De Zwangerschap Uitgelegd Per Week + Alles over De Baby Groei

Ben je zwanger? Dan is dit natuurlijk fantastisch nieuws! Jullie kinderwens gaat eindelijk in vervulling en jullie krijgen een baby. De komende weken wordt het een spannende tijd. Vooral als je het nog aan jouw omgeving moet vertellen. Verder vraag je jezelf natuurlijk ook af hoe je zwangerschap per week verloopt.

Het kan ook zijn dat jullie bezig zijn om zwanger te worden. Per voorbereiding op een zwangerschap is het natuurlijk erg leuk om te weten hoe deze per week verloopt. Hierover vind je meer informatie in dit artikel.

De eerste twee weken

De eerste twee weken van je zwangerschap ben je nog helemaal niet zwanger. Er wordt altijd geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij iedereen is het weer verschillende wanneer de ovulatie en dus de bevruchting plaatsvindt. Om die reden wordt er geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Week 3

Je bent drie weken zwanger, maar eigenlijk vindt in de derde week pas de bevruchting plaats. Dit komt weer, omdat de eerste dag van je laatste menstruatie ook wordt meegeteld met de zwangerschap. Aan het eind van week drie zal de bevruchte eicel zich gaan nestelen in de baarmoederwand. Tijdens de innesteling gebeurt er heel veel in je lichaam, maar hier zal je weinig van merken. Het kan zijn dat je tijdens de innesteling wat bloed verliest. Het lijkt dan net alsof je ongesteld bent, maar het bloed is wat lichter van kleur.

Week 4

In week 4 heeft je baby zich in je baarmoeder ingenesteld. Hier zal de bal cellen zich splitsen in twee groepen. De ene helft wordt het embryo en de andere ontwikkeld zich tot het placenta. Vanaf deze week beginnen de lagen van het embryo zich ook te ontwikkelen in de verschillende lichaamsonderdelen van de baby.

In week 4 van je zwangerschap kun je nog niets zien, maar er gebeurt wel heel veel in je lichaam. Je krijgt dan ook last van de bekende zwangerschapssymptomen.

Week 6

In week 6 wordt het hoofdje van je baby ontwikkeld. Aan het eind van deze week is zijn hoofdje groter dan de rest van zijn lichaam. In week 6 kan haast nog niemand aan je zien dat je zwanger bent, maar je voelt het wel. Je moet vaker plassen en je kunt last hebben van misselijkheid.

Week 12

Je bent nu ongeveer drie maanden zwanger. De belangrijkste organen van je baby zijn ontwikkeld en de komende maanden worden deze verbeterd. Rond deze tijd kan je ook goed zien dat je zwanger bent. Je buik groeit flink en je baby ontwikkelt zich snel. Het kan zijn dat je rond deze periode last hebt van duizeligheid. Dit komt doordat er veel extra bloed naar je baby gaat. Dit leidt weer tot een afname van de bloedtoevoer naar je lichaam en hersenen. Neem voldoende rust en sta rustig op.

Week 14

Je zit nu in het tweede trimester van je zwangerschap. De meeste vrouwen ervaren dit als de leukste periode van hun zwangerschap. Ze voelen zich fitter dan de eerste drie maanden. De zwangerschapskwaaltjes zijn minder erg en bovendien nemen de kansen op een miskraam af. Vanaf nu gaat je baby hard groeien. Je baby is steeds in beweging en kan zelfs zijn tenen en vingers sturen.

Week 20

In week 20 ben je op de helft van je zwangerschap. Het geslacht van je baby is nu goed zichtbaar met een echo. Als je dit wilt weten dan krijg je het geslacht van de baby te horen bij de 20-wekenecho. Het aftellen is nu beginnen, want over ongeveer 20 weken wordt jullie kindje geboren. Waarschijnlijk ben je nu ongeveer 5 kilo aangekomen. De komende weken zal je elke week wel wat aankomen, maar dit is helemaal niet erg. Het is juist goed voor jou en je baby.

Week 24

Je baby is nu levensvatbaar. Bij een te vroege bevalling zullen artsen je baby in leven proberen te houden. Het is natuurlijk wel veel beter om de baby nog even in je baarmoeder te houden, welke nu de grootte heeft van een voetbal. Het wordt nu wel wat lastiger om bepaalde handelingen te verrichten, zoals veters strikken.

Rond week 24 gaan de longen van je baby zich verder ontwikkelen. Er ontstaan nu verschillende ‘takken’ van de luchtwegen. De longen worden ook voorbereidt op een leven buiten de baarmoeder. Ook groeien de hersenen snel en ontwikkelen de smaakpapillen zich.

Week 27

De laatste week van het tweede trimester van je zwangerschap is aangebroken. Nu kan je dus echt gaan aftellen. Je baby en jij komen nog wel aan in gewicht. Deze gewichtstoename gaat de komende tijd erg snel.

Week 28

Na 28 weken begint de laatste periode van je zwangerschap, welke met de week zwaarder wordt. Rond deze tijd kan je baby al met zijn ogen knipperen. Je baby kan steeds meer. Ook kan hij steeds beter ademhalen en ontwikkelt zijn gezichtsvermogen zich. Verder komt je baby tijdens zijn slaap ook in de remslaap. Je kleine wondertje kan dan dromen.

Rond de laatste fase van je zwangerschap nemen de fysieke klachten toe. Zo kan je last krijgen van bekkeninstabiliteit. Je kunt deze klachten verminderen door voldoende rust te nemen.

32 weken

Je lichaam begint nu te klein te worden. Je baby is nu zo groot dat je baarmoeder haast te klein wordt. Je baarmoeder neemt ook nog eens de plek in van je longen, waardoor je af en toe last kan hebben van ademnood.

Vanwege het gebrek aan ruimte zal je baby steeds vaker met zijn hoofd naar beneden gaan liggen. Een ligging die ideaal is voor een bevalling. Je baby blijft groeien, waardoor de ruimte wel minder wordt. In de weken tot de geboorte zal je baby nog zwaarder worden dan hij nu al is.

36 weken

Na 36 weken is je baby flink gegroeid en is de baarmoeder te krap geworden. De meeste baby’s zijn nu ingedaald of ze beginnen ermee. Hierdoor krijg je weer wat meer lucht.

40 weken

De schedel van je baby bestaat uit losse platen, maar dit is niet erg. Het is juist heel handig tijdens de bevalling. Aan het eind van week 40 ben je uitgerekend. Dit betekent echter nog niet dat je dan ook bevalt. De helft van de vrouwen bevalt pas na de uitgerekende datum. Dit is dus in week 41. Als je nog niet bent bevallen dan zal je dus geduld moeten hebben.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

9 Reacties op "De Zwangerschap Uitgelegd Per Week + Alles over De Baby Groei"

 1. J says:

  Beste Merian, Heel erg bedankt voor dit uitgebreide overzicht! Ik heb zojuist te horen gekregen dat ik zwanger ben (onverwacht, maar ik ben er heel gelukkig mee!) en ik wil graag weten hoe mijn kindje zich zal ontwikkelen de komende maanden. Bij deze heb ik dus mijn antwoord en ik al met volle teugen genieten van mijn zwangerschap en ik kan niet wachten tot ik mijn kleine zal voelen bewegen in mijn buik!

  • Boris Bergman says:

   Hoi J,

   Gefeliciteerd met je zwangerschap! Fijn om te horen dat je iets aan het artikel hebt gehad. ;)

   Succes met je zwangerschap!

   Groet, Merian

 2. Celine Bouwmans says:

  ik heb iemand wel eens horen zeggen 'ach, roken en drinken kan nog wel in de eerste weken, het kindje moet toch nog eerst groeien' maar zijn die weken niet juist wel heel belangrijk? Mag je dan nog alcohol drinken of roken of helemaal geen of een beetje? Gr, Celine

  • Boris Bergman says:

   Hoi Celine,

   Daar heb jij helemaal gelijk in! Uiteraard is roken en drinken tijdens de zwangerschap - hoewel het voorafgaand eraan (indien mogelijk) ook niet aan te raden valt - uit den boze. Maar gedurende die eerste paar weken waarin de embryo uitgroeid tot de foetus, en waarin een heleboel belangrijke organen zich ontwikkelen, is het echt niet verstandig om te roken of te drinken! Vermijd deze stoffen dus (tijdens je zwangerschap)!

   Mvg,
   Boris Bergman

 3. Isabel says:

  heb al eerder zwangerschap meegemaakt maar toen was mijn kindje te vroeg geboren en helaas overleden... :( doet nog steeds heel veel pijn en wil het echt nooit meer meemaken!! Ben nu bezig opnieuw zwanger te worden.. maar vanaf wanneer kan een kindje wel te vroeg geboren worden maar zal het niet direct door vroeg geboorte overlijden? En is het risico voor mij groter op een te vroeg geboren kindje of maakt dat niets uit? bvd!!

  • Boris Bergman says:

   Hallo Isabel,

   Zo'n ervaring is inderdaad heel naar, en ik snap heel goed dat je wil vermijden dat zoiets nog een keer gebeurt. Het is heel goed mogelijk om nog een keer zwanger te worden, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Hiervoor verwijs ik je graag naar dit artikel: snelzwangerworden.nl/zwanger-worden-na-miskraam/
   Ik hoop dat je de kracht vindt om nog een keer te proberen om een kindje te krijgen. Zorg vooral dat je er zelf echt klaar voor bent.

   Mvg, Boris Bergman

 4. anoniem says:

  kan je het nog iets uitgebreider uitleggen of via foto's en fillmpjes of zo? Vind he tnu een beetje een kort

 5. Merel says:

  Weet nog dat mijn moeder mij altijd plaatjes liet zien van hoe mn ongeboren zusje er nu uitzag, echt leuk om dat bij te houden...

 6. Aarts says:

  Ik heb een stomme vraag, in oktober heeft er iemand mij gevingerd tijdens men menstruatie, ik heb elke maand men regels, en de maand erna naar de gynaecoloog gegaan en niet zwanger, kan je tijdens je menstruatie zwanger geraken als iemand je vingers?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *