Wanneer Doe Je een Vroege Zwangerschapstest? En Wat Is de Betrouwbaarheid?

Wil je graag weten of je zwanger bent, maar ben je nog niet overtijd? Dan kan je toch een zwangerschapstest doen. Zo kom je al snel te weten of je zwanger bent en zit je niet meer in spanning.

Een vroege zwangerschapstest kan je al vanaf vier dagen voor je verwachte menstruatie doen. Een vroege zwangerschapstest kun je dus eerder gebruiken dan de standaard testen. Net als de normale testen, geeft een vroege zwangerschapstest een zekerheid van 99%.

Wanneer een vroege zwangerschapstest?

Het moment waarop je een vroege zwangerschapstest kunt doen, hangt weer af van je cyclus. Als je een regelmatige cyclus hebt dan kun je deze vanaf vier dagen voor je eigenlijke menstruatie doen.

vroege zwangerschapstest

Heb je een onregelmatige cyclus? Dan kun je het beste uitgaan van de langste cyclus die je het laatste half jaar hebt gehad. Tel daar voor de zekerheid dan nog één dag bij op en doe dan de test.

Vier dagen voor je menstruatie

Met een vroege zwangerschapstest kan je tot maximaal vier dagen voor je menstruatie onderzoeken of je zwanger bent of niet. Bij een normale test moet je wachten totdat je overtijd bent. Als je geen zin meer hebt om hier op te wachten of de spanning niet meer aan kunt, dan kan je dus een vroege test doen. Op die manier kom je al een paar dagen eerder te weten of je kinderwens in vervulling gaat.

Het zwangerschapshormoon opsporen

Net als een normale zwangerschapstest, werkt de vroege variant op basis van het zwangerschapshormoon hCG. Deze onderzoekt of dit hormoon in je urine aanwezig is. Een vroege zwangerschapstest is veel gevoeliger dan een normale test. Deze gevoeligheid zorgt er weer voor dat deze test al eerder kan onderzoeken of je zwanger bent.

Het zwangerschapshormoon hCG wordt al aangemaakt vanaf de bevruchting. De eerste dagen van je zwangerschap maakt je lichaam nog maar een kleine hoeveelheid hCG aan. Toch kan een vroege zwangerschapstest het zwangerschapshormoon al opsporen.

Iets minder betrouwbaar

Ook al kan een vroege zwangerschapstest hCG al opsporen, toch zal je er rekening mee moeten houden dat deze test net even iets minder betrouwbaar kan zijn dan een normale test. Het kan natuurlijk zo zijn dat de test aangeeft dat je zwanger bent, maar dat je een paar dagen later toch ongesteld wordt. Er is dan iets mis gegaan met het bevruchte eitje en je bent niet langer zwanger.

Tussen de periode van de bevruchting tot je verwachte menstruatie kan er nog van alles in je lichaam gebeuren. Ongeveer dertig procent van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Lees hier meer over het zwanger worden na een miskraam. Het kan zijn dat er iets misgaat met de celdelingen of de innesteling. In een vroeg stadium van een zwangerschap kan er dus nog van alles gebeuren. Een vroege zwangerschapstest geeft een positief resultaat aan, omdat op dat moment het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam aanwezig is.

Als je een vroege zwangerschapstest doet en deze geeft een negatief resultaat dan kan dit natuurlijk betekenen dat je niet zwanger bent. Het kan echter ook zijn dat er nog te weinig van het hCG hormoon in je urine wordt gevonden en dat je wel zwanger bent.

Doe nog een reguliere zwangerschapstest

Ook al is een vroege zwangerschapstest misschien iets minder betrouwbaar, toch geeft deze meestal wel juist aan of je zwanger bent of niet.

Als de vroege zwangerschapstest een positief of negatief resultaat aangeeft, dan is het een advies om ook nog een reguliere zwangerschapstest te doen op het moment dat je overtijd bent. Je kunt dan met zekerheid stellen of je wel of niet zwanger bent.

Testen met ochtendurine

Het is een aanrader om de vroege zwangerschapstest ’s ochtends te doen. Ook al staat er in de bijsluiter van een zwangerschapstest dat je deze op elk moment van de dag kunt doen, toch adviseer ik je om deze met je ochtendurine uit te voeren. Je eerste urine is geconcentreerder en heeft het hoogste hCG-gehalte. Als je nog maar net een paar dagen zwanger bent, dan zal je eerder een positieve test hebben met ochtendurine dan dag-urine.

De streepjes

Bij de meeste vroege zwangerschapstesten moet je bij het resultaat nog gewoon streepjes aflezen. Soms kunnen deze streepjes best verwarrend zijn. Vooral als dit een licht roze streepje is.

De controlelijn op de test geeft aan of je deze goed hebt uitgevoerd. Als je op het uitslagvenster ernaast een roze/paars streepje afleest dan betekent dit een positief resultaat. Zelfs als dit een licht roze/paars streepje is. Je bent dan zwanger. Als er geen roze/paars streepje zichtbaar is op het uitslagvenster dan ben je niet zwanger.

Signalen van een vroege zwangerschap

Naast het feit dat je een vroege zwangerschapstest kunt uitvoeren, merk je soms al aan bepaalde signalen dat je zwanger bent. Je lichaam geeft dan bepaalde vroege zwangerschapssignalen af, zoals:

 • Pijnlijke, gespannen en opgezwollen borsten
 • Gevoelige en/of jeukende tepels
 • Misselijk. Dit verschijnsel kan al vlak na de bevruchting optreden
 • Vermoeidheid
 • Licht bloedverlies
 • Een soort ‘plopjes’ in de baarmoeder
 • Humeuriger
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid

Als je net een paar dagen zwanger bent, dan kan je al last hebben van deze symptomen. Toch willen deze signalen niet altijd duiden op een zwangerschap. Je kunt ook last hebben van deze klachten als je ongesteld moet worden. Het kan dan ook erg verwarrend zijn. Door een vroege zwangerschapstest te doen, kom je er dus het snelste achter of je zwanger bent of niet.

vroege zwangerschapstest (2)

Ovulatietest uitvoeren

Als je een vroege zwangerschapstest hebt gedaan en gewoon ongesteld bent geworden, dan ben je dus niet zwanger. Wanneer je een kinderwens hebt, dan is het handig als je weet wanneer je vruchtbaar bent. Hier kan je onder meer achter komen door het uitvoeren van een ovulatietest.

Door een ovulatietest te doen, loop je je vruchtbare dagen niet mis. Zo’n test is een hulpmiddel bij het berekenen van je vruchtbare dagen. Hierdoor kan je de kans op een zwangerschap natuurlijk enorm vergroten.

Een ovulatietest spoort de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon, oftewel het LH, in je urine op. Dit hormoon wordt geproduceerd door je hypofyse, welke zich in de hersenen bevindt. LH zorgt ervoor dat er een eicel rijpt in je eierstok en dat er een eisprong op gang komt. Ongeveer twee dagen voor je ovulatie is er een flinke LH-stijging. Een ovulatietest onderzoekt of er een LH-piek in je urine is. Als dit zo is, dan ben je vruchtbaar. Het is dan natuurlijk hét moment om te vrijen. De kans is dan aanwezig dat je zwanger raakt.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

11 Reacties op "Wanneer Doe Je een Vroege Zwangerschapstest? En Wat Is de Betrouwbaarheid?"

 1. Lisette says:

  Super bedankt voor dit artikel!! ik probeer zwanger te worden want ik wil zo graag een kleintje. Wil dus echt heel graag weten wanneer ik zwanger ben, zodat k me beter kan voorbereiden. HEb je trouwens ook nog andere tips om zwanger te worden? gr, Lisette

 2. Maaike says:

  maar eigenlijk heeft een vroege zwangerschapstest dus niet megaveel zin? Want je moet toch nog voor de zekerheid checken met een normale test of je wel echt zwanger bent want zo'n vroege test kan te vroeg zijn om met zekerheid te zeggen dat je zwanger bent....?

  • Shaniqua says:

   Ja maar ik denk dat het meer is voor jezelf as je het alvast wil weten natuurlijk zegt normale test uiteindelijk wel of je zwanger bent maar misschien wil je daar wel nietop wachten ofzo, niet iedereen is geduldig daarvoor, misschien wil je het wel eerder weten, lijkt mij wel fijn om alvast te weten of ik wss zwanger ben maar dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw of jij dat ook zo hebt, groetjes S.

 3. Elisa says:

  Dus is het nou eigenlijk wel of niet aan te raden om een vroege zwangerschapstest (èn een reguliere zwangerschapstest) te doen? Groet, Elisa

  • Boris Bergman says:

   Dat ligt helemaal aan jou, Elisa! Het biedt je alvast een indicatie, maar strikt noodzakelijk is het natuurlijk niet. Het ligt er volledig aan of jij alvast wil weten hoe groot de kans is dat je zwanger bent, maar als je liever geduldig wacht tot je een normale zwangerschapstest kan doen, dan is dat ook prima natuurlijk!

 4. Sanne says:

  Hallo dit heeft voor mij heel goed gewerkt ik was dus zwanger maar door dit kwam ik er opt ijd achter dat ze hem nog weg konden halen kon echt geen moeder zijn joh was 16 nog dus miss ook maar beter voor t kintje dat ik dat niet gedaan heb... Werk dus in iiig wel goed dit echt handi als je echt geen kindje wilt krijge dan ben je er teminste op tijt mee...

 5. miranda says:

  Hallo,
  ik heb 5 dagen voor mijn NOD getest met een gewone clearbleu test die gelijk positief was. kan het zijn dat ik misschien al langer zwanger ben?
  gr.

 6. JC says:

  Hai, kan je een vroege test ook later doen?

  Verkeerd gekocht maar ik had al +/- 2 weken geleden ongesteld moeten zijn (heb eerst een reguliere test gedaan in de avond) en dan een vroege zwangerschapstest de ochtend erna!

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *