Ontdek Jouw Ovulatie en Word Snel Zwanger. 5 Tips Van Een Expert

Als jij dit artikel hebt aangeklikt, dan is er een goede kans dat jij zwanger probeert te worden, maar dat dat tot op heden niet is gelukt. Sommige vrouwen zijn na één of twee keer onbeschermde seks al zwanger, terwijl andere vrouwen dit jarenlang zonder succes proberen. Veel vrouwen kunnen hier dus wel wat hulp bij gebruiken!

Die hulp zal ik je in dit artikel geven, door te focussen op je eisprong (ook wel: ovulatie). Wat is zo’n ovulatie precies, en wat betekent het voor je vruchtbaarheid? Dat en meer leer ik je in dit artikel, zodat jij die nieuwe kennis kan inzetten om je kans op zwangerschap te maximaliseren. Dit artikel is als volgt opgebouwd:

  • Wat is een ovulatie precies? Een uitleg
  • Hoe word ik sneller zwanger door op mijn ovulatie te letten? 3 tips
  • Wat kan ik verder doen om sneller zwanger te raken? 2 tips

Wat is een ovulatie precies? Een uitleg

Hoewel de meeste vrouwen in de basis wel weten wat een ovulatie of eisprong precies is, dacht ik dat het geen kwaad kon om te beginnen met een beknopte uitleg van dit begrip. Dit is namelijk van essentieel belang om de rest van het artikel goed te begrijpen, en seksuele voorlichting is in Nederland lang niet altijd van hoog niveau, dus je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

In het lichaam van een vrouw wordt iedere menstruatiecyclus een eicel klaargemaakt. Op het moment dat zo’n eicel klaar is om bevrucht te worden, wordt die afgestoten door de eierstok. Dit wordt de eisprong of ovulatie genoemd. Vanaf dit moment kan de eicel dus bevrucht worden, wat betekent dat je zwanger kunt raken.

“Zonder ovulatie kan je niet zwanger worden.”

Na de eisprong komt de eicel in de eileider terecht. De eicel moet een soort klein “sprongetje” maken om de eileider te bereiken, en dat is waar de naam eisprong vandaan komt. Via de eileider komt de eicel uiteindelijk in de baarmoeder terecht. Als de eicel ergens op deze route wordt bevrucht, ontstaat er een zwangerschap.

Er bestaat ook nog zoiets als een dubbele eisprong. Daarbij komen er twee eicellen tegelijk vrij tijdens de eisprong, uit elke eierstok eentje. Als deze eicellen allebei bevrucht worden, dan ontstaat er een twee-eiige tweeling. Dit is echter zeldzaam; meestal komt er slechts één eicel vrij bij een eisprong.

Hoe word ik zwanger door op mijn ovulatie te letten? 3 tips

Je weet nu wat een ovulatie precies is, en dat het nodig is om zwanger te kunnen worden. Dat is mooi, maar echt praktische kennis is het natuurlijk niet. Wat jij waarschijnlijk wil weten, is hoe je die ovulatie kan aanwenden om sneller zwanger te worden. Dat is dan ook wat ik je hieronder zal geven, aan de hand van de volgende drie tips:

  1. Leer je eisprong voorspellen
  2. Heb seks op het juiste moment
  3. Probeer seks niet obsessief te plannen

Tip 1: Leer je eisprong voorspellen

Zoals ik eerder al aangaf, is de ovulatie van groot belang om zwanger te worden. Alleen na je eisprong is het mogelijk dat je eicel bevrucht raakt, en er dus een kindje kan groeien. Om hierop te kunnen inspelen, is het wel zo handig om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Veel vrouwen weten niet hoe ze hierachter kunnen komen, maar gelukkig is dat vrij eenvoudig.

“Je hebt niks aan theoretische kennis als je niet weet hoe je die naar de praktijk vertaalt.”

Sommige vrouwen ervaren als gevolg van de eisprong enkele lichamelijke symptomen. Eén van de meest voorkomende symptomen is andere vaginale afscheiding. Deze afscheiding is helder en een beetje draderig. Ook kun je steken in je onderbuik voelen op het moment van je eisprong, maar dat komt wat minder vaak voor.

Je kan er ook achter komen wanneer je ovuleert met behulp van verschillende technische hulpmiddelen. Zo zijn er ovulatie-predictors, die aan de hand van diverse lichamelijke factoren proberen te bepalen wanneer je eisprong zal plaatsvinden. Je kan ook je lichaamstemperatuur meten, want die is enigszins verhoogd op het moment van de ovulatie.

Je kan echter ook gewoonweg kijken naar je menstruatiecyclus. De ovulatie vindt namelijk meestal rond dezelfde dag plaats. De veertiende dag na het begin van je menstruatie is de dag waarop het ‘t waarschijnlijkst is dat je ovuleert. Meestal zal het echter niet exact op die dag zijn, maar op één van de omringende dagen. Het is dus beter om ervan uit te gaan dat je ovulatie tussen de twaalfde en zestiende dag plaatsvindt.

Tip 2: Heb seks op het juiste moment

Je weet nu hoe je kan bepalen wanneer je ovulatie plaatsvindt, en de volgende stap is om daar gebruik van te maken. Om de kans op bevruchting zo hoog mogelijk te maken, is het belangrijk om op het juiste moment seks te hebben. Het is dan nog wel even belangrijk om te weten wat dat juiste moment dan precies is, want dat is misschien niet het moment dat je zou denken.

“Indien je pas op het moment van ovuleren seks hebt, kun het zomaar te laat zijn.”

Misschien denk je dat je het best op het moment van je eisprong seks kan hebben, maar dat is niet waar. Je kan dit beter al iets eerder doen, en ik zal je uitleggen waarom. Wanneer je ovulatie plaatsvindt, dan heb je slecht 24 uur de tijd om de eicel te bevruchten. Gebeurt dit niet binnen die 24 uur, dan zal de eicel afsterven, en is de kans op zwangerschap dus voorlopig verkeken.

Zaadcellen blijven echter een stuk langer in leven. Als zaadcellen eenmaal in het lichaam van een vrouw zitten, kunnen ze daar rond de 48 uur in leven blijven. Indien je er dus voor zorgt dat er al zaadcellen aanwezig zijn op het moment van je ovulatie, wordt de kans op bevruchting een stuk groter. Dit is waarom je beter vlak voor je ovulatie al seks kan hebben.

Omdat ovulatie niet altijd op dezelfde dag plaatsvindt, is het moeilijk te bepalen wanneer je seks moet hebben. Voor de zekerheid is het ‘t beste om dit te doen op de tiende, twaalfde, veertiende en zestiende dag vanaf het begin van je menstruatie. Als je dat doet, dan weet je vrijwel zeker dat er zaadcellen aanwezig zijn op het moment dat je ovuleert.

Tip 3: Probeer seks niet obsessief te plannen

Dit lijkt misschien een beetje in strijd te zijn met de vorige tip, dus laat me uitleggen wat ik hiermee bedoel. Om je ovulatie heen plannen is op zichzelf helemaal prima, en het kan een erg effectieve manier zijn om sneller zwanger te raken. Het enige wat ik je met deze tip wil zeggen, is dat je hierin niet moet doorslaan.

Zodra het wat langer duurt om zwanger te raken, gaan veel mensen obsessief plannen. Op bepaalde momenten móet er seks plaatsvinden om de kans op zwangerschap te maximaliseren, of jullie daar nou zin in hebben of niet! Ik snap best dat je graag zwanger wil worden, maar op die manier wordt seks natuurlijk wel een erg stressvolle activiteit. Dat is niet alleen vervelend, maar heeft ook een negatief effect op je kans om zwanger te worden.

“Seks moet wel een beetje leuk blijven.”

Uit onderzoeken blijkt namelijk keer op keer dat stress de kans op succesvolle zwangerschap flink verlaagt. Als je wat meer ontspannen bent tijdens de seks, is de kans dus groter dat daar uiteindelijk een zwangerschap uit voortkomt. Indien je dus té strak gaat plannen, dan bereik je daarmee het tegenovergestelde effect van wat je eigenlijk wil. Een planning is dus mooi, maar je moet er niet ten koste van alles aan willen vasthouden.

In dit kader is het ook belangrijk om aan te stippend dat de dagen die ik onder tip 2 noemde ook niet absoluut zijn. Als het niet lukt om seks te hebben op de tiende, kun je simpelweg seks hebben op de elfde. Ook dan is er waarschijnlijk meer dan genoeg zaad aanwezig op het moment van de eisprong. Je moet die dagen eerder zien als een richtlijn dan als een keiharde regel.

Wat kan ik verder doen om sneller zwanger te raken? 2 tips

Je bent er nu dus achter gekomen hoe je je ovulatie kunt gebruiken om sneller zwanger te raken. Dat is mooi, maar het is natuurlijk niet de enige manier om je kans op zwangerschap te verhogen. Omdat je die kans natuurlijk zo hoog mogelijk wil maken, zal ik ook nog even stilstaan bij wat overige tips om sneller zwanger te raken. Het gaat om de volgende:

  1. Gebruik foliumzuur
  2. Minimaliseer stress

Tip 1: Gebruik foliumzuur

Als je de kans op een zwangerschap zo hoog mogelijk wil maken, dan kun je dat het best doen door je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap. Zodra alle noodzakelijke elementen voor een succesvolle zwangerschap al in je lichaam aanwezig zijn, is de kans namelijk groter dat je ook zwanger zal raken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de aanwezigheid van de juiste voedingsstoffen in je lichaam.

 “Wanneer je je lichaam pas klaarmaakt voor een zwangerschap tijdens de zwangerschap, dan ben je eigenlijk te laat.”

Een stof die in dat kader erg belangrijk is, heet foliumzuur. Deze stof wordt ook wel vitamine B12 genoemd, en is van groot belang bij groei, celdeling en het aanmaken van bloedcellen. Foliumzuur is in ieder lichaam van groot belang, maar het is nog veel meer van belang als er ook nog eens een baby in dat lichaam groeit.

Zoals ik eerder al zei, is foliumzuur van essentieel belang voor de celdeling. Dat is relevant, omdat celdeling het proces is waarmee een kindje ontstaat. De bevruchte eicel blijft zich delen en delen, tot er uiteindelijk een volledig kind is gegroeid. Ook de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg van je baby is zeer belangrijk voor een succesvolle groei, en ook hierbij speelt foliumzuur een grote rol.

Als je zwanger wil worden, is het daarom een goed idee om extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur kun je zonder recept bij de apotheek kopen in de vorm van tabletjes. Dit is de makkelijkste manier om de stof binnen te krijgen, maar als je liever voor een natuurlijke manier gaat, kun je ook meer voedingsmiddelen met vitamine B12 eten. Hou je wel aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat, anders kan de dokter gevaarlijke tekorten over het hoofd zien.

Tip 2: Minimaliseer stress

Eerder in dit artikel heb ik al eventjes aangestipt dat stress zeer slecht is voor je kansen op zwangerschap. Dit geldt niet alleen voor stress rondom zwanger worden, maar voor alle stress die je in je leven ervaart. Dit schopt je hele hormoonhuishouding in de war, waardoor de kans op een succesvolle zwangerschap sterk afneemt. Als je dus zwanger wil worden, is het een goed idee om een minder gestrest leven te leiden.

“Stress is niet alleen slecht als je zwanger wil worden, maar ook ongezond op andere vlakken.”

Nou wil iedereen wel minder stress in het leven, maar in de praktijk is het lastig om dit te realiseren. Indien jij een drukke baan hebt, dan kun je natuurlijk niet ineens ontslag nemen en al je inkomen mislopen. Ook in dat soort gevallen is het echter veelal wél mogelijk om wat minder verantwoordelijkheden op je te nemen. Zeg dus niet altijd ja als collega’s je ergens om vragen, maar durf ook af en toe te zeggen dat je er geen tijd voor hebt.

Wat iedereen kan doen, ook mensen met zeer drukke levens, is iedere dag minstens één rustmoment pakken. Zelfs als dit maar een half uurtje is, helpt dat al een hoop. Tijdens dit moment is het belangrijk om rust in je hoofd te scheppen. Een goede manier om dit te bereiken, is via meditatie. Mindfulness-meditatie is vooral geschikt om af te rekenen met stressvolle gedachten.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *