spiraal?

Wanneer jij gebruikt maakt van een spiraaltje, is het eigenlijk heel simpel. Zolang je het spiraaltje in hebt, is de kans op zwangerschap minder dan 1% (Mirena) of zo goed als 0% (ParaGard). En zodra je het spiraaltje laat verwijderen, is je kans op zwangerschap vrijwel direct zo goed als 100%.

Dit betekent dus tevens dat je op dezelfde manier aan de slag gaat om zwanger te worden als je zou doen in het geval dat je nooit een spiraaltje hebt gehad. Voor tips bij het zwanger worden, lees je hieronder verder.

#1 Ga langs bij je dokter

Om er zeker van te zijn dat jij geen complicaties zult ondervinden na afloop van je spiraaltje in het zwanger worden of tijdens je zwangerschap, kan je het beste even langs gaan bij je dokter. Bovendien kan je dokter jou vertellen of je (ook in het geval van geen complicaties) lichaam in staat is om een zwangerschap te doorstaan, en welke veranderingen je eventueel kunt maken.

#2 Maak je op voor een gezonde zwangerschap

Zodra je serieuze plannen gaat maken om zwanger te worden, moet je eigenlijk alle schadelijke stoffen of middelen elimineren. Het is niet alleen een gevaar voor je eigen gezondheid om deze binnen te krijgen, maar al helemaal voor (de ontwikkeling van) je kindje.

Dit betekent dus dat je alle slechte gewoonten, zoals alcohol drinken, roken en drugs gebruiken direct de deur moet wijzen. Ook het innemen van cafeïne moet je limiteren tot minder 200 milligram per dag. Wees ook zo verstandig om bij de dokter te vragen of jouw eventuele medicijnen schadelijk kunnen zijn.

Eigenlijk moet je niet alleen stoppen met je alcohol- en/of drugsgebruik en roken, maar met álle slechte gewoontes. Dat wil zeggen, stop met overmatig en ongezond eten, en beweeg genoeg. Wil je graag zwanger worden, moet je dus voedzaam eten binnen krijgen, een gezond gewicht behouden en regelmatig bewegen. Een extra tip: neem genoeg foliumzuur en omega-3 tot je!

spiraal5

#3 Achterhaal wanneer je ovuleert

De sleutel tot een succesvolle poging om zwanger te worden, is het achterhalen wanneer je ovuleert. Tijdens je ovulatie vindt namelijk de eisprong plaats, en dat betekent dat je binnen zo’n 24 uur (levensduur van een eitje) seks moet hebben als je wilt dat het eitje bevrucht raakt – en jij dus zwanger wordt.

Je ovuleert een keer per menstruatiecyclus, en je hebt dus maar kort de tijd om zwanger te raken. Door te weten wanneer je ovuleert, kan je dus het moment inplannen waarop je partner en jij het beste seks kunnen hebben.

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wanneer je ovuleert. Lees daarover meer in dit artikel over ovulatie. Mocht je echter onregelmatig ongesteld worden, kan je beter je dokter om advies vragen.

spiraal6

#4 Heb op het juiste moment seks

Zodra je weet wanneer het eitje waarschijnlijk uit je eileider vrijgelaten wordt, kan je plannen om seks te hebben op je meest vruchtbare dagen. Dit is meestal ongeveer drie dagen voordat je ovuleert tot de dag dat je ovuleert.

Sperma kan 3-6 dagen overleven in je lichaam (een eitje maar een dag). Oftewel, als jij op maandag seks hebt, kan het sperma overleven tot donderdag. Als je vaker dan om de dag seks wil hebben, is dat geen probleem, maar je wordt er niet sneller zwanger door.

Let wel op: probeer wel regelmatig seks te hebben voordat je je meest vruchtbare tijd bereikt. Je partner moet minstens een keer per dag ejaculeren in de dagen voorafgaand aan je vruchtbare periode. Zo niet, dan blijft er een hoop dood zaad achter in zijn sperma, wat betekent dat jouw kans om zwanger te raken verkleint.

#5 Geef het sperma een boost

Niet alleen vaak ejaculeren vergroot de kans op goed sperma, er zijn ook nog enkele andere zaken waar je partner op kan letten. Zo moet ook hij minder alcohol gaan drinken, geen tabak of recreatieve drugs moet gebruiken, een gezond gewicht moet behouden en genoeg belangrijke voedingsstoffen (foliumzuur, zink, calcium, vitamine C en D) moet binnenkrijgen.

Het is heel belangrijk dat je partner deze veranderingen zo snel mogelijk doorvoert, aangezien sperma enige tijd nodig heeft om te rijpen. Zo heeft hij over ongeveer drie maanden gezond en sterk (en veel) sperma, waardoor jullie kans op zwangerschap vergroot wordt.

spiraal7

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *