Zwanger Worden Tijdens Je Ongesteldheid? Wij Zochten Het Uit
Heb je seks gehad tijdens je ongesteldheid, wil je weten of je eerder zwanger kan worden door seks te hebben tijdens je ongesteldheid of ben je gewoon nieuwsgierig, dan kan je met je vragen terecht bij dit artikel.
Om eerlijk te zijn kunnen mensen op elk moment tijdens hun menstruatiecyclus zwanger worden. Een persoon wordt het meest waarschijnlijk zwanger in het midden van de menstruatiecyclus, ook wel het vruchtbare venster genoemd. Voor en na dit vruchtbare venster is de kans op zwangerschap veel lager, maar het is nog zeker steeds mogelijk en er zijn factoren die hier invloed op kunnen hebben, waardoor het wel degelijk mogelijk is om zwanger te worden tijdens je ongesteldheid.
Inhoud van dit artikel:
Hoe word je zwanger?
Ook al lijkt zwanger worden erg simpel (je hebt tijdens een vruchtbare periode onbeschermde seks), is het eigenlijk veel ingewikkelder dan dat. Zwangerschap is een behoorlijk ingewikkeld proces dat uit veel verschillende stappen bestaat.
De zwangerschap begint bij de zaadcellen en de eicel.
Sperma bestaat uit microscopisch kleine cellen die in de testikels worden gemaakt. Het sperma vermengt zich met andere vloeistoffen om de spermamix die uit de penis komt tijdens de ejaculatie te vormen. Elke keer als de ejaculatie plaats vindt, komen er miljoenen spermacellen uit de penis. Daarvan is er maar één zaadcel nodig om een eicel te ontmoeten om de zwangerschap plaats te laten vinden.
De vrouwelijke eicellen leven in de eierstokken. De hormonen die de menstruatiecyclus beheersen, zorgen ervoor dat elke maand een paar eicellen rijp worden. Wanneer een eicel volwassen is, betekent dit dat de eicel er klaar voor is om bevrucht te worden door een zaadcel. Deze hormonen maken ook het slijmvlies van je baarmoeder aan. Deze maken het dik en sponsachtig, waardoor het lichaam en de baarmoeder worden klaargemaakt voor de zwangerschap.
Ongeveer halverwege je menstruatiecyclus verlaat een volwassen eicel de eierstok. Dit heet ovulatie. Deze eicel reist door de eileider naar je baarmoeder. Het reizen van de eicel duurt ongeveer twaalf tot vierentwintig uur. De eicel beweegt zich dus langzaam door de eileider. De eicel doet dit om de kans op bevruchting te vergroten en om de komst van sperma af te wachten.
Vervolgens zal je onbeschermde seks moeten hebben om zwanger te kunnen worden. Als er tijdens de seks sperma in je vagina komt, kunnen zaadcellen door de baarmoederhals omhoog zwemmen. Het sperma en de baarmoeder werken samen om het sperma naar de eileiders te verplaatsen. Als er tijdens het hebben van seks een eicel door je eileiders beweegt, kunnen het sperma en de eicel in de eileider samenkomen. Het sperma heeft best wel lang te tijd om een eicel te bevruchten en om zich bij een eicel te voegen, tot wel zes dagen, voordat de eicel zal sterven.
Wanneer een zaadcel samenkomt met een eicel, wordt dit bevruchting genoemd. Bevruchting zal niet meteen en niet zomaar gebeuren. Aangezien sperma tot wel zes dagen na de seks in je baarmoeder en eileider kan blijven hangen, kan er tussen de seks en de bevruchting nul tot zes dagen zitten.
Als de zaadcel zich binnen zes dagen bij je eicel voegt, beweegt het bevruchte ei door de eileider naar de baarmoeder. Het zal vervolgens beginnen met zichzelf in meer en meer cellen delen en een bal van cellen vormen. De bal van cellen (een blastocyst genoemd) komt ongeveer drie tot vier dagen na de bevruchting in de baarmoeder terecht.
De bal van cellen blijft nog twee tot drie dagen in de baarmoeder drijven. Als de bal met cellen zich hecht aan het slijmvlies van je baarmoeder, wordt dit implantatie genoemd – dit is het moment wanneer de zwangerschap officieel zal beginnen.
De implantatie begint meestal ongeveer zes dagen nadat de bevruchting plaats heeft gevonden, en duurt ongeveer drie tot vier dagen om helemaal te voltooien. Hierna zal het embryo zich ontwikkelen uit de cellen aan de binnenkant van de bal van cellen die uit de eileider is gekomen. De placenta zal zich ontwikkelen vanuit de cellen die zich aan de buitenkant van de bal van cellen bevinden.
Nadat een bevruchte eicel zich in de baarmoeder heeft genesteld, zullen er zwangerschapshormonen vrijkomen, die voorkomen dat het slijmvlies van je baarmoeder afgestoten wordt door je baarmoeder. Deze hormonen zorgen ervoor dat je niet tijdens de zwangerschap menstrueert. Als een eicel niet bevrucht wordt door een spermacel, of als een bevruchte eicel zich niet in je baarmoeder nestelt, is de dikke voering van slijmvlies in je baarmoeder niet nodig en zal deze je lichaam verlaten tijdens de menstruatie. Dit gaat gepaard met bloeding. Ongeveer de helft val alle bevruchte eicellen zullen zich van nature niet in je baarmoeder nestelen en zullen je lichaam ook tijdens de menstruatie verlaten.
Vroege zwangerschapssymptomen
Het kan zijn dat je al vroeg in je zwangerschap de symptomen van de zwangerschap gaat merken. Daarnaast is er ook een grote kans dat je in het begin helemaal geen symptomen hebt en dat is ook normaal.
Veelvoorkomende symptomen en tekenen van zwangerschap zijn:
Sommige zwangerschapssymptomen kan je ook verkeerd identificeren als andere veelvoorkomende aandoeningen of menstruatiesymptomen.
Wat is ovulatie?
Ovulatie is een onderdeel van je menstruatiecyclus. Ovulatie zal optreden als er een eicel uit je eierstok vrijkomt. Wanneer er een eicel vrij wordt gegeven, kan deze al dan niet bevrucht worden door sperma. Als de eicel dan bevrucht wordt, zal die naar de baarmoeder reizen en zich daar implementeren en zich ontwikkelen tot een zwangerschap. Blijft de eicel onbevrucht, dan zal hij uiteen vallen en samen met het baarmoederslijmvlies afgestoten worden tijdens de menstruatie.
Het begrijpen van je ovulatie (ook wel eisprong) en wanneer deze plaatsvindt, is van belang om zwanger te worden of om zwangerschap te voorkomen. Ook kan het helpen bij het identificeren van sommige medische aandoeningen.
Je menstruatiecyclus zal opnieuw beginnen op de dag dat je begint met menstrueren. Er begint dan een folliculaire fase. In deze fase zal de eicel rijpen en tijdens de eisprong worden vrijgegeven door de eierstokken. Tijdens deze folliculaire fase komt er een hormoon vrij dat het follikelstimulerend hormoon (FSH) heet. Dit hormoon zal je eierstok helpen om de eicel te laten rijpen en zich daarnaast voor laten bereiden op de afgifte van de eicel.
Na enige tijd zal de eicel rijp zijn. Dan geeft het lichaam een luteïniserend hormoon af, waardoor de eicel vrij zal komen. De eisprong vindt meestal rond dag 14 van je menstruatiecyclus plaats, tussen het achtentwintigste en zesendertigste uur nadat het grootste deel van het luteïniserend hormoon zijn afgegeven. De eisprong vindt dus meestal in het midden van de menstruatiecyclus plaats. Afhankelijk van de cyclus kan er een aantal dagen afgeweken worden van de veertiende dag waarop de eisprong plaats zou vinden.
Nadat de eisprong plaats heeft gevonden, zal de luteale fase plaatsvinden. Dit is een fase waarin de hormonen ervoor zullen zorgen dat het lichaam de slijmvliesvoering van de baarmoeder niet af zal stoten. Dit zal alleen gebeuren als er een bevruchte eicel in het slijmvlies van de baarmoeder nestelt. Als dit niet gebeurt, zal rond de 28ste dag van de menstruatiecyclus de menstruatie plaatsvinden en een nieuwe menstruatiecyclus beginnen.
Het vruchtbare venster
Het vruchtbare venster is simpel gezegd de periode waarin onbeschermde seks kan leiden tot zwanger worden. Het zijn de zes dagen voorafgaand aan de eisprong. Technisch gezien kan dit gedurende de hele cyclus, maar tijdens dit venster is de kans vele malen groter.
Het sperma zal na de seks zes dagen overleven. Als de eicel vrij wordt gegeven, zal deze de eicel in de eileiders bevruchten. De eicel moet binnen 24 uur bevrucht worden voordat hij niet meer bevrucht kan worden. Na deze 24 uur is de vruchtbare periode weer afgelopen.
Symptomen van ovulatie
Er zijn verschillende symptomen die te identificeren zijn bij de ovulatie.
Als je eisprong binnenkort plaats zal vinden, kan het zijn dat je meer vaginale afscheiding zal merken dan andere dagen. Dit kan soms onprettig zijn. Het lijkt vaak op het eiwit van een rauw ei. Als je eisprong vervolgens weer over is, zal het minder worden en minder vaak voorkomen. Ook zal het dikker zijn en een troebele kleur hebben.
Andere symptomen die voorkomen bij ovulatie zijn:
Het kan ook zijn dat je geen symptomen ervaart tijden de eisprong. Dit is heel normaal. Niet iedereen ervaart symptomen, en er is dus ook niks aan de hand als je geen symptomen ervaart. Ga hierom ook niet alleen van de symptomen uit als je je menstruatiecyclus volgt, want het kan zijn dat dit je cyclus helemaal niet goed weergeeft. Het wordt daarom aangeraden om je cyclus met een kalender of app bij te houden, zodat je zeker bent van je ovulatie en gehele cyclus.
“Het is van belang dat je je ovulatie goed bijhoudt om te weten wanneer je wel en niet zwanger kan worden”
Kan je zwanger worden tijdens de ongesteldheid?
Het antwoord op de vraag of je vruchtbaar kan zijn tijdens je ongesteldheid is simpelweg ja, maar in de werkelijkheid is het antwoord wat ingewikkelder dan alleen ja. Vrouwen kunnen tijdens de menstruatie eigenlijk niet zwanger worden. De kans op zwangerschap tijdens de menstruatie zal daarom niet liggen aan de ongesteldheid of vruchtbaarheid, maar aan de overleving van het sperma.
Sperma overleeft minimaal drie en maximaal zes dagen in het vrouwelijke voortplantingssysteem. Dit betekent dat er een klein deel van de vrouwen is dat tijdens de menstruatie een even kleine kans heeft om zwanger te worden als zij onbeschermde seks hebben tijdens de menstruatie. Het hangt dus eigenlijk allemaal van je cyclus af, en dus van de lengte van je ongesteldheid.
De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus die tussen de 26 en 24 dagen kan duren. Daarnaast zijn vrouwen gemiddeld twee tot acht dagen ongesteld. Het is daardoor erg onwaarschijnlijk dat vrouwen zwanger zullen worden, omdat het sperma het waarschijnlijk niet heeft overleefd in het vrouwelijke voortplantingssysteem. De kans is vooral bij vrouwen met een kortere menstruatie wat groter, doordat het sperma het drie tot zes dagen kan overleven, maar nog steeds is de kans klein.
Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, gepaard met een kortere menstruatiecyclus (maar het laatste hoeft niet zo te zijn), neemt de kans op een zwangerschap tijdens de menstruatie wel toe. Als je een kortere menstruatiecyclus hebt, van bijvoorbeeld 24 dagen en dan zes of zeven dagen menstruatie, en daarna onbeschermde seks met iemand hebt op de laatste dag van de menstruatie, dan kan je drie dagen later ovuleren en daardoor toch zwanger worden.
Zwanger worden is technisch dus mogelijk, maar is toch onwaarschijnlijk.
“Hoewel de kans om zwanger te worden tijdens de ongesteldheid klein is, is het feitelijk wel mogelijk”
Kan je tijdens je menstruatie zwanger worden met anticonceptie?
Het is bekend dat helaas geen enkele methode van anticonceptie voor de volle honderd procent effectief is en altijd goed beschermt.
Als je een condoom gebruikt tijdens de menstruatie en deze breekt, en je ovuleert direct na je menstruatie, dan is er nog steeds een risico op zwangerschap, hoewel dit onwaarschijnlijk is blijkens het stuk hierboven.
Als je gebruikmaakt van de hormonale pil is de maandelijkse bloeding die je ervaart feitelijk geen menstruatie, maar onttrekkingsbloed. Omdat normale anticonceptie wekt door de eisprong te stoppen, heb je geen vruchtbare periode of venster zoals je wel zou hebben als je geen hormonale pil of helemaal geen pil gebruikt als anticonceptie.
Het kan ook zijn dat je je natuurlijke cyclus in de gaten houdt als anticonceptiemethode. De kans dat je zwanger wordt is er altijd als je geen anticonceptie gebruikt tijdens de seks, maar deze wordt vergroot bij deze soort anticonceptie. Zorg ervoor dat je je cyclus al minstens drie maanden in de gaten gehouden hebt met bijvoorbeeld een online tracker of een app, zodat je zeker weet dat je niet zwanger zal raken.
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!