Zwanger Worden Met (Corona) Vaccinatie? Wij Zochten Het Uit

Als je zwanger probeert te raken, maar dit niet direct goed lukt, zullen er meteen honderden vragen door je hoofd heen schieten. Wat kan allemaal van invloed zijn op de vruchtbaarheid en zwangerschap? Zeker in de roerige tijd van het coronavirus zal de vraag ‘’Wat doet het coronavaccin met mijn zwangerschap?’’ al snel door je hoofd spoken.

En hoe zit dit dan met andere vaccinaties? Hebben die eigenlijk effect op de zwangerschap? In dit artikel zochten wij uit wat vaccinaties doen met je zwangerschap en wat andere factoren zijn die je vruchtbaarheid en zwangerschap kunnen beïnvloeden.

Waarom ben ik nog niet zwanger?

De kans is heel groot dat je je gaat afvragen welke factoren allemaal een negatieve of juist positieve invloed hebben op je zwangerschap en vruchtbaarheid, als het niet meteen lukt om zwanger te raken.

Voor we gaan kijken naar een aantal verschillende vaccinaties en het effect ervan op je zwangerschap, is het daarom goed om eerst even stil te staan bij wat algemene factoren waarom je wellicht niet zo snel zwanger raakt als gewenst is.

Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat het niet goed lukt om zwanger te raken. Allereerst is het moment waarop je gemeenschap hebt heel erg belangrijk. Dit hangt dan ook weer samen met het hebben van een regelmatige menstruatiecyclus.

Regelmatige menstruatiecyclus

Als je zwanger probeert te raken, is het heel belangrijk dat je geslachtsgemeenschap hebt en dat dit op het juiste moment gebeurt. De meest vruchtbare periode is de ovulatie en de dagen daar net voor en net na. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, weet je op een gegeven moment wanneer jouw vruchtbare dagen zijn.

Dit is eigenlijk de basis van hoe je vlug zwanger kan raken. Omdat het soms nogal een zoektocht is om jouw vruchtbare dagen te vinden, wordt er over het algemeen aangeraden om elke 2-3 dagen seks te hebben. Als je niet zo snel zwanger raakt, kan het dus allereerst goed zijn om de timing van de seks nog eens onder de loep te nemen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij niet zo snel zwanger raakt. Voorbeelden daarvan zijn (bron):

  • Overmatig alcohol- of drugsgebruik
  • Stress; door stress kunnen er soms minder eisprongen plaatsvinden
  • Overmatig sporten
  • Snel en veel afvallen
  • Ondergewicht of juist overgewicht
  • Kwaliteit van het zaad is minder goed
  • Een probleem tussen het zaad en het slijm in de baarmoederhals

Je eileiders zijn niet volledig open, wat kan komen door:

  • Een operatie
  • Endometriose
  • Ontsteking van de eileider (kan veroorzaakt worden door o.a. chlamydia)

Er zijn veel uiteenlopende oorzaken waardoor je wellicht nog niet zwanger bent. Het is daarom soms lastig om de exacte reden te vinden. Kan een vaccin een mogelijke reden zijn dat je niet zwanger raakt?

Wat is het effect van het coronavaccin op je vruchtbaarheid?

Als je graag zwanger wil raken, is het heel normaal dat je je over bepaalde dingen zorgen maakt. Je denkt waarschijnlijk bewuster na over bepaalde dingen en je wilt graag weten wat de eventuele gevolgen kunnen zijn van de keuzes die je maakt. Het vaccin tegen corona is misschien wel zo’n ding waar je veel over na hebt gedacht.

Zwangere vrouwen krijgen in Nederland het advies vanuit het RIVM om zich wél te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit kan gedaan worden met de mRNA-vaccins die gemaakt worden door Pfizer of Moderna. Dit advies vanuit het RIVM geldt voor zowel gezonde zwangere vrouwen als voor zwangere vrouwen met onderliggende ziektes. (bron).

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en Center for Disease Control and Prevention (CDC) adviseren ook om je wel te laten vaccineren tegen het coronavirus als je zwanger bent of zwanger probeert te raken. Dit advies is gebaseerd op de volgende onderzoeksresultaten (bron):

  • Zwangere vrouwen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus dan vrouwen die niet zwanger zijn. Daarbij hebben veel zwangere vrouwen een bepaalde medische toestand waardoor ze meer risico lopen.
  • Meer dan 200.000 vrouwen (op het moment van dit onderzoek) die zwanger zijn, hebben het vaccin gekregen zonder dat zij daar negatieve gevolgen van hebben ervaren.
  • De veiligheid van het vaccin is in meerdere nationale en internationale onderzoeken onderzocht.
  • Onderzoek van het CDC laat zien dat een volledige vaccinatie (2 vaccins van Pfizer of Moderna) een verminderd risico geeft op een ziekenhuisopname van baby’s onder de 6 maanden die corona hebben opgelopen. (bron).

‘’Zwangere vrouwen lopen meer risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus dan vrouwen die niet zwanger zijn.’’

Vaccinatie tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen lopen dus een hoger risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Mede daardoor wordt door het RIVM in Nederland aangeraden om je te laten vaccineren als je zwanger bent of wilt worden. Daarnaast zijn er in Nederland ook adviezen opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

De NVOG heeft op 6 januari 2022 een vernieuwd standpunt geschreven over het coronavaccin tijdens de zwangerschap. De belangrijkste punten uit dit standpunt zijn (bron):

  • Inmiddels zijn er miljoenen zwangere vrouwen die een vaccin hebben gekregen tegen het coronavirus. Het vaccin is effectief en veilig toegediend en er zijn geen belangrijke bijwerkingen gevonden in de preconceptionele periode en tijdens de zwangerschap.
  • Zwangere vrouwen hebben een groter risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus.
  • Het vaccin zorgt voor meer bescherming voor het kind door middel van antistoffen die via de placenta worden doorgegeven.

Heeft het coronavaccin effect op de menstruatiecyclus?

Enige tijd na de eerste vaccinaties tegen corona kwamen er berichten naar buiten van vrouwen die meenden dat het vaccin invloed had op hun menstruatiecyclus. Als het je menstruatiecyclus kan beïnvloeden, denk je misschien ook dat het invloed kan hebben op jouw kans om zwanger te raken. Is dat ook zo?

Bij het Lareb (het bijwerkingencentrum) kwamen er 17.000 meldingen binnen van vrouwen die aangaven dat hun menstruatiecyclus was veranderd door het vaccin. In een Amerikaans onderzoek dat rond dezelfde tijd naar buiten kwam, werd ongeveer hetzelfde geconcludeerd.

Gelukkig ging het niet om ernstige klachten. Bij veel vrouwen kwam de eerstvolgende menstruatie wat later op gang en werd de cyclus iets langer. Vrouwen die eerst een cyclus van 28 dagen hadden, hadden nu een cyclus van 29 dagen. (bron).

Bertho Nieboer, gynaecoloog in het Radboudumc en hoofdredacteur van het vakblad Medisch Contact, schreef dat het immuunsysteem van vrouwen vaak sterker reageert op vaccinaties en dat dit niet ernstig is. (bron).

Kan ik borstvoeding geven met het coronavaccin?

Je kunt gewoon veilig borstvoeding geven als je gevaccineerd bent tegen corona. De American College of Obstetricians and Gynecologists en de obstetrieleider van John Hopkins Medicine geeft aan dat het veilig is om borstvoeding te geven nadat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus (bron).

De NVOG geeft ook aan dat het veilig is om borstvoeding te geven met een vaccin tegen corona. Het vaccin bevat namelijk geen levend virus en het is daarom niet aannemelijk dat dit in de borstvoeding terecht zal komen. (bron). Er is geen reden om de borstvoeding te onderbreken of niet op gang te laten komen als je gevaccineerd bent.

‘’Er is geen reden om de borstvoeding te onderbreken of niet op gang te laten komen als je gevaccineerd bent.’’

Is mijn baby ook beschermd door mijn vaccinatie?

Hoewel het vaccin zelf niet bij de baby terechtkomt, is je baby wel een tijdje mee beschermd als je je hebt laten vaccineren. Als jij je hebt laten vaccineren, maakt je lichaam namelijk antistoffen aan tegen het coronavirus. Deze antistoffen worden met de baby uitgewisseld via de placenta. De eerste tijd is je baby daarom ook beschermd tegen het virus.

Wat is het effect van reisvaccinaties op mijn zwangerschap?

Ondanks dat je in deze tijd waarschijnlijk alleen maar denkt aan het vaccin tegen corona, zijn er natuurlijk veel meer vaccinaties die je kunt krijgen. Je krijgt voornamelijk te maken met verschillende vaccinaties op het moment dat je gaat reizen.

Misschien heb je je ooit afgevraagd of deze vaccinaties eigenlijk wel veilig zijn tijdens de zwangerschap. De GGD geeft aan dat de meeste reisvaccinaties gewoon veilig te halen zijn tijdens of net voor je zwangerschap. Sommige vaccinaties worden echter liever niet gegeven als je zwanger bent.

Dit gaat vooral om de vaccinaties tegen gele koorts, bof, mazelen en rodehond. Als je één van deze vaccinaties hebt gehad, wordt het afgeraden om de eerste maand in verwachting te raken (bron). Dat heeft ermee te maken dat deze vaccinaties ‘levend’ zijn en daarom liever niet gegeven worden tijdens of vlak voor een zwangerschap.

Als zwangere vrouw wordt het sowieso sterk afgeraden om af te reizen naar een gebied waar malaria, gele koorts of het zikavirus heerst. Dit is omdat dit voor zowel moeder als kind erg gevaarlijke ziektes zijn. Daarbij is er tegen malaria soms geen optimale bescherming mogelijk tijdens de zwangerschap. (bron).

Gelukkig zijn de meeste reisvaccinaties dus veilig te halen als zwangere vrouw. Toch is het goed om je voor een (verre) reis even goed te laten informeren.

4 Tips om sneller zwanger te raken

Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je minder snel zwanger raakt. Gelukkig vormen de bovengenoemde vaccins in principe geen gevaar voor een mogelijke zwangerschap. Er zijn gelukkig ook een heleboel tips die je juist wel kunt toepassen als je zwanger wil worden, zoals:

Slik de juiste supplementen

Als je zwanger wil worden, is het heel belangrijk om gezond te eten, maar daarbij heeft je lichaam ook een kleine extra aanvulling nodig. Je kunt deze aanvulling realiseren door de juiste supplementen te slikken (bron).

  • Foliumzuur: het advies is om dagelijks 400 microgram foliumzuur te nemen vanaf de dag dat je stopt met het gebruiken van anticonceptie. Het duurt namelijk even voordat je lichaam een bepaalde voorraad van foliumzuur heeft.
  • Vitamine D: deze vitamine is noodzakelijk voor een goede groei van de baby. Omdat je nooit weet wanneer je uiteindelijk zwanger raakt, kan het goed zijn om deze vitamine ook al te slikken vanaf de dag dat je stopt met anticonceptie.

Eet zo gezond mogelijk

Door zo gezond mogelijk te eten, zorg je ervoor dat je lichaam in de beste staat is om zwanger te kunnen raken. Gezond eten houdt over het algemeen in dat je voornamelijk groente, fruit, volkoren granen, noten, bonen en gezonde vetten eet. Het is daarbij ook heel belangrijk om gevarieerd te eten. (bron).

Sla voornamelijk zwaar bewerkt voedsel zoveel mogelijk over. Hieronder vallen bijvoorbeeld snoep, koek, frisdrank en chips. Het is daarbij ook heel belangrijk om te stoppen met alcohol drinken vanaf het moment dat je stopt met het gebruiken van anticonceptie. Alcohol is namelijk mogelijk schadelijk voor de baby.

Zorg voor een gezond gewicht

Het hebben van een gezond gewicht is heel erg belangrijk wanneer je zwanger wil worden. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Mannen die te zwaar zijn, hebben namelijk kans dat zij minder vruchtbaar zijn.

Als je als vrouw te zwaar bent, is de kans ook aanwezig dat je minder vruchtbaar bent en heb je een groter risico op een miskraam. De kans op andere complicaties tijdens de zwangerschap is ook groter als je als vrouw overgewicht hebt. Denk hierbij aan zwangerschapsdiabetes of een te hoge bloeddruk (bron).

Wanneer je een beetje te zwaar bent, zijn de risico’s natuurlijk minder groot dan wanneer er echt sprake is van veel overgewicht of zelfs obesitas. Daarnaast kan ondergewicht ook zorgen voor complicaties tijdens de zwangerschap. (bron)

Als je als vrouw veel ondergewicht hebt, is de kans groot dat de baby ook een heel laag geboortegewicht heeft. De kans op een vroeggeboorte is dan ook veel groter. Over het algemeen worden de risico’s van ondergewicht minder hoog ingeschat dan die van overgewicht. (bron)

Vermijd stress zoveel mogelijk

Als je veel stress ervaart, is dit erg slecht voor een mogelijke zwangerschap. Manieren om stress te verminderen:

  • Plan elke dag een halfuur voor jezelf in
  • Probeer een paar keer per week te sporten
  • Omring je met mensen die je aardig vindt
  • Mediteer
  • Luister naar vrolijke muziek

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *