Reken Je Eisprong Uit en Word Gegarandeerd Zwanger
Wanneer je zwanger wilt worden en het niet meteen lukt, ga je al snel op zoek naar de reden waarom je nog geen succes hebt gehad. Niet iedereen wordt echter meteen zwanger, en voor sommige vrouwen kan dit wel tot een jaar duren. Toch zijn er dingen die je kunt doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.
Eén van die dingen is je eisprong uitrekenen. Je weet dan precies wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te raken. In dit artikel zullen we je alle ins en outs geven van het uitrekenen van je eisprong, zodat jij mogelijk sneller zwanger raakt!
Inhoud van dit artikel:
Wat is een eisprong?
Eisprong is de naam van het proces dat gewoonlijk eenmaal in elke menstruatiecyclus plaatsvindt, wanneer hormoonveranderingen een eierstok ertoe brengen om een ei vrij te geven. Je kunt alleen zwanger worden als een spermacel een eicel bevrucht. Ovulatie gebeurt meestal 12 tot 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint.
De eicellen bevinden zich in je eierstokken. Tijdens het eerste deel van elke menstruatiecyclus wordt één van de eitjes gekweekt en gerijpt.
Als je de eisprong nadert, maakt je lichaam steeds meer van het hormoon oestrogeen aan, waardoor het slijmvlies van je baarmoeder dikker wordt en een spermavriendelijke omgeving wordt gecreëerd.
Deze hoge oestrogeenspiegels veroorzaken een plotselinge toename van een ander hormoon, luteïniserend hormoon (LH). De ‘LH’-golf veroorzaakt het vrijkomen van het rijpe eitje uit de eierstok. Dit is de eisprong of ovulatie. Ovulatie vindt normaal gesproken 24 tot 36 uur na de LH-piek plaats, daarom is de LH-piek een goede voorspeller van piekvruchtbaarheid. Als je weet wanneer de LH-piek plaatsvindt, kun je dus ook je eisprong berekenen.
De eicel kan maximaal 24 uur na de eisprong worden bevrucht. Als hij niet wordt bevrucht, wordt het slijmvlies van de baarmoeder afgestoten (de eicel gaat hiermee verloren) en begint je menstruatie. Dit markeert het begin van de volgende menstruatiecyclus.
Eisprong uitrekenen
Onderzoek toont aan dat als je weet wanneer je ovuleert, je sneller zwanger kunt worden, aangezien dit de enige tijd van de maand is waarin je zwanger kunt worden. De eisprong vindt plaats wanneer je eierstok een rijpe eicel afgeeft, die alleen kan worden bevrucht in de 24 tot 48 uur na de afgifte.
Deskundigen zijn het erover eens dat de eisprong over het algemeen plaatsvindt in de 10 tot 16 dagen voordat je met je menstruatie begint, maar het lichaam van elke vrouw is anders. Houd bij het berekenen van je eisprong je menstruatie over verschillende cycli bij en gebruik verschillende methoden, zodat je resultaten betrouwbaarder zijn.
Er zijn verscheidene manieren om je ovulatie te berekenen. Hieronder zullen we deze bespreken.
1. Doe een ovulatietest
Koop een ovulatietest
Ovulatietestkits, die in drogisterijen worden verkocht, detecteren de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine, die één tot twee dagen voor de eisprong toeneemt. Net als bij vrij verkrijgbare zwangerschapstests, zijn dit digitale apparaten met een teststokje om onder je urinestraal te houden.
Er is een ander type testkit, waarmee je je gedroogde speeksel onder een microscoop kunt testen op bepaalde patronen, die soms wijzen op een stijging van de oestrogeenspiegels in de paar dagen voorafgaand aan de eisprong. Dit is minder betrouwbaar dan de LH-test, vooral als je een slecht gezichtsvermogen hebt.
Hieronder bespreken we hoe je het beste zo’n test kunt doen:
Matig je waterinname in de uren voor de test
Zeer geconcentreerde of zeer verdunde urine kan de resultaten van deze test vertekenen. Vermijd cafeïne en alcohol op de dag van de test, vermijd uitdroging of overmatig watergebruik en wacht tot je blaas vol is. Alleen zo krijg je de meest betrouwbare resultaten.
Interpreteer de test
Urineer op de stick en wacht tot er een nieuwe regel in het kijkvenster verschijnt. Een lijn die ongeveer net zo donker is als de bestaande controlelijn, betekent dat je eisprong waarschijnlijk op dat moment plaatsvindt. Een vage lijn is geen betrouwbare indicator.
Ovulatietests voorspellen nauwkeurig het niveau van LH in de urine, maar de stijging van LH duurt slechts ongeveer 24 tot 48 uur, waardoor je een korte tijd hebt om het te detecteren. Het advies is om meerdere methoden te gebruiken om de ovulatie bij te houden.
Sommige tests werken mogelijk iets anders, dus kijk goed naar de instructies. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een bekertje moet plassen en de test erin moet dompelen, of het vruchtbaarheidssymbool kan worden weergegeven als een smiley in plaats van een lijn.
Herhaal indien nodig
Test jezelf dagelijks tijdens de meest waarschijnlijke delen van je cyclus, zoals beschreven in het kalendergedeelte. Als je je eisprong in eerdere cycli hebt gemist en je je aanvullende tests kunt veroorloven, overweeg dan om tweemaal daags een ovulatietest te doen en je eisprong zo te berekenen.
2. De kalendermethode
Volg je menstruatiecyclus naast andere methoden
Dit is niet de meest nauwkeurige methode, maar het is een gemakkelijke, nuttige stap om te nemen terwijl je andere gegevens bijhoudt. Koop of maak een kalender om je maandelijkse menstruatiecycli bij te houden. Omcirkel de eerste dag van je cyclus, de dag waarop je met je menstruatie begint. Houd de duur van de cyclus bij, die doorgaans gemiddeld 28 dagen bedraagt.
Noteer het aantal dagen in elke cyclus, inclusief de dag waarop je met je menstruatie begint. De laatste dag van elke cyclus is de dag voordat je volgende menstruatie begint. Blijf je cyclus op deze manier volgen gedurende acht tot twaalf cycli. Hoe meer cycli je moet raadplegen, hoe nauwkeuriger de kalendermethode zal zijn.
Maak een grafiek van de cyclustijden
Zodra je ten minste acht cycli hebt geregistreerd, kun je de gegevens in een grafiek vastleggen. Maak een lijst met de dagen van de maand waarop je menstruatie begon in één kolom, en het aantal dagen in die cyclus in een tweede kolom.
Als alternatief kunt je een online ovulatiecalculator gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze.
Zorg ervoor dat alle hierboven beschreven informatie in de berekening wordt meegenomen, anders kan het een minder effectieve voorspelling zijn.
Gebruik je grafiek om de vruchtbare periode in je huidige cyclus te voorspellen
Het is moeilijk om met alleen een kalender de exacte dag te bepalen waarop je ovuleert. In plaats daarvan is een grafiek handig om het aantal dagen te voorspellen waarop je vruchtbaar zult zijn, wat voor elke vrouw een ander aantal dagen kan zijn. Hieronder staat beschreven hoe je dit doet.
Voorspel de eerste vruchtbare dag in je huidige cyclus door de kortste cyclus in je grafiek te zoeken. Trek achttien dagen af van het totale aantal dagen in die cyclus om je eerste vruchtbare dag te vinden, dat wil zeggen de eerste dag in je cyclus waarop zwangerschap kan optreden. Als je kortste cyclus bijvoorbeeld 26 dagen duurde, zou je eerste vruchtbare dag de 8e dag van elke cyclus zijn (26 – 18 = 8), waarbij de dag waarop je je menstruatie begon als dag één wordt gerekend.
Voorspel de laatste vruchtbare dag in je huidige cyclus door de langste cyclus in je grafiek te zoeken. Trek elf dagen af van het totale aantal dagen om de laatste vruchtbare dag in je cyclus te vinden. Als je langste cyclus bijvoorbeeld 31 dagen duurt, is je laatste potentieel vruchtbare dag in elke cyclus de 20e dag in de cyclus (31 – 11 = 20).
Merk op dat hoe regelmatiger je cyclusduur is, hoe effectiever deze methode zal zijn.
3. De cervicale mucusmethode
Begrijp de rol van baarmoederhalsslijm
Baarmoederhalsslijm, een beschermende substantie op de baarmoederhals, verandert op verschillende punten in je cyclus. Je lichaam maakt rond de ovulatie meer slijm aan om de bevruchting van de eicel te vergemakkelijken. Als je je patroon eenmaal goed hebt leren kennen, is het mogelijk om het te gebruiken om de dag te voorspellen waarop je ovuleert.
Breng je slijmpatroon in kaart
Kijk naar je baarmoederslijm om te kijken en leren hoe je je slijm kunt controleren. Controleer je slijm elke dag nadat je menstruatie is afgelopen, en let op de duidelijke veranderingen die plaatsvinden in de loop van je cyclus. Houd de wijzigingen bij in een kalender.
Breng de dagen in kaart waarop je ongesteld bent, droge dagen en dagen waarop je slijm plakkerig, glad en nat is. Let op veranderingen in kleur en geur naast textuur. Let op of het slijm troebel of helder is.
Houd een zo grondig mogelijk verslag bij, vooral in de eerste paar maanden wanneer je nog aan deze methode moet wennen. Borstvoeding, infecties, bepaalde medicijnen en andere omstandigheden kunnen het baarmoederhalsslijm beïnvloeden, dus let ook op deze factoren.
Interpreteer je slijmpatroon om de dag van ovulatie te bepalen
De dag van de eisprong is meestal de dag waarop het baarmoederhalsslijm het meest nat en glad is. In de dagen die op die piek volgen, vooral wanneer de baarmoederhals weer droog is, is de vruchtbaarheid het laagst.
4. Je basale temperatuur meten
Koop een basale temperatuurthermometer
Vlak voor de eisprong is de vruchtbaarste tijd van de vrouw. De lichaamstemperatuur stijgt lichtjes direct nadat de vrouw heeft geovuleerd, en blijft hoog gedurende de rest van de cyclus, tot je volgende menstruatie.
Je bent het meest vruchtbaar tijdens de dagen in je cyclus vlak voor de temperatuurstijging. Omdat de incrementele temperatuurverandering van dag tot dag zo klein is, zullen normale thermometers geen nauwkeurige resultaten geven. Basale temperatuurthermometers zijn digitale thermometers die verkrijgbaar zijn bij drogisterijen.
De meest nauwkeurige metingen worden gedaan in de vagina of het rectum, maar er zijn ook basale temperatuurthermometers die zijn ontworpen om metingen in de mond te doen. Blijf gedurende het hele proces bij dezelfde methode en probeer elke keer op dezelfde diepte en hoek te meten.
Meet dagelijks je temperatuur op
Het is belangrijk om je temperatuur elke dag op hetzelfde tijdstip op te nemen, aangezien deze gedurende de dag fluctueert. In het ideale geval neem je je temperatuur ’s ochtends als eerste op, na minimaal vijf uur slaap en voordat je uit bed komt. Noteer je temperatuur binnen 1/10 van een graad.
Markeer met een punt of een ander symbool de dagen waarop andere factoren de resultaten beïnvloed kunnen hebben, zoals ziekte, rusteloze slaap en koortsremmende medicijnen zoals Aspirine, Tylenol en Motrin.
De gemiddelde lichaamstemperatuur van een vrouw is 35,6–36,7 ºC vóór de eisprong en 36,1–37,2 ºC na de eisprong. Als je resultaten krijgt die aanzienlijk buiten dit bereik vallen, raadpleeg dan de instructies van de thermometer om er zeker van te zijn dat je deze correct gebruikt.
Breng je temperatuur in kaart
Registreer je dagelijkse resultaat op een temperatuurgrafiek, waarin je de temperatuurveranderingen in de loop van de tijd bijhoudt.
Interpreteer je temperatuurpatroon en bereken je eisprong
Let in de loop van enkele maanden op de dag waarop je temperatuur stijgt. Hoogstwaarschijnlijk heeft de eisprong op dit punt al plaatsgevonden, dus je meest vruchtbare tijd is daar vlak voor. Met voldoende gegevens weet je op welke dagen van je cyclus je het meest waarschijnlijk ovuleert, en kun je dus je vruchtbare dagen van tevoren bepalen.
5. Onvruchtbaarheid detecteren
Bezoek een dokter
Een arts of een reproductieve endocrinoloog kan tests uitvoeren die nauwkeuriger zijn dan thuismethoden. Deze kunnen een bloedtest omvatten om de niveaus van progesteron en andere hormonen te meten, of tests om afwijkingen in de schildklierfunctie of prolactinespiegels op te sporen, als je arts denkt dat deze waarschijnlijk zijn.
Een echografie kan worden gebruikt om structurele afwijkingen in het voortplantingsstelsel te detecteren die de ovulatie kunnen beïnvloeden.
Laat je seksuele partner ook testen
Mannen kunnen ook worden getest op onvruchtbaarheid. Dit begint meestal met het testen van een spermacyclus en kan doorgaan met een echografisch onderzoek om mogelijke problemen in het mannelijke voortplantingssysteem op te sporen.
Vraag naar behandeling
Als een arts vermoedt dat je onvruchtbaar bent vanwege anovulatie (gebrek aan ovulatie), kan hij of zij een aantal verschillende geneesmiddelen aanbevelen, afhankelijk van je exacte toestand. Ga er niet vanuit dat een gebrek aan conceptie te wijten is aan een gebrek aan ovulatie zonder officiële diagnose, want er zijn veel andere mogelijke oorzaken.
Je arts moet ook de mogelijkheden onderzoeken van verstopte eileiders, problemen met het sperma, problemen met de implantatie van de baarmoeder of de eicel en aan leeftijd gerelateerde achteruitgang van de eicelkwaliteit.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!