Werkt Teunisbloemolie om Snel Zwanger Te Worden?

Zwanger worden is voor veel mensen een enorme uitdaging, en het is dan ook niet vreemd dat er vrachtladingen aan hulpmiddelen beschikbaar zijn die je daarbij zouden helpen. Sommige van die hulpmiddelen kunnen je daadwerkelijk helpen, terwijl andere alleen maar misbruik maken van jouw kinderwens voor het maken van winst. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen hoe zinvol een bepaald hulpmiddel is.

In dit artikel ga ik die vraag te beantwoorden voor één specifiek hulpmiddel om zwanger te worden: teunisbloemolie. Wat is dit precies voor middel, hoe zou het jou moeten helpen om zwanger te worden, werkt het ook daadwerkelijk, en zitten er ook bijwerkingen of gevaren aan vast? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel!

Wat is teunisbloemolie precies?

Teunisbloemolie is, hoe kan het ook anders, een olie die wordt gewonnen uit zaadjes van de teunisbloem. Misschien heb je die wel eens in het wild gezien, want hoewel deze bloemen oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika komen, groeien ze inmiddels ook volop in Europa. Het is een gele bloem die aan lange stengels met veel bladeren groeit.

In Zuid- en Midden-Amerika gebruiken verschillende stammen deze bloem al honderden of zelfs duizenden jaren vanwege de vermeende geneeskrachtige werking van deze plant. Zij maakten bijvoorbeeld olie of drank van deze plant, en gebruikten dit onder andere om kneuzingen, huiduitslag en hoesten te verminderen. Inmiddels is die werking grotendeels onderschreven door de moderne wetenschap.

“Mensen gebruiken iets meestal niet duizenden jaren lang als het volledige onzin is.”

Teunisbloemolie bevat een hele hoop verschillende gezonde vetzuren, en kan dus wel degelijk een positief effect op je gezondheid hebben. Vooral een omega 6-vetzuur genaamd gammalinoleenzuur is in grote hoeveelheden aanwezig, een vetzuur dat onder andere erg goed is voor de doorbloeding. Teunisbloemolie zou onder andere de volgende gezondheidsvoordelen hebben (hoewel die niet allemaal bewezen zijn):

 • Het zou PMS-klachten verminderen
 • Het zou ontstekingen remmen
 • Het zou helpen tegen pijnlijke borsten tijdens menstruatie of zwangerschap
 • Het zou de vruchtbaarheid bevorderen
 • Het zou je bloeddruk verlagen
 • Menopauzeklachten zouden er minder van worden
 • Astma en allergieën zouden erdoor worden verlicht
 • Het zou helpen tegen verschillende huidproblemen (van een droge huid tot acne en psoriasis)
 • Het zou reumatische artritis moeten verlichten

Je kan teunisbloemolie in verschillende vormen kopen en innemen. Zo is het bijvoorbeeld verkrijgbaar als vloeibare huidolie, die je dus op je huid moet smeren. Je kan het echter ook gewoon kopen in de vorm van tabletten of capsules om met wat water in te nemen. Het hangt natuurlijk helemaal van jouw voorkeuren af wat beter is.

Hoe zou teunisbloemolie helpen om zwanger te worden?

Het is natuurlijk hartstikke mooi dat teunisbloemolie een waslijst aan vermeende gezondheidseffecten heeft, maar daarmee weet je nog niet hoe het jouw probleem kan oplossen, namelijk het feit dat je maar niet zwanger wordt. Daarom zal ik nu stilstaan bij hoe teunisbloemolie jou zou helpen om sneller zwanger te worden (volgens de voorstanders van dit middel).

Teunisbloemolie zou ervoor moeten zorgen dat je een meer regelmatige menstruatiecyclus krijgt. Dat zou zeker kunnen helpen als je een onregelmatige of uitblijvende menstruatiecyclus hebt, omdat je in dat geval op onvoorspelbare en vaak ver uit elkaar liggende momenten een eisprong hebt. Als dat de reden is dat je moeite hebt met zwanger worden, is teunisbloem dus mogelijk een uitkomst.

Bij een regelmatige cyclus is er vaker een eisprong, en is het beter te voorspellen wanneer die eisprong plaatsvindt. Hierdoor kun je makkelijker timen wanneer je écht seks moet hebben om de kans op zwangerschap te vergroten, en heb je bovendien vaker kans op bevruchting. Hierdoor zou je dus daadwerkelijk makkelijker zwanger kunnen worden.

“Hoe meer kansen je krijgt, hoe groter de kans natuurlijk is dat het lukt!”

Hoeveel hiervan waar is, zal ik hierna gaan bespreken, dus leid uit het voorgaande alsjeblieft nog niet af dat dit ook allemaal bewezen is. Bovendien wil ik benadrukken dat er ook een hele hoop andere oorzaken kunnen zijn dat je moeite hebt met zwanger worden. Is er bij jou sprake van een andere oorzaak dan een onregelmatige menstruatie, dan kan teunisbloemolie sowieso niks voor je doen.

Werkt teunisbloemolie echt zo goed als wordt beweerd?

Het hiervoor uiteengezette verhaal over de theoretische werking van teunisbloemolie is natuurlijk mooi, maar iedereen die ooit iets heeft gekocht via internet, weet dat je niet zomaar op de juistheid van mooie verkooppraatjes af kan gaan. Daarom zal ik nu eens gaan kijken of er ook echt enig bewijs is voor die mooie beweringen over teunisbloemolie en zwangerschap.

Allereerst moet worden vastgesteld dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat je sneller zwanger wordt als je teunisbloemolie gebruikt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het zeker is dat het niet werkt (de hoeveelheid onderzoek naar dit middel is ook simpelweg beperkt), maar harde garanties over de werking van dit middel kunnen dus niet worden gegeven.

Wel zijn er positieve reacties van gebruikers te vinden op het internet. Vrouwen die het lange tijd maar niet lukte om zwanger te worden zijn ervan overtuigd dat het door teunisbloemolie komt dat het ze uiteindelijk toch gelukt is. Dat is op zichzelf natuurlijk een positieve indicatie, die lijkt te impliceren dat teunisbloemolie in ieder geval voor sommige vrouwen erg goed werkt.

Als kanttekening wil ik hierbij wel plaatsen dat dit soort ervaringen niet enorm betrouwbaar zijn. Veel vrouwen gebruiken een heleboel verschillende hulpmiddelen tegelijk om zwanger te raken, dus het effect is lastig terug te brengen naar één van die middelen. Ook zijn er vrouwen die negatieve ervaringen met teunisbloemolie hebben, en juist het idee hebben dat hun menstruatiecyclus er alleen maar minder regelmatig door is geworden.

“Als je lang genoeg blijft Googelen, dan vind je over álles wel positieve én negatieve reacties.”

Het enige eerlijke antwoord is daarom dat er niet zoveel valt te zeggen over de werkzaamheid van teunisbloemolie voor vrouwen die snel zwanger willen worden. Het bewijs aan beide kanten is wat zwakjes. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het ‘t proberen best waard kan zijn, mits er geen grote gevaren aan het gebruik van teunisbloemolie zitten. Of dat zo is, bespreek ik hierna.

Is het veilig om teunisbloemolie te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Of teunisbloem nu helpt of niet, zolang het veilig is om het te gebruiken, kun je het natuurlijk zeker eens proberen. Maar is het wel echt zo veilig, of zitten er ook gevaren aan het gebruik van teunisbloemolie? Dat zal ik nu bespreken, zodat jij zeker weet of je dit middel veilig kan innemen om de kans op een kindje te vergroten.

Het is belangrijk om te weten dat je teunisbloemolie niet tijdens de zwangerschap kan innemen. Veel supplementen en middelen voor snellere zwangerschap kunnen gewoon worden doorgeslikt als het eenmaal is gelukt, en veel van die middelen kunnen zelfs de gezondheid van de zwangerschap verbeteren, maar voor teunisbloemolie geldt dat dus expliciet niet.

Dit heeft ermee te maken dat teunisbloemolie het risico op bloedingen verhoogt. Normaal gesproken is dat best een aanvaardbaar risico, maar tijdens de zwangerschap zeker niet. Een foetus, zeker eentje die nog vrij klein is, is bijzonder kwetsbaar, en plotselinge bloedingen kunnen de gezondheid van je kindje en je zwangerschap daarom ernstig in gevaar brengen.

“Een ongeboren kindje kan een stuk minder aan dan jij, en daar moet je gedurende je hele zwangerschap rekening mee blijven houden.”

Dat wil niet zeggen dat teunisbloemolie niet gebruikt mag worden, maar wel dat je hiermee uiterlijk moet stoppen op de dag van je eisprong. Het is natuurlijk niet altijd exact te bepalen wanneer die eisprong begint, maar een redelijke schatting is voldoende om het risico zeer beperkt te houden. De dag na je eisprong kan de zwangerschap al zijn aangevangen, en kan het gevaarlijk worden.

Heeft teunisbloemolie verder nog bijwerkingen?

Soms maken mensen de denkfout dat als iets in de natuur groeit, dat het dan ook wel prima zal zijn om het in je lichaam te stoppen, en je daarom dus geen bijwerkingen hoeft te verwachten. Dat is echter verre van waar, en ook het gebruik van teunisbloemolie brengt een aantal mogelijke bijwerkingen met zich mee, die ik hieronder beknopt zal bespreken.

Allereerst kan teunisbloemolie gevaarlijk zijn als je reeds bloedverdunners slikt. Zoals eerder al even aangestipt, stimuleert teunisbloemolie onder andere de bloedsomloop. Dit kan er in combinatie met bloedverdunners toe leiden dat je te veel bloed verliest als je ergens begint te bloeden (en zoals gezegd vergroot teunisbloemolie ook het risico op bloedingen). Om dezelfde reden kun je teunisbloemolie vaak ook niet gebruiken wanneer je bloeddrukmedicatie gebruikt.

Ook als je antidepressiva inneemt, is de kans aanwezig dat teunisbloemolie niet veilig gebruikt kan worden. Het kan namelijk de werking van dergelijke medicatie verstoren, waardoor depressiviteitsklachten ineens kunnen terugkeren. Gebruik je antidepressiva, bloeddrukmedicijnen of bloedverdunners, overleg dan eerst met je huisarts voordat je teunisbloemolie gaat gebruiken.

“Problemen met zwanger raken kunnen deprimerend zijn, maar als je al last had van depressiviteit, kan teunisbloemolie het alleen maar erger maken!”

Je kan niet zeggen dat teunisbloemolie een uitzonderlijk gevaarlijk middel is, maar wat je wel kan zeggen, is dat er minder risicovolle alternatieven bestaan. Als teunisbloemolie het enige middel was om sneller zwanger te raken, zou ik de risico’s alleszins aanvaardbaar vinden, maar aangezien dat niet zo is, kun je misschien toch beter eerst een ander middel proberen.

Wat kan ik beter gebruiken in plaats van teunisbloemolie? 2 alternatieven

Zoals ik net al even aangaf, zijn er genoeg alternatieve middelen die je kunnen helpen snel zwanger te worden, die niet de bijwerkingen met zich meebrengen die bij teunisbloemolie kunnen komen kijken, en die ook helpen in gevallen waarin je problemen niet veroorzaakt worden door een onregelmatige menstruatie. Wat die middelen precies zijn, zal ik je nu gaan vertellen, door de volgende middelen kort toe te lichten:

 • Davitamon Compleet Zwanger
 • Kruidvat Multi Zwanger

Alternatief 1: Davitamon Compleet Zwanger

Net als teunisbloemolie is Davitamon Compleet Zwanger een voedingssupplement die de kans vergroot om zwanger te worden. Daarnaast zorgt dit supplement echter ook voor een gezondere zwangerschap. Het hoofdbestanddeel van dit supplement is foliumzuur, en daarnaast bevat het grote hoeveelheden vitamine D3. Dit zijn bestanddelen waarvan is bewezen dat ze de kans op zwangerschap verhogen en een gezonde zwangerschap bevorderen (bron).

Er is ook een variant verkrijgbaar van dit middel die naast deze ingrediënten ook omega 3-vetzuren bevat. Ook deze stof is van groot belang voor een gezonde zwangerschap, en lijkt ook invloed te hebben op de kans op zwangerschap. Deze variant verdient dus de voorkeur, maar zoals we hierna zullen zien, is die variant wel een stukje duurder.

Ik durf wel te stellen dat Davitamon Compleet Zwanger een vrij betaalbaar product is. De “normale” variant van dit middel, die zonder omega 3 dus, gaat voor 14,89 euro over de toonbank. Daar krijg je dan 60 tabletten voor. Diezelfde hoeveelheid tabletten mét omega 3 kost 18,99 euro. Een stukje duurder dus, maar als je het mij vraagt is dat het meer dan waard.

Alternatief 2: Kruidvat Multi Zwanger

Dit voedingssupplement lijkt qua ingrediënten erg op Davitamon Compleet Zwanger, en daarom ook als het gaat om de werking ervan. Ook van dit pilletje zijn foliumzuur, vitamine D en omage 3-vetzuren de belangrijkste ingrediënten, en ook dit pilletje vergroot daarom niet alleen de kans op zwangerschap, maar ook de gezondheid van je zwangerschap als het je eenmaal is gelukt.

Kruidvat Multi Zwanger is echter nog wat goedkoper dan Davitamon Compleet Zwanger, en daarom misschien nog wel meer aan te raden. Een potje van 60 capsules kost namelijk slechts 8,29 euro, terwijl deze capsules qua ingrediënten en werking vergelijkbaar zijn met de Davitamon-tabletten die voor 18,99 per 60 over de toonbank gaan. Wanneer je een Kruidvat in de buurt hebt, raad ik je dus zeker aan om deze capsules te proberen!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *