4 Nadelen van een IUI Behandeling + Beste Alternatief

Wanneer een vrouw niet snel natuurlijk zwanger wordt, gaan zij en haar partner vaak over op een IUI-behandeling. Deze manier van kunstmatige inseminatie is de meest toegepaste in Nederland, en kan in allerlei situaties gebruikt worden. Je zou dan ook verwachten dat het een uitstekende methode is, toch?

Helaas kleven er nog wat ernstige nadelen aan een IUI-behandeling, waar misschien niet vaak genoeg over gesproken wordt. In dit artikel leg ik uitgebreid uit wat een IUI-behandeling is en wat precies de 4 grootste nadelen zijn. Daarnaast bespreek ik het beste alternatief voor een IUI-behandeling, waardoor je op een natuurlijke manier je kans op zwangerschap verhoogt!

Wat is een IUI-behandeling?

IUI staat voor ‘Intra-uterine inseminatie”. Dit houdt grofweg in dat er kunstmatige inseminatie (bevruchting) direct in de baarmoeder wordt toegepast. Meestal gebeurt dit met het zaad van de partner van de vrouw; dan wordt de afkorting KIE gebruikt – Kunstmatige Inseminatie Eigen semen. Echter kan ook het zaad van een donor gebruikt worden, dan wordt de afkorting KID gebruikt.

iui

Een IUI-behandeling heeft als voordeel dat het zaad bijna direct bij de eicel wordt ingebracht. De zaadcellen hoeven dus maar een korte afstand af te leggen naar de eicel, wat de kans op succesvolle bevruchting vergroot. Een IUI-behandeling heeft echter beslist geen 100%-succes garantie.

Hoe werkt een IUI-behandeling?

Allereerst levert de man zijn zaad, door te masturberen. In een laboratorium worden daar de gezonde, sterke spermacellen gescheiden van de zwakkeren. Immers hebben de sterke cellen de grootste kans om te overleven en de eicel te bevruchten, zoals het bij gewone voortplanting ook zou werken. Vervolgens zijn er twee opties: je kunt kiezen voor ofwel een gestimuleerde IUI, ofwel een natuurlijke IUI.

Gestimuleerde IUI

Bij deze IUI-behandeling krijg je als vrouw een hormoonbehandeling. Dit kan gedaan worden wanneer je problemen hebt met je hormoonhuishouding, om een eisprong op te wekken, of gewoon om de slagingskans te vergroten. Met deze hormoonbehandeling wordt geprobeerd om niet slechts één, maar meerdere eicellen op te wekken.

Dit heeft echter wel als gevolg dat je een grotere kans hebt om een meerling te krijgen. Denk hier dus goed over na, voordat je aan een gestimuleerde IUI-behandeling begint. Naast dat je de kans op een meerling moet overwegen, kan het ook zijn dat je bijwerkingen ondervindt van de hormoonbehandeling.

hormoonbehandeling-doen-of-niet-5758-w800

Natuurlijke IUI

Bij deze methode van IUI krijg je geen hormoonbehandeling. Met behulp van echografie of een urineonderzoek wordt gekeken wanneer je volgende eisprong gaat plaatsvinden. Vlak voor dat moment, wordt de IUI-behandeling uitgevoerd, om de grootste kans op succes te verkrijgen. Immers, zonder eicel kan er geen bevruchting plaatsvinden!

Tijdens de IUI-behandeling zelf wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt met een speculum. Vervolgens worden via een dun katheter de spermacellen direct in de baarmoeder gebracht. Dit verloopt in de meeste gevallen pijnloos. En dan is het afwachten tot je eventuele zwangerschap…

4 Nadelen van een IUI-behandeling

De IUI-behandeling werkt in principe best goed. Echter zijn er wel een paar belangrijke nadelen waarmee je rekening moet houden, voordat je direct naar het ziekenhuis gaat voor een behandeling. Aan het eind van het artikel vertel ik je over een natuurlijk alternatief voor een IUI-behandeling.

Nadeel 1: Een IUI-behandeling is niet altijd mogelijk

IUI-behandelingen worden dan wel toegepast bij stellen die niet op de conventionele manier kinderen kunnen krijgen, toch zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat een behandeling kan slagen. En dit zijn juist problemen die veel voorkomen bij stellen die zo’n soort behandeling overwegen.

Allereerst moeten de eileiders van de vrouw vrij doorgankelijk zijn, en moet zij een relatief regelmatige menstruatiecyclus hebben met maandelijks een eisprong. Dit is niet bij alle vrouwen met problemen om zwanger te worden het geval. De hormoonbehandeling bij gestimuleerde IUI kan hierbij helpen, maar dit is niet altijd voldoende.

Bovendien moet het sperma van de man van voldoende kwaliteit zijn. Een beetje verminderde kwaliteit is niet erg, maar wordt de kwaliteit zo slecht, dan moet gedacht worden aan donorsperma. Je moet heel goed overwegen of je dit wel wilt; een kind krijgen van donorsperma is immers heel wat anders dan een kind krijgen van het sperma van je partner, maar zonder geslachtsgemeenschap.

Nadeel 2: Relatief grote kans op een meerling

Ik ga dit nadeel niet overdrijven; het is niet zo alsof de meerderheid van de vrouwen die een IUI-behandeling heeft ondergaan een meerling heeft gekregen. Echter is het wel zo dat de kans op een meerling bij IUI sterker aanwezig is dan bij andere methoden van kunstmatige inseminatie. De kans ligt rond de 10-20%.

Natuurlijk is dit belangrijke informatie om te overwegen: een meerling krijgen is wel even wat anders dan één baby. Kunnen jullie dat als stel aan? Willen jullie wel een meerling? En wat zijn de consequenties van een meerling tijdens de zwangerschap? Het is niet per se een nadeel, maar wel een gevolg van IUI dat je ervan kan weerhouden het toe te passen.

meerling

Nadeel 3: Slagingskans is middelmatig

Laat je niet te veel misleiden door de omschrijving van een IUI-behandeling. De slagingskans is nog steeds niet ontzettend hoog. Natuurlijk hangt het van vele factoren af wat de slagingskans precies is, en valt dit niet van tevoren te voorspellen. Ik wil je echter wel een indicatie geven van de kans op succes van een IUI-behandeling.

Wanneer de problemen liggen bij de hormoonhuishouding van de vrouw, is de kans op zwangerschap na een IUI-behandeling ongeveer 18% per poging. Uiteraard hangt dit ook af van de hormoonbehandeling die eventueel toegepast wordt. Bij problemen met de kwaliteit van het zaad is de slagingskans ongeveer 15%, en bij andere oorzaken nog lager. Naarmate de vrouw ouder wordt, daalt het slagingspercentage.

Vergis je niet: andere methoden van kunstmatige inseminatie hebben helaas niet veel hogere slagingspercentages. Het is gewoon nog niet zeker dat de methodes echt een hoge slagingskans gaan bereiken, omdat het slagen van zo veel verschillende factoren afhangt.

Nadeel 4: Kans op Ovarium Hyperstimulatie Syndroom (OHSS)

Wanneer je kiest voor een IUI-behandeling met hormoonbehandeling, bestaat er een kans dat het ovarium hyperstimulatie syndroom ontstaat. Bij dit syndroom groeien de eierstokken te erg en laten de bloedvaten te veel vocht door. Ze worden als het ware over gestimuleerd door de hormoonbehandeling.

Dit syndroom kan zich uiten door een opgezette en pijnlijke buik, misselijkheid, braken en soms kortademigheid. In de meeste gevallen is het syndroom rustig en wordt het snel ontdekt. Wanneer de hormoonbehandeling wordt gestaakt, verdwijnen de klachten meestal snel. In een heel enkel geval is er echter een ziekenhuisopname nodig. Let hier dus op wanneer je een IUI-behandeling met hormoonbehandeling overweegt.

Het alternatief voor IUI: NaProTechnology

NaProTechnology staat voor Natural Procreative Technology. Het is een methode die met name gefocust is op de oorzaken van onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Het heeft twee voorname doelen: verduidelijken van de diagnostiek en een op de vrouw gerichte behandeling, op natuurlijke wijze.

De diagnostiek van NaProTechnology

De diagnostiek heeft als doel dat ontdekt wordt wat precies de oorzaak is waardoor de vrouw niet zwanger kan worden. Via deze methode weet je als vrouw goed wat er aan de hand is met je lichaam – en met name wat je daaraan kunt doen, terwijl je zo veel mogelijk je lichaam ondersteunt.

napro-alternative

Veel behandelingen tegen verminderde vruchtbaarheid werken namelijk nogal onderdrukkend: ze beïnvloeden je hormoonhuishouding of je voorplantingsorganen op een niet-natuurlijke manier. Denk bijvoorbeeld aan de hormoonbehandeling bij de IUI-behandeling. NaProTechnology werkt juist met de werking van jouw lichaam in het achterhoofd.

De behandeling van NaProTechnology

Tijdens de behandeling wordt onder andere gekeken naar je menstruatiecyclus en je hormoonhuishouding. Hoe werken die op dit moment, en waar zou ingegrepen kunnen worden? Eventuele tekorten bij de hormonen worden aangevuld, zodat er weer evenwicht in je lichaam ontstaat.

Dit wordt allemaal gedaan met jouw lichaam in acht genomen. Zo wordt er rekening gehouden met eventuele allergieën, ziektes of andere variabelen in je welzijn. De behandeling is dus ook erop gericht dat je gezond wordt! Dat is namelijk nog veel belangrijker dan of je eventueel door een kunstmatige ingreep zwanger kunt worden.

De beste voorbode voor een goede, natuurlijke zwangerschap is namelijk een goede gezondheid. Zonder goede gezondheid is het heel lastig om binnen enkele pogingen natuurlijk zwanger te worden. De NaProTechnology focust zich daarom erg op het gezonder maken van jouw lichaam, en daardoor je kans om zwanger te worden op te hogen.

En dat niet alleen – wanneer blijkt dat de kwaliteit van het zaad van je partner niet goed genoeg is, kan de NaProTechnology daar ook bij helpen! Ook voor mannen bekijkt deze methode waar precies de oorzaak van de problemen ligt, en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Zelfs bij sterk verminderde vruchtbaarheid heeft NaProTechnology bewezen te werken en toch nog tot natuurlijke conceptie te leiden!

Vertrouw je een IUI-behandeling dus niet helemaal? Of werk je liever op een andere manier aan je zwangerschap, waarbij ook je gezondheid mee wordt genomen? Dan raad ik je zeker aan om de NaProTechnology eens te onderzoeken. Ik durf te wedden dat ook jij hiermee geholpen kunt worden!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

15 Reacties op "4 Nadelen van een IUI Behandeling + Beste Alternatief"

 1. Helen says:

  ik heb al jaren geprobeerd om zelf zwanger te worden van mijn man maar het is nooit gelukt. Sinds kort heb ik eindelijk de beslissing genomen om hulp te zoeken ipv het op de natuurlijke manier te proberen. Maar ik vraag me af of het schadelijk is voor mij om de iui behandeling te ondergaan. bijv, als het niet lukt, tast dit dan mijn kansen op zwangerschap aan? Bvd, Helen

  • mila says:

   ik dacht van niet!

  • Boris Bergman says:

   Hee Helen,

   Voor zover op dit moment bekend is heeft IUI geen nadelige effecten voor je zwangerschapskansen, dus daar zou ik niet al te bang voor zijn. Natuurlijk kleven er wel de nadelen aan die ik al in dit artikel benoemde.

   Mvg, Boris

 2. Thalia says:

  bedankt voor deze (duidelijke) iformatie! Ik was al aan het twijfelen over de iui behandeling en denk nu dat ik er toch maar van af zie.. De napro technology klinkt wel interessant (wil ook wel graag natuurlijk zwanger worden) , dus denk dat ik die maar ga overwegen. Gr Thalia

  • Boris Bergman says:

   Hoi Thalia,

   Goed om te horen dat het artikel jou op weg heeft kunnen helpen!

   Veel succes met het zwanger worden!

   Groet,
   Merian

 3. Marita says:

  Ik ben gewoon zwanger geworden via iui behandeling en het is de beste beslissing van mijn leven geweest! Ben dolgelukkig met mijn man en ons zoontje van nu 5 jaar oud. We hebben nog nooit problemen ondervonden en ons jochie is kerngezond! De nadelen wegen niet altijd op tegen de voordelen..

  • Jenny says:

   ja kvind het meestal ook een beetje bang makerij.. het is denk vooral persoonlijk bepaald maar niet persé een feit voor iedereen. Echt gelijk afschrijven als je graag moeder wilt worden en het via de natuurlijke manier niet lukt vind k wel heel overdreven.. msischien werkt het voor jou wel precies. Kijk maar naar marita dan... Haar is het ook gewoon gelukt!! super

   • Boris Bergman says:

    Hee Marita,

    Uiteraard wegen niet voor iedereen de nadelen op tegen de voordelen, maar het is wel belangrijk dat iederen die afweging met de juiste informatie kan maken. Omdat ik merkte dat maar weinig mensen afwisten van de nadelen van deze behandeling, heb ik dit artikel geschreven. Als je er na dit allemaal gelezen te hebben toch mee door wil gaan, is dit natuurlijk prima. Het gaat mij er vooral om dat mensen zich bewust zijn van de risico's, en deze bij hun afweging kunnen betrekken.

    Mvg, Boris

  • Daan says:

   Hoi Marita,

   Hoeveel keer he. Je iu gehad? Ik zit nu in de 3de ronde

  • Miranda says:

   Ook wij zijn bij de 2e iui behandeling zwanger geraakt van ons gezonde zoontje. De behandeling was incl hormonen voor mij zodat ik een duidelijke en regelmatige cyclus kreeg. Absoluut geen last gehad van enige nadelen en ben heel blij dat deze behandelingen bestaan!

 4. Rachelle says:

  Goed om te weten dit, maar denk dat ik het toch ga proberen. Zou een meerling bijvoorbeeld ook helemaal niet zo erg vinden, je bevalling zal wel wat heftiger zijn maar het is wat mij betreft denk ik beter dan twee bevallingen, haha.

 5. inez Renfurm says:

  Ben sinds 4 jaar woonachtig in Suriname en probeer zwanger te raken. Mijn leeftijd is 47 jaar en ben nooit eerder zwanger geraakt. Mijn cyclus is regelmatig en via echo,s is alles schoon. Wel is mijn baarmoeder gekanteld en heb bij verschillende mensen al een baarmoedermassage gehad. voor de meeste gynaecologen ben ik een risicogroep en dus uitbehandeld.Er is maar 1 gynaecoloog die hier de IUI behandeling kan uitvoeren, maar heeft een patientenstop en is uitlandig!!!
  Heeft er iemand een advies voor mij?

 6. J says:

  Zijn er ook opties dus om zwanger te raken als je nog maahd bent en geen seks zou kunnen hebben?

 7. Yvonne says:

  Ik ben een vrouw van 43 jaar met dochter van 10 jaar. Nu inmiddels een relatie met een man waarbij al eerder is geconstateerd dat hij traag zaad heeft. Wij (en ik vooral!) zouden heel graag een kindje samen willen. Al meer dan een jaar bezig, maar helaas geen zwangerschap (doet mij heel veel verdriet elke maand). Kan ik iets doen om mijn baarmoedermond meer open te krijgen? Of iets anders om de zaadcellen meer kans te geven?

 8. Jessica says:

  Beste,

  Ik zit in een rolstoel en heb vroeger operatie ondergaan alles is nu zo vast gegroeit vooral mijn heupen dat gewoon zwanger worden echt niet gaat passen ze dan ook iui toe in mijn geval en moet bij de behandeling benen ver uit elkaar en knieen buigen?
  Dit is onze enige kans doorgestuurd door huisarts

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *