Wat Kost een Zwangerschap? Overzicht + 3 Bespaartips

Als jij zwanger bent, dan zal je door alle veranderingen aan je lichaam en je hormoonhuishouding waarschijnlijk al meer dan genoeg aan je hoofd hebben. Helaas is het je vaak niet gegund om je zwangerschap in relatieve rust uit te zitten.

Aan een zwangerschap zitten namelijk een hoop kosten verbonden die ineens de kop op steken. Dit kan voor veel stress zorgen, wat niet alleen vervelend is voor jou, maar ook nog eens slecht voor je ongeboren baby.

Reden genoeg dus om je op deze kosten voor te bereiden vóórdat je hoogzwanger bent. In dit artikel zal ik je hiermee helpen. Ik geef een overzicht van de kosten die allemaal bij een zwangerschap komen kijken, en daarnaast geef ik 3 bespaartips. Zo kom jij je zwangerschap door zonder financiële stress. Dit artikel is als volgt ingedeeld:

  • Welke kosten komen er allemaal kijken bij een zwangerschap? De 6 grootste kostenposten
  • Hoe kan ik geld besparen tijdens mijn zwangerschap? 3 bespaartips
  • Vergeet ook de kosten van je geboren baby niet!

Welke kosten komen er allemaal kijken bij een zwangerschap? De 6 grootste kostenposten

Veel vrouwen hebben een beperkt overzicht van de kosten die allemaal bij een zwangerschap komen kijken. Hierdoor worden ze tijdens hun zwangerschap verrast door kosten die ze ineens moeten maken, en kan het voorkomen dat ze ineens veel minder geld overhouden dan ze hadden gedacht.

Op deze kosten kun je dus maar beter voorbereid zijn. Dat is precies wat ik in het eerste deel van dit artikel zal doen: ik geef een overzicht van de volgende zes belangrijkste kostenposten:

  • Bevallen in het ziekenhuis (betalen indien niet medisch noodzakelijk)
  • Prenatale screening (betalen indien niet medisch noodzakelijk)
  • Zwangerschapscursussen
  • Zwangerschapskleding
  • Kraamzorg
  • Het eigen risico van je zorgverzekering

Kostenpost 1: Bevallen in het ziekenhuis (betalen indien niet medisch noodzakelijk)

Labor and Delivery

In sommige landen is het gebruikelijk dat een bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt. Als je in Amerika vertelt dat je graag thuis wil bevallen, dan word je waarschijnlijk raar aangekeken, omdat dit iets is wat alleen alternatieve types doen. In Nederland is het echter de norm om thuis te bevallen. Pas als er medische redenen voor zijn, vindt een bevalling in het ziekenhuis plaats.

Als die medische redenen er zijn, dan ben je daar in Nederland altijd voor verzekerd. Een basisverzekering is in Nederland verplicht, en medisch noodzakelijke zwangerschapskosten worden hier gewoon door vergoed. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ineens een enorme smak geld moet betalen als er iets misgaat tijdens de bevalling.

Het kan echter ook zo zijn dat je graag in het ziekenhuis wil bevallen, terwijl dat medisch gezien niet noodzakelijk is. Misschien vind je het een eng idee dat er iets mis kan gaan, en wil je in zo’n geval liever al op de plek zijn waar ze je direct kunnen helpen. Die keuze staat je volledig vrij, maar je zal er in dat geval wel zelf voor moeten betalen (tenzij je een héél goede aanvullende verzekering hebt).

Als je zo’n bevalling uit eigen zak zou moeten betalen, zal dit ongeveer 350 euro kosten. De precieze prijs verschilt van jaar tot jaar, dus het kan geen kwaad om dit vooraf even te checken bij je verzekeraar.

Kostenpost 2: Prenatale screening (betalen indien niet medisch noodzakelijk)

Tegenwoordig biedt de medische wetenschap ons allemaal mogelijkheden die we vroeger niet hadden. Ooit was er een tijd dat je maar moest hopen dat je een gezond kindje zou krijgen, maar inmiddels kunnen we al tijdens de zwangerschap bepaalde afwijkingen ontdekken. Dit kan via een onderzoek dat ook wel een prenatale screening wordt genoemd.

Er zijn twee van die tests die je kunt laten doen, de zogeheten NIPT-test en de combinatietest. De NIPT-test wordt gedaan aan de hand van bloedonderzoek, en de combinatietest is een combinatie van een echo-onderzoek en een bloedonderzoek. Beide van deze tests zoeken op chromosomale afwijkingen bij je kindje. Zo kun je bijvoorbeeld al in een vroeg stadium zien of een kindje Downsyndroom heeft.

“Als je kindje een ernstige afwijking heeft, dan wil je daar misschien niet pas bij de bevalling door verrast worden.”

Indien je een medische reden hebt waardoor er een verhoogde kans op een chromosomale afwijking bij je kindje bestaat, dan hoef je niet te betalen voor deze tests. Ze worden dan vergoed door je basisverzekering. Als je echter niet zo’n medische reden hebt, en je het dus alleen voor je eigen gemoedsrust doet, zul je het wél uit eigen zak moeten betalen.

Ook hier geldt weer dat de prijs van deze tests van jaar tot jaar verschilt, maar beide tests zullen ongeveer 175 euro kosten. De combinatietest is iets duurder dan de NIPT-test, maar dit scheelt meestal maar een paar euro. Als er vervolgtests moeten worden gedaan, omdat er mogelijk iets gevonden is, dan worden die wél vergoed via je basisverzekering.

Kostenpost 3: Zwangerschapscursussen

Veel vrouwen vinden het wel fijn om een beetje voorbereid te zijn op het moment dat hun kindje uiteindelijk komt. Dit is de reden dat er een heleboel zwangerschapscursussen bestaan die je als zwangere vrouw, eventueel samen met je partner, kan doen. Er bestaan allerlei verschillende cursussen, van borstvoedingscursussen tot zwangerschapsgymnastiek en zwangerschapsyoga.

“Een bevalling is in bepaalde opzichten zwaarder dan een marathon, en een marathon loop je toch ook niet zonder training?”

Wat deze cursussen kosten zal sterk verschillen van cursus tot cursus. Sommige cursussen worden gesubsidieerd en andere niet, en op bepaalde plaatsen zijn de cursussen veel duurder of goedkoper dan op andere plaatsen. Het maximale wat je moet verwachten te betalen voor een cursus is toch wel 200 euro. Als je meer moet betalen dan dat, dan kun je beter een andere cursus zoeken.

Kostenpost 4: Zwangerschapskleding

Dit is een kostenpost die veel vrouwen wel eens vergeten in hun zwangerschapsplannen. Je houdt vaak rekening met alle medische aspecten van een zwangerschap, maar je moet ook gewoon kleding dragen als je het huis uit gaat! De kosten van zwangerschapskleding zul je dus ook moeten meenemen als je plant voor je zwangerschap.

Na een paar maanden zal je oude kleding niet meer passen, en heb je dus zwangerschapskleding nodig. Hoeveel je hieraan uitgeeft, verschilt sterk van vrouw tot vrouw. Er is tegenwoordig een hoop goedkope kleding op de markt, maar veel vrouwen willen er ook nog een beetje modieus bij lopen.

Ik kan je niet zeggen wat zwangerschapskleding kost, maar ik kan je wel vertellen hoeveel vrouwen gemiddeld uitgeven. De gemiddelde Nederlandse vrouw is ongeveer 200 euro kwijt aan de kleding die ze tijdens haar zwangerschap koopt.

Kostenpost 5: Kraamzorg

Als je op een gegeven moment op het punt van bevallen staat, dan zul je weinig meer zelf kunnen. Dit kan natuurlijk deels worden opgevangen door een partner, maar als die fulltime werkt, kom je alsnog handen tekort.

Op een gegeven moment hebben de meeste vrouwen daarom kraamzorg nodig. Kraamzorgers kunnen helpen bij de bevalling en bij medische kwesties, maar ook gewoon dagelijkse taken overnemen die je nu niet meer kan verrichten, zoals licht huishoudelijk werk.

“Als het al lastig wordt om een trap op te komen, zie dan nog maar eens je huis schoon te houden!”

Voor kraamzorg moet je een eigen bijdrage betalen, omdat het natuurlijk niet strikt medisch noodzakelijk is. Je hoeft het gelukkig niet helemaal uit eigen zak te betalen, want het is begrijpelijk dat een zwangere vrouw op een gegeven moment tot weinig in staat is. Een deel betaal jij dus, en een deel wordt vergoed.

De eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt op het moment van schrijven 4,50 euro per uur. Hoeveel je hier uiteindelijk aan uitgeeft, is afhankelijk van hoe lang je het uithoudt voordat je kraamzorg nodig hebt.

Kostenpost 6: Het eigen risico van je zorgverzekering

Je hebt al op een aantal plekken in dit artikel kunnen lezen dat de verzekering vaak alle medische kosten vergoedt die je moet maken vanwege je zwangerschap. Dat is natuurlijk mooi, maar in Nederland is er ook nog het eigen risico. Dit is een bedrag tot waar je jouw medische kosten zelf moet betalen, ook als je verzekering de uitgave dekt.

Als je zwanger bent, kun je er maar beter rekening mee houden dat je het eigen risico helemaal vol maakt. Het zal afhangen van je verzekering hoe hoog jouw eigen risico is.

De kostenposten bij zwangerschap: een overzicht

Er zijn dus nogal wat kosten die komen kijken bij een zwangerschap. Voor het overzicht zet ik ze hier nog even alles onder elkaar. Ik heb ze niet bij elkaar opgeteld, omdat er maar weinig vrouwen zullen zijn die ál deze kosten maken. Je zal dus moeten kijken welke kosten op jou van toepassing zijn.

Kostenpost Prijs (indicatie)
Bevallen in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) Ong. 350 euro
Prenatale screening (zonder medische noodzaak) Ong. 175 euro
Zwangerschapscursussen Max. 200 euro per cursus
Zwangerschapskleding Gem. 200 euro
Kraamzorg Ong. 4,50 per uur
Eigen risico zorgverzekering Afhankelijk van je verzekering

Hoe kan ik geld besparen tijdens mijn zwangerschap? 3 bespaartips

Je hebt nu een overzichtje van de kosten die je kan verwachten tijdens een zwangerschap, en misschien ben je hier wel een beetje van geschrokken. Als dat het geval is, dan kan ik je misschien een beetje geruststellen met de volgende mededeling: er zijn ook mogelijkheden om op deze kosten te besparen. Ik zal de volgende drie bespaarmogelijkheden afgaan:

  • Koop tweedehands zwangerschapskleding
  • Zorg dat je zwangerschap binnen één kalenderjaar valt
  • Check heel precies wat je verzekering dekt

Tip 1: Koop tweedehands zwangerschapskleding

Zoals ik eerder al heb gezegd, is zwangerschapskleding een kostenpost die toekomstige moeders vaak over het hoofd zien. Als je hier wat geld op wil besparen, kun je dit doen door je zwangerschapskleding tweedehands te kopen. Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats wat mensen aanbieden. Het zal misschien niet heel trendy zijn, maar je draagt het toch maar een paar maanden.

Tip 2: Zorg dat je zwangerschap binnen één kalenderjaar valt

Ik heb het eerder al gehad over het eigen risico van je zorgverzekering. Dit bedrag ga je waarschijnlijk wel vol maken tijdens je zwangerschap. Als je ervoor zorgt dat je zwangerschap binnen één kalenderjaar valt, dan hoef je maximaal één keer het eigen risico te betalen. Als er echter een Oud en Nieuw tussen zit, kan het zomaar zijn dat je dit bedrag twee keer moet betalen.

Tip 3: Check heel precies wat je verzekering dekt

Het zal je verbazen hoe specifiek verzekeringen soms zijn in hun voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat ze een echo vergoeden, maar dat ze dat alleen doen als je die echo in bepaalde klinieken laat doen. Check dus altijd héél nauwkeurig wat je verzekering exact dekt, zodat je zeker weet dat je niet alsnog voor onverwachte kosten komt te staan. Het zal misschien wat tijd kosten, maar je bespaart er uiteindelijk een hoop geld mee.

Vergeet ook de kosten van je baby niet!

Misschien spreekt dit een beetje voor zich, maar ik wil je toch nog even waarschuwen. Als je baby geboren is, dan beginnen de grote uitgaven natuurlijk pas echt. Een kind moet gekleed, gevoed en verzorgd worden, en daar komen een heleboel kosten bij kijken. Denk dus niet dat je klaar bent met geld uitgeven als je alle kosten in dit artikel hebt betaald.

“Vergeleken met de kosten van een kind zijn zwangerschapskosten slechts een fooi.”

Een uitgebreide uiteenzetting van de kosten van een baby zal ik je in dit artikel niet geven. Dat is niet de focus van dit artikel, en bovendien zou ik daar een véél langer artikel voor nodig hebben, want er is weinig zo duur als het hebben van een kind.

Neem alleen een kind als je bereid bent om meer dan 18 jaar het grootste deel van je geld erin te stoppen, want dat is waar het meestal op neerkomt.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *