Weten of Je Zwanger Bent? Ontdek de Beste Methodes

Als je na een nacht goede seks zwanger bent geworden, ontdek je dat niet meteen. Er gaan enkele weken overheen voordat je daadwerkelijk weet of je zwanger bent. Misschien heb je al vermoedens, bijvoorbeeld omdat je niet op de normale dagen van je cyclus ongesteld wordt. Maar zeker weten doe je het nog niet.

Wil jij toch zo snel mogelijk weten of je zwanger bent? Dan ben je bij hier aan het juiste adres. Je kan in dit artikel namelijk verschillende manieren vinden om te testen of je zwanger bent, met hun zekerheden en voor- of nadelen. Daarmee kun je zo snel mogelijk erachter komen of je zwanger bent.

Een zwangerschapstest doen

De bekendste en meest gebruikte techniek om te testen of je zwanger bent, is uiteraard de zwangerschapstest. Deze test gebruik je door wat urine in een potje op te vangen en daar het uiteinde van de test erin te houden. De test geeft dan aan of je zwanger bent of niet. Hij werkt met behulp van hormonen, die alleen aanwezig zijn wanneer je zwanger bent.

De meeste zwangerschapstest zijn te gebruiken op de eerste dag van je menstruatie na de bevruchting. Deze zijn ook het meest betrouwbaar. Je kunt zwangerschapstesten tegenwoordig bijna overal kopen; bij de apotheek, bij de drogist en online. De wijze waarop aangegeven wordt of je zwanger bent kan nog wel verschillen, maar qua werking zijn de tests nagenoeg hetzelfde.

Hoe betrouwbaar is de zwangerschapstest?

De zwangerschapstest is één van de eenvoudigste en meest betrouwbare manieren om te testen of je zwanger bent. De ‘gewone’ zwangerschapstest heeft een betrouwbaarheid van ongeveer 99%. Er zijn dus heel weinig gevallen waarbij de test een verkeerde uitslag geeft. En als dat gebeurt, komt het meestal door een menselijke fout.

De zogenaamde ultra zwangerschapstests zijn niet zo betrouwbaar. Dit zijn tests waarmee je al een week voor je menstruatie kunt meten of je zwanger bent. Dat is dus ongeveer een week nadat de bevruchting plaats had gevonden. Maar een positieve uitslag is niet altijd betrouwbaar, omdat ongeveer 60% van de zwangerschappen vroegtijdig eindigen.

Soms geeft een zwangerschapstest aan dat je niet zwanger bent, terwijl dit wel zo is. Dit kan komen doordat je te vroeg test en er nog niet genoeg hormoon aangemaakt is. Het kan ook zijn dat je erg veel drinkt, waardoor je urine minder geconcentreerd is en de uitslag minder snel positief. Door te testen bij je eerste plas van de dag verklein je deze kans.

Ook het omgekeerde kan voorkomen: de test geeft onterecht aan dat je zwanger bent. Dit kan komen doordat je zwangerschap spontaan afgebroken is; dit gebeurt erg vaak in het vroegste stadium. Maar meestal is dit het geval doordat de test verkeerd is uitgevoerd of de bijsluiter niet goed is gelezen.

Eerdere symptomen van zwangerschap

Nog voordat een zwangerschapstest je definitief van je twijfels kan verlossen, zijn er symptomen die op zwangerschap kunnen duiden. Let wel op dat deze nooit zeker zijn: ze hoeven niets met zwangerschap te maken te hebben. Ook kan het zijn dat je extra op deze symptomen gaat letten, en je dingen denkt te voelen die er niet zijn.

Het meest bekende symptoom van zwangerschap is wel misselijkheid. Je wordt misselijk doordat je bevruchte eicel het hCG hormoon aanmaakt. Ook tijdens je zwangerschap zal je nog veel last hebben van misselijkheid. Dit is natuurlijk een ‘vaag’ symptoom, dat ook kan optreden omdat je iets verkeerds gegeten hebt.

Ook in je buik merk je dat je zwanger bent. Zo kunnen je darmen gaan opzetten, heb je kramp of last van een opgezette buik. Je lichaam moet zich namelijk klaar maken om jouw baby te laten groeien. Je baarmoeder groeit, en daar heeft de rest van je buik last van. Ook hoofdpijn is een veel voorkomend symptoom bij zwangerschap.

Een laatste symptoom dat optreedt bij zwangerschap is een gespannen gevoel in je borsten en/of tepels. Deze moeten zich namelijk ook voorbereiden op de naderende baby. Helaas is dit ook een veel voorkomend symptoom voordat je moet menstrueren, dus hier kun je niet al te veel uit afleiden.

Online zwangerschapstest doen

Tegenwoordig is er iets nieuws om te checken of je zwanger bent; de zogenaamde online zwangerschapstest. Dit is niet zozeer een test als wel een vragenlijst om te kijken of je zwanger bent. Hij heeft onder andere betrekking op de symptomen die we hierboven besproken hebben.

Een online zwangerschapstest heeft natuurlijk als grote voordeel dat je de deur niet uit hoeft. Je bent slechts enkele minuten bezig en je kunt zien of je zwanger bent. Ook hoef je geen moeite te doen door helemaal je urine op te vangen in een potje; slechts enkele muisklikken zijn al genoeg! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Helaas is dat ook wel zo; online zwangerschapstesten zijn niet erg betrouwbaar. Je kunt nauwelijks met zekerheid zeggen of je zwanger bent aan de hand van de symptomen uit deze test. Eigenlijk geldt hetzelfde als voor het zelf analyseren van de symptomen: je weet niet zeker of de symptomen uit de zwangerschap voorkomen.

Gebruik deze tests dus zorgvuldig en in combinatie met een gewone zwangerschapstest. De online zwangerschapstest is wel handig om nog eens alle symptomen te checken die tijdens je zwangerschap voor kunnen komen. En als je merkt dat je wel erg veel symptomen kunt aanvinken, is de kans inderdaad groter dat je zwanger bent.

Dus: om te weten of je zwanger bent…

… kun je maar het beste een zwangerschapstest gebruiken. Deze is het meest betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. Bovendien hoeft een zwangerschapstest helemaal niet duur te zijn; bij de drogist kun je er al één krijgen voor ongeveer 5 euro. Het kost je dus geen fortuin om te weten te komen of je zwanger bent.

Als je dus rekening houdt met de symptomen die we benoemd hebben, en op de goede manier en het goede tijdstip een zwangerschapstest gebruikt, moet je zeker weten of je zwanger bent. Is dat niet het geval? Lees dan verder op de site om alles te leren over snel zwanger worden!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

1 Reactie op "Weten of Je Zwanger Bent? Ontdek de Beste Methodes"

 1. Thérésa says:

  Salut, ik hebt een vraag......
  Ht is al bijna 2weken dat ik seks met me vriend hebt gehad en dat deden we met de condoom.toen mijn vriend klaar komt is hij snel eruit gekomen zodat er geen sperma in me baarmoeder komt, al deden we het met condoom,maar daaraan kunnen we niet vertrouwen. toen hij eruit kwam zagen we dat het condoom gebost is. Nu weten we allebei nt of het in mij is gegaan of niet en da zijn we aan ht twijfelen.

  Nu voel ik iets hard kloppen in me buikt als ik het perst en ht verschuift ook.
  Nu denkt ik of ht ht bby is of is het normaal.
  K wil zo graag een antwoord aan mijn vraagt ?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *