5 Nadelen bij een IVF-behandeling + Beste Alternatief

De ultieme droom van een vrouw is om op een dag haar bloedeigen kind in haar armen te sluiten. Om zichzelf en haar partner terug te zien in het gezichtje van haar kindje – de ogen van de vader, de neus van de moeder en het haar van de vader. Een gezichtje dat schreeuwt ‘Dit zijn mijn ouders!’; niemand kan ontkennen aan wie het kindje toebehoort; een kindje dat compleet van jou is.

Maar niet bij iedereen wil het lukken om zwanger te raken via de natuurlijke weg, het hebben van geslachtsgemeenschap. In sommige gevallen raken de eicellen van de vrouw niet bevrucht, en zullen er andere maatregelen genomen moeten worden om natuurlijk (en snel) zwanger te worden. Eén daarvan is de ivf-behandeling. Echter, is deze behandeling wel echt zo’n verstandige keuze?

Ivf-behandeling: wat, waarom en hoe?

De in-vitrofertilisatie behandeling (ivf-behandeling) werd meer dan 30 jaar geleden ontwikkeld als alternatief op de natuurlijke manier om zwanger te raken (geslachtsgemeenschap) voor vrouwen met beschadigde eileiders. Tijdens deze behandeling vindt de bevruchting van een eicel door de zaadcel plaats in een reageerbuis. De term ‘reageerbuisbaby’ is voortgekomen uit deze behandeling.

ivf

Werking van ivf

De ivf-behandeling verloopt in fasen. Deze fasen zullen kort worden toegelicht aan de hand van de onderstaande afbeelding.

Fase #1 Isolatie van eicellen

Omdat de eileider beschadigd, is het niet mogelijk voor de spermacellen om de eicellen te bereiken, waardoor er geen bevruchting plaats kan vinden. Om deze reden worden de eicellen buiten de eicellen buiten het lichaam (de baarmoeder) bevrucht worden. Echter, voordat dit kan gebeuren, zullen er eerst (genoeg) eicellen geproduceerd moeten worden.

Om deze productie op gang te helpen, wordt gebruik gemaakt van hormoontherapie. Hierbij wordt de groei van follikels (blaasjes waarin eicellen zich ontwikkelen) in de eileider gestimuleerd. Vervolgens worden deze geïsoleerd als eicellen. Deze eicellen worden in reageerbuisjes (‘in vitro’, in glas) geplaatst, waar de bevruchting plaats zal vinden.

Fase #2 Bevruchting

Tijdens deze fase vindt de bevruchting van de eicel(len) plaats, binnen de reageerbuis. De eicellen worden namelijk ‘gebaad’ in gewassen sperma. Een variatie hierop is de Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie behandeling (ICSI-behandeling), die in principe hetzelfde werkt als de ivf-behandeling, maar verschilt in de manier waarop de eicellen bevrucht worden, namelijk via injecties.

Fase #3 Overdracht embryo’s

Middels deze bevruchte eicellen worden embryo’s (eerste fase waarin een menselijk organisme zich bevindt) gecreëerd. Na 2-5 dagen in een couveuse worden een of twee van deze embryo’s overgeplaatst naar de baarmoeder, via de vagina.

Fase #4 Implantatie

Tot slot vindt implantatie (innesteling) plaats in de baarmoeder, waarna de zwangerschap begint. Echter, net zoals bij een natuurlijke verwekking, zal niet iedere embryo implanteren en tot een zwangerschap leiden. Om die reden worden veel overbodige embryo’s ingevroren. Deze extra embryo’s worden gebruikt als plan B, wanneer de eerste embryo niet leidt tot een zwangerschap.

ivf-werking

Schets van de werking van de ivf-behandeling.

Duur van de behandeling

Het complete proces duurt ongeveer 4-6 weken om te voltooien. Het isoleren van de eicellen en de bevruchting in de kliniek zal ongeveer een halve dag van je tijd innemen. 2-3 dagen later kom je terug om de embryo’s over te plaatsen naar je baarmoeder.

Slagingskans

Of de behandeling succes heeft, is afhankelijk van de aard van jouw vruchtbaarheidsprobleem en je leeftijd. Over het algemeen geldt, dat hoe jonger je bent, hoe gezonder je eicellen zijn, en des te hoger je kansen op succes. Daarnaast wordt beweerd, dat als je al eerder zwanger bent geweest of al eerder een baby hebt gehad, je kansen op succes ook hoger zijn.

Uit eerder onderzoek zijn de volgende slagingspercentages (geordend op leeftijd) gevonden, van vrouwen die hun eigen, verse eicellen gebruikt hebben, die geleid hebben tot een levende geboren baby:

zwanger-leeftijd

Een grafiek waarin het percentage succesvolle zwangerschappen (kind werd levend geboren) per leeftijdscategorie wordt weergegeven.

Nadelen van een ivf-behandeling

De ivf-behandeling klinkt in principe als de perfecte oplossing voor bijvoorbeeld vrouwen met beschadigde eileiders. Maar ook voor de situatie waarin de man (kleine!) problemen heeft met zijn sperma, of als de vrouw na twee jaar proberen nog steeds niet zwanger geworden is, en er geen oorzaak gevonden kan worden voor het feit dat zij maar niet zwanger raakt.

Echter, er zitten ook een aantal nadelen verbonden aan deze behandeling. Vijf hiervan vindt je hierna.

Nadeel #1 Meervoudige zwangerschap

Bij ivf-behandelingen komt het vaak voor dat er meer dan één embryo terug gestopt wordt in de baarmoeder. Dit leidt tot een hogere kans op een meervoudige zwangerschap. Sterker nog: 20-30% van ivf-zwangerschappen zijn meervoudige zwangerschappen.

Deze zwangerschappen brengen gezondheidsrisico’s voor de moeder en de baby met zich mee. Zo is er een verhoogde kans op vroeggeboorte, miskraam, noodzaak van een keizersnede, doodgeboorte en gezondheidsproblemen tijdens de kindertijd. Daarnaast moet je natuurlijk overwegen of je een tweeling (of meer!) zou willen.

meerling

Nadeel #2 Verhoogde kans op vroeggeboorte en laag geboortegewicht

Om de productie van eicellen op gang te helpen, wordt gebruikt van hormoontherapie. Echter, deze stimulatie kan complicaties met zich meebrengen. Tijdens deze (sterke) stimulatie stijgen de oestrogeenniveaus namelijk aanzienlijk, wat gevaren meebrengt voor de ontwikkeling van de baby.

Er wordt steeds meer bewijs geleverd dat het geven van een hoge stimulatie aan vrouw tijdens ivf bijdraagt aan het verhogen van de kans dat de baby te vroeg geboren wordt en een laag geboortegewicht heeft, wat gelinkt wordt aan gezondheidsproblemen voor het kind op de lange termijn.

Nadeel #3 Verhoogde kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verdubbelt wanneer de vrouw een ivf-behandeling ondergaat. Hierbij nestelt de embryo zich in de eileider of in de buikholte. De kans hierop is hoger bij vrouwen die al eerder problemen hadden met (schade hebben aan) hun eileiders.

Nadeel #4 Bijwerkingen

Aangezien de ivf-behandeling een medische ingreep is, bestaat er de kans op bijwerkingen. Over het algemeen zijn deze vrij mild, zoals opvliegers, hoofdpijn en misselijkheid.

De ergste bijwerking is de ontwikkeling van het Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS), waarbij de eierstokken overgestimuleerd worden. De aanwezigheid van dit syndroom kan betekenen dat de behandeling onderbroken of stopgezet wordt, terwijl de vrouw opgenomen moet worden in het ziekenhuis tot haar overgestimuleerde eierstokken weer bijgedraaid zijn.

Nadeel #5 Ivf-behandeling kan zijn emotionele/psychologische tol eisen

Het ondergaan van een ivf-behandeling kan een enorm emotionele en stressvolle ervaring zijn. De behandeling kan fysiek en emotioneel erg veeleisend zijn. Het kan ook erg zwaar zijn voor de partner van de vrouw om haar zo’n stressvolle ervaring te zien doormaken.

Alternatieve behandelingen

De ivf-behandeling is (inmiddels) lang niet de enige behandeling voor een lage vruchtbaarheid en dergelijke problemen. Tegenwoordig is er aantal alternatieven op de behandeling, die een veel betere uitkomst bieden dan ivf. Hieronder volgen enkele voorbeelden, aflopend van beste naar minst goede alternatief (tot nog toe).

Alternatief #1 NaProTechnology

Anders dan bij de ivf-behandeling, streeft Natural Procreative Technology (NaProTechnology) ernaar om conceptie via de natuurlijke weg te stimuleren. De NaProTechnology registreert en behoudt de voortplantings- en gynaecologische gezondheid van de vrouw. Het levert medische en operationele behandelingen die direct in lijn staan met het voorplantingssysteem.

Dit houdt in dat, wanneer de voortplantings- en gynaecologische systemen niet naar behoren functioneren, NaProTechnology het probleem identificeert en samenwerkt met de menstruele en vruchtbaarheidscycli die de conditie corrigeren, de menselijke ecologie behouden, en het voortplantingspotentieel ondersteunt.

Kortom, NaProTechnology streeft naar het normaliseren en optimaliseren van alle aanwezige persoonlijke vruchtbaarheid, tot op het punt waarop natuurlijk verwekking mogelijk wordt. Het doel is om de vruchtbaarheid te herstellen van zowel mannen áls vrouwen.

Werking

Allereerst wordt de vrouw geacht haar menstruatiecyclus bij te houden, te noteren op welke dagen zij slijm vond of bloedde. Zodoende wordt haar cyclus in kaart gebracht, waarna gezocht kan worden naar de kernoorzaak van haar onvruchtbaarheid. Hierna wordt in het kader van de behandeling deze oorzaak benaderd met oog op herstelling.

naprotechnology

De percentages zwangerschappen en familieuitbreiding per vrouw voor NaProTechnology en ivf-behandeling.

Alternatief #2 In vitro maturatie (ivm)

Bij deze behandeling worden de onvolgroeide ovariële follikels uit de eileiders verwijderd en in vitro gerijpt. Wanneer de eicellen volgroeid (gerijpt) zijn, worden ze bevrucht. In essentie werkt ivm hetzelfde als ivf, maar de twee behandelingen verschillen van elkaar in het feit dat de follikels bij ivm ongerijpt zijn wanneer deze verzameld (geïsoleerd) worden.

Dit betekent dat de vrouw niet zoveel medicijnen hoeft te slikken voordat de follikels verzameld kunnen worden, wat minder schadelijk is voor het kind – en de moeder zelf. De kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht nemen bijvoorbeeld af.

Alternatief #3 Homeopathie

Anders dan bij de ivf- en ivm-behandelingen van onvruchtbaarheid, waar sprake is van een medische, staat homeopathie – evenals NaProTechnology – bekend om het feit dat de behandeling gericht is op de natuur. Homeopathie tracht vruchtbaarheidsproblemen bij de man en vrouw te behandelen door de algehele gezondheid te verbeteren, waaronder de voortplantingsgezondheid.

Werking

Naast het aansporen tot een gezonde levensstijl, zijn er nog enkele homeopathische middelen die de vruchtbaarheid moet verbeteren volgens de homeopathische benadering. Hieronder vindt je een aantal geneesmiddelen die de onderliggende oorzaak van onvruchtbaarheid moeten helpen verlichten.

 • Voor de vrouw
  • Sepia 6c
  • Sabina 6c
  • Aurum
  • Silica
  • Phosphorus
 • Voor de man
  • Sepia 6c
  • Medorrhinum

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

9 Reacties op "5 Nadelen bij een IVF-behandeling + Beste Alternatief"

 1. Josefien says:

  Goed artikel! Heel uitgebreid, fijn

  • Jaap says:

   Hoi Josefien, Dankjewel voor je compliment. Hopelijk zal je er veel aan hebben! Met vriendelijke groet, Jaap

 2. karin says:

  toen ik 42 was, had ik pas een stabiele relatie (net getrouwd) en kon ik eindelijk mijn kinderwens gaan laten uitkomen. Maar dat ging toch iets anders dan gehoopt.. door mijn leeftijd was ik al minder vruchtbaar (wist ik al van tevoren, maar wilde het toch nog steeds proberen). Uiteindelijk toch beslist om een ivf behandeling te ondergaan, want het wilde echt niet natuurlijk lukken. En wat denk je? Ik was zwanger! En wel van een tweeling! Meerlingen kunnen dan wel een risico zijn ,maar ik ben echt uberblij met mijn twee kleintjes, zou echt niet meer zonder ze kunnen!

  • martine says:

   ahhhw, wat top voor je, heel leuk om dit soort verhalen te lezen!! :)

  • Boris Bergman says:

   Hee Karin,

   Natuurlijk ben ik heel blij dat IVF bij jou zo succesvol is geweest. Mijn doel met dit soort artikelen is dan ook niet om mensen allerlei irrationele angsten voor IVF aan te praten, maar meer om mensen bewust te maken van de risoco's die eraan kleven. Als mensen zich bewust zijn van die risico's, maar er toch mee door willen gaan, dan wens ik ze uiteraard alle geluk van de wereld. Het gaat mij er vooral om dat je bij het maken van zo'n beslissing alle relevante informatie hebt.

   Mvg, Boris

 3. Alisha says:

  Is er toevallig iemand hier voor wie homeopathie werkelijk gewerkt heeft? Ik ben altijd nogal sceptisch over dit soort 'magische middeltjes' namelijk... Het gaat me iets teveel om de 'kracht van het geloven'. Maar ik ben benieuwd of het wel echt kan werken. Laat dus ajb een reactie achter als dit voor jou het geval is geweest! :) Bvd, Alisha

  • Joke says:

   Homeopathie is onzin, zoek maar eens de aflevering van Zondag met LUbach over homeopathie op. Homeopathie bestaat gewoon uit het zo veel verdunnen van dingen dat er bijna niets van over is, en het is nooit wetenschappelijk bewezen. De wet is ook aangepast ongeveer een jaar geleden, zodat mensen minder misleid kunnen worden door homeopathie. Ik zou er dus geen geld aan uitgeven, het doet helemaal niks!

 4. katja says:

  echt niet doen inderdaad, een ivf behandeling! Een goede vriendin van mij had het ook gedaan en die had echt constant opvliegers... Ze was pas 36! Dan wi je echt dat hele gedoe van die overgang, dus de oplviegers enz, nog niet meemaken! Dus niet doen als jij denkt dat je dit risico ook heel makkelijk zou kunnen tegenkomen.

 5. Maxine says:

  Ik denk echt dat je IVF alleen moet gebruiken als al het andere niet gewerkt heeft... Het is nogal iets wat je je lichaam aandoet, en de bijwerkingen kunnen dus gewoon flink zijn... Ik probeer het gewoon eerst nog een tijd op de natuurlijke manieren, voordat ik er ook maar aan denk om zoiets als IVF te gaan doen.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *