Zwanger Worden Lukt Niet? De Oorzaken + De Oplossingen

Zwanger worden is eigenlijk heel normaal. Het is de natuurlijke manier om je voort te planten en je genen over te dragen op je kinderen. Maar hoe normaal zwanger worden soms ook lijkt, het lukt niet iedereen om snel zwanger te worden. Sommige vrouwen proberen het keer op keer, maar zwanger worden lukt gewoon niet.

Dat is bovenal heel frustrerend. Je wilt heel graag je eigen kind om voor te zorgen, maar op de een of andere manier komt het er maar niet van. Wees echter niet bang dat je een uitzondering bent: er zijn genoeg vrouwen met zwangerschapsproblemen. Gebruik daarom onze 5 tips om gezond en snel zwanger te worden!

Waarom lukt het zwanger worden niet?

Eigenlijk is elke keer dat je seks hebt om zwanger te worden een gok. Je weet nooit, maar dan ook nooit of het lukt. Als je het op het goede moment doet, is de kans wel aanzienlijk dat het lukt, maar zelfs dan heb je geen echte zekerheid. Maar waar kan het dan precies aan liggen dat het zwanger worden niet lukt?

Op de eerste plaats zijn jouw vruchtbaarheid en die van je partner het belangrijkst. Als één van jullie niet of onvoldoende vruchtbaar is, wordt het heel lastig om nog zwanger te worden. Je kunt je vruchtbaarheid bevorderen door gezond te leven en veel te bewegen. Daarover staan verderop nog tips.

Er zijn nog vele andere factoren die een rol spelen bij een zwangerschap. Denk aan het moment waarop je seks hebt, of je anticonceptie hebt gebruikt, of de zaadcellen lang genoeg kunnen overleven in de baarmoeder, of de bevruchte eicel goed kan innestelen… En hier heb je niet altijd invloed op.

Tip 1: Heb seks in je vruchtbare periode

Op het goede moment vrijen is een tip die we aan de meeste stellen geven. Je kunt wel elke dag seks hebben, maar dat is niet bevorderlijk voor jullie vruchtbaarheid. Daarom raden we je aan om sowieso niet elke dag seks te hebben, maar om de twee à drie dagen, en het liefst in jouw vruchtbare periode.

Je vruchtbare periode bestaat uit de eisprong en één tot twee dagen hiervoor. Bij de eisprong verplaatst een eicel zich naar de baarmoeder, waar hij bevrucht kan worden door een zaadcel. Omdat zaadcellen nog 24 tot 48 uur kunnen overleven in de baarmoeder, hoort ook de tijd voor de ovulatie nog bij je vruchtbare periode.

Door goed je menstruatiecyclus bij te houden, kun je een nauwkeurige schatting maken van je vruchtbare periode. Bij een redelijk regelmatige cyclus van 28 dagen bestaat de vruchtbare periode uit dag 11-15, gerekend vanaf het begin van je menstruatie. Met een ovulatietest kun je ook vaststellen of je in je vruchtbare periode zit.

Tip 2: Een gezond lichaam, een gezonde baby

Aan een vruchtbare periode heb je niet zo veel als je lichaam niet vruchtbaar genoeg is! Veel vrouwen zien het belang van een gezond levensstijl over het hoofd wanneer ze proberen zwanger te worden. En dat terwijl je zelf veel invloed hebt op je vruchtbaarheid: door gevarieerd te eten en veel te bewegen.

Op deze manier krijg je genoeg van alle nodige voedingsstoffen binnen en is je lichaam sterk en gezond. Wanneer je lichaam gezond is, is je hormonale balans beter. Hormonen zijn de oorzaak van je menstruatiecyclus, ovulatie en de mogelijkheid zwanger te worden; deze moeten dus goed in balans zijn.

Tip 3: Wees niet gefrustreerd, zeker niet tijdens de seks

Zwanger worden begint natuurlijk bij de seks. Zonder seks kun je niet (natuurlijk) zwanger worden. Dat is ook hoe vrouwen seks zien: als een middel om het doel van zwangerschap te bereiken. Maar op deze manier naar seks kijken is niet bevorderlijk! Je gaat dan alleen maar seks hebben om zwanger te worden, zonder ervan te genieten.

Het is veel beter voor je om te ontspannen tijdens te seks, en niet de hele tijd te denken ‘als ik deze keer maar zwanger wordt’. Je vergeet dan om van de seks te genieten, waardoor je kans op zwangerschap juist afneemt. Stress en piekeren zorgen namelijk dat bepaalde andere hormonen vrijkomen, die niet goed zijn als je zwanger wilt worden.

Geniet daarom tijdens de seks. Gebruik ook het liefst een standje waarbij de man bovenop ligt, zodat je de zwaartekracht in ieder geval mee hebt. Besteed aandacht aan het voor- en naspel en probeer na de seks even met je billen op een kussen te liggen, zodat je onderlichaam iets omhoog ligt. Goede seks is belangrijker dan je denkt!

Tip 4: Alcohol en roken zijn uit den boze

Deze twee stoffen zijn überhaupt niet goed voor je, maar als je zwanger wilt worden zijn ze helemaal uit den boze. Van roken is duidelijk vastgesteld dat het je vruchtbaarheid vermindert. Bij alcohol is dat iets minder het geval, maar er wordt nog steeds aangeraden om geen alcohol te drinken als je zwanger wilt worden.

Houd dit ook vol tijdens je zwangerschap. Alcohol en nicotine zijn ontzettend schadelijk voor het ongeboren kind. Het kind kan allerlei ziektes krijgen, of je kunt zelfs een miskraam krijgen. Doe alcohol en sigaretten dus in de ban als je zwanger wilt worden!

Tip 5: Geef de moed niet op!

We begrijpen dat het heel frustrerend kan zijn, als je voor de zoveelste keer wéér niet zwanger bent. Toch willen we je op het hart drukken dat je de moed niet moet opgeven. Volg onze tips op en bekijk ook de andere tips op de site om snel en natuurlijk zwanger te worden. Daarmee vergroot je de kansen aanzienlijk.

Bekijk ook onze 15 ultieme zwanger worden tips!

Wat-je-niet-moet-doen-om-zwanger-te-worden

Op bezoek bij de huisarts en gynaecoloog

Als je, na het toepassen wat de bovenstaande tips en veel geduld, nog niet zwanger bent, is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Als deze geen aanwijsbare reden kan vinden, dan zal deze je weer doorsturen naar de gynaecoloog. Deze probeert de oorzaak op te sporen. Dit kan bijvoorbeeld door een kijkoperatie of het maken van een echoscopie van je eileiders, eierstokken en baarmoeder.

Mogelijke oorzaken

Er zijn tal van oorzaken op te noemen waarom een zwangerschap uitblijft. De oorzaak kan onder meer zijn:

 • Verstopte of verkleefde eileiders
 • Een vervroegde overgang
 • Een verminderde kwaliteit van het baarmoederslijmvlies
 • Veel spanningen en stress
 • Roken
 • Alcohol
 • Een verminderde kwaliteit van het zaad van je partner
 • Een hormoonstoornis
 • Seksuele problemen
 • De leeftijd: als je ouder bent dan 35 jaar, ben je minder vruchtbaar
 • Een onregelmatige eisprong of helemaal geen eisprong

Mogelijke Oplossingen

Voor de meeste problemen die hierboven staan beschreven kan de gynaecoloog een oplossing bieden. Zo kan je zwanger worden op een andere manier, bijvoorbeeld via IVF, ICSI of IUI. Als je eisprong uitblijft of onregelmatig is, dan krijg je meestal een hormoon voorgeschreven dat de eisprong stimuleert.

Voor de meeste stellen is een kunstmatige behandeling een uitkomst. Zo komt hun kinderwens toch in vervulling.

Het kan natuurlijk ook heel goed dat jullie allebei kerngezond zijn en er geen aanwijsbare reden is voor het uitblijven van een zwangerschap. Bij sommige stellen duurt het gewoon wat langer dan bij andere stellen. In zo’n geval zal je dus gewoon geduldig af moeten wachten tot je wel zwanger wordt.

Laatste advies

Laat je dus niet uit het veld slaan als je volgende keer weer gewoon ongesteld wordt. Probeer al snel te denken dat je echt wel een keer zwanger raakt. Praat er ook over met je partner en met je vriendinnen. Het is heel belangrijk dat je je emoties niet opslokt en je hart lucht. Je gevoel van je afpraten levert minder stress op. En stress is nou juist iets dat je nu helemaal moet vermijden. Dit vermindert de vruchtbaarheid.

Het is ook een advies om er met iemand over te praten die ook zwanger wil worden, maar waarbij het ook nog steeds niet raak is. Zij weet precies hoe jij je voelt. Jullie kunnen elkaar dan wat steun geven en dit maakt je ook weer sterker. Je voelt je dan begrepen en de stress en paniek worden verminderd. Iets dat weer gunstig is voor je vruchtbaarheid.

Leer Hoe Je Met Simpele Recepten Onvruchtbaarheid Omkeert en Natuurlijk Zwanger Wordt in 60 Dagen Tijd

Ontdek mijn unieke methode waarmee ik reeds duizenden mensen heb geholpen om hun onvruchtbaarheid te overwinnen.

Deze methode is zonder ingrijpende behandelingen of schadelijke medicijnen en zal je op natuurlijke wijze helpen het gezonde kindje te krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Klik direct op de link hieronder voor de methode om snel zwanger te raken, hoe hopeloos je situatie ook lijkt:

“Lekker Zwanger Worden” Risicovrij Uitproberen

Verpest jouw levensstijl je vruchtbaarheid?

Doe deze test en ontdek het direct!

Boris Bergman

Boris Bergman

Hoi, ik ben drs. Boris Bergman, deskundige op het gebied van verminderde vruchtbaarheid. In de afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 stelletjes geholpen om snel en gezond zwanger te worden. Op deze website laat ik zien hoe vrijwel iedereen snel en gezond zwanger kan worden.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *