Ovulatietest Doen? Bereken Je Vruchtbare Dagen via de Online Calculator
Wil je je kansen op zwangerschap verhogen? Dan kun je het beste je vruchtbare dagen berekenen met een ovulatietest.
Als je een regelmatige menstruatiecyclus kun je je ovulatie berekenen met een online calculator. Hiermee kun je redelijk nauwkeurig je meest vruchtbare dagen in je menstruatiecyclus achterhalen.
Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus? Dan kun je beter een ovulatietest in huis halen. Deze is 99% betrouwbaar en onderzoekt je urine op de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (afgekort LH). Circa 2 dagen voor je ovulatie piekt dit hormoon, de LH-piek. Deze twee dagen zijn de meest vruchtbare dagen.
Inhoud van dit artikel:
- Gebruik hier mijn ultieme online ovulatietest calculator
- Je cyclus
- De werking van een ovulatietest
- Andere methodes om je eisprong te voorspellen
- Nadelen ovulatietest
- Beste moment voor een ovulatietest
- 5 tips voor het gebruik van een ovulatietest
- 4 seks tips voor tijdens je vruchtbare dagen
- 10 tips voor betere spermakwaliteit
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Gebruik hier mijn ultieme online ovulatietest calculator
Met deze ovulatietest kun je je ovulatie berekenen en achter je vruchtbare dagen komen. Je krijgt een gepersonaliseerde ovulatie kalender én een grafiek.
Ovulatie berekend met de ovulatietest? Mooi, lees hieronder nog meer informatie over je ovulatie, en hieronder vind je ook een mooie infographic.
Je cyclus
Je cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, waarvan er ongeveer twee dagen zijn waarop je het meest vruchtbaar bent. Dit is de dag voor en van je ovulatie. Voorafgaand aan je ovulatie ben je een paar dagen vruchtbaar in een mindere mate. Na je ovulatie ben je in een zekere mate nog een zeer korte periode vruchtbaar.
Je menstruatiecyclus begint altijd op de eerste dag van je menstruatie. In het midden van deze cyclus, dus rond de veertiende dag vindt je ovulatie plaats. Tijdens je ovulatie geeft je eierstok een eicel af. Deze is dan klaar om bevrucht te worden door zaadcellen uit sperma.
De werking van een ovulatietest
De urine van een vrouw bevat het LH-hormoon. Voor en tijdens je ovulatie bereikt het gehalte LH een piek. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd. Met een ovulatietest wordt de LH-piek in je urine gemeten. De LH-piek vindt meestal 2 dagen voor je ovulatie plaats.
Als je een ovulatietest doet dan krijg je vaak binnen enkele minuten resultaat. Bij een 1 streepje is er geen LH-piek. De kans op een zwangerschap is dan erg klein. Bij 2 duidelijke streepjes is er wel een LH-piek. De beide lijnen moeten allebei even donker zijn van kleur. Je bent dan het vruchtbaarst, aangezien de functie van het LH hormoon het vrijgeven van een rijpe eicel in de eierstokken is.
Door een ovulatietest te doen weet je meteen of de kans op een zwangerschap groot is en wanneer je het beste met je partner kunt vrijen. Meestal bieden ovulatietesten meerdere teststaafjes. Je kunt dan een aantal dagen achter elkaar een test doen.
Andere methodes om je eisprong te voorspellen
We hebben dus reeds twee methodes omschreven, deze zijn:
Andere methodes zijn:
Het is uiteraard het meest effectief om een combinatie van methodes in te zetten. In het beste geval focus je je dus niet op één specifieke methode, maar maak je gebruik van een aantal van deze verschillende methodes.
Methode #3: het meten van je lichaamstemperatuur
Tijdens je eisprong maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Tussen het moment van je eisprong en je menstruatie laat dit hormoon je lichaamstemperatuur geleidelijk wat stijgen. Dit is een stijging van minimaal 0,2 graden Celsius. Met een thermometer kun je deze stijging dus goed waarnemen.
Het is wel belangrijk dat je je temperatuur altijd op hetzelfde moment van de dag meet. Het meest geschikte moment om dit te doen is wanneer je net wakker bent. Op dit moment is je lichaamstemperatuur het laagst en heb je nog weinig inspannende activiteiten gedaan. Meet je temperatuur elke ochtend rond hetzelfde tijdstip en noteer deze in een tabel. Doe dit gedurende heel je cyclus. Dus vanaf de eerste dag van je menstruatie tot aan de laatste dag voor je menstruatie.
Als je je temperatuur dagelijks opmeet dan zal je opmerken dat je temperatuurwaarden nauwelijks wisselen. Op een bepaald moment zal je een verandering waarnemen. Je temperatuur is ineens hoger dan de voorgaande zes dagen. Op dat moment heeft je eisprong waarschijnlijk al plaatsgevonden.
Op het moment van je eisprong produceert je lichaam het hormoon progesteron. Dit hormoon bereidt je baarmoeder voor op de komst van een bevrucht eitje. De hormoonuitstoot veroorzaakt hitte in je lichaam en hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur dus.
Als je je temperatuurwaarden een aantal cycli noteert dan krijg je een duidelijk beeld van de moment waarop je eisprong plaatsvindt. Je zult dan veel beter aanvoelen wanneer je volgende eisprong is. Je weet dan dus op welke dagen je kansen op een zwangerschap het grootste zijn.
Methode #4: het controleren van het cervixslijm
Cervixslijm, ofwel vaginale afscheiding, is een goede indicator om je vruchtbaarheid te voorspellen. Waarschijnlijk is het je al opgevallen dat je normale afscheiding tijdens je cyclus verandert. Hoe korter voor je eisprong, hoe meer cervixslijm je lichaam produceert.
Tijdens de eerste dagen na je bloeding heb je vrijwel geen afscheiding. De eerste dagen daarna voelt het slijm wat vochtig aan. Daarna wordt het weer wat dikker, klonteriger en witter. Vervolgens verandert de structuur van het slijm constant. Je afscheiding wordt dan minder klonterig, maar troebeler. Een aantal dagen daarna ziet je afscheiding er glazig uit, het lijkt rekbaar. Je lichaam bereidt zich dan voor op j eisprong.
De glazige, rekbare afscheiding biedt zaadcellen de beste overlevingskansen. Als je nu met je partner vrijt dan verhoog je de kansen op een zwangerschap dus enorm.
Methode #5: de positie van je baarmoederhals controleren
De positie van je baarmoederhals controleren is vooral een handige methode als je niet zoveel vaginale afscheiding aanmaakt. Gedurende je cyclus verandert de positie van je baarmoederhals.
Direct na je menstruatie ligt je baarmoederhals dichter bij je schede. Je kunt deze dan makkelijk voelen. Ook voelt je baarmoederhals dan wat hard aan. Zodra je in je vruchtbare dagen verkeert, verandert de positie van je baarmoederhals. Deze wordt dan soepeler en stijgt meer omhoog, richting je baarmoeder. Het is dan haast onmogelijk om deze met je vingers te bereiken.
Je kunt de positie van je baarmoederhals controleren door met één of twee vingers aan de binnenkant van je schede te voelen. De wand van je baarmoederhals voelt wat rauw en kreukelig aan. De baarmoederhals zelf is steviger en gladder. Je kunt deze methode het beste uitvoeren door met één been op een stoel of op de rand van het bed te gaan staan en licht naar voren te buigen. Dit maakt het wat gemakkelijker om je baarmoederhals te voelen. Voel je je baarmoederhals? Ga dan na of deze hard of zacht aanvoelt, hoe open de hals staat is en hoe ver deze naar boven zit.
Je kansen op een zwangerschap zijn het grootst als de hals hoog ligt, compleet geopend is en zacht aanvoelt. Het voelen van je baarmoederhals vergt wel even wat oefening. Geef dus niet meteen de eerste keer op als het niet lukt.
Nadelen ovulatietest
Het nadeel van een ovulatietest is dat je misschien te veel geobsedeerd bent om zwanger te worden. Je vrijt dan alleen nog maar, omdat het een soort verplichting is en je geniet er minder van. Dit kan weer een nadelig effect hebben op je vruchtbaarheid. Je vagina is dan droger en je produceert minder vocht. In een droge vagina komt het sperma niet vooruit en kan het zijn weg niet vinden naar de baarmoederwand.
Zorg er dus voor dat seks geen verplicht nummer wordt om zwanger te raken, maar dat je er ook echt van geniet. Wanneer je als vrouw seksueel opgewonden bent, word je vagina vochtiger. Hiermee vergroot je de beweeglijkheid en overlevingskans van het sperma.
Beste moment voor een ovulatietest
Het beste moment van de dag om een ovulatietest te doen is rond het middaguur. Doe een ovulatietest niet met ochtendurine. Je LH synthetiseert tijdens de nacht en de LH-piek komt pas op gang in de ochtend. Het hoogtepunt van de piek ligt rond 12.00 uur ’s middags. Dit is dus het beste moment om de ovulatietest uit te voeren.
Om je ovulatie niet te missen kun je het beste twee keer per dag een ovulatietest doen. Soms is de piek erg kort en dan kun je hem mislopen. Goede momenten om te testen zijn rond 12.00 uur ’s morgens en rond 21.00 uur ’s avonds.
5 tips voor het gebruik van een ovulatietest
Als je een ovulatietest gaat doen zijn er een aantal punten waar je op moet letten, zoals:
- Het moment van de testuitslag
- Je vochtinname
- De verpakking en de houdbaarheid
- De gebruiksaanwijzing
- Het merk
Tip 1: het moment van de testuitslag
Het is de bedoeling dat je de testuitslag binnen een half uur leest, maar kijk ook weer niet te snel op de test. Als je de test net hebt uitgevoerd dan zijn de lijntjes vaak nog wat vaag. Heb dus even geduld en laat de test een klein half uurtje liggen. Je urine heeft dan de tijd om te reageren met de stof in de test. Na een half uur moeten de lijntjes goed zichtbaar zijn en kan je beoordelen of je een LH-piek hebt of niet.
Tip #2: je vochtinname
Drink niet speciaal extra veel om meer urine te krijgen. Je urine wordt dan dun en waterig en dit heeft invloed op het testresultaat. Deze kan dan onduidelijk zijn. Stop twee uur voor het testen met drinken.
Tip #3: de verpakking en de houdbaarheid
Let op de verpakking en de houdbaarheid. Doe geen test uit een verpakking die al eerder is geopend. Deze test is niet meer betrouwbaar. Als de verpakking is geopend dan reageert de teststof met vocht in de buitenlucht. Gebruik ook geen test waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Zo’n test geeft vaak een onjuiste uitslag.
Tip #4: de gebruiksaanwijzing
Ook als je denkt dat je weet hoe de test werkt, is het toch een advies om de gebruiksaanwijzing helemaal te lezen. Hierin staan de belangrijkste aanwijzingen voor het gebruik van de test. De bijsluiter geeft je altijd een duidelijke instructie voor het gebruik van de test. Je weet dan ook precies wat een licht of donker streepje betekent, welke kleur de streepjes moeten hebben en hoe lang je op het testresultaat moet wachten.
Tips #5: het merk
Er zijn tientallen verschillende merken ovulatietesten verkrijgbaar. Elke test heeft weer een andere gevoeligheid. Voer dan ook ovulatietesten uit met een merk en gebruik test niet met verschillende merken. Als je met twee of meerdere verschillende merken test dan kan je ook weer verschillende uitslagen krijgen.
Zo kan er een kleurverschil zijn tussen de verschillende testen. Bij de ene test zijn de strepen misschien donkerblauw, terwijl ze bij de andere weer wat lichter van kleur zijn. Dit kan verwarring bij je opwekken. Je weet dan nog niet of je een LH-piek hebt. Om verwarring te voorkomen is het dus verstandig om te testen met een merk.
4 seks tips voor tijdens je vruchtbare dagen
Je hebt niet iedere maand een eisprong. Het aantal eisprongen dat je jaarlijks hebt is weer afhankelijk van je leeftijd en je conditie. Rond je twintigste heb je gemiddeld tien eisprongen per jaar, rond je veertigste zijn dit er vijf.
Rond de periode van je eisprong heb je meestal meer zin in seks. Het is een aanrader om ongeveer een week voor je eisprong te beginnen met om de dag te vrijen. Doe dit dan twee tot drie dagen voor je eisprong iedere dag.
Tip #1: opwindende seks
Bij veel stellen die een kindje willen, maar waarbij het niet lukt om zwanger te raken, is seks een verplicht nummer geworden. Als dit bij jullie ook het geval is, dan wordt het tijd om hier wat aan te doen. Naast het feit dat jullie dan geen plezier meer aan seks beleven is het ook niet goed voor jullie relatie om zo obsessief bezig te zijn met zwanger te worden. Dit levert alleen maar stress op, wat weer niet goed is voor de vruchtbaarheid.
Zorg er dus voor dat de zin in seks weer toeneemt en het weer fijn wordt tussen de lakens. Vindt de spontaniteit weer terug. Wanneer je als vrouw weer seksueel opgewonden wordt, dan produceert je vaginawand veel meer vocht. Dit vocht biedt zaadcellen veel meer overlevingskansen. Het sperma komt dan veel beter vooruit en vindt makkelijker zijn weg naar de baarmoederwand. In een droge vagina is dit haast onmogelijk.
Mannen die seksueel opgewonden zijn, kunnen zich weer beter ontspannen. Hoe meer opgewonden ze zijn, hoe beter de kwaliteit van het sperma. Bij een intens orgasme van een man wordt het sperma veel krachtiger in de vagina geëjaculeerd. De zaadcellen hoeven dan minder moeite te doen om de eicel te vinden.
Tip #2: vruchtbare standjes
Om zwanger te raken, maakt het wel degelijk uit in welk standje jullie seks hebben met elkaar. Bij sommige standjes wordt het voor een zaadcel haast onmogelijk om bij de baarmoederwand te komen.
Ga dus voor standjes die jullie allebei prettig vinden en waarbij een zo diep mogelijke penetratie plaats vindt. Volgens de experts zijn dit de drie meest vruchtbare standjes:
- De ‘missionaris’ waarbij je partner op je ligt
- Op ‘zijn hondjes’. Hierbij leun je op je armen en knieën, terwijl je van achter door je partner wordt gepenetreerd
- Zij aan zij liggen
Tip #3: wijs het sperma de goede kant op
Als je partner het sperma in je heeft geëjaculeerd, wil je natuurlijk dat het zich snel een weg vindt naar de baarmoederwand. Je kunt de spermacellen hierbij een handje helpen. Dit doe je door na de seks ongeveer een klein half uurtje met een kussen onder je billen te blijven liggen. Zo help je het sperma de goede kant op, richting de baarmoeder.
Tip #4: sluit je schede af
Daarnaast helpt het ook als je partner zijn penis niet gelijk terug trekt na de seks, maar deze nog even een aantal minuten in je vagina houdt. Je schede wordt dan afgesloten en hiermee voorkom je dat de zaadcellen zich in de verkeerde richting bewegen.
Dit zijn natuurlijk enkel tips om je vruchtbaarheid te berekenen en de kansen op een zwangerschap te vergroten. Het is natuurlijk geen garantie van 100% dat je hiermee echt zwanger wordt.
10 tips voor betere spermakwaliteit
Als jullie al een aantal maanden bezig zijn om zwanger te worden, maar het tot nu toe nog niet raak is dan hoef je je nog niet gelijk zorgen te maken. Bij de meeste stellen duurt het vaak een half jaar tot een jaar voordat hun kinderwens vervuld wordt.
Om het lot een handje te helpen kan je wel iets doen. Je kunt je vruchtbaarheid verbeteren aan de hand van een paar praktische tips. Door deze tips toe te passen wordt de kans veel groter dat je binnenkort zwanger bent.
Tip #1: bescherm het sperma
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat er gezond sperma nodig is voor een bevruchting. De mannelijke vruchtbaarheid kan onder meer verminderd worden door het dragen van strak ondergoed en het lange tijd stil zitten. Dit tast het sperma aan. Draag voortaan dus loszittende onderbroeken. Als je een zittend beroep hebt, is het dan ook verstandig om regelmatig op te staan en een stukje te wandelen.
Tip #2: zorg voor een gezond gewicht
Onder- en overgewicht hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Bij mannen tast het de zaadkwaliteit- en kwantiteit aan. Bovendien kunnen ze impotent worden. Bij vrouwen raakt de cyclus compleet uit balans. Het kan zelfs gebeuren dat ze helemaal niet meer menstrueren.
Tip #3: niet roken
Roken tast de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid aan. Bij mannen kan roken leiden tot een verminderde spermaproductie. Vrouwen worden er minder vruchtbaar door.
Tip #4: matig alcoholgebruik
Het drinken van alcohol kan de vruchtbaarheid bij vrouwen schaden. Vrouwen die meer dan twee alcoholische consumpties per dag drinken zijn veel minder vruchtbaar dan vrouwen die dat niet doen. Bij mannen kan alcohol de zaadcellen beschadigen.
Tip #5: een goede timing van seks
De timing is natuurlijk van invloed op een zwangerschap. Als jullie precies rond je eisprong vrijen dan is de kans op een zwangerschap natuurlijk het hoogste. Een zaadcel kan de eicel dan bevruchten.
Tip #6: regelmatig seks hebben
Het is veel belangrijk om regelmatig seks te hebben, dan om precies uit te rekenen wanneer jullie seks moeten hebben om zwanger te worden. Weinig seks hebben kan weer een slechte invloed hebben op de kwaliteit van het sperma.
Tip #7: geniet van seks
Vrij niet alleen om zwanger te worden, maar geniet er ook van. Laat seks geen verplicht nummer worden. Dit levert enkel stress op en is niet goed voor jullie relatie. Wanneer je geniet van de seks maak je als vrouw veel meer vaginaal vocht aan. Dit is beter voor de zaadcellen, want zo kunnen ze veel makkelijker naar de baarmoedermond zwemmen.
Tip #8: gebruik geen vaginale douche of zeep
Maak even geen gebruik van een vaginale douche of zeep. Je doodt hiermee alle zaadcellen die, na de geslachtsgemeenschap, in je baarmoedermond aanwezig zijn.
Tip #9: eet biologisch
Eet zo biologisch mogelijk en vermijdt producten die zijn bespoten met pesticiden. Deze hebben een zeer negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Bewerkt voedsel verstoord de menstruatiecyclus en verminderd de zaadkwaliteit- en kwantiteit.
Kies dus voor onbewerkt voedsel en eet geen kant-en-klare maaltijden. Bereid voortaan alles zelf.
Tip #10: slik vitaminetabletten
Het kan zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine C en D. Dit tekort kun je natuurlijk eenvoudig aanvullen door zo gezond mogelijk te eten. Verder is het zinvol om dagelijks een vitaminetablet te slikken. Er zijn speciale vitaminetabletten voor verkrijgbaar.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!
hoihoi, bedankt voor de uitgebreide informatie over de ovulatietest! Ik wil graag beginnen om zwanger te worden en ben dus veel informatie aan het verzamelen, want ik wil wel dat ik alles goed doe als (aanstaande) moeder! iK zou graag willen weten of ik verder nog iets speciaals moet doen als ik graag op natuurlijk wijze en snel zwanger wil worden , behalve door te kijken wanneer mijn ovulatie is. Zou u mij kunnen helpen? Alvast bedankt! Groetjes, Tara
Beste Tara,
Ja, je kunt zeker nog andere stappen ondernemen! Ik wil je graag aanraden het boek 'Vlug Bevrucht' van Boris Bergman te lezen, of andere artikelen op deze site (snelzwangerworden.nl/3-uitgebreide-tips-snel-zwanger/ ; snelzwangerworden.nl/wat-te-doen-in-bed/). Deze zullen je vertellen wat je nog meer kunt doen om snel en natuurlijk zwanger te worden.
Veel succes!
Groetjes, Merian
Super, dankjewel voor de tips! Groetjes, Tara
Wat moet ik doen meg die test?
Hoi Alana,
Bedoel je te vragen wat je moet doen wanneer je de test uit wilt voeren of wat je naderhand - nadat je de uitslag gezien hebt - moet doen?
Als antwoord op het eerste: bij iedere ovulatietest is een gebruiksaanwijzing toegevoegd, deze zal jou stap voor stap begeleiden bij het uitvoeren van de test.
Als antwoord op het tweede: de ovulatietest geeft je aan wanneer jouw ovulatie plaats zal vinden. Wanneer je dit weet, zal je kunnen inplannen wanneer jij het best geslachtsgemeenschap kunt hebben, zodat je jouw kans op zwangerschap kunt verhogen. Lees daar meer over in dit artikel: snelzwangerworden.nl/de-rol-van-ovulatie/.
Groet, Merian
ohh ok. thanksss
over die vochtinname... bedoel je daar dan alleen dranken mee, dus water, sappen, melk, koffie en dergelijke? Of worden ijsjes en smoothies daar ook bij gerekend. ik krijg namelijk snel dorst en dan vind ik 2 uuur wachten best wel heel lang. het liefst krijg ik dus nog wel iets binnen wat doet denken aan drinken... Gr, Anita
nou ja, op zich bestaan ijsjes ookgewoon uit vocht... al laat je ze smelten (in je mond) dan is dat toch gewoon vocht...?? Vraag me alleen af of een appel of zo dan wel kan.. is in principe eten maar bevat ook veel vocht..
Hee Anita,
Het gaat er gewoon om dat je vocht binnenkrijgt, dus alles waar vocht in zit telt mee (behalve natuurlijk alcoholische dranken, die drogen je juist uit). Koffie hydrateert niet heel goed, maar dingen zoals ijsjes, smoothies of zelfs sappig fruit helpen ontzettend.
Ik hoop dat het je nu allemaal iets duidelijker is!
Mvg, Boris Bergman
is die ovulatietest niet een beetje overbodig... als je gewoon regelmatig seks hebt, lekker en ontspannen en genietend, dan is de kans dat je zwanger wordt toch veel groter dan als je steeds ligt te stressen over of je wel op het juiste moment seks hebt en al die dingen?
Dat vroeg ik me ook al af... Lijkt mij nogal nutteloos eigenlijk.
Hee "anoniem",
Als dat voor jou werkt is daar natuurlijk niets mis mee! Sommige vrouwen worden alleen wat minder makkelijk zwanger, en voor hen kan het van groot belang zijn om het exacte juiste moment te weten. Verder zou ik inderdaad aanraden om hier niet over te stressen, niet alleen omdat dit niet goed is voor je zwangerschapskansen, maar ook omdat het helemaal niet nodig is; het is niet alsof je vruchtbaarheid maar een uurtje duurt of iets dergelijks!
Mvg, Boris
Wauw, wist niet eens dat dit bestond! Ik denk dat ik er binnenkort maar eentje koop dan!
Ik wist dus helemaal niet dat alcohol al slecht is VOORDAT je zwanger wil worden... Misschien dat daar het probleem ligt bij mij, haha, hou wel van een wijntje op zn tijd, of twee, of drie...
...