Waarom Foliumzuur Slikken Essentieel Is voor Zwangerschap
Je hebt een grote beslissing genomen samen met je partner: Jullie zijn klaar om samen een kind te krijgen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat je zelf zo gezond mogelijk bent, je wilt immers een gezond kind. Ook lijkt het voor sommige mensen heel makkelijk om (per ongeluk) zwanger te raken en is het in één keer raak. Toch is het niet vreemd als dit bij jou niet zo is. Wil je toch wat meer zekerheid dat alles goed verloopt? Dan kan foliumzuur slikken een goed idee zijn.
Inhoud van dit artikel:
- Gezond leven
- Wat is foliumzuur?
- Wanneer beginnen met slikken van foliumzuur?
- Hoeveel microgram (mcg) foliumzuur kan je het beste per dag slikken?
- In welke voeding zit vitamine B11?
- In welke voeding zit vitamine B12?
- Wat verder nog doen om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen?
- Als het toch niet lukt of je je niet goed voelt…
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Gezond leven
Voordat je allerlei dingen gaat slikken, is het eerst belangrijk dat je lichaam zonder die kunstmatige middelen in gezonde staat is. Zorg dat je gezond eet, veel water drinkt en in conditie blijft. Dit maakt de zwangerschap, als hij eenmaal komt, niet alleen een stuk gemakkelijker, maar het is ook veel beter voor je kindje om te groeien in een gezonde moeder.
Dit geldt natuurlijk ook voor je partner. Zorg dat jullie samen gezond leven, dat maakt het voor jou ook een stuk makkelijker om je daaraan te houden. Stop (ruim) van tevoren met roken, drinken en drugsgebruik, en eet voedsel met veel vitamines en voedingsstoffen. Dit zal zorgen dat je lichaam beter in staat is om nog een ander klein mensje te ontwikkelen.
Wat is foliumzuur?
Het is om te beginnen goed om het verschil te weten tussen folaat en foliumzuur: folaat is de natuurlijke stof en foliumzuur is de synthetische variant daarvan. Beide zijn belangrijke varianten van vitamine B die het lichaam nodig heeft. Folaat kan helpen een open ruggetje tegen te gaan, zorgt het voor een gezond geboortegewicht en goede ontwikkeling van gezicht en hart. Om deze reden worden vrouwen die zwanger willen worden of net zwanger zijn aangeraden hun folaatinname te verdubbelen
Foliumzuur is de synthetische inactieve en stabiele vorm van folaat. Je lichaam zet foliumzuur om in folaat, zodat het opgenomen kan worden. Echter, dit gaat niet zomaar; je lever moet hiervoor hard werken. Daarnaast heeft ongeveer dertig procent van de vrouwen in Europa een gendefect waarbij de synthetische vorm foliumzuur in het lichaam niet goed kan worden omgezet in de actieve vorm. Je hebt dan vrijwel niets aan het supplement.
Het kan zelfs schadelijk zijn als er een teveel aan foliumzuur in je bloedbaan blijft circuleren. Dit kan dan je zenuwstelsel weer aantasten. Het is dus altijd slim om eerst met een huisarts te overleggen voordat je foliumzuur gaat slikken. Als je teveel slikt kan je klachten krijgen zoals: prikkelbaarheid, slapeloosheid, pijnlijke spieren en gewrichten, acne en huiduitslag, paniekaanvallen, hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn en migraine. Zodra je last krijgt van deze klachten tijdens het slikken van foliumzuur, raadpleeg dan een arts.
Wanneer beginnen met slikken van foliumzuur?
Begin minstens drie maanden voor de zwangerschap en ga door tot twee á maanden na de bevruchting. Vooral in de eerste stadia is een genoeg aan folaat namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de baby en verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.
Meteen na de bevruchting, als het kind nog maar een paar millimeter lang is, ontwikkelt de neurale buis zich al. Het ruggenmerg en de hersenen van het ongeboren kind ontstaan uit de neurale buis. De neurale buis is eerst een open sleuf, die tijdens de zwangerschap dichtgroeit.
Als daarbij iets mis gaat, ontstaat een neurale-buisdefect. Dit kan op verschillende plekken gebeuren. Daardoor zijn er verschillende soorten neurale-buisdefecten. De bekendste is het open ruggetje, maar ook een open schedel kan voorkomen.
Hoeveel microgram (mcg) foliumzuur kan je het beste per dag slikken?
Het beste is om dit gewoon even met je huisarts te overleggen. Als je foliumzuur inneemt, is het belangrijk om rustig aan te beginnen met porties van 100mcg, een keer per dag. Daarna kan je het langzaam opbouwen. Het algemene advies is om ongeveer 400 tot 500 mcg foliumzuur per dag te slikken. Let erop dat je geen tekort hebt aan vitamine B12 voordat je begint met het slikken van foliumzuur. Dit kan juist een averechts effect hebben op je gezondheid!
Tussen foliumzuur en vitamine B12 bestaat een nauwe relatie. Het lichaam heeft naast vitamine B12 ook foliumzuur (vitamine B11) nodig voor de groei en het in stand houden van het lichaam en de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Samen met vitamine B12 is foliumzuur betrokken bij de vorming van purine en pyrimidine, bestanddelen van RNA en DNA. Daarom zijn beide vitamines belangrijk wil je nieuw DNA kunnen aanmaken.
Leeftijd | Bovengrens (microgram/dag) |
---|---|
0 tot 5 maanden | 85 |
6 tot 11 maanden | 130 |
1 tot 3 jaar | 200 |
4 tot 6 jaar | 300 |
7 tot 10 jaar | 400 |
11 tot 14 jaar | 600 |
15 tot 17 jaar | 800 |
18 tot >70 jaar | 1000 |
Zwangere vrouwen | 1000 |
Vrouwen die borstvoeding geven | 1000 |
Zorg dus dat voordat je foliumzuur gaat slikken, je een genoeg hebt aan vitamine B12.
Het nemen van foliumzuur bij een vitamine B12-tekort laat wel een verbetering zien van de bloedwaarden en kan daardoor een vitamine B12-tekort maskeren. Neurologische klachten als gevolg van een vitamine B12-tekort kunnen door het nemen van foliumzuur ook verergeren, met als gevolg zenuwbeschadigingen die niet meer zijn terug te draaien.
In welke voeding zit vitamine B11?
Vitamine B11 zit vooral in groentes zoals broccoli en spruitjes, fruit, rood vlees, bruinbrood en eieren. Dit zijn dingen die je gewoon kan eten zonder over het algemeen je voedingspatroon echt aan te hoeven passen. Wij raden het dan ook aan om dit zeker te doen. Op de natuurlijke manier vitamines binnen krijgen is altijd beter dan het slikken van voedingssupplementen.
In welke voeding zit vitamine B12?
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Veganistische mensen lijden dan ook bijna altijd aan een (ernstig) B12-tekort. Dit kan leiden tot een vorm van bloedarmoede: macrocytaire anemie. Ook kan het tekort neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers, paresthesie, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of ataxie en spierzwakte in de benen.
Ben je dus veganistisch, dan zal je waarschijnlijk de keuze moeten maken om geen foliumzuur te slikken, aangezien de kans groot is dat dit alleen maar schadelijk is voor jouzelf en je kindje. Helaas is de kans dan wel groter op een aangeboren aandoening bij je kind. Dit hoeft lang niet altijd zo te zijn, maar het is wel iets om over na te denken.
Gedroogd zeewier en algen zijn enkele van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12. Waarschijnlijk is een groot deel hiervan pseudo-B12, een variant die niet actief is en niet goed opgenomen wordt in het lichaam. Er is ook sojamelk met toegevoegd vitamine B12 te koop. Ook gistextract, zoals marmiet, bevat (toegevoegd) vitamine B12 en kan als aanvulling worden genomen. Helaas levert 100 gram gistextract nog niet de helft van de dagelijkse behoefte van een volwassene.
Het laatste wat je als veganist kan doen, is vitamine B12 tabletten slikken en vitamine B12 injecties nemen. Maar dit is toch niet optimaal omdat het niet natuurlijk is.
Wat verder nog doen om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen?
Natuurlijk heb je al de voor de hand liggende dingen: Eet gezond, beweeg genoeg, stress niet te veel, gebruik geen verdovende middelen. Maar zorg ook dat je verder gewoon lekker in je vel zit, dat je partner er is om voor je te zorgen en je met dingen te helpen. Liefde is net zo belangrijk als alle praktische zaken.
Sporten kan ook veel klachten in de zwangerschap voorkomen of verminderen en verbetert je slaap. Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die actief bewegen tijdens de zwangerschap makkelijker bevallen. Het algemeen geldend advies (ook buiten de zwangerschap) is minimaal 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Bij matig intensief heb je een voelbaar hogere hartslag, je ademhaling gaat sneller, maar je kunt nog wel praten.
Als je bent gaan sporten en je hebt daarna veel last van een harde buik of buikpijn, dan is dit een teken van je lichaam dat je te actief bent geweest. In het vervolg iets minder fanatiek zijn is dan het motto. Word je licht in je hoofd, duizelig of kom je echt adem tekort, doe dan zeker een stapje terug.
Vermijd tijdens je zwangerschap je contactsporten en sporten die een verhoogd risico hebben op vallen. Bedenk bij iedere sport of het niet te belastend is voor je gewrichten. Door de verhoogde niveau van het hormoon relaxine verslappen je gewrichten, dus ook de gewrichten van je bekken. Door de slappere verbindingen heb je eerder last van bijvoorbeeld pijnlijke heupen.
Als het toch niet lukt of je je niet goed voelt…
Raadpleeg dan zeker een arts. Je hoeft je nergens voor te schamen, zelfs al heb je nergens last van en heb je alleen maar een voorgevoel; jij weet het beste wat je voelt. Sla echter ook niet door in bezig zijn met gezond zijn en proberen te peilen hoe je je voelt. Je zwangerschap is heel bijzonder en een geweldige tijd, probeer er dus van te genieten. Er groeit echter een klein mensje in je!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!
Bedankt voor dit uitgebreide artikel! Ik lees op iedere site namelijk dat foliumzuur slikken heel belangrijk is als je zwanger wilt worden, maar ik snapte maar niet waarom dit nou zo hard nodig was, of hoeveel ik precies moest slikken. Maar mijn vragen zijn nu eindelijk beantwoord!
Dat is heel goed om te horen, Ano!
Groet, Jaap
ik zie dat er zelfs al een aangerade hoeveelheid mg foliumzuur in de tabel staat voor baby's . betekent dit dan dat je als je van jongs af aan al foliumzuur slikt, jouw kans op zwangerschap later in je leven verhoogd wordt? Gr, Annette
wat raad jij mij aan als ex-topsporter die nog wel heel veel en op hoog niveau traint? Ik kan me niet voorstellen dat ik opeens niet meer zou trainen ,dus ik wil heel graag weten wat ik nog wel en niet kan tijdens en rondom mijn zwangerschap. Alvast bedankt! Kate
Hee Kate,
Dit is niet specifiek mijn vakgebied, dus ik weet niet precies wat je wel en niet kan doen, maar ik weet wel dat sport heel gezond is voor zowel de zwangere vrouw als de baby, en dat dat dus in principe alleen maar aan te moedigen is. Als je precies wil weten wat je nog wel kan doen en wat niet zou ik het voor de zekerheid even aan een arts vragen, maar over het algemeen zou er geen probleem moeten zijn als jij tijdens je zwangerschap actief wil blijven.
Mvg, Boris