Het Belang van een Goede Gezondheid Bij Zwanger Worden

‘Mamma!’ hoor je een zoetig kinderstemmetje achter je uitroepen. Je draait je om en vangt een blik op van het tafereel dat zich voor je afspeelt. Een vrouw van ongeveer dezelfde leeftijd als jij tilt een peuter op uit haar kinderwagen en drukt het meisje liefdevol tegen haar borst. Terwijl je blijft kijken, borrelt er een diep verlangen in je op. Je zou zo ontzettend graag zelf een kindje willen hebben…

Voordat je echter begint met pogingen om zwanger te worden, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Mogelijk zal je enkele veranderingen moeten doorvoeren in je huidige leefstijl en dieet. Het kan namelijk van cruciaal belang zijn in het zwanger worden en het doorlopen van een succesvolle zwangerschap om in goede gezondheid te zijn. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

moeder-kind

Hoe een goede gezondheid bijdraagt aan zwanger worden

De keuzes die jij maakt voorafgaand aan je zwangerschap kunnen doorslaggevend zijn, aangezien deze een directe invloed kunnen uitoefenen op jouw kansen om zwanger te worden. Daarnaast kunnen jouw keuzes ook je eigen gezondheid en die van je baby beïnvloeden. Knoop de volgende zaken dus goed in je oren, wanneer je graag zwanger wilt worden.

De invloed van een goede gezondheid op je kans om zwanger te worden

Slechte leefgewoontes, zoals veel roken of drinken, zorgen ervoor dat de gezondheid van jouw eitjes wordt aangetast, waardoor de kans op zwangerschap verkleind wordt. Eveneens kunnen slechte gewoontes een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het sperma van je partner. Door de slechte gewoontes uit te bannen, en gezonder te gaan leven zal je dus sneller zwanger worden.

Het belang van jouw goede gezondheid voor je kindje

Wat wellicht als een verrassing komt, is het feit dat de meest kritische tijd in de ontwikkeling van een baby rond 17 tot 56 dagen na de verwekking plaatsvindt. Dat is dus nog vóórdat je weet dat je zwanger bent. Wanneer jij dus pas gaat letten op en werken aan je gezondheid zodra je erachter komt dat je zwanger bent, ben je dus in principe al ’te laat’.

In die kritische periode van de ontwikkeling van je kindje worden de organen van je kindje (op dat moment nog een ‘embryo´) gevormd. Bepaalde stoffen (tabak, medicatie etc.) van buitenaf, teratogenen genaamd, kunnen schadelijk zijn voor deze ontwikkeling. Ze kunnen onder andere hartproblemen en misvormingen veroorzaken, wat de gezondheid van je kindje in gevaar brengt.

Het is daarom van belang dat je alle mogelijke schadelijke invloeden op de ontwikkeling en gezondheid van jouw kindje verdrijft. Dit betekent dus dat jij al voordat je gaat proberen om zwanger te worden je gezondheid moet verbeteren. Hoe je dit voor elkaar krijgt, lees je hieronder.

gezonde-moeder

Hoe zorg je voor een goede gezondheid?

Een ‘goede gezondheid’ is misschien nog veel complexer dan het lijkt. In goede gezondheid verkeren betekent niet simpelweg dat je geen ziektes met je meedraagt of gezonder gaat eten. Er komt nog veel meer bij kijken, zowel fysiek als mentaal. En pas als je deze punten onder controle hebt, is het verstandig om te proberen om zwanger te worden. Maar wat zijn deze punten?

#1 Check op ziektes

Voordat je pogingen gaat doen om zwanger te worden, is het (indien mogelijk) in eerste instantie van belang dat je enkele genetische tests doorloopt. Hiermee wordt gekeken of jij (of je partner) abnormale genen meedragen die bepaalde ziekten kunnen veroorzaken bij je kindje. Mocht dit het geval zijn, kan je met de hulp van een adviseur werken aan het verkleinen van de risico’s.

#2 Ga de strijd aan met over- en/of ondergewicht

Het is heel erg belangrijk dat zowel jij als je partner geen last hebben van over- en/of ondergewicht als je graag zwanger wilt worden. De kwaliteit van het sperma van je partner kan namelijk aangetast worden door overgewicht of ondergewicht. Daarnaast kan het ook jullie seksleven negatief beïnvloeden; het libido en het presteren kunnen verminderen, waardoor de kans op zwangerschap afneemt.

onvruchtbaar-bmi

Kans op onvruchtbaarheid per Body Mass Index (BMI)

Volg een gezond dieet

Om overgewicht en ondergewicht te bestrijden, zal je dus gaan moeten letten op wat je eet. Dit houdt in dat je een goede mix van fruit, groente, magere proteïnen, granen en zuivel binnenkrijgt. Om er zeker van te zijn datje er een gezond eetpatroon op nahoudt, kan je de Schijf van Vijf volgen.

De Schijf van Vijf stelt dat je iedere iets uit een van de vijf vakken moet eten. Oftewel, maak iedere dag een keuze uit (vak 1) groente en fruit, (vak 2) aardappelen, brood, rijst en pasta, (vak 3) zuivel, vlees, vis of vervangers, (vak 4) halvarine, margarine en oliën en (vak 5) water – thee, koffie e.d.

Kort gezegd vertelt de Schijf van Vijf je dat je in de eerste plaats gevarieerd moet eten, tevens niet te veel moet eten, dat je minder verzadigd vet moet eten, veel groente, fruit en brood moet eten, en tenslotte dat je veilig moet eten. Was dus goed je handen voor het eten en zorg dat je het eten goed doorkookt. Ten slotte moet je ook veel blijven bewegen!

schijf-van-vijf

Beweeg voldoende

Om over- of ondergewicht tegen te gaan, is het van belang dat je voldoende beweegt. Echter, zelfs als je geen last hebt van te veel of te weinig kilo’s, is het belangrijk dat je genoeg beweegt. Het kan er namelijk voor zorgen dat je de kans op complicaties tijdens je zwangerschap of geboorte zelf tegengaat; je bent minder snel uitgeput en in betere lichamelijk conditie als je in beweging blijft.

Hieronder vindt je een tabel met richtlijnen van de Nederlandse norm voor gezond bewegen per leeftijdscategorie.

Leeftijdsgroep Richtlijnen Nederlandse Norm Gezond Bewegen
Jeugdigen (4 t/m 17 jaar) Elke dag een uur of langer bewegen. Daarnaast 2 keer of vaker per week activiteiten waarvan je fitter wordt of fit blijft, zoals oefeningen in kracht, lenigheid en coördinatie.
Volwassenen (18 t/m 54 jaar) Minstens 5 dagen per week een half uur bewegen.
Ouderen (55 jaar en ouder) Minstens 5-7 dagen per week een half uur bewegen. Daarnaast minimaal 2 keer per week krachtoefeningen. (Als je niet actief bent, is alle extra beweging nuttig, ongeacht de mate waarin, en wat voor soort.)

#3 Ban alle gebruik van schadelijke stoffen uit

Als er iets funest is voor de kwaliteit van het sperma van je partner, is het wel alcohol-, drugs- of tabaksgebruik. Zo kan tabak er namelijk voor zorgen dat het aantal sperma vermindert en dat het zich langzamer verplaatst. Mocht je partner roken, moet hij daar minimaal drie maanden voorafgaand aan het doen van pogingen om zwanger te worden mee stoppen.

Maar ook jijzelf zal deze slechte gewoontes de deur moeten wijzen. Al deze stoffen komen namelijk via jouw bloed direct bij je kindje terecht, wat complicaties voor de gezondheid en ontwikkeling van je kindje tot gevolg kan (of eerder: zal!) hebben. Dus niet alleen jouw eigen gezondheid zal lijden onder het gebruik van deze stoffen, maar ook de (toekomstige) gezondheid van jouw kindje!

#4 Koffieverslaafden: zeg maar gedag tegen je overmatige cafeïne-inname!

Wanneer je graag zwanger wilt worden, kan je maar beter de literbekers van de Starbucks laten staan. Er heerst namelijk een algemeen vermoeden dat cafeïne je vruchtbaarheid aantast. Voor de zekerheid kan je dus je cafeïne-inname maar beter minderen tot een maximum van 200-300 milligram per dag. Kijk maar eens in de volgende tabel wat dit voor jouw drink- en eetgewoontes betekent.

Product Milligram cafeïne per 100 milliliter of per 100 gram Portiegrootte Milligram cafeïne per portie
Koffie (filter) 70 125 ml (kopje) 85
Koffie (instant) 50 125 ml (kopje) 60
Koffie (espresso) 130 50 ml (kopje) 65
Decaf 2,5 125 ml (kopje) 3
Thee (zwart) 30 125 ml (kopje) 40
Thee (groen) 15 125 ml (kopje) 20
Cola 10 180 ml (glas) 18
IJsthee 9 180 ml (glas) 16
Energiedrank 30 250 ml (blikje) 80
Energieshot 135 60 ml (blikje) 80
Chocolademelk 2 180 ml (beker) 4
Pure chocolade 40 30 g (= 1/3 reep) 14
Melkchocolade 20 30 g (= 1/3 reep) 6

#5 Vermijd stress

Een zwangerschap kan een hoop stress opleveren, maar ook het zwanger worden zelf kan erg stressvol zijn. (‘Wat als ik nooit zwanger kan worden?‘) Daarnaast is dagelijkse stress, veroorzaakt door werk, huishouden of kleine ergernissen, bijna niet te vermijden. Het is onderdeel van het leven.

Stress kan echter interfereren met jouw kans op zwangerschap. Het zorgt ervoor dat de hormonen verstoort kunnen raken, waardoor je later ovuleert of helemaal niet ovuleert. Hierdoor loop je mogelijk je meest vruchtbare periode mis.

Een teveel aan stress kan ook ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kindje. Zo kan stress tijdens je zwangerschap vroeggeboorte en een laag geboortegewicht tot gevolg hebben. Daarnaast kan stress bijdragen aan gedragsproblemen, omdat het de breinontwikkeling aan kan tasten. Vermijd stress dus zoveel mogelijk, zowel voorafgaand aan als tijdens je zwangerschap!

#6 Zorg voor genoeg sociale steun

Het is altijd fijn om te weten dat er iemand voor je klaar staat. Maar zeker in moeilijkere tijdens is het fijn om iemand te hebben die jou kan steunen. Als je bijvoorbeeld rondloopt met veel zorgen over het feit dat het zwanger worden bij jou moeilijk verloopt, of dat het afvallen je moeilijk afgaat, kan het een hele opluchting zijn om daar met iemand anders over te praten.

Die ‘iemand anders’ hoeft niet per se een familielid of vriend(in) te zijn, het kan ook iemand zijn waar je mee sport. En mocht jij een sport als yoga beoefenen, is dat zeker handig: én je hebt mensen om je heen die je kunnen steunen, én je blijft in beweging, én het werkt ontspannend!

Bovenal is het belangrijk om een goede communicatie erop na te houden met je partner. Jullie zullen straks samen de zorg dragen voor jullie kindje. Door elkaar te steunen zal je in de eerste plaats sneller zwanger worden (minder stress), maar jullie zullen je ook veel beter emotioneel kunnen voorbereiden op het zwanger- en ouderschap – en zodoende betere ouders worden!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *