Eisprong Voelen? Zo Herken Je Jouw Eisprong

Als je van plan bent om zwanger te worden, dan is het tijd om je in te lezen over de ovulatie, ook wel de eisprong genoemd. Dit is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat en de meeste kans bestaat om zwanger te worden. Net zoals de menstruatiecyclus van elke vrouw anders is, kan ook de eisprong verschillend zijn. Door de signalen van de eisprong te leren herkennen, kun je je seksleven met je partner op de juiste manier inrichten om je kansen op zwangerschap te vergroten.

Ook al is het voor jou nog niet het moment om zwanger te proberen te worden, een beter begrip van de ovulatietekenen geeft je een duidelijker beeld van je menstruatiecyclus en helpt je eventuele abnormale ovulatiesymptomen op te sporen. Bovendien is het bijhouden van de eisprong ook een (ietwat onbetrouwbare) vorm van anticonceptie, onder meer om het innemen van de anticonceptiepil of het gebruiken van een condoom te vermijden. We vertellen je hier wat er precies gebeurt tijdens de ovulatie, op welke tekenen van de eisprong je moet letten en hoe deze ovulatiesymptomen je kunnen doen voelen.

Wat is de eisprong?

Wat gebeurt er op het moment dat de eisprong plaatsvindt? De eisprong is een fase van de menstruatiecyclus waarin rijpe eicellen vrijkomen uit de eierstokken en de vereisten worden geschapen voor bevruchting. Vanaf geboorte heeft elke vrouw miljoenen onrijpe eitjes die wachten op vrijlating, meestal één per maand. Tijdens de eisprong beweegt het eitje zich naar de eileider waar het vervolgens een spermacel kan ontmoeten om bevrucht te worden. Je vruchtbare periode duurt meestal tussen de 4 en 5 dagen. Dit zijn de dagen voor de ovulatie.

Wanneer kan je de eisprong verwachten?

In veel gevallen vindt de eisprong plaats op de 15e dag van je menstruatiecyclus, hoewel dit wel voor iedereen anders kan zijn, aangezien de menstruatiecyclus in duur kan verschillen. Voor de meeste gezonde vrouwen duurt de menstruatiecyclus 28 tot 32 dagen, terwijl de eisprong meestal verwacht wordt tussen de 10e en 19e dag van die cyclus, wat ongeveer 12 tot 16 dagen voor de volgende menstruatie is.

We voegen eraan toe dat de timing van de ovulatie kan variëren van cyclus tot cyclus en van vrouw tot vrouw. Daarom kan het een goed idee zijn om je gedurende minstens drie maanden vertrouwd te maken met de menstruatiekalender van je eigen lichaam, zodat je in staat bent om de ovulatiecyclus beter te kunnen inschatten.

Bij sommige vrouwen vindt de eisprong niet altijd plaats of is deze onregelmatig. Vrouwen zullen overigens geen eisprong hebben als ze al zwanger zijn, in de menopauze zijn gekomen of de pil op tijd innemen. Bovendien kunnen bepaalde ziekten of aandoeningen, zoals het polycysteus ovariumsyndroom of het vroegtijdig falen van de eierstokken, en geneesmiddelen zoals antidepressiva en chemotherapie ertoe leiden dat de eisprong van een vrouw gedurende een bepaalde tijd stopt.

Andere levensstijlfactoren, zoals stress of aanzienlijk onder- of overgewicht kunnen de menstruatie en de eisprong ook beïnvloeden. Als je last hebt van een onregelmatige menstruatiecyclus, dan raden we je aan om naar je arts te gaan en eventuele medische aandoeningen uit te sluiten die hieraan kunnen bijdragen.

Hoe kun je de signalen van de eisprong herkennen?

Om te beginnen met het controleren van de eisprong, schrijf je op wanneer je menstruatie begint en eindigt en zoek je uit hoe lang je cyclus is. Wil je jouw kansen op zwangerschap verhogen, dan raden dokters je aan om minstens om de dag seks te hebben, vooral tijdens de vijf dagen voordat jouw eisprong wordt verwacht. Dit is de periode waarin de eitjes tussen de 12 en 24 uur vruchtbaar zijn. Een spermacel kan echter een paar dagen in het vrouwelijke lichaam overleven, dus het is ideaal als die een vruchtbaar eitje alvast staat op te wachten!

9 tips om je lichaam in de gaten te houden voor de eisprong

Gedurende je menstruatiecyclus veranderen je hormoonspiegels. Tijdens de eerste helft van je cyclus wordt er door de eierstokken oestrogeen geproduceerd. Wanneer het oestrogeenniveau eenmaal hoog genoeg is, laten je eierstokken een eitje vrij. Op dat moment begint je lichaam progesteron aan te maken, wat een ander hormoon is, dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur lichtjes.

1. Ovulatietests

Om dit hormoonproces te controleren, kun je een speciale test tijdens kopen die de eisprong voorspelt. Zulke tests geven je een nauwkeuriger idee van wanneer jouw vruchtbare periode is. Ze testen je urine door het luteïniserend hormoon (LH) te meten, dat tussen 24 en 36 uur voor de eisprong toeneemt. Je bent in de vruchtbare fase als het LH-gehalte hoog is.

Deze kits bestaan uit meerdere teststrips, zodat je het LH-gehalte verschillende keren tijdens de menstruatiecyclus kunt controleren. Begin een paar dagen voordat je denkt dat je de eisprong aan voelt komen met testen, en probeer dit een paar keer te herhalen in de daaropvolgende dagen om de precieze datum te bepalen. Er bestaat ook een andere test die de eisprong meet. Zulke tests testen het gehalte van een progesteronmetaboliet in de urine.

2. Het voelen van een lichte bekkenpijn

Wist je dat het mogelijk is om te voelen dat je een eisprong hebt? Veel vrouwen beseffen dit echter niet. In het midden van je menstruatiecyclus kun je een lichte pijn in je bekken voelen. Dit wordt meestal gevoeld als een scherpe of doffe pijn in de onderbuik aan de kant van de eierstok waar de eicel vrijkomt. Dit neveneffect van de eisprong kan enkele minuten tot enkele uren duren.

“Als je zwanger wilt worden, kan je beter niet wachten op alleen deze prikkel. Dit betekent namelijk dat je vruchtbaarheidsvenster spoedig zal sluiten.”

3. Het controleren van de baarmoederhals

Een andere eenvoudige manier om de eisprong op te sporen, is de begin- en einddatum van je menstruatie over een periode van enkele maanden bijhouden en letten op andere typische symptomen van de eisprong, zoals krampen, meer baarmoederhalsslijm, gevoelige borsten, vochtretentie en veranderingen in eetlust en stemming.

Veranderingen in het baarmoederslijmvlies zijn één van de symptomen van de eisprong die je kunt ervaren. Als de eisprong nadert, maakt je lichaam meer oestrogeen aan, waardoor het baarmoederhalsslijmvlies elastisch begint te worden en er doorzichtig uitziet, wat het sperma zal helpen om naar de eicel te zwemmen die tijdens de ovulatie vrijkomt.

De meeste vrouwen krijgen te maken met veranderingen in het baarmoederhalsslijm, hoewel je moet weten waar je op moet letten om dit door te hebben. Belangrijke aspecten zoals de hoeveelheid baarmoederhalsslijm, hoe het eruitziet en hoe het aanvoelt, verschillen van vrouw tot vrouw. Om de eisprong te controleren, breng je een schone vinger in de vagina om de afscheiding tussen duim en vinger te controleren. Als het plakkerig en rekbaar is of erg nat en glibberig, is dat meestal een teken dat je in de vruchtbare fase bent beland.

Een andere manier om te controleren of je baarmoederhals verandert als teken van je eisprong, is in de houding gaan staan die je gebruikt om een tampon in te brengen, bijvoorbeeld naast het toilet met één been op een gesloten wc-bril, en met je vingers aan de binnenkant voelen.

Bij vrouwen met een regelmatige menstruatie zal de baarmoederhals vlak voor de eisprong vaak zachter zijn, en een beetje voelen alsof je je lippen aanraakt. Na de ovulatie zal de baarmoederhals juist steviger aanvoelen, meer alsof je het puntje van je neus aanraakt. Door je meer bewust te zijn van dit verschil, kan je beter identificeren of je te maken hebt met de eisprong.

4. Controle van de basale lichaamstemperatuur

Als je de eisprong wilt herkennen, dan is het belangrijk dat je de basale lichaamstemperatuur controleert, wat de lichaamstemperatuur in rust betekent. Tijdens het begin van de menstruatiecyclus blijft de basale lichaamstemperatuur vrij constant, maar als de eisprong nadert, is er een lichte daling van de basale lichaamstemperatuur, gevolgd door een sterke stijging, meestal met 0,4 tot 1,0 graden na de ovulatie.

Een manier om te weten of je aan het ovuleren bent, is door je basale lichaamstemperatuur gedurende enkele maanden te controleren. Dit doe je op het moment dat je wakker wordt, vlak voordat je uit bed stapt. Meet jouw temperatuur met een digitale thermometer die ontworpen is om de basale lichaamstemperatuur te meten. Deze kun je gemakkelijk online vinden of bij de apotheek kopen.

Zorg ervoor dat je elke ochtend de meting noteert en vergeet niet dat je basale lichaamstemperatuur van dag tot dag een halve graad of meer kan schommelen. Het is dus belangrijk dat je je niet laat misleiden door een kleine verandering – zoek naar een constante stijging om te bevestigen dat je een eisprong hebt. Na een paar maanden geeft deze informatie je een goed idee van het gebruikelijke tijdstip van de eisprong, zodat je het vrijen dienovereenkomstig kunt plannen.

5. Verhoogd vermogen van de zintuigen

Een ander interessant verschijnsel is dat bij sommige vrouwen de reukzin gevoeliger is tijdens de tweede helft van de normale menstruatiecyclus, wat gezien kan worden als een teken van de eisprong. In deze vruchtbare fase maakt je lichaam zich klaar om mannelijke feromonen en androgenen aan te trekken. Er zijn ook vrouwen die een verbeterd smaakgevoel melden.

6. Pijn of gevoeligheid in de borsten

Een ander mogelijk signaal van een op komst zijnde eisprong, zijn zachtere borsten of gevoelige tepels. Dit is te wijten aan de golf van hormonen die tijdens de ovulatie het lichaam binnendringt. Er zijn veel vrouwen die deze gevoeligheid vóór de eisprong ervaren, terwijl anderen het onmiddellijk erna kunnen voelen.

“Je hoeft je geen zorgen te maken over ovulatiepijn. Mocht je er last van hebben, dan kun je kiezen voor vrij verkrijgbare anti-inflammatoire medicatie. Als de ovulatiepijn aanhoudt of hevig is, kun je toch beter naar je dokter gaan”.

Veel vrouwen willen weten of ovulatiepijn, zoals last van de borsten, een teken van vruchtbaarheid is. Je kunt echter ook zwanger worden zonder pijn te voelen, dus je kunt beter niet alleen vertrouwen op dit neveneffect van de eisprong als een manier om jouw vruchtbaarheid te beoordelen.

7. Lichte vlekken of druppels

Hoewel het niet zo vaak voorkomt, kan het normaal zijn dat je een bruine afscheiding of vlekken tijdens de eisprong ervaart. Dit is een symptoom van de eisprong dat optreedt wanneer de follikels die de ontwikkelende eicel omgeven en beschermen, rijpen, groeien en vervolgens scheuren, waardoor een kleine hoeveelheid bloedverlies optreedt.

Naarmate vrouwen ouder worden, wordt het bloed bruiner, waardoor de afscheiding die tijdens de eisprong voorkomt kan variëren van rood tot donkerbruin. Dit is echter geen reden tot bezorgdheid, tenzij de vlekken aanhouden. In dat geval moet je, als je seksueel actief bent, naar jouw arts gaan om te controleren op de signalen van een infectie en kijken naar de mogelijkheden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

8. Veranderingen in libido

Veranderingen in het seksueel verlangen zijn een ander veel voorkomend symptoom van de eisprong. Er zijn namelijk veel vrouwen die merken dat hun libido toeneemt tijdens de eisprong, wat ongetwijfeld een manier van de natuur is om ervoor te zorgen dat we onze soort in leven houden!

Hoewel dit natuurlijk een uitstekend excuus is om seks te hebben met je partner om zwanger te proberen te worden, moet je er wel rekening mee houden dat seksueel verlangen door veel aspecten kan worden beïnvloed, bijvoorbeeld door het drinken van een glas wijn of gewoon in een goede bui zijn.

9. Misselijkheid en hoofdpijn

Tot slot ervaren veel vrouwen een misselijkheid en/of hoofdpijn tijdens de ovulatie. Dit zijn twee mogelijke bijwerkingen van de ovulatie die worden veroorzaakt door veranderingen in het oestrogeen- en progesterongehalte. Wanneer je hier last van hebt, kan het dus zijn dat je meest vruchtbare periode is aangebroken. Wellicht ben je dan niet in de mood om seksuele gemeenschap te hebben, maar het kan wel degelijk je kansen verhogen om zwangerschap mogelijk te maken.

Om deze bijwerkingen tegen te gaan, is het aanbevolen om voldoende water te drinken en gehydrateerd te blijven. Daarnaast kan het helpen om diepe ademhalingstechnieken uit te voeren en je aandacht te leggen op de manier waarop je ademt. Probeer daarnaast voldoende lichaamsbeweging uit te voeren en te letten op je dieet. Er zijn namelijk voedingsmiddelen die de kans op hoofdpijn kunnen verhogen, zoals cafeïne, kunstmatige zoetstoffen en alcohol.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *