6 Oorzaken van Gevoelige Borsten / Tepels + Ben Ik Zwanger?

Tijdens een vrijpartij met je partner deins jij er niet voor achteruit om te laten horen wat je vindt van zijn acties en bewegingen. ‘’Ja, precies daar!’’ roep je verrukt als hij dat ene heerlijke plekje heeft gevonden. Kronkelend van het plezier grijp jij je vast aan de lakens, niet in staat jezelf te bedwingen. ‘’AU!’’ schreeuw je ineens, uit je extase gerukt. Dát hoort geen pijn te doen.

En toch… zijn aanrakingen zetten je borsten niet in vuur vlam, maar bezorgen je enkel een vurige pijnscheut. Verdwaasd kom je overeind. Van het een op het andere moment is de sfeer omgeslagen. Je handen vliegen naar je borsten, die blijkbaar ineens veel gevoeliger zijn dan normaal. Maar hoe komt die plotselinge omslag toch? Blijf lezen, en kom erachter wat de mogelijke oorzaken zijn.

Borsten: waarom heb je ze eigenlijk?

Vrijwel iedere vrouw heeft ze en iedere heteroman (en lesbische vrouw) kan er geen genoeg van krijgen. Ze zijn er in alle mogelijke vormen en maten; elk paar is uniek. En lang niet iedere vrouw is tevreden met haar eigen paar. De een vindt ze te groot, de ander vindt ze te klein, en weer een ander had ze liever helemaal niet gehad. Een ding is zeker: we kunnen er niet omheen. Maar waarom bestaan borsten toch?

De functie van borsten

Mensen zijn lang niet de enige wezens die borsten kunnen hebben. Maar heb je er ooit eens bij stilgestaan dat mensen wel de enige wezens zijn met een volle boezem? Apen en katten hebben bijvoorbeeld wel ‘borsten’, maar zijn tegelijkertijd zo plat als een pannenkoek. Daarbij bestaan menselijke borsten – behalve tijdens/na de zwangerschap – compleet uit vet. Wat is het nut?

Een echt antwoord op de vraag waarom mensen volle borsten hebben, blijft nog uit. Wetenschappers hebben wel enkele theorieën. Zo wordt beweerd dat het hebben van een volle boezem als signaal moet functioneren naar de omgeving van de vrouw: ze is erg vruchtbaar. Dit verklaart ook waarom kinderen nog geen borsten hebben en waarom die van oudere vrouwen uitgezakt zijn.

borsten2

Hoe ouder de vrouw, hoe minder vruchtbaar zij wordt.borsten3

Dit valt ook samen met de enige functie van borsten die in ieder geval vaststaat: borsten vormen een opslagplaats voor moedermelk tijdens/na de zwangerschap. Het hebben van (volle) borsten laat dus zien dat de vrouw goed in staat is om haar kind(eren) te voeden. En omdat dit tegelijkertijd weer potentiële partners aantrekt, waardóór zij kinderen kan krijgen, is het een vrij aannemelijke verklaring.

De functie van tepels

En dan nog zoiets: waarom hebben vrouwen eigenlijk tepels? Niet alleen zeulen ze dagelijks rond met twee hopen vet op hun borst, maar deze hebben zelfs twee donkerdere vlekken in het midden. Welke functie hebben deze precies? Het antwoord is eigenlijk doodsimpel: ze moeten als doorgang dienen voor de moedermelk, als een soort tuutje – maar enkel als de baby eraan zuigt.

6 oorzaken van gevoelige borsten/tepels

Borsten dienen dus een zeker doel: moedermelk voor de baby verschaffen. Maar ze kunnen ook signalen doorgeven wanneer er iets speelt in je lichaam. Zo kunnen ze ineens erg gevoelig worden, bijvoorbeeld als indicatie dat er iets aan zit te komen of dat je actie moet ondernemen.

Om erachter te komen wat er precies aan de hand is op het moment dat je gevoelige borsten / tepels hebt, bekijk dan eens de volgende mogelijke oorzaken.

borsten4Oorzaak #1 Je bent zwanger

Het hebben van pijnlijke en/of gevoelige tepels is een van de duidelijkste tekenen dat je zwanger bent. Maar niet alleen je tepels zullen gevoelig zijn, het weefsel van je beide borsten zal pijnlijk aanvoelen. Dit weefsel is namelijk erg gevoelig voor hormonale veranderingen, en zwangerschap zorgt voor een van de grootste omwentelingen dat je hormonale systeem ooit zal hebben.

De verandering van borsten/tepels tijdens de zwangerschap. V.l.n.r.: het 1e trimester, waarin je voornamelijk gevoelige borsten / tepels zult hebben; het 2e trimester, waarin je borsten niet langer gevoelig zullen zijn, maar wel groeien (doordat zwangerschapshormonen de hoeveelheid bloed in je borsten vergroten); en het 2e-3e trimester, waarin je tepels steeds donkerder worden en de kleine bultjes rond je tepels duidelijker zichtbaar worden.

Oorzaak #2 Je bent ongesteld

Maar juich nog niet te vroeg! Gevoelige borsten/tepels hebben kan er namelijk ook op wijzen dat je juist ongesteld moet worden. De meeste vrouwen ondervinden namelijk veranderingen in hun borsten tijdens de menstruatie door hormonale veranderingen, met gevoelige borsten/tepels als gevolg. Als dit de oorzaak is van jouw pijnlijke borsten/tepels, wees dan gerust: na een paar dagen is het weer voorbij.

Oorzaak #3 Je (sport)beha is geen succesborsten5

Wanneer jij – net als zo’n 80% van de vrouwen – een te kleine of een te grote beha draagt, zal je dat gaan voelen in je tepels. Bij een te grote beha loop je namelijk het risico dat je je tepels schuurt doorat je borsten steeds heen en weer bewegen in je beha, en bij een te kleine beha worden je borsten continu samengeperst. Geen van beide is dus erg bevorderlijk voor je borsten en tepels.

Let er daarnaast ook op dat je tijdens het sporten zorgt voor een goede ondersteuning van je borsten. Nogmaals: te groot kan zorgen voor schurende tepels, en te klein perst je borsten tevéél samen. Vraag desnoods een medewerker in je lingeriezaak om hulp, dit zal je op de lange termijn een hoop pijn en irritaties besparen.

Oorzaak #4 Je hebt mastitis

Als je de ‘buisjes’ in je tepels ontstoken of geïnfecteerd zijn, kan dit erop wijzen dat je mastitis (borstontsteking) hebt. Naast het pijnlijke gevoel zal je dan tevens andere symptomen ervaren, zoals een rode gloed rond de huid, mogelijke afscheiding en een hete huid. Mocht dit het geval zijn, aarzel dan niet om naar je huisarts te stappen, hij/zij kan je antibiotica voorschrijven.

Oorzaak #5 Je workouts zijn intensiever geworden

In plaats van je normale routine, heb je de afgelopen (paar) keer eens flink wat extra push-ups gedaan of heb je meer aan gewichtheffen gedaan dan je lichaam gewend is. De pijn die je hierna voelt, lijkt op pijn aan je borsten, maar wordt eigenlijk veroorzaakt door de spieren onder je borsten.

Dit zijn de zogenaamde ‘pectorale spieren’. Deze worden continu aangespannen en ontspannen tijdens je training en veroorzaken daarmee de gevoeligheid van je borsten.

Maar geen zorgen: met een warme kruik of een warmtekussen en een pijnstiller zal je pijn afnemen.

Oorzaak #6 Je drinkt te veel lattes

Nee, geen paniek: je hoeft niet gelijk te stoppen met het drinken van koffie en thee. Het zijn namelijk geen directe veroorzakers van gevoelige borsten. Maar enkele studies hebben wel aangetoond dat het verminderen van je cafeïne-inname ongemakken kan verminderen, met name voor vrouwen met fibrocystische (knobbelige en pijnlijke/gevoelige) borsten. Twijfel jij of jouw koffieverslaving misschien je gevoelige borsten veroorzaakt, ga dan even langs je huisarts.

borsten1

Andere tekenen van zwangerschap

Maar wacht nog even voordat je een gat in de lucht van blijdschap springt (of niet), wanneer je vermoedt dat jouw gevoelige borsten/tepels je proberen te vertellen dat je zwanger bent. Dat je de andere oorzaken kunt uitsluiten, betekent namelijk nog niet per definitie dat er een baby’tje in je buik groeit. Ga eerst eens na of er eveneens sprake is van de volgende signalen:

  • Je hebt vaker kramp. Nee, je wordt dit keer niet bijna ongesteld, je kramp signaleert juist implantatie – een bevrucht eitje nestelt zich in de wand van je baarmoeder. Je baarmoeder zal zich af en toe wat stretchen om zich voor te bereiden voor de komende negen maanden. Hierdoor zal jij wat krampgevoelens ervaren.
  • Je bent sneller vermoeid. Wanneer je de hele dag aan niets anders kunt denken dan je heerlijke, warme bed hoeft dat niet meteen te betekenen dat je zwanger bent. Maar als je daarnaast ook de energie niet kunt opbrengen om te sporten of andere dagelijkse activiteiten, dan is de kans groot dat je zwanger bent. Zo vroeg als twee weken na de bevruchting kan je baby namelijk al je calorieopslag flink aantasten.
  • Je tepels worden donkerder. Zwangerschapshormonen hebben invloed op de activiteit van melanocyten, de cellen in de tepels die verantwoordelijk zijn voor hun kleur. Dit verschijnsel speelt echter pas op rond de tiende week van de zwangerschap.
  • Je bent vaker misselijk. De gevreesde ochtendmisselijkheid zal mogelijk pas toeslaan na een paar weken, maar misselijkheid kan een vroeg verschijnsel zijn van zwangerschap. Zo zou je tijdens het autorijden of in het vliegtuig opeens misselijk kunnen worden.
  • Je moet vaker plassen. Tijdens je zwangerschap worden je nieren ineens veel actiever. Ze zullen namelijk effectiever vocht moeten kunnen lozen.
  • Je hebt vaker een opgeblazen gevoel. Je broek dichtritsen begint plotseling een hele uitdaging te worden. Dankzij hogere levels van het hormoon progesteron kan je vertering langzamer verlopen en kan je buik meer uitgezet voelen dan normaal. Als dit gevoel aanhoudt, dan is de kans groot dat je zwanger bent.
  • Je hebt meer hoofdpijn. De toegenomen hoeveelheid bloed zal hoofdpijn kunnen uitlokken tijdens de eerste weken van je zwangerschap. Maar wees gerust: zodra je lichaam zich aan de hogere hormoonlevels heeft aangepast, zal de hoofdpijn ook afnemen.
  • Je hebt vreemde ‘cravings’. Misschien ken je ze al: de vreemde verlangens die je plots zult hebben tijdens je zwangerschap. En je partner zal opeens veel vaker – en op de gekste tijden – de buurtsuper inwandelen om de vreemdste voedselcombinaties voor jou bij elkaar te sprokkelen.
  • Je hebt vaker ‘mood swings’. Hoofdpijn, vermoeidheid, honger, steeds maar naar de wc – tsja, kan je het je überhaupt wel kwalijk nemen?

symptomen8

Nog meer zwangerschapsverschijnselen

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

1 Reactie op "6 Oorzaken van Gevoelige Borsten / Tepels + Ben Ik Zwanger?"

  1. Nathalie says:

    Beste, mijn beste vriendin Nathalie heeft al meer dan een jaar last van gevoelige tepels (borsten) en dit lijkt steeds erger te worden. Ze kan bijna geen stofje/t-shirtje of eender wat meer verdragen tegen haar tepels. Ze is al op verschillende plaatsen ten rade gegaan, zonder resultaat. Ze is letterlijk ten einde raad.

    Naar mijn mening is dit niet iets fysisch wat dit veroorzaakt, maar eerder psychologisch. De meest gangbare uitleg die ze te horen krijgt, is dat ze ermee moet leren leven, maar dit is niet doenbaar. Kan u wat raad bieden?

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *