Zwanger Worden en Vruchtbaar Slijm: Herken Je Zwangerschap

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je klaar bent voor een kindje, wil je het liefst zo snel mogelijk zwanger worden. Iedereen weet dat er een periode is in de maand waarin een vrouw vruchtbaar is. Toch is het lastig om precies te weten wanneer deze tijd is aangebroken.

u is er een manier om hierachter te komen, namelijk door het slijm dat verandert van kleur en samenstelling wanneer de vruchtbare dagen zijn aangebroken. In dit artikel zullen we dus bespreken hoe je erachter komt wanneer je vruchtbaar slijm hebt, maar ook hoe je kunt herkennen dat je al zwanger bent. Wil jij hier meer over weten, lees dan verder!

Zwanger worden

Wanneer je hebt besloten dat je klaar bent voor een kindje, heb je hier waarschijnlijk lang en goed over nagedacht. Meestal heb je op dit moment een stabiele partner, een goed inkomen en een fijn huis. Je bent er klaar voor om jezelf op de tweede plek te zetten, want een kindje verdient alle aandacht die hij of zij nodig heeft.

Sommige vrouwen hebben geluk en zijn binnen een aantal weken al zwanger, maar bij andere duurt dit een stuk langer. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken als jij niet heel erg snel zwanger bent.

Iedere zwangerschap is namelijk anders en je moet jezelf daarom niet vergelijken met een vriendin.

30% van de vrouwen is binnen 3 maanden zwanger, 70% binnen een half jaar, 80% binnen een jaar en 90% na twee jaar. Als je na een jaar nog niet zwanger bent, dan pas kun je een bezoek aan de dokter brengen. Het is namelijk zo dat dan pas de kans op een spontane zwangerschap afneemt.

Om binnen een korte tijd zwanger te worden zijn er verschillende manieren. Belangrijk is dat je erachter komt wanneer je vruchtbaar slijm hebt, hierdoor kun je op het juiste moment vrijen en is de kans groter dat je sneller zwanger wordt. Hieronder zullen we bespreken hoe dit precies werkt.

De menstruatiecyclus

Zwanger worden kan dus ook op goed geluk gaan, maar wanneer je geen zin hebt om te wachten wanneer het ‘per ongeluk’ een keertje goed gaat. Het kan ook dat je het simpelweg te lang vindt duren en je daarom nu op zoek gaat naar een manier om je kansen te vergroten. Een manier om dit te doen is door te kijken naar de vaginale afscheiding.

Dit wordt ook wel de ‘Billings ovulatiemethode’ genoemd.

Tijdens de menstruatiecyclus verandert het slijm in de vagina. Dit slijm wordt ook wel baarmoederhalsslijm, gewoonweg slijm of, de bekendste benaming, afscheiding genoemd. Wanneer je vruchtbaar bent veranderd dit slijm van samenstelling, maar ook van kleur. Hierdoor kun je makkelijk onderzoeken of je vruchtbaar bent.

Om dit goed te kunnen begrijpen, moet je eerst weten hoe je ovulatie werkt. Het is namelijk zo dat de eicellen die zijn vrijgekomen niet langer dan 24 uur leven. Je moet je kans dus direct grijpen. De eerste stap is je eisprong herkennen.

Sommige vrouwen hebben last van buikpijn wanneer er een eisprong plaatsvindt. Dit is dan vaak aan de rechter of linkerkant van je onderbuik. Dit wordt ook wel middenpijn of ovulatiepijn genoemd. Deze pijn is het gevolg van dat er een bepaalde spanning is in de eierstok en dit voel je voor de eisprong er is. Wanneer je dus vrijt wanneer je deze ovulatiepijn voelt, dan ben je nog net op tijd. De dag van de eisprong is de eicel namelijk vruchtbaar.

Lees meer over de menstruatiecyclus in dit artikel.

Wat is vruchtbaar slijm?

Dit artikel gaat natuurlijk over de afscheiding of het vruchtbare slijm wat je in de gaten moet houden. De eerste week van je cyclus is, de week waarin je menstrueert en vlak hierna. In deze week is het niet mogelijk om zwanger te worden. De baarmoedermond is gesloten en het slijm is troebel, taai, dik en zuur waardoor de zaadcellen niet gemakkelijk binnen kunnen treden. Dit is dus niet het vruchtbare slijm waar je naar op zoek bent.

In week twee van de cyclus, drie tot vier dagen voor de ovulatie en een tot twee dagen na de ovulatie, wordt het slijm rekbaarder en van dit slijm wordt veel afgescheiden. In deze periode is de baarmoedermond niet meer gesloten, maar wordt de opening juist wijder. De afscheiding is nu elastisch, vloeibaar en helder van kleur. Je zou het kunnen vergelijken met rauw eiwit. Dit is het slijm, het vruchtbare slijm, wat de zaadcellen gemakkelijk toelaat.

Dit is dus de periode waarin je de kans op een zwangerschap kunt vergroten!

Wanneer de kans het grootst is dat je zwanger kunt worden, dan is het slijmvlies erg glibberig. De laatste dag dat het slijm glibberig is wordt gezien als de piek. Dit punt ligt het dichtstbij het moment van de eisprong. In week 3 en 4 is het slijm wit, droog en korrelig en ben je minder of zelfs niet vruchtbaar.

Vlak voor je nieuwe menstruatie kan het slijm van droog naar nattig veranderen, dit betekent niet dat je weer vruchtbaar bent en dit is dus geen vruchtbaar slijm. Houd er rekening mee dat het vruchtbare slijm per vrouw varieert. Sommige vrouwen hebben maar een hele korte periode waarin ze vruchtbaar slijm hebben, anderen hebben het wel 4 tot 5 dagen.

Dit is dus het enige moment dat het slijm doorlaatbaar is voor spermacellen. Dit is de periode waarin je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Links: vruchtbaar slijm (erg rekbaar en slijmerig). 

Herken of je zwanger bent: 8 tekenen/symptomen

Nu je weet hoe je je kans kunt vergroten op een zwangerschap is het ook fijn om de tekenen te weten van wanneer je ook daadwerkelijk zwanger bent! Er zijn veel verschillende tekenen/symptomen die erop (kunnen) wijzen dat je al zwanger bent.

We hebben het hier dan over de hele vroege zwangerschapssymptomen; wanneer je al een lange tijd zwanger bent is het natuurlijk al overduidelijk. Het mag duidelijk zijn dat deze symptomen wel per vrouw verschillen en dat niet iedere vrouw alle symptomen heeft. Je kunt één symptoom hebben, maar je kunt ze ook allemaal hebben.

Ook al heb je geen enkel teken van zwangerschap, dan kun je uiteraard alsnog zwanger zijn. Er is natuurlijk altijd nog gewoon de zwangerschapstest om dit te controleren!

1.      Geen menstruatie

Het meest bekende teken van een zwangerschap is meestal het uitblijven van de menstruatie. Dit gaat meestal op wanneer je een regelmatige ongesteldheid hebt. Je weet dan eigenlijk precies wanneer je ongesteld gaat worden.

Wanneer dit dan niet gebeurt, kan dit een teken zijn van een zwangerschap.

Het is wel zo dat, zelfs wanneer je al zwanger bent, je alsnog een lichte bloeding kunt hebben. Hier hoef je je dan ook geen zorgen over te maken. Als je menstruatie niet regelmatig is, dan zal je je waarschijnlijk moeten focussen op andere tekenen van een zwangerschap, omdat het uitblijven van de menstruatie niet meteen opvalt in dit geval.

2.      Vermoeidheid

In de eerste paar weken van een zwangerschap wordt er een grotere hoeveelheid progesteron in je lichaam aangemaakt. Dit zal ervoor zorgen dat je baarmoeder voorbereid wordt op de zwangerschap. Door dit stijgende progesteron kun je je in deze weken extreem moe voelen, terwijl je je normaal altijd redelijk of gewoon fit voelt.

Ook dit kan dus een teken zijn van zwangerschap. Het beste is om dit te checken met een zwangerschapstest. Moeheid kan namelijk ook met veel andere dingen te maken hebben (bijvoorbeeld pfeiffer).

3.      Misselijkheid

Vaak voel je je aan het begin van een zwangerschap erg misselijk en soms moeten vrouwen zelfs braken. Dit gaat meestal na een tijd over, maar ook dit is dus een duidelijk symptoom van een zwangerschap. Deze misselijkheid kan zich kort of lang aanhouden en kan overdag, maar ook ’s nachts opkomen.

4.      Gevoelige borsten

Wanneer je merkt dat je borsten heel gevoelig zijn, gespannen aanvoelen of zelfs groeien, dan kan dit een teken zijn van zwangerschap. Het kan zelfs zo zijn dat je borsten echt pijn doen. Je borsten maken zich uiteraard klaar om melk aan te kunnen maken, dus tijdens de zwangerschap worden ze een stuk gevoeliger.

Deze gevoeligheid van de borsten kunnen al een of twee weken nadat je zwanger bent beginnen, dus dit is een vroeg en duidelijk teken!

Ook komt er een verandering in de tepelhoven. Je tepels bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Er komt een hormoon vrij wat ervoor zorgt dat de tepels beter te vinden zullen zijn voor je kindje en ook wat steviger worden. De verandering die dan plaatsvindt is de verandering in de kleur van de tepels. Ook dit kun je al één week na de bevruchting zien. Vaak worden de tepels een stuk donkerder.

De bultjes die je nu al op je tepelhoven hebt kunnen in deze periode ook groter worden of toenemen.

5.      Stemmingswisselingen

Je hoort wel vaker dat zwangere vrouwen om ‘alles’ huilen en vaak erg emotioneel zijn. Dit komt omdat je tijdens de zwangerschap vaak last hebt van stemmingswisselingen. Er hoeft niet eens wat te gebeuren en je moet al huilen en hier is niet eens een aanleiding voor. Het is natuurlijk niet alleen het huilen. Je kunt ook van een depressieve bui naar enorm blij gaan. De zwangerschapshormonen zorgen hier nou eenmaal voor!

6.      Afkeer van voedsel en geuren

Voorheen vond je kaas altijd zo lekker, nu moet je als je het alleen al ruikt bijna braken. Dit gebeurt wel vaker tijdens een zwangerschap. Je walgt nu van eten wat je voorheen heel erg lekker vond en met bakken tegelijk naar binnen kon werken. Vaak kun je ook veel beter ruiken, waardoor je van bepaalde geuren ineens enorm misselijk wordt. Ook deze geuren vond je voorheen totaal niet storend.

Deze afkeer van voedsel en geuren kun je al merken vanaf de eerste week van de zwangerschap.

7.      Hoofdpijn

Zoals eerder al besproken ben je vaak erg vermoeid tijdens de zwangerschap. Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Dit komt vaak naar voren door een drukkende of stekende pijn aan de zijkanten van je hoofd. Dit komt niet alleen door de vermoeidheid, maar ook door de andere kwalen die je ervaart tijdens een zwangerschap.

Als je voor de zwangerschap al last had van migraine, kan dit nu ook nog sterker en vaker voorkomen.

Hoofdpijn is een veelvoorkomende kwaal, wel 40% van de vrouwen krijgt hier last van. Weet je al dat je zwanger bent en krijg je dan vaak hoofdpijn? Dan kan de hoofdpijn komen doordat je stress hebt of je gespannen voelt over de zwangerschap, het bevallen of wat er hierna allemaal op je af gaat komen.

Ook wanneer je gestopt bent met bijvoorbeeld drinken van koffie of roken vlak voor je zwangerschap kan voor hoofdpijn zorgen. Je hebt dan last van ontwenningsverschijnselen en dit geeft al een naar gevoel wanneer je niet zwanger bent. Dus wanneer je zwanger bent zal de ongemakkelijkheid waarschijnlijk nog meer toenemen.

8.      Vaak naar het toilet

Tot slot kan een teken van zwangerschap zijn dat je opeens veel vaker naar de wc toe moet. Eerst ging je misschien een keer in de twee uur, nu ga je wel drie keer in het uur naar het toilet. De reden hiervan kan zijn dat je baarmoeder groter wordt en druk uitvoert op je blaas, waardoor je dus veel sneller en ook veel vaker naar het toilet moet.

Na het eerste trimester gaat de baarmoeder wat hoger zitten, waardoor het niet meer zo’n heftige druk uitoefent op je blaas. Hierna zal je een stuk minder snel en vaak naar het toilet toe moeten. Uit het niets vaak naar het toilet moeten, kan dus een teken zijn dat je zwanger bent!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *