Naar een Vruchtbaarheidskliniek: 5 Redenen + 6 Tips

Je dromen zijn gevuld met stralende babyglimlachjes en schitterende baby-oogjes. Maar net als je naar zo’n schattig baby’tje wilt reiken, drijft hij/zij sneller weg, buiten jouw bereik. En op dat punt veranderen jouw dromen in nachtmerries. Je rent en rent, in de hoop een baby’tje in je armen te kunnen sluiten, maar blijft met lege handen achter. Tot je zwetend wakker wordt…

… en je beseft dat je nachtmerrie werkelijkheid is. Je staat te springen om moeder te worden, maar iets blijft je in de weg staan – jouw of zijn vruchtbaarheid. En dat is flink slikken. Maar het hoeft niet te betekenen dat het je nooit zal lukken je kinderwens te verwezenlijken. Een tripje naar de vruchtbaarheidskliniek zou kunnen helpen. Waarom je dat moet doen en meer, lees je hier!

Vruchtbaarheid kent geen regels

Ja, het is ontzettend oneerlijk. En een baby krijgen is je ook volledig gegund. Helaas werkt het niet altijd zo makkelijk. Vruchtbaar ben, of je bent het niet. En die dolk die je hart lijkt te doorboren iedere keer dat je een andere vrouw met haar kindje voorbij ziet lopen, die zal ook niet 1-2-3 verdwijnen. Het leven is zoals het is, en dat betekent dat niet alles eerlijk verloopt.

Dus ga jezelf niet opvreten over het feit dat vruchtbaarheid geen moreel kompas lijkt te hebben (‘’Ik zou een veel betere moeder zijn geweest dan zij!’’). Je kunt beter actief kijken naar jouw eigen mogelijkheden. Ten eerste is het daarbij nuttig om te kijken naar de reden dát jij geen kinderen kunt krijgen. Zodra je deze hebt achterhaald, wordt een oplossing vinden mogelijk makkelijker.

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen

Vrouwelijke onvruchtbaarheid wordt gedefinieerd als het proberen zwanger te worden – na regelmatige geslachtsgemeenschap – gedurende ten minste een jaar, zonder succes.

Deze onvruchtbaarheid kan veroorzaakt worden door een aantal biologische en andere fysieke factoren, waaronder de volgende.

Ovulatiestoornissen

Voordat je zwanger kunt worden, moet ovulatie hebben plaatsgevonden. Hierbij produceren je eierstokken een eitje, dat daarna uitgescheiden wordt. Dit eitje moet uiteindelijk bevrucht worden door sperma om zwanger te worden.

Maar niet bij iedere vrouw verloopt dit proces zo gemakkelijk. Sommige vrouwen ovuleren niet of veel te onregelmatig. Dit kan komen door problemen met de regulatie van voortplantingshormonen door de hypothalamus of de hypofyse, of problemen in de eierstok. Hierdoor kunnen ovulatiestoornissen ontstaan.

Schade aan de eileiders (tubaire onvruchtbaarheid)

Beschadigde of geblokkeerde eileiders houden het sperma tegen terwijl het onderweg is naar het eitje, of bokkeren de doorgang van het bevruchte eitje in de baarmoeder. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Een infectie van de baarmoeder en eileiders als gevolg van chlamydia, gonorroe of een andere seksueel overdraagbare aandoening.
  • Een vroegere operatie in de buik of het bekken, waaronder een operatie voor een buitenmoederlijke zwangerschap, waarbij een bevruchte eicel implanteert en zich ontwikkelt in een eileider in plaats van de baarmoeder.
  • Bekkentuberculose, een belangrijke oorzaak van tubaire onvruchtbaarheid wereldwijd.

Endometriose

Dit treedt op wanneer weefsel dat normaal in de baarmoeder groeit, implanteert en op andere plaatsen gaat groeien. Deze extra weefselgroei – en de chirurgische verwijdering ervan – kan littekens veroorzaken, die eileiders kunnen blokkeren en kunnen voorkomen dat een eitje en zaadcel samenkomen.

Endometriose kan ook de bekleding van de baarmoeder aantasten en de implantatie (nestelen) van het bevruchte eitje verstoren. De aandoening lijkt ook de vruchtbaarheid op minder directe manieren te beïnvloeden, zoals schade aan het sperma of het eitje.

Oorzaken vanaf de baarmoeder of baarmoederhals

Er bestaan verschillende oorzaken voor onvruchtbaarheid die ontstaan vanuit de baarmoeder of baarmoederhals. Deze verstoren bijvoorbeeld de implantatie of vergroten de kans op een miskraam:

  • Goedaardige poliepen of tumoren komen vaak voor in de baarmoeder. Sommige hiervan kunnen eileiders blokkeren of de implantatie verstoren, wat invloed heeft op de vruchtbaarheid.
  • Endometriose, littekens of een ontsteking in de baarmoeder kunnen de implantatie verstoren.
  • Baarmoederafwijkingen die vanaf de geboorte aanwezig zijn kunnen vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.
  • Een vernauwing van de baarmoederhals kan veroorzaakt worden door een overgeërfde misvorming of beschadiging aan de baarmoederhals.
  • Soms kan de baarmoederhals niet het beste soort slijm produceren om ervoor te zorgen dat het sperma vanaf de baarmoederhals bij de baarmoeder terecht kan komen.

Onverklaarbare onvruchtbaarheid

Soms wordt de oorzaak nooit gevonden. En dat is frustrerend, maar kan uiteindelijk ook opeens weer uit zichzelf opgelost worden.

Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een vrouw maar niet zwanger wordt, zijn:

  • Leeftijd
  • Roken
  • Overgewicht of ondergewicht
  • SOA’s
  • Alcoholgebruik

Geef niet te snel op!

Nu lijkt het misschien verleidelijk om de handdoek in de ring te gooien. Je bent dus onvruchtbaar; je kunt geen kinderen krijgen. Dat is toch zo? Dus wat heeft toch ook voor zin om jezelf van alles wijs te gaan zitten maken en bloed, zweet en tranen op te offeren? Voor die ene, piepkleine kans dat je misschien – over een hele tijd – tóch zwanger kunt worden?

Het antwoord? Omdat jij moeder wilt worden. Dat gevoel kun je niet uitschakelen, hoe hard je ook probeert. Het is een natuurlijke aandrang die jij meedraagt. Je wilt je kunnen voortplanten, je wilt de zorg dragen over je eigen kleintje of kleintjes.

En hoe moeilijk en zwaar het ook wordt om deze droom te verwezenlijken, je zult blijven proberen, puur omdat je zo graag wilt.

Bovendien kan het plotseling toch veel sneller gaan dan waar je je misschien op had voorbereid. Misschien dat jij zo in zak en as hebt gezeten, dat het ineens als een complete verrassing komt als je tóch zwanger wordt. Maar het is mogelijk. Dus het is belangrijk dat je niet te snel je hoop verliest, zeker als je beseft dat het tij ieder moment kan keren.

Naar een vruchtbaarheidskliniek? 5 redenen om te gaan

Wanneer jij graag zwanger wilt worden, ondanks vruchtbaarheidsproblemen – en dat wil je! – is het verstandig om eens een bezoekje te brengen aan een professional, zoals in een vruchtbaarheidskliniek. Hier vind je de begeleiding en ondersteuning die je nodig hebt op jouw pad om zwanger te worden. Andere redenen om naar een vruchtbaarheidskliniek te gaan, zijn de volgende.

Reden #1: Je probeert al meer dan een jaar zwanger te worden

Of al (meer dan) 6 maanden als je 35 jaar en ouder bent. De standaardaanbeveling stelt dat je langs moet gaan bij een vruchtbaarheidskliniek als je:

  • Jonger dan 35 bent en al een jaar lang onsuccesvol probeert om zwanger te worden;
  • Ouder dan 35 bent en je al 6 maanden lang probeert om zwanger te worden, zonder succes.

Je dokter kan vervolgens vaststellen of je eitjes in orde zijn, of het sperma normaal is, de baarmoeder oké is en of de eileiders open staan. Op basis van zijn/haar bevindingen met betrekking tot je partner en jou, kan de specialist aanraden of je meer pogingen moet blijven doen, of dat je beter over kunt gaan op een andere stap.

Reden #2: Je ervaart hele pijnlijke en onregelmatige menstruaties

Dit kan een teken zijn van een ovulatiestoornis. De meest voorkomende is het polycysteus ovarium syndroom, een hormonale aandoening die de ovulatie verstoort en menstruaties pijnlijk, onregelmatig en soms zelfs niet-bestaand kan maken. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die een ovulatiesyndroom kan veroorzaken.

Maar ondanks het feit dat ovulatiestoornissen de grootste veroorzaker van vruchtbaarheidsproblemen zijn, kunnen deze in 70% van de gevallen behandeld worden met medicatie. Toch kan het de moeite waard zijn om naar een vruchtbaarheidskliniek te gaan.

Reden #3: Je hebt al twee of meer miskramen gehad

Als je een miskraam hebt gehad, betekent dat in ieder geval dat je gewoon zwanger kunt worden, nietwaar? Nee. Meerdere miskramen ervaren is juist een teken van een specifiek vruchtbaarheidsprobleem.

Soms worden ze veroorzaakt door genetisch afwijkingen in de embryo, maar vaak zijn het hormonale problemen als diabetes, structurele problemen in de baarmoeder en een hogere leeftijd van de vrouw. Het loont de moeite om naar een vruchtbaarheidskliniek te gaan, zodat je achter de oorzaak van de miskramen kunt komen.

Reden #4: Je hebt endometriose

Endometriose is een pijnlijke aandoening waarbij de bekleding van je baarmoeder (endometrium) buiten je baarmoeder groeit. Het littekenweefsel dat kan opbouwen als gevolg van endometriose kan er namelijk voor zorgen dat je onvruchtbaarheidsproblemen ervaart.

Heb jij deze aandoening, is het verstandig om eerst eens langs een vruchtbaarheidskliniek te gaan voordat je begint met het doen van pogingen om zwanger te worden.

Reden #5: Je bent ouder dan 40

Een vrouw die op latere leeftijd (40+) zwanger wilt worden, loopt meer risico dat haar eitjes chromosomale afwijkingen hebben, wat kan resulteren in een miskraam of een baby die het Syndroom van Down heeft.

Het is zeker niet onmogelijk om zwanger te worden als je 40 jaar of ouder bent, maar het is ook zeker raadzaam om eerst een bezoek te brengen aan een vruchtbaarheidskliniek. Deze kan je helpen een afweging te maken van jouw risico’s en helpen bij het exploreren van alternatieven voor het beginnen van een gezinnetje.

Tips om je vruchtbaarheid een boost te geven

Hoewel het verstandig is om hulp te zoeken bij een vruchtbaarheidskliniek als je je vruchtbaarheidsproblemen wilt oplossen en zwanger wilt worden, kan je zelf ook al het een en ander proberen om je vruchtbaarheid te bevorderen.

Tip #1: Eet voedsel dat rijk is aan antioxidanten

Antioxidanten als foliumzuur en zink kunnen de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verbeteren. Antioxidanten deactiveren de vrije radicalen in het lichaam, die zowel sperma als eicellen kunnen beschadigen.

Onderzoek onder jonge, volwassen mannen toonde aan dat het eten van 75 gram aan walnoten die rijk aan antioxidanten zijn, de kwaliteit van het sperma verbeterde. Een andere studie die 60 paren volgden die ivf ondergingen, vonden dat het innemen van een antioxidantensupplement resulteerde in 23% meer kans op zwangerschap.

Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten en granen zitten boordevol gunstige antioxidanten als vitamine C en E, folaat, bètacaroteen en luteïne.

Tip #2: Vermijd transvetten

Het iedere eten van gezonde vetten is belangrijk voor het stimuleren van de vruchtbaarheid. Transvetten zijn echter geassocieerd met een verhoogd risico op ovulatoire onvruchtbaarheid, vanwege de negatieve effecten op de insulinegevoeligheid.

Transvetten worden vaak aangetroffen in gehydrogeneerde plantaardige oliën en zijn meestal aanwezig in sommige margarines, gefrituurde voedingsmiddelen, verwerkte producten en gebakken goederen.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een dieet dat hoger is in transvetten en lager in onverzadigde vetten, gekoppeld was aan onvruchtbaarheid.

Tip #3: Verminder je cafeïne-inname

Cafeïne kan een negatieve invloed hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid. Een studie suggereert zelfs dat vrouwen die dagelijks meer dan 500 milligram consumeren, tot 9,5 maanden langer nodig hebben om zwanger te worden.

Daarnaast wordt een hoge cafeïne-inname vóór de zwangerschap gelinkt met een verhoogd risico op een miskraam – hoewel deze bevinding niet overweldigend ondersteund wordt door ander studies.

Tip #4: Eet meer vezels

Vezels helpen je lichaam om overtollige hormonen kwijt te raken en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Enkele voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn volle granen, fruit, groenten en bonen.

Bepaalde soorten vezels kunnen helpen bij het verwijderen van overtollig oestrogeen door het te binden in de darmen. Vervolgens wordt het overtollige oestrogeen als afvalproduct uit het lichaam verwijderd.

Onderzoek toonde zelfs aan dat het eten van 10 gram meer graanvezel per dag nuttigen geassocieerd was met 44% minder kans op ovulatoire onvruchtbaarheid bij vrouwen ouder dan 32 jaar.

Tip #5: Blijf in beweging

Lichaamsbeweging levert vele voordelen voor je gezondheid, zo ook een verhoogde vruchtbaarheid. Sterker nog, een sedentaire levensstijl (veel zitten) wordt in verband gebracht met een hoger risico op onvruchtbaarheid.

Uit een studie bleek dat ieder uur per week lichaamsbeweging verband hield met een 5% lager risico op onvruchtbaarheid. Bij vrouwen met obesitas had zowel matige als intense fysieke activiteit, evenals gewichtsverlies, een positief effect op de vruchtbaarheid.

Let er hierbij wel op dat je matigt – te veel en te intense oefeningen leiden juist weer tot verminderde vruchtbaarheid bij bepaalde vrouwen.

Tip #6: Probeer te ontspannen

Hoe gestrester je wordt, hoe lager je kansen worden om zwanger te raken. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de hormonale veranderingen die optreden wanneer je je gestrest voelt. Stressvol werk en lange dagen maken kan eveneens de tijd die het kost om zwanger te worden, verlegen. Sterker nog, stress, angst en depressie tergen 30% van de vrouwen die naar een vruchtbaarheidskliniek gaan.

Het ontvangen van ondersteuning en counseling kan angst- en depressieniveaus echter verminderen, waardoor je kansen om zwanger te worden – gelukkig – worden vergroot. Hier kan een vruchtbaarheidskliniek ook advies over geven.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *