8 Essentiële Tips om Zwanger te Worden na de Prikpil

‘’Ik wil later moeder worden,’’ beweerde jouw 8-jarige zelf stellig. En dan het liefst nog van eerst een zoon en daarna een dochter (‘’Dan kan hij haar beschermen.’’). Maar toen je eenmaal seksueel actief werd, besefte je dat het toch nog geen ‘’later’’ was. En dus besloot je over te gaan op de prikpil.

Tot nu. Nu is het ‘’later’’, en wil je erg graag zwanger worden. Maar hoe doe je dat na de prikpil?

De prikpil: wat houdt het in?

Eigenlijk lijkt het vrij simpel; om de zoveel tijd haal je een ‘prik’ en ta-da: je bent beschermd tegen onvrijwillige zwangerschappen. Het stofje wat hierbij geïnjecteerd wordt, is medroxyprogesteron. Dit is een vorm van hormoonmedicatie.

De injectie wordt gegeven door een professional, in een ziekenhuis of in een kliniek. Andere namen van de prikpil zijn Depo-Provera 150 en Depo-subQ Provera 104).prikpil1

Er zijn twee vormen van de injectie. De eerste is medroxyprogesteron intramusculaire injectie (Depo-Provera 150). Het woord zelf geeft het al aan; het medroxyprogesteron wordt in een spier (‘’intramusculair’’) geïnjecteerd. De tweede is medroxyprogesteron subcutane injectie (Depo-subQ Provera 104). Bij deze vorm wordt het medroxyprogesteron onder de huid geïnjecteerd.

De prikpil vindt zijn werking in het voorkomen van de ovulatie (het vrijlaten van de eitje van de eierstokken). Daarnaast verdunt het voering van de baarmoeder.

Dit maakt het tot een erg effectieve methode voor het voorkomen van een zwangerschap (anticonceptie).

De prikpil wordt vooral gebruikt bij vrouwen die geen IUD kunnen gebruiken, die geen oestrogeen kunnen nemen of die vergeten pillen in te nemen.

Het gebruik van de prikpil

De intramusculaire vorm van de prikpil bestaat uit een vloeistof, die geïnjecteerd wordt in de billen of in de bovenarm. Het wordt meestal iedere drie maanden (13 weken) door een zorgverlener ingebracht in een kliniek of een spreekkamer.

prikpil2De subcutane vorm van de prikpil bestaat eveneens uit een vloeistof. Deze wordt net onder de huid geïnjecteerd. Dit wordt meestal een keer in de 12-14 weken gedaan door een zorgverlener.

Je kunt jouw eerste injectie alleen ontvangen op een moment waarop er geen mogelijkheid bestaat dat je zwanger bent. Daarom kan je enkel gedurende de eerste vijf dagen van een normale menstruatie, gedurende de eerste vijf dagen nadat je bevallen bent en geen borstvoeding gaat geven, of gedurende de zesde week nadat je bent bevallen en wel borstvoeding gaat geven geïnjecteerd worden.

Als je een andere methode van anticonceptie hebt gebruikt, voorafgaand aan de prikpil, en nu overstapt op de prikpil, zal je dokter je vertellen wanneer je jouw eerste injectie zou moeten ontvangen.

Niet geschikt voor iedereen

Hoewel de prikpil erg effectief is – 99.7%, indien het consistent en correct gebruikt wordt – en een uitkomst kan bieden voor vrouwen bij wie andere anticonceptiemethoden niet werken, is het niet voor iedereen weggelegd. Ten eerste zitten er vervelende – en potentieel gevaarlijke – bijwerkingen aan verbonden. Een aantal hiervan zijn:

 • Gewichtstoename
 • Zwakheid
 • Vermoeidheid
 • Nervositeit
 • Prikkelbaarheid
 • Depressie
 • Moeite om in slaap te komen of te blijven
 • Pijn aan of zwellingen van de borsten
 • Buikkrampen
 • Acne
 • Haarverlies op het hoofd
 • Rug- of gewrichtspijn
 • Koortssymptomen
 • Witte vaginale uitscheiding
 • Overgeven
 • Misselijkheid
 • Beroerte
 • Etc.

Daarbij moet je je ook beseffen dat de prikpil – evenals de gewone pil – je niet zal beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of HIV. Dus als jij je niet in een toegewijde, monogame relatie bent, moet je nog steeds condooms gebruiken, iedere keer dat je seks hebt.

Maar een andere belangrijke reden dat de prikpil niet voor iedere vrouw geschikt is, is omdat het moeilijk kan zijn om zwanger te worden nadat je de prikpil hebt gebruikt als anticonceptie. Het kan namelijk enige tijd duren voordat je weer vruchtbaar bent na je laatste prik.

Zwanger worden na de prikpil

Hoe snel na het stoppen met de prikpil kun je dan zwanger?

Het kan tot een jaar of langer na het stoppen met de injecties kan duren voordat je zwanger kunt worden.

Veel geduld hebben is dus een vereiste.

Let er ook op dat het feit dat je weer ovuleert – iets wat meestal na ongeveer zes tot negen maanden gebeurt – niet direct betekent dat je vruchtbaar bent. De helft van de vrouwen die stoppen met de prikpil om zwanger te worden, slagen hier na zo’n zes tot zeven maanden in. Meer dan 90% raakt binnen twee jaar zwanger.

prikpil3

Percentage (jonge) vrouwen dat zwanger wordt na een bepaalde tijd nadat zij gestopt zijn met het gebruik van anticonceptie (lichtblauw = prikpil)

Een teken dat je weer ovuleert, is als je weer ongesteld wordt. Als dit na een jaar na je laatste injectie nog niet het geval is, ga dan langs bij je huisarts. Het is niet duidelijk waarom de een wel sneller zwanger wordt na de prikpil, en de ander niet, maar het heeft in ieder geval niets te maken met hoe lang je de injecties kreeg.

De prikpil heeft geen permanente invloed op jouw vruchtbaarheid.

Mogelijke verklaringen voor de variatie in het moment van de terugkeer van de vruchtbaarheid tussen personen zijn:

 • Verschillen in de leefstijlkeuzes
 • Biologische verschillen

Kans op zwangerschap na de prikpil

De kans op conceptie na de prikpil verschilt dus per vrouw. De een wordt relatief snel zwanger, voor de ander duurt het heel wat langer. De reden voor deze problemen met zwanger worden, is dat, je menstruatie door de prikpil onregelmatig wordt en soms zelfs helemaal stopt. Hierdoor wordt het moeilijker om je ovulatie te berekenen en dus om zwanger te worden.

Een andere reden dat de prikpil conceptieproblemen kan veroorzaken, is dat vrouwen niet doorhebben hoe lang het in hun systeem kan blijven. De effecten van één enkele prik kunnen namelijk zelfs tot meer dan acht maanden in het lichaam blijven!

De kans op zwangerschap begint pas weer toe te nemen na ongeveer vier maanden na je laatste prik.

Ook speelt de eventuele gewichtstoename een rol in je kans op zwangerschap. Te zwaar wegen kan verhinderen dat je zwanger wordt. Als jij dus stopt met de prikpil, zorg er dan voor dat je er een gezond dieet op na houdt.

Zwanger worden na de prikpil

Om zwanger te worden na de prikpil, is het dus voornamelijk een kwestie van wachten tot je weer vruchtbaar bent. Maar in plaats van het simpelweg af te wachten, kan je ook zelf enige stappen ondernemen om weer zwanger te worden. Hierbij valt te denken aan:

 1. Je menstruaties bijhouden, en noteren wanneer deze weer regelmatig worden.
 2. Je ovulatie bijhouden zodra je weer regelmatig ongesteld wordt, of doe een ovulatietest.
 3. Om de dag seks hebben vanaf het moment dat je menstruatie ophoudt, tot je volgende ongesteldheid, zeker rond je ovulatie.
 4. Prenatale vitaminen innemen om je lichaam te geven wat het nodig heeft om een zwangerschap te kunnen ondersteunen.
 5. Heb geduld!

prikpil4

Tegenwoordig heb je ook apps voor het bijhouden van je ovulatie

Depo Detox Dieet

Een andere optie is een Depo Detox Dieet. Deze diëten zijn erop gericht om het lichaam te ontdoen van de synthetische progesteron die achter is gebleven in het lichaam. Ze helpen de synthetische progesteron uit de lever te verwijderen, en kunnen bijdragen aan de kans op op zwanerschap.

Belangrijk: Als je overweegt om een dergelijk dieet te volgen, raadpleeg dan eerst je huisarts / dokter. Sommige van de kruiden gebruikt in het dieet zouden namelijk niet geschikt of zelfs gevaarlijk voor jou kunnen zijn. Wacht ook een paar weken om je lichaam zichzelf te laten ontdoen van de hormonen en om te herstellen.

Een Depo Detox Dieet zou kunnen bestaan uit het volgende:

 • Veel water
 • Vers fruit, verse groenten en hun sappen
 • Kruidentheeën
 • Paardenbloemwortelen
 • Melkdistel
 • Kurkuma

Tips om zwanger te worden

Zodra je weer vruchtbaar bent, komt er echter geen speciale methode meer van te pas om zwanger te worden na de prikpil. Dan kan je weer ‘gewoon’ zwanger worden. Enkele tips die jou kunnen helpen om (relatief) snel en natuurlijk zwanger te worden, zijn:

Zwanger worden tip #1: Beweeg regelmatig

prikpil5Het eerste wat je moet doen als je zwanger wilt worden – en een gezonde zwangerschap tegemoet wilt gaan – is je fysieke gezondheid in orde maken. Zo is het belangrijk om geen over- of ondergewicht te hebben. Beide hebben namelijk negatieve effecten op de vruchtbaarheid en op de gezondheid van je zwangerschap.

Ook moet je ervoor zorgen dat je drie tot vier keer per week sport. Aerobic oefeningen zijn essentieel. Deze helpen met je bloedcirculatie en het verbetert je longcapaciteit. Doe daarbij ook krachttraining om je spieren te versterken en sneller gewicht te verliezen. Yoga oefeningen kunnen je daarnaast helpen werken aan je postuur en balans.

Dit draagt allemaal bij aan je gezondheid, en dus je kans op (een gezonde) zwangerschap.

Zwanger worden tip #2: Elimineer je inname / gebruik van schadelijke stoffen

Fysieke gezondheid begint eigenlijk bij hoe jij je lichaam behandelt. Oefeningen doen tijdens je zwangerschap is essentieel voor je gezondheid, maar daarnaast is het nog belangrijker dat je niets doet dat contraproductief is voor jouw vruchtbaarheid. Daarom moet je ongezonde gewoontes en gebruiken die jouw fysieke gezondheid in de weg staan of verslechteren, uit je leven bannen.

Hieronder vallen:

 • Roken
 • Alcohol
 • Recreatief drugsgebruik
 • Gevaarlijke chemicaliën
 • Cafeïne

prikpil6Vraag eventueel ook bij je huisarts na of jouw voorgeschreven medicatie van invloed kunnen zijn op jouw kans op zwangerschap. Sommige medicijnen kunnen daarnaast schadelijk zijn om in te nemen tijdens je zwangerschap. Mogelijk moet je deze medicijnen dus niet langer innemen of een vervangend medicijn gaan gebruiken voorafgaand en tijdens je zwangerschap.

Zwanger worden tip #3: Houd er een gezond eetpatroon op na

Naast genoeg bewegen en het innemen schadelijke stoffen uit je leven schrappen, is het ook belangrijk voor je fysieke gezondheid om gezond te eten. Hieronder worden gezonde, evenwichtige maaltijden verstaan, waardoor je je dagelijks aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Dit is direct gerelateerd aan je gezondheid en welzijn.

Zwanger worden tip #4: Houd bij wanneer je ovulatie plaatsvindt

Je kunt je ovulatie bijhouden om te achterhalen of je menstruatie regelmatig is. Maar je kunt je ovulatie ook gebruiken om uit te rekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Dit kan je doen aan de hand van een ovulatie predictor set, maar ook aan de hand van de volgende drie methoden:

 • De kalendermethode. Als je een regelmatige cyclus hebt, die iedere 28-35 dagen plaatsvindt, kun je deze methode gebruiken. Hierbij markeer je simpelweg de eerste dag van je laatste menstruatie op je kalender, en zoek je de overeenkomstige volgende menstruatiedag. Als je die hebt gevonden, kan je 8-18 dagen terug tellen. Je ovulatie zal op een van deze dagen plaatsvinden.
 • Baarmoederhalsslijm. Bij de tweede methode houdt je je baarmoederhalsslijm in de gaten. Zodra je je ovulatie nadert, wordt dit slijm natter, glibberiger en flexibeler. Het wordt vaak vergeleken met eiwit. Ovulatie is direct gerelateerd aan deze verandering; de dag waarop je dit soort slijm ziet, is de dag waarop je zal ovuleren.
 • Basale lichaamstemperatuur. Bij de laatste methode draait het om je basale lichaamstemperatuur. Je kunt een basale thermometer gebruiken om je basale lichaamstemperatuur bij te houden. Deze schiet namelijk omhoog direct na je ovulatie.

Zwanger worden tip #5: Heb op de juiste momenten seks

prikpil7Aan de hand van je ovulatie kan je jouw vruchtbaarheidsvenster bepalen. Wat je hierbij moet weten, is dat ten minste één gezonde en krachtige deeltje sperma moet liggen wachten in de eileiders op het moment dat ovulatie plaatsvindt.

Het sperma moet binnen 12-24 uur na de vrijlating van een eitje uit de eierstokken het eitje bevruchten.

Daarnaast kan sperma maar tot maximaal vijf dagen overleven binnen het vrouwelijke voortplantingssysteem. Om deze reden zouden stellen die proberen zwanger te worden, meerdere keren voorafgaand aan de ovulatie seks moeten hebben. Daarbij piekt de kans op zwangerschap twee dagen voor de ovulatie. Je moet dus wel weten wanneer je ovuleert (zie #4).

Aangeraden wordt om één keer in de twee dagen seks te hebben.

Zwanger worden tip #6: Drink veel water

Je gezondheid speelt een hele belangrijke rol in het zwanger worden (zie #1). Je vruchtbaarheid  hangt af van het vermogen van je lichaam om een gezond eitje te produceren. Door genoeg te drinken, verhoog je je algemene gezondheid, waardoor jouw vruchtbaarheid dus toeneemt.

Andere redenen zijn:

 • Water helpt bij de verspreiding van hormonen door je lichaam.
 • Water kan de kwaliteit van een eicel verhogen.
 • Water is nodig voor de productie van baarmoederhalsslijm.
 • Water ontdoet het lichaam van schadelijke stoffen.
 • Water is essentieel voor een adequate melkproductie en -stroom.
 • Water helpt de lever- en nierfuncties goed te functioneren.
 • Etc.

Zwanger worden tip #7: Neem supplementaire voedingsstoffen in

Supplementaire voedingsstoffen kunnen helpen bij je kans om zwanger te worden. Maar eigenlijk zou iedere vrouw die zwanger wilt worden ervoor moeten zorgen dat ze genoeg van deze stoffen binnenkrijgt. Deze zijn namelijk eveneens essentieel voor een gezonde zwangerschap. Onder deze stoffen vallen onder andere:

 • Multivitaminen: deze verhogen de vruchtbaarheid en verlagen de kans op geboortedefecten.
 • Prenatale vitaminen: deze maken zowel moeder als baby sterker en gezonder.
 • Zink: dit zouden zowel vader als moeder in moeten nemen. Het draagt bij aan de ovulatie en vruchtbaarheid bij vrouwen, en aan testosteronproductie bij mannen.
 • Foliumzuur: ook dit zou door beide aanstaande ouders ingenomen moeten worden. Het brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee voor vrouwen, en kan mogelijk onvruchtbaarheidsproblemen in mannen helpen behandelen.
 • Ijzer: vrouwen hebben hier dagelijks 18 milligram van nodig, en zwangere vrouwen 27 milligram.
 • Omega 3-vetzuren: deze verhogen de kwaliteit van de embryo. De zuren bevinden zich in vis(olie), noten en groenten.

prikpil8

Foliumzuurtabletten

Zwanger worden tip #8: Geniet!

Als je zwanger worden enkel als taak gaat beschouwen, haal je het plezier eruit. Juist hierdoor ga je onnodig veel stressen, en stress onderdrukt juist de vruchtbaarheid – en dus je kans op zwangerschap. Probeer dus gewoon te blijven genieten van het zwanger worden. En hoe kan je dat eigenlijk ook niet; je hebt een prima excuus om veel met je man/vriend naar bed te gaan!

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

1 Reactie op "8 Essentiële Tips om Zwanger te Worden na de Prikpil"

 1. Kadiza says:

  Hoi mij naam is Kadiza ik probeerde om zwanger te worden maar helaas is niet gelukt 2019 ben ik gestopt met de prikpil september tot nu toe ben ik nog steeds niet zwanger ik wil zoo er kindje en ik slik oom de foliumzuur en ik ben regelmatig ongesteld

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *