Wat Is Endometriose? 4 Tips voor Zwanger Worden met Endometriose
Zwanger worden is voor sommige mensen erg gemakkelijk, maar voor anderen kan het een moeizaam proces zijn. Er zijn zowel bij de man als bij de vrouw factoren die voor complicaties kunnen zorgen. Eén van die complicaties die de zwangerschap kan beïnvloeden of het zwanger worden kan beïnvloeden is endometriose.
In dit artikel zal er besproken worden wat endometriose precies is, hoe het de kans op een zwangerschap kleiner maakt en worden er een aantal tips gegeven voor hoe je toch nog zwanger kunt worden wanneer je endometriose hebt!
Inhoud van dit artikel:
Wat is Endometriose?
Het is bekend dat één op de vijf vruchtbare vrouwen last heeft van endometriose, maar wat houdt dit precies in? Bij endometriose is er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies, maar dit komt voor buiten de baarmoederholte. Het zit dus niet in de baarmoeder, maar vaak op andere organen in je onderbuik.
Doordat het weefsel dus op andere organen in je onderbuik “groeit”, kan dit zorgen voor chronische ontstekingen met veel verschillende klachten. Zo kun je bijvoorbeeld, wanneer de endometriose groeit aan de darmwand, darmproblemen krijgen en vaak heb je dan ook pijn wanneer je naar het toilet gaat.
Hoe langer je met dit probleem rond blijft lopen, hoe meer klachten je waarschijnlijk zult krijgen. Het is namelijk zo dat de endometriose die groeit op de organen hetzelfde werk doet als het baarmoederslijmvlies. Het wordt iedere maand dikker en dikker en breekt hierna weer af zodat je gaat bloeden.
Dit bloed kan dan weg, maar bij de andere organen kan dit niet en daarom krijg je allemaal kleine bloedingen in je onderbuik. Dit zorgt ervoor dat je last van je buik krijgt.
Oorzaken endometriose
Helaas zijn de oorzaken van endometriose nog niet echt bekend. Wel zijn er verschillende theorieën over de oorzaak ervan. Zo is het waarschijnlijk dat de genen er iets mee te maken hebben en eventueel verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van endometriose. Wanneer je een eerstegraads familielid hebt die ook endometriose heeft gehad, is de kans ook groter dat jij het eventueel krijgt. Dit noem je een familiaire relatie.
Uiteraard zijn er hiernaast ook andere factoren, bijvoorbeeld het milieu waarin je leeft, welke leeftijd je had bij de eerste menstruatie en andere gynaecologische factoren. Hiernaast zou blootstelling aan PCB’s en dioxines kunnen leiden tot endometriose, maar het bewijs hiervoor is helaas niet erg sterk. Hier moet men dus niet teveel van uitgaan.
Is er een behandeling voor endometriose?
Wanneer je erachter bent gekomen dat je daadwerkelijk endometriose hebt, is het van belang dat je op zoek gaat naar een bijpassende behandeling hiervoor. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat iedereen dezelfde behandeling krijgt. Hiernaast is het belangrijk dat je leert te leven met deze chronische ziekte.
Hieronder zullen we een aantal manieren om endometriose te behandelen bespreken.
Afwachtende benadering
Zoals je al kunt begrijpen uit de naam, doe je bij een afwachtende benadering niet echt veel. Je gaat wel op bezoek bij de gynaecoloog om de ziekte in de gaten te houden. Als er dan toch iets verandert, wordt er alsnog actie ondernomen.
Symptomatische behandeling
Bij deze behandeling wordt niet de ziekte behandeld, omdat hier dus geen medicijn tegen is, maar tegen de symptomen oftewel de klachten ervan. Wanneer je eigenlijk heel de dag door last hebt van de ziekte zijn er verschillende ontstekingsremmende medicijnen of pijnstillers om te pijn te verminderen. Deze worden dan voornamelijk gebruikt op het moment dat je de pijn voelt.
Er zijn ook vrouwen die al veel baat hebben bij medicijnen zoals Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen. Deze medicijnen zorgen er namelijk voor dat de menstruatie met minder pijn zal verlopen. Vaak krijg je hiernaast ook nog een hormonale behandeling om je cyclus te onderdrukken. Dit zal ervoor zorgen dat de endometriose niet verder uitbreidt.
Hysterectomie
Het kan zijn dat je hele erge verklevingen hebt in je kleine bekken, in dit geval wordt er soms een hysterectomie uitgevoerd. Maar dit is wel alleen in het uiterste geval. Simpel gezegd is een hysterectomie het verwijderen van de baarmoeder samen met ook de eierstokken. Dit kan op 2 manieren gebeuren.
- Een totale hysterectomie. Hierbij worden de baarmoeder, beide eierstokken, de eileiders en de cervix verwijderd. Hierna kun je dus niet meer ongesteld worden en heb je ook geen eisprong meer. Hierdoor ga je meteen in de overgang en dit noemt men ook wel een ‘chirurgische menopauze’.
- Een hysterectomie waarbij de baarmoeder en eventueel de cervix worden verwijderd. Hierbij worden dan natuurlijk ook de verschillende verklevingen en alle endometriosehaarden verwijderd. Ook bij deze hysterectomie zal je geen menstruatie meer hebben, maar je eisprong zal gewoon plaats blijven vinden en je zal op de normale leeftijd in de overgang
Wanneer je deze operatie hebt ondergaan, blijf je een aantal dagen in het ziekenhuis en hierna zal je 3 tot 7 weken moeten herstellen. Zelf kun je met je dokter bespreken of je wel of niet ook de eierstokken laat verwijderen.
Gecombineerde behandeling
Een gecombineerde behandeling betekent simpelweg dat je niet alleen een operatie ondergaat, maar ook een hormonale behandeling krijgt hiernaast. Dit gebeurt voorafgaand aan de operatie en na de operatie.
Diep invasieve endometriose en (eventuele) darmchirurgie
Een diep invasieve endometriose houdt in dat de endometriose op de darmen, urineleiders, blaas of kleine bekken plaatsvindt. Omdat het dus op deze plekken zit, zal er altijd een darmchirurg en/of uroloog bij de operatie zijn. Zij helpen bij het opstellen van het operatieplan en helpen elkaar tevens bij de operatie omdat zij beide specialisten zijn op dit gebied.
Chirurgische behandeling
Bij een chirurgische behandeling wordt alle endometriose verwijderd. Dit houdt in: al het weefsel van de endometriose, alle cysten en de verschillende verklevingen. Hierdoor wordt de schade dus verwijderd en zal je veel minder last van je buik hebben. Wanneer je alleen cysten hebt, is het niet altijd nodig om te opereren.
Hierbij kun je ook een hormonale behandeling krijgen. Redenen om de cysten wel operatief te verwijderen zijn:
De manieren om deze behandeling te ondergaan, zijn een laparoscopie (kijkbuisoperatie) of een laparotomie (openbuikchirurgie).
Mirenaspiraal
Tot slot is er ook nog de Mirenaspiraal. Deze spiraal wordt in de baarmoederhalte gebracht en geeft daar Levonorgestrel af (een progesteronachtig hormoon). Dit hormoon zorgt ervoor dat de endometriose vermindert, maar het voorkomt ook zwangerschap.
Wanneer je de spiraal erg lang in je draagt, kan het ervoor zorgen dat je tijdens de menstruatie minder bloed of helemaal geen bloed meer verliest. Deze spiraal kun je in principe vijf jaar gebruiken.
Waarom heeft endometriose invloed op mijn zwangerschap?
Wanneer vrouwen horen dat iets invloed heeft op de zwangerschap raken zij vaak in paniek, wat uiteraard logisch is. Toch is het zo bij endometriose dat 60 tot 70% van de vrouwen gewoon vruchtbaar zijn en heel spontaan zwanger kunnen worden en dus kindjes kunnen krijgen. Wel is het zo dat de maandelijkse kans wat lager is bij vrouwen met endometriose.
Het ligt er uiteraard aan hoe ernstig de endometriose is die jij hebt. Er zijn erge vormen van endometriose, maar ook mildere vormen. Wanneer je dus al weet dat je endometriose hebt, is het slim om niet lang te wachten met het proberen zwanger te worden. Ook de leeftijd speelt natuurlijk een rol. Het is voor vrouwen zonder endometriose al lastiger om zwanger te worden na een bepaalde leeftijd, dus zeker voor vrouwen die hier wel last van hebben.
Pas nadat je een jaar lang onveilig geslachtsgemeenschap hebt gehad en je bent nog steeds niet zwanger, dan kun je je wat zorgen gaan maken. Maar ook dan zijn er nog veel andere opties waardoor je toch zwanger kunt worden zoals bijvoorbeeld IUI of ivf. Wanneer je dus denkt dat je endometriose hebt, ga dan direct naar de dokter en kijk wat er allemaal mogelijk is en wat je kunt doen om de zwangerschapskans te verhogen.
4 Tips Voor Zwanger Worden met Endometriose
1. Ga naar de dokter
Wat superbelangrijk is, is dat je naar de dokter gaat wanneer je klachten ervaart die voorkomen bij endometriose. Hoe sneller je erbij bent, hoe meer er nog voor je gedaan kan worden. Het mag duidelijk zijn dat wanneer je al in een ver stadium zit en er veel operatief verwijderd moet worden, de kans op zwangerschap alleen maar lager wordt.
Al heb je het idee dat het vast niets zal zijn, ga toch naar de dokter. Je kunt het maar beter zeker weten. Als je erachter komt dat je helemaal geen endometriose hebt, is dat alleen maar beter!
2. Laat alles je goed uitleggen
Ben je bij de dokter en snap je het allemaal niet helemaal? Wat is endometriose nou precies? Heb je de ziekte nou wel of niet? Wat voor gevolgen heeft dit voor jou? Is het een milde vorm of een ernstige? Allemaal goede vragen om te stellen tijdens een doktersbezoek. Wanneer iets niet helemaal duidelijk is, moet je doorvragen. De dokter is er om jouw vragen te beantwoorden. Zo kom je erachter of je nog zwanger kunt worden en hoe je zwanger kunt worden!
3. Probeer stress te voorkomen
Natuurlijk is het stressvol wanneer je erachter komt dat je endometriose hebt en dat je eventueel niet meer zwanger kunt worden. Dit is verschrikkelijk nieuws, maar toch moet je de stress proberen te beperken.
Stress heeft in het algemeen voor iedere vrouw die zwanger wil worden,geen positief effect op de zwangerschap of het zwanger worden. Hoewel het misschien niet op de natuurlijke manier meteen zal lukken, zijn er nog genoeg andere manieren om zwanger te worden. Het heeft dus geen nut om je heel de dag druk te maken hierover, hoe moeilijk dit ook kan zijn.
4. IUI of IVF
Intra Uteriene Inseminatie (IUI) is de bekendste vorm van een vruchtbaarheidsbehandeling. Hierbij worden er kunstmatig zaadcellen in de baarmoeder gebracht. Wel moeten de eileiders doorgankelijk zijn.
Naast IUI is er ook een andere behandeling die mogelijk is als IUI niet werkt. Deze behandeling heet In Vitrofertilisatie. Hierbij worden de eicellen uit het vrouwelijk lichaam gehaald en hierbuiten bevrucht. Hierna worden de bevruchte eicellen weer teruggeplaatst in de baarmoeder. Om de kans op zwangerschap zo groot mogelijk te maken, wordt de behandeling altijd gecombineerd met de stimulatie van eierstokken.
Conclusie
Nadat je dit artikel hebt gelezen weet je wat endometriose is, wat de oorzaken van endometriose kunnen zijn en wat voor behandeling je er eventueel voor kunt krijgen. Daarnaast heb je een aantal tips gehad om toch nog zwanger te kunnen raken, ook al heb je endometriose.
Het belangrijkste is dat je niet opgeeft, ook al is het moeilijk wanneer je endometriose hebt. De kans op een zwangerschap is nog steeds aanwezig. Ga naar de dokter en zoek uit hoe erg jouw vorm van endometriose is en ga daarna kijken naar behandelingen!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!