Wanneer Ben Ik Vruchtbaar? Bekijk Hoe dit Werkt + Tips
Misschien heb je een fijne man of vrouw aan je zijde, of misschien ben je alleenstaand, maar het feit blijft dat je verlangt naar een kleintje. Een wezentje dat in jouw lichaam uitgroeit van eitje tot baby; een wezentje dat helemaal van jou is. Je kunt niet wachten tot je hem of haar in je armen kunt sluiten, en hem/haar kunt bedolven onder jouw onvoorwaardelijke liefde en aandacht.
Echter, om zwanger te worden zal je er eerst achter moeten zien te komen wanneer jij precies vruchtbaar bent. Dit geldt zowel als je op de natuurlijke manier zwanger wilt worden, als via bijvoorbeeld IVF (in vitro fertilisatie). Zodra jij erachter bent wanneer je op je vruchtbaarst bent, kan je concrete stappen ondernemben om zwanger te worden. Lees hier hoe je dit doet!
Inhoud van dit artikel:
- Ja, ik wil moeder worden! En nu?
- Wat is ovulatie?
- Hoe kom je erachter wanneer je ovuleert?
- Wanneer ben ik vruchtbaar na het stoppen met de pil?
- Wanneer ben ik vruchtbaar na een miskraam?
- Vruchtbaar worden na een curettage
- Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ja, ik wil moeder worden! En nu?
Weet jij na lang overwegen volmondig tegen jezelf te zeggen: ja, ik weet zeker dat ik alles in huis heb om een goede moeder voor mijn kindje te zijn, dan is het tijd om jouw kinderwens in vervulling te brengen. En dat is soms nog lang niet zo gemakkelijk als het lijkt; echt niet iedereen wordt zwanger na één keer seks of na één IVF-behandeling! Sterker nog, het duurt doorgaans een aantal maanden.
De kansen op een zwangerschap in de volgende menstruatiecyclus voor vrouwen van verschillende leeftijden (25-40) na een bepaald aantal maanden (3-36).
De kracht achter (zo snel mogelijk) zwanger worden ligt hem in het achterhalen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Wanneer je ovuleert, ben jij namelijk op je vruchtbaarst, waardoor de kans op zwangerschap het grootst is. Je ovulatie duurt echter maar 12-48 uur, waarna jouw vruchtbaarheid snel afneemt. Het is dus erg belangrijk dat jij de tijd neemt om uit te rekenen wanneer je ovuleert.
Wat is ovulatie?
Nu vraag je je misschien af wat ovulatie precies inhoudt, en hoe het achterhalen wanneer jouw ovulatie plaatsvindt bijdraagt aan een verhoogde kans op zwangerschap. Eigenlijk is het antwoord heel logisch: tijdens je ovulatie vindt de eisprong plaats, oftewel, er wordt een eitje vrijgelaten door je eierstok, en daarna wordt het een race tegen de klok om dat eitje te bevruchten.
Nadat het eitje is vrijgelaten door de eierstok, kan het namelijk tot 48 uur lang overleven, voordat het afsterft. Het is dus van belang dat het eitje binnen die tijd bevrucht wordt door sperma, zodat je zwanger kunt worden.
Hoe kom je erachter wanneer je ovuleert?
Er zijn meerdere manieren die jou helpen te achterhalen wanneer jouw ovulatie plaatsvindt, de een iets specifieker dan de ander. In dit artikel worden de drie bekendste manieren besproken: de kalendermethode, het bijhouden van je basale lichaamstemperatuur en je baarmoederhalsslijm en de ovulatie predictor set.
#1 De kalendermethode
De gemakkelijkste manier om erachter te komen wanneer jouw ovulatie plaats zal vinden, is door terug te tellen. Bedenk je eerst op welke dag jouw volgende menstruatie waarschijnlijk van start zal gaan, tel dan 12 dagen terug, en daarna nog 4. Jouw ovulatie zal hoogstwaarschijnlijk plaats vinden binnen deze vijf dagen.
Wanneer jij dus een van de vele vrouwen bent die een cyclus van 28 dagen heeft, zal jouw ovulatie waarschijnlijk plaatsvinden op dag 14 (dag 1 is de eerste dag van je menstruatie; dag 28 is de laatste dag voor je volgende menstruatie). Maar let op: wanneer jij onregelmatig ongesteld bent, is deze methode niet geschikt voor jou.
Tip: online zijn vele ovulatiecalculators te vinden die jou helpen bij het berekenen van je ovulatie, zoals deze ovulatiecalculator.
#2 Je basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm in kaart brengen
Deze methode zal een nauwkeurigere voorspelling geven van het moment waarop jouw ovulatie plaatsvindt. Je zult bij deze methode namelijk beter luisteren naar je lichaam, door patronen te achterhalen in jouw lichaamstemperatuur en je vaginale afscheiding gedurende twee cycli. Als je goed op deze tekenen let, zal je een patroon kunnen ontdekken dat jou helpt bij je voorspelling.
Let wel: deze methode is natuurlijk en gratis, maar het zal nog steeds veel tijd en moeite kosten!
Lichaamstemperatuur
Jijzelf zal geen verandering voelen, maar een paar dagen nadat je ovuleert, zal je basale lichaamstemperatuur stijgen. Dit is de laagste lichaamstemperatuur gedurende een periode van 24 uur. De stijging van deze temperatuur is slechts 0,3 graden Celcius, en dus zal je jouw basale lichaamstemperatuur iedere ochtend met een speciale thermometer moeten opmeten wil je deze stijging ontdekken.
Voorbeeld van een speciale thermometer die nodig is om je basale lichaamstemperatuur te achterhalen.
Vaginale afscheiding
De afscheiding die jij bij zult houden, is baarmoederhalsslijm. Dit verandert in substantie tijdens je cyclus. Voor het grootste gedeelte van de maand heb je er misschien maar weinig van en voelt het droog aan, maar zodra je ovulatie in zicht komt, zal je merken dat het slijm toeneemt. Het zal helder, glibberig en flexibel (als een rauw, wit ei) zijn – ja, hier moet je je handen dus (letterlijk) vuil voor maken.
Milde krampen
Nog een extra manier om te achterhalen wanneer je ovuleert, is door bij te houden of je milde kramp of pijnsteken ondervindt in je onderbuik of rugpijn aan één kant. Sommige vrouwen ervaren deze pijn namelijk rond de tijd waarin hun ovulatie plaatsvindt. De sensatie staat bekend als ‘mittelscherz’.
#3 Een precitor ovulatietest
Deze derde methode is tegelijkertijd ook de meest accurate methode voor het voorspellen van je ovulatie. Middels een ovulatie predictor set test je je hormoonniveaus. Dit doe je door (net als bij een zwangerschapstest) op een stickje te plassen (of de stick in je urine te plaatsen). Eén of twee dagen voor je ovulatie zal deze test een positief resultaat geven.
De predictor ovulatietest test of jouw niveau van het luteïniserend hormoon (LH) omhoog is gegaan. Dit hormoon triggert de ovulatie, en is daarom noodzakelijk voor de bevruchting. Wanneer het LH-niveau omhoog is gegaan, betekent dit daarmee dat een van je eierstokken snel een eitje loslaten.
Pluspunt: je kunt zonder recept een ovulatie predictor set halen bij een apotheek of drogisterij.
Minpunt: de prijzen voor de test kunnen flink oplopen.
Wanneer ben ik vruchtbaar na het stoppen met de pil?
De anticonceptiepil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel, na het condoom. De pil werkt echter door middel van hormonen. De pil beïnvloedt je hormoonspiegel op zo’n manier, dat de eisprong geblokkeerd wordt en je baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor een bevruchte eicel om in te nestelen.
Nu vraag je je natuurlijk af wanneer je vruchtbaar na de pil bent. Dit hangt van verschillende factoren af. Ten eerste is het beter als je wacht met het stoppen met de pil tot het einde van de strip. Je hormoonhuishouding kan dan gemakkelijk weer op gang komen, zodat je de volgende maand al kan menstrueren.
Wacht die eerste menstruatie ook af! Je moet zeker weten dat je weer in je normale menstruatiecyclus bent, voordat je weer probeert om zwanger te worden. Dat weet je inmiddels nadat je de tips uit dit artikel gelezen hebt. Lees voor meer informatie dit artikel over zwanger worden na de pil.
Wanneer ben ik vruchtbaar na een miskraam?
Een miskraam hebben is een verschrikkelijke ervaring. Ik kan het me ook goed voorstellen als je na zo’n moeilijke periode het niet direct opnieuw wilt proberen. Maar na een tijdje begint het toch wel aan je te knagen, en wil je toch weer een poging wagen. Wanneer ben je weer vruchtbaar na een miskraam?
Ten eerste: je hebt na een miskraam nog steeds een even grote kans om zwanger te worden. Het betekent niet dat er iets met je lichaam aan de hand is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je misschien helemaal niet meer zwanger kunt worden. Ook na twee miskramen is de toevalsfactor nog goed aanwezig. Pas bij drie miskramen kan het zo zijn dat er iets mis is in je lichaam.
Na een miskraam is er sowieso een periode waarin je bloed verliest. In die periode kun je nog niet zwanger worden. Voor veel vrouwen is het grootste probleem bij zwanger worden echter de angst voor een nieuwe miskraam. Die angst is heel begrijpelijk; een ongeboren kind verliezen is heel traumatisch. Je kunt in dit artikel meer lezen over zwanger worden na een miskraam, en wat je kunt doen om die angst tegen te gaan.
Vruchtbaar worden na een curettage
Een curettage kan, net als een miskraam, een erg emotionele ervaring zijn. Omdat bij een curettage de baarmoeder grondig gereinigd wordt, moet je lichaam zich ook wat langer voorbereiden op een nieuwe zwangerschap dan bij een miskraam. Ook hier is het advies om te wachten met seks tot je geen bloed meer verliest.
De meeste vrouwen hebben zo’n vier tot zes weken nodig om weer vruchtbaar te worden na een curettage. Wacht ook na een curettage je eerste menstruatie af, voordat je weer probeert om zwanger te worden. Dit geldt alleen voor het lichamelijke deel; vraag jezelf ook af of je emotioneel klaar bent om een nieuwe zwangerschap te beginnen.
Wil je meer weten over vruchtbaar worden na een curettage? Lees dan het gelinkte artikel!
Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd
Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.
Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.
Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:
Doe deze test en ontdek het direct!
bedankt voor de tips! Ben zelf net gestopt met de pil ,want ik wil heel graag zwanger worden. Ik ga nu dus maar eens uitrekenen wanneer mij ovulatie is . Zou alleen willen weten of je nog tips hebt om SNEL zwanger te worden nadat ik hier achter ben.. Bvd
Neem eens kijkje op deze site, er zijn heel veel artikelen te vinden die jou kunnen vertellen hoe je snel zwanger kunt worden. Lees ook het boek 'Vlug Bevrucht' van Boris Bergman, hierin vindt je nog veel meer en uitgebreidere tips!
Succes!
Gr. Jaap
dankjewel! Ga die maar eens kopen dan !
Bedankt heh, ik denk dat dit mij enorm gaat helpen! Probeer met mn man al heel lang zwanger te raken maar eigenlijk deden wij altijd maar wat, nu ik me er wat beter in verdiep zie ik echt hoe veel je kan doen om de kans te vergroten! Dit artikel maar ook andere artikelen op deze hele site zijn hierbij enorm handig! Heb hem ook al aan heel veel van mn vriendinnen aangeraden, zit er zelfs over na te denken om het boek van de heer Bergman maar eens te kopen! Dank!