Ovulatie Berekenen? De Ultieme Online Eisprong Calculator

Als je graag zwanger wilt worden, dan zal je met verschillende data rekening moeten houden. Je kunt namelijk niet dagelijks zwanger worden.

Meestal word je dit op je meest vruchtbare dagen. Wanneer je een kinderwens hebt, dan is het dus belangrijk dat je op een van je vruchtbare dagen met je partner vrijt. De kans op een zwangerschap is dan veel groter.

Een aantal dagen voor je eisprong en op de dag van de eisprong ben je in je vruchtbaarste periode. Op de dag van je eisprong ben je het meest vruchtbaar. De kans is dan het grootste dat je zwanger raakt.

Gebruik hier mijn ultieme online calculator

Met deze vruchtbaarheidscalculator kun je je ovulatie berekenen en achter je vruchtbare dagen komen. Je krijgt een gepersonaliseerde ovulatie kalender én een grafiek.

Je Ovulatie Berekenen Binnen 30 Seconden!
Wat was de eerste dag
van je vorige menstruatie?
Wat is de gemiddelde
duur van je cyclus?
* Je krijgt een kalender en grafiek van je
  vruchtbaarheid voor de komende 30 dagen.

Ovulatie berekend met de vruchtbaarheidscalculator? Mooi, lees hieronder nog meer informatie over je ovulatie, en onderaan vind je een mooie infographic.

Je cyclus en je ovulatie

Als je dus graag zwanger wilt worden dan is het heel handig dat je weet hoe je cyclus nu precies in elkaar steekt en op welke dagen je het meest vruchtbaarst bent en dat je weet wanneer je ovuleert.

De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Tijdens je ovulatie verlaat een rijpe eicel de eierstok om bevrucht te worden. Als er op het moment van je ovulatie sperma in je baarmoeder aanwezig is, dan is de kans groter dat je zwanger wordt. Het is dus belangrijk om te weten op welk moment je ovuleert.

Ovulatie bij een regelmatige menstruatiecyclus

Heb je een regelmatige menstruatiecyclus? Dan kun je op een eenvoudige manier je ovulatie berekenen. Je ovulatie vindt één maal per menstruatiecyclus plaats. Dit is vaak in het midden van je cyclus. De eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je nieuwe cyclus. Je cyclus eindigt weer op de dag voordat je volgende menstruatie doorkomt.

De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Als je een regelmatige cyclus hebt, dan vind je eisprong gemiddeld zo’n veertien dagen voordat je weer moet menstrueren plaats. Dit is dus op de helft van de cyclus. Zodra het eitje is vrijgekomen ben je het meest vruchtbaar.

Ovulatie bij een onregelmatige menstruatiecyclus

Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus? Dan is het vaak iets lastiger om je ovulatie te berekenen. Toch is het niet onmogelijk. Wat je dan kunt doen is om je ovulatiesymptomen te leren herkennen. Zo weet je zeker dat je ovuleert en dat de kans op een zwangerschap groter is.

Signalen ovulatie

Het aanbreken van je ovulatie en de ovulatie zelf gaan weer gepaard met een aantal duidelijke signalen.

  • Veranderingen aan de baarmoedermond
  • Stijgende lichaamstemperatuur
  • Verhoogd libido
  • Verandering van het cervixslijm
  • Ovulatiepijn
  • Stijging van oestrogeen
  • Toename van het luteïniserend hormoon (LH)

Veranderingen aan de baarmoedermond

Na je menstruatie ligt je baarmoedermond redelijk laag. Deze is dan gesloten en voelt hard. De stand van je baarmoedermond veranderd als je ovulatie eraan komt. Deze ligt dan hoger in je schede en je kunt hem dus moeilijker voelen. Je baarmoedermond opent zich dan een beetje en voelt zachter aan.

Na je ovulatie sluit de baarmoedermond weer en wordt weer hard. Je kunt heel makkelijk testen of je baarmoedermond hoog of laag is door met je vinger(s) in je vagina te voelen. Je voelt dan of de baarmoedermond hoog ligt en zacht aanvoelt of juist weer lager ligt en hard aanvoelt.

Stijgende lichaamstemperatuur

Net na je eisprong stijgt je temperatuur met minimaal 0,2 graden. Op het moment van je ovulatie zakt je temperatuur een klein beetje. Binnen twaalf tot 24 uur na je ovulatie stijgt deze weer met 0,2 tot 0,5 graad.

Een bekende methode om je ovulatie te berekenen is de temperatuurmethode. Als je iedere morgen je temperatuur opneemt dan kun je goed zien wanneer je een eisprong hebt gehad. Je begint met temperaturen op de dag waarop je ongesteld bent. Vanaf dan meet je je temperatuur iedere morgen opnieuw op en noteert deze. Van de gegevens tussen de eerste en de laatste dag van je cyclus maak je een grafiek.

Het nadeel van de temperatuurmethode is wel dat je de temperatuurstijging pas ziet als je ovulatie al is geweest. Op de eerste dag na je ovulatie ben je misschien nog net wat vruchtbaar, maar na twee dagen is dit al niet meer het geval. Meestal ben je dus te laat als je een temperatuurstijging hebt waargenomen.

Verhoogd libido

Rond de ovulatieperiode heb je vaak een verhoogd libido. Je hebt dan meer zin in seks dan op andere dagen. Waarschijnlijk komt dit door de stijging van je hormoonlevels.

Verandering van het cervixslijm

De hoeveelheid en de structuur van het cervixslijm dat uit je vagina komt verandert tijdens je cyclus. Direct na je menstruatie heb je weinig slijmverlies. De dagen voor je ovulatie verlies je weer meer slijm. Je vagina kan dan wat natter aanvoelen. Aan het slijm kun je goed herkennen of je vruchtbaar bent.

Dit lijkt dan op vloeibaar eiwit en het is draderig. Na je ovulatie heb je weer minder slijmverlies. Ook verandert de structuur van het slijm dan. Deze wordt wit en geliger en voelt wat brokkerig of kleverig aan. Aan het draderige cervixslijm kun je dus heel goed zien dat je een eisprong krijgt of hebt.

Ovulatiepijn

Een kleine groep vrouwen die zwanger wilt worden, zegt de ovulatie te voelen. Dit gevoel heet ovulatiepijn of Mittelschmerz. Het voelt aan als een scherpe pijn in de onderbuik, ter hoogte van je eierstokken. Ovulatiepijn kan een paar uur tot een hele dag duren.

Stijging van oestrogeen

Tijdens je eisprong verandert de structuur van je speeksel. Deze heeft dan een varenstructuur. Je kunt dit waarnemen door de varentest te doen. Dit is een minder bekende methode om te zien of je een eisprong hebt.

Je kunt de varentest doen door een druppel speeksel op het glasplaatje van een zakmicroscoop aan te brengen. Vervolgens laat je dit speeksel even drogen. Als je vruchtbaar bent dan heeft het speeksel een varenpatroon. Vlak voor je ovulatie en op de dag van je ovulatie is dit patroon erg duidelijk. Het varenpatroon ontstaat door een stijging van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon is ook weer terug te vinden in je speeksel. Het stijgt als je ovulatie eraan komt.

Toename van het luteïniserend hormoon (LH)

Het luteïniserend hormoon is altijd in je lichaam aanwezig. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eicel in de eierstok rijpt en dat je ovulatie tot stand komt. Ongeveer twee dagen voor je ovulatie is de aanwezigheid van dit hormoon twintig keer zoveel hoger dan normaal. Deze hormoonstijging wordt ook wel de LH-piek genoemd.

Infographic

Vruchtbare-Dagen-Berekenen

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

17 Reacties op "Ovulatie Berekenen? De Ultieme Online Eisprong Calculator"

  1. Christien says:

    Super ovulatie calculator, deze ga ik aanraden aan mijn vriendinnen...

  2. Miriam says:

    Hoi, mijn man en ik willen graag een kindje maar het lukt maar niet om zwanger te worden. Ik heb mijn ovulatie al een paar keer berekend en we hebben steeds seks op mijn vruchtbaarste dagen. We zorgen er ook steeds voor dat we niet daarvoor ook al veel seks hebben anders ben ik bang dat het goede sperma al op is. Kan u mij helpen?? Gr Miriam

    • Sharona H says:

      Beste Miriam,

      Wat jammer om te horen dat het je echtgenoot en jij zo weinig succes hebben bij het verwekken van een kindje. Wat je nu al doet, is zeker bevorderend voor jouw kansen op zwangerschap. Eventueel zou je nog meer tips kunnen opvolgen; ik raad je het boeke 'Vlug Bevrucht' van Boris Bergman zeker aan. Hierin vindt je vele tips die jou zullen helpen bij het natuurlijk (en snel) zwanger worden, zelfs wanneer jij (of je partner) vruchtbaarheidsproblemen ondervindt.

      Mochten deze tips overigens niet werken, raad ik je aan om toch eens met je huisarts te gaan praten.

      Veel sterkte en succes!

      Mvg, Merian

  3. annie says:

    is er nog een andre manier om je cervixslijm te controleren..? Ik vind het nogal ranzig om een beetje te gaan vroeten daaronder en het slijm daarna met mijn vingers te inspecteren... iew...

  4. soof says:

    moet je rond je ovulatie dan maar zoveel mogelijk seks hebben als mogelijk is ,zodat de kans dat ik zwanger word groter is?

    • Boris Bergman says:

      Hoi Soof,

      Als je graag zwanger wilt worden, wordt het inderdaad aangeraden om rond je ovulatie veel seks te hebben. Maar daarbij moet je wel letten op een aantal zaken. Ten eerste is het raadzaam om in de aanloop naar je ovulatie ook al regelmatig seks te hebben, zodat de kwaliteit van het zaad goed blijft. Daarnaast moet je ook niet té vaak seks hebben. De aangerade hoeveelheid geslachtsgemeenschap wanneer je zwanger wilt worden ligt bij elke 2 dagen. In dit artikel vindt je nog veel meer informatie: snelzwangerworden.nl/de-rol-van-ovulatie/.

      Groet,
      Boris Bergman

  5. anoniem says:

    kan het dat je tijdens je ovulatie ook stemmingswisselingen hebt? Dus dat je net als bij je menstruatie echt heel chagerijning bent enzo?

    • debora says:

      ehm.. volgens mij niet hoor!

      • Boris Bergman says:

        Hee anoniem,

        Dit kan heel goed hoor! Ook op bepaalde punten tijdens je ovulatie verandert de hoeveelheid en verdeling van allerlei hormonen continu, dit is niets om je zorgen over te maken!

        Mvg, Boris Bergman

  6. Yanna says:

    Hallo, ik heb zelf last van ovulatiepijn. Ik weet dat ik het best seks kan hebben zodra ik die pijn voel, maar ik vind dat heel onprettig vanwege de pijn. Weet iemand iets wat ik daaraan kan doen?

    • Sophie says:

      Hee Yanna, Ik heb dat zelf ook, maar je bent ook vruchtbaar vlak voor die ovulatiepijn! Als je erachter komt hoe je cyclus in elkaar zit kun je gewoon in de dagen voor je ovulatiepijn begint heel veel vrijen, en dan hoeft het daarna niet meer! Hoop dat dat helpt groetjes Sophie

  7. Kim says:

    Voor mij wekr dat uitrekendingetje echt perfect, klopt precies met mijn eisprong... Denk dat iedereen die een beetje normaal en regelmatig ongesteld word hier echt wat mee kan, en voor de rest is er natuurlijk nog alles wat er onder staat maar daar kan ik niks over zeggen. Calculator werkt iig goed!

  8. Kirsten says:

    Ik vind dit ZO duidelijk, echt blij mee... Meeste boeken hier over zijn hele lange stukken test waar ik echt geen kaas van kan bakken... Maar dit heeft helemaal een schema en een uitreken ding en zo, echt helemaal perfekt... Ik ga dit sws naar me vriendinnen sturen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *