Is Het Sperma Van Mijn Man Gezond? Dit Moet Je Weten! + 7 Tips

Zijn jij en je partner bezig met het plannen van een zwangerschap, dan is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van het sperma. De laatste decennia hebben studies echter aangetoond dat het aantal mannen met een verminderde concentratie van spermavolume- en kwaliteit wereldwijd toeneemt. Deze gegevens zijn zorgwekkend, vooral voor degenen die graag kinderen willen krijgen.

Als je probeert zwanger te worden, is gezond sperma essentieel om rekening mee te houden. Maar hoe weet je of jouw sperma of dat van je man gezond is? En wat kun je doen om de gezondheid van het sperma te verbeteren? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over spermakwaliteit, en delen we 7 tips om de kansen op gezond sperma te verhogen.

Wat veroorzaakt de achteruitgang van de mannelijke vruchtbaarheid?

De mannelijke vruchtbaarheid is een complex proces dat afhankelijk is van de kwaliteit en kwantiteit van het sperma. De afgelopen jaren zijn er echter wereldwijd zorgen over de afname van gezond sperma. Verschillende studies tonen aan dat de concentratie van spermavolume en kwaliteit in de afgelopen jaren drastisch is afgenomen. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van deze achteruitgang?

Volgens een overzicht van de medische literatuur is het aantal menselijke zaadcellen wereldwijd de afgelopen 50 jaar met maar liefst 50% afgenomen.

Blootstelling aan milieuvervuiling en chemicaliën

Een van de belangrijkste oorzaken van de afname van de mannelijke vruchtbaarheid is de overmatige blootstelling aan milieuvervuiling en chemicaliën. Chemische stoffen, zoals ftalaten, pesticiden en herbiciden, bisfenol A en zware metalen, kunnen de kwaliteit van sperma aanzienlijk verminderen. Dergelijke stoffen kunnen de hormoonbalans verstoren en de ontwikkeling van sperma en testosteron beïnvloeden.

Neem bijvoorbeeld ftalaten, een groep chemische stoffen die vaak wordt gebruikt als weekmakers in plastic producten en andere materialen om de flexibiliteit en duurzaamheid te vergroten. Ze komen onder meer voor in speelgoed, kleding, voedselverpakkingen, cosmetica en medische apparatuur. Hoewel ftalaten nuttig zijn voor veel praktische toepassingen, zijn er noemenswaardige zorgen over de mogelijke effecten op de menselijke gezondheid.

Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan ftalaten verband houdt met een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Onderzoek wijst uit dat ftalaten de productie en kwaliteit van sperma verminderen en de concentratie van mannelijke hormonen verlagen. Dit kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid en een verminderde kans op een succesvolle zwangerschap.

Dan zijn er schadelijke pesticiden en herbiciden. Er zijn verschillende wetenschappelijke aanwijzingen dat pesticiden en herbiciden een negatieve invloed kunnen hebben op de spermakwaliteit. Deze chemische stoffen worden veelvuldig gebruikt in de landbouw om gewassen te beschermen tegen ongedierte en onkruid.

Onderzoek geeft aan dat mannen die voortdurend worden blootgesteld aan pesticiden en herbiciden, een verminderde spermakwaliteit hebben. Deze chemische stoffen kunnen de hormoonbalans in het lichaam verstoren en genetische schade aanrichten, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit en productie van het sperma.

Levensstijl en voeding

Een ongezonde levensstijl en voeding zijn ernstige veroorzakers van de afname van gezond sperma. Factoren zoals roken, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik, obesitas, slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen allemaal bijdragen aan een verminderde mannelijke vruchtbaarheid.

Leeftijd

Net als bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid van mannen af naarmate ze ouder worden. Mannen boven de 40 jaar hebben een hogere kans op een verminderde concentratie van spermavolume en kwaliteit dan mannen onder de 30 jaar.

Onderzoek wijst uit dat de leeftijd van de man een belangrijke rol speelt bij de achteruitgang van gezond sperma. Uit verschillende studies blijkt dat de concentratie en kwaliteit van sperma bij mannen ouder dan 35 jaar afneemt. Dit komt doordat de productie van sperma afneemt naarmate de man ouder wordt.

Stress

Het zal je misschien verbazen, maar ook stress kan een rol spelen bij de achteruitgang van de spermakwaliteit. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die veel stress ervaren een lagere concentratie en kwaliteit van sperma hebben dan mannen die minder stress ervaren. Chronische stress kan de productie van testosteron en sperma verminderen en de hormoonbalans verstoren.

Medicijnen en medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen, zoals varicocèle, infecties, hormonale onevenwichtigheden en genetische afwijkingen, kunnen de kwaliteit en concentratie van sperma verminderen. Daarnaast zijn er medicijnen, zoals antidepressiva, anabole steroïden en chemotherapie, die de kwaliteit en concentratie van sperma verminderen.

Antidepressiva kunnen bijvoorbeeld de productie van testosteron verminderen. Daarnaast kunnen antidepressiva de viscositeit van het sperma veranderen, waardoor het moeilijker wordt voor de spermatozoa om zich voort te bewegen.

Blootstelling aan warmte en straling

Blootstelling aan warmte en straling van elektronische apparaten kunnen een negatieve invloed hebben op de spermakwaliteit. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan hitte, bijvoorbeeld door het dragen van strak ondergoed of door het gebruik van een laptop op schoot, kan een verminderde spermakwaliteit en een lagere spermadichtheid veroorzaken.

Wat zijn de tekenen van een gezond sperma?

Is jouw sperma gezond? Spermakwaliteit heeft te maken met de volgende kenmerken:

 • De juiste vorm: Sperma moet een normale vorm hebben om effectief te zijn bij het bevruchten van een eicel. Een normale vorm betekent dat de kop, het midden en de staart van het sperma goed ontwikkeld zijn.
 • De juiste beweeglijkheid: Sperma moet snel en recht vooruit bewegen om een eicel te bereiken. Als sperma traag of onregelmatig beweegt, kan het de kans op zwangerschap verminderen.
 • De juiste hoeveelheid: Een normale hoeveelheid sperma is ongeveer 15 miljoen per milliliter. Als de hoeveelheid lager is dan normaal, kan het de vruchtbaarheid verminderen.

Hoe kan je controleren of je gezond sperma hebt?

Als je je zorgen maakt over de kwaliteit van je sperma, zijn er manieren om dit te controleren. Hieronder staan de twee meest bekende opties:

 • Sperma-analyse: Dit is de meest gebruikelijke methode om de kwaliteit van het sperma te controleren. Een spermastaal wordt afgenomen en vervolgens onderzocht op onder andere de concentratie, beweeglijkheid en morfologie van de spermatozoa. Dit kan worden gedaan door middel van een sperma-analyse in een laboratorium.
 • Thuistest voor mannen: Er zijn verschillende vruchtbaarheidstesten voor mannen beschikbaar die je thuis kunt uitvoeren. Dit zijn tests die de concentratie van spermatozoa in het sperma meten en kunnen aangeven of er sprake is van verminderde vruchtbaarheid.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van het sperma kan variëren van dag tot dag en van persoon tot persoon. Een eenmalige slechte sperma-analyse betekent niet automatisch dat er sprake is van een vruchtbaarheidsprobleem. Als je echter merkt dat je meerdere slechte analyses hebt gehad of als je andere symptomen van een vruchtbaarheidsprobleem hebt, is het belangrijk om dit met een arts te bespreken.

Hoe krijg je gezond sperma? – 7 Tips

Als mannen problemen hebben met de afname van gezond sperma, zijn er verschillende dingen die ze kunnen doen om de kans op zwangerschap te vergroten. Hieronder lichten we 7 essentiële tips toe die kunnen helpen bij het verbeteren van de spermagezondheid.

1. Vermijd blootstelling aan schadelijke stoffen

Er zijn verschillende manieren om de blootstelling aan schadelijke stoffen die de spermakwaliteit kunnen beïnvloeden te minimaliseren:

 • Eet zoveel mogelijk biologisch: Hoewel biologisch geteelde voedingsmiddelen niet altijd mogelijk zijn, kan het minimaliseren van de inname van pesticiden en herbiciden je vruchtbaarheid en algemene gezondheid bevorderen.
 • Drink gezuiverd water: Schadelijke stoffen kunnen aanwezig zijn in het drinkwater, dus het is raadzaam om gefilterd en gezuiverd water te drinken om blootstelling te minimaliseren.
 • Vermijd het werken met schadelijke stoffen: Als je werkt in een omgeving waar je mogelijk in contact komt met schadelijke stoffen, draag dan beschermende kleding en neem de juiste voorzorgsmaatregelen om de blootstelling te minimaliseren. Overleg met je werkgever over de mogelijkheid om je werkplek aan te passen.
 • Gebruik veilige schoonmaakmiddelen: Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke chemicaliën. Gebruik in plaats daarvan veilige en natuurlijke alternatieven, zoals azijn en baking soda.
 • Ventileer je huis goed: Giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen kunnen aanwezig zijn in huishoudelijke producten en materialen. Zorg voor voldoende ventilatie om de concentratie van deze stoffen in huis te verminderen.
 • Kies voor natuurlijke cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten: Veel cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten bevatten schadelijke stoffen zoals ftalaten en parabenen. Kies daarom voor natuurlijke en veilige alternatieven.
 • Kies voor kleding gemaakt van natuurlijke stoffen: Hoewel er geen definitief bewijs is dat het dragen van synthetische stoffen zoals polyester een directe impact heeft op de spermakwaliteit, is het toch raadzaam om voorzichtig te zijn en te kiezen voor kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen, linnen of zijde. Door te kiezen voor natuurlijke vezels kan de blootstelling aan potentiële schadelijke chemicaliën worden verminderd, wat kan bijdragen aan een betere algehele mannelijke gezondheid en vruchtbaarheid.

2. Volg een gezond dieet

Welke voedingsstoffen zorgen voor gezond sperma? Een gezond dieet dat rijk is aan fruit, groenten en met mate volkorenproducten kunnen de kwaliteit van het sperma aanzienlijk verbeteren. Let ook op het consumeren van voldoende eiwitten, zoals vis, kip en mager rood vlees.

Bovendien kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, noten en groene bladgroenten, de schadelijke effecten van vrije radicalen op het sperma verminderen.  Verder kan voeding die beschikt over een goede dosis zink, zoals oesters, noten en zaden, de spermakwaliteit helpen verbeteren.

Naast goede en gebalanceerde voeding kunnen supplementen de algehele gezondheid van het sperma te verbeteren. Supplementen zoals vitamine C, vitamine E en selenium staan allemaal bekend om eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van vrije radicalen en het verbeteren van de spermakwaliteit.

Er zijn verschillende natuurlijke ingrediënten die kunnen helpen bij het verbeteren van de spermakwaliteit. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • Ashwagandha: Dit is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde, en helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de spermakwaliteit.
 • Maca: Een wortel die voornamelijk in Peru wordt verbouwd en kan bijdragen aan het verbeteren van de spermakwaliteit door het verhogen van de spermaproductie en de spermamotiliteit.
 • L-arginine: Een aminozuur dat van nature in voedingsmiddelen voorkomt. L-kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het verhogen van de spermaproductie.
 • Ginseng: Een kruid dat bekend staat om zijn adaptogene eigenschappen; Ginseng kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de spermakwaliteit.

Bepaalde supplementen en kruiden, zoals zink, foliumzuur, vitamine C, ashwagandha en macawortel, kunnen de kwaliteit van sperma verbeteren.

3. Minimaliseer roken en alcohol

Als je gezond sperma wilt hebben, is het belangrijk om roken te minimaliseren en overmatig alcoholgebruik te vermijden. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen of zoek hulp om te stoppen, zoals rookstopprogramma’s of nicotinevervangers. Vermijd ook het gebruik van andere tabaksproducten zoals e-sigaretten en kauwtabak.

Als het gaat om alcoholgebruik, is het belangrijk om te weten wat als “overmatig” wordt beschouwd. Overmatig alcoholgebruik wordt gedefinieerd als meer dan twee drankjes per dag voor mannen en meer dan één drankje per dag voor vrouwen. Als je wilt proberen om je alcoholgebruik te verminderen, begin dan met het stellen van doelen voor jezelf en zoek hulp indien nodig.

4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Minimaal 2 á 3 keer per week intensieve lichaamsbeweging is een uitstekende oplossing voor het bevorderen van de algehele gezondheid en het verbeteren van de bloedstroom naar de geslachtsorganen, wat kan bijdragen aan gezond sperma.

Voor mannen die een zittende levensstijl hebben kan zelfs een matige hoeveelheid lichaamsbeweging, zoals wandelen of fietsen, helpen bij het verbeteren van de spermakwaliteit.

5. Beperk stress

Het beperken van stress kan een ​​belangrijke stap zijn om de gezondheid van sperma te verbeteren. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Zorg ook voor voldoende rust en gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen, zoals een goede band bouwen met vrienden en familie, of een hobby die ontspanning bevordert.

Vermijd situaties die bijdragen aan stress, zoals het nemen van te veel werk of het overslaan van belangrijke momenten voor jezelf en je familie. Het is belangrijk om een ​​gezond balans te vinden tussen werk en ontspanning om de algehele gezondheid en vruchtbaarheid te bevorderen.

6. Vermijd strakke kleding en overmatige hitte

Strakke kleding, zoals strakke broeken en ondergoed, kan leiden tot verhoogde temperaturen in het scrotum, wat kan leiden tot verminderde spermakwaliteit. Draag in plaats daarvan losse en ademende kleding. En in plaats van met strak zittend ondergoed kun je natuurlijk ook gewoon naakt slapen!

7. Vermijd langdurige blootstelling aan elektronische apparaten

Een langdurige blootstelling aan radiatie van elektronische apparaten kan de spermakwaliteit negatief beïnvloeden. Probeer daarom het gebruik van laptops, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten te beperken. Doe je telefoon in je tas in plaats van je broekzak en vermijd de laptop op schoot.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *